Komentari

washingtonrocks.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • Jelena Vukosav

    U new yorku je poznata stvar da skoro svi konobari rade ispod minimalca po satu od 2-4 dolara.Napojnica im je glavni prihod.

    avatar

    11.11.2007. (04:56)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Dozvolili smo VLASNICIMA restorana, barova i kafica da dio placanja place svojih zaposlenih prebace na goste i da se to smatra NORMALNIM! Konobari i slicni bi trebali imati NORMALNU placu od koje mogu zivjeti a TIP bi trebao biti samo DODATAK u vidu STIMULACIJE zadovoljnog gosta koji nagradjuje servis sa smjeskom, susretljivost i odsustvo "attitude-a" i ne bi se smio ni oporezovati. Na zalost nije tako i na vas kao gosta se gleda iskosa ako ne slijedite taj obicaj. Sta mene briga ako konobarica NE MOZE ZIVJETI od svoje place? Odjednom to postaje moj problem ako udjem u taj restoran? I don't think so! To nije moj problem nego problem socijalne politike zemlje, zaposljavanja, minimum wage-a i ostalog. Ako ja radim kao nastavnik niko mi nece nabaciti $100-$200 tipa ako sam short za mortgage iduci mjesec, iako mogu biti jako dobar u skoli, ispravljati zadace pod svojim slobodnim vremenom i ostajati 3put tjedno kao coach kosarke .
    Npr tu u Kanadi najcesce NE tipujemo u Starbucksu dok su me na aerodromu u RInu u Starbucksu podsjetili na njihovu "salicu sa tipovima" uz koju sam cuo i anegdotu : "What is the difference between the boat and Canadian? The boat can TIP!" haha...

    avatar

    11.11.2007. (10:50)    -   -   -   -  

  • ewa

    Možda vam nije poznato da hr konobari (ne svi valjda), svaka čast onima koji to ne rade..kradu na kavama gostiju pa se ti isti ne osjećaju pozvanima da im još ostave koju kunu..

    avatar

    11.11.2007. (10:51)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    o da, u hrvatskoj se ne ostavljaju napojnice. ipak, ja volim zaokružiti u kafiću, ako je to onih par kuna do okruglo (znači 10%). veći je problem preko ljeta kada djeca peru prozore po benzinskim stanicama. koliko novaca ostaviti za onih 45 sek mrljanja po staklu??? Ha?

    avatar

    11.11.2007. (12:12)    -   -   -   -  

  • virtual@home

    Upravo smo se vratili iz Newyorka i bas mi je ova tema sjela. Svaki put kad odem u Ameriku osjecam se kao idiot upravo zbog tih napojnica. Ovom daj, ovom ne daj, da li spremacici dati svaki dan ili samo na kraju, racun u taxiju 9,10 US$, a ja imam novcanicu od 20US$, da li mu reci 10 ili 11 ili 12US$? Zivi uzas. Optionmaster je to dobro sazeo, tipas kad je netko stvarno posebno dobar, a za ostale, neka im gazda placa. Nakon sto uracunaju porez (koji nije naveden nigdje) i napojnicu (koja je 20% i malo vise, a ne 15%) cijena sa cjenika raste 50% sto je varanje kupca.

    avatar

    11.11.2007. (12:29)    -   -   -   -  

  • Putnik

    Ma to s napojnicama kod Amera... Prije dosta godina bio sam u New Yorku i uzeo sam autobunu turu gradom. Prije svake stanice, vozač (ujedno i vodič) ponavljao je kako napojnica nije uključena u cijenu - za razliku u Europi, gdje jest. Kada smo izlazili iz autobusa, dao sam u njegova dva dolara i rekao da griješi, jer u Europi napojnica nije uključena u cijenu - ali se Amerikanci ponašaju kao da jest. Osim toga, ne jednom mi se u Americi desilo, da mi konobar, kada sjednem u restoranu, prvo kaže "tip is not included in the price", a tek onda dobar dan. E, pa tada ne dobije 15%. S druge strane, Amerikanci, su poznati škrtci kada su u pitanju napojnice izvan Amerike. Tako mi je frend, Englez, rekao da su praktično svi lokali u Londonu (uglavnom zbog Amera) stavili 15% za uslugu (service) u cijenu, jer Ameri u cjenicima upono nisu primjećivali "service not included". Kao anegdona, prije dosta godina bio sam u vrlo luksuznom hotelu u Americi. Zadnju večer, sjedili smo u baru, ja sam se pridružio društvu naknadno. Oko 20 minuta čekao sam da me konobarica konačno primijeti i tada sam naručio i svoje piće". Nakon svega, račun je bio 40$. Ja sam ostavio 42, kao pouku. Kada je konobarica (biti ću poltički korektan - debela afroamerikanka) došla do šanka i vidjela koliko je dobila, počela je naglas vikati "what's that", "two dollars". Pitao sam frenda da li da pozovem managera - on je rekao - pusti smeće. E, kada smo mi otišli, došao je moj drugi frend sa svojim društvom - priča se ponovila - e, on je pozvao managera... Ja u Americi ostavljam tip u iznosu koji mislim da je primjeren, a ne od "obaveznih" 15%, pa neka se ljute koliko hoće, a u pravilu ostavljam pristojne tipove bilo gdje, pa i u Hrvatskoj. Kao primjer o Amerima, moja žena je prije radila i kao turistički vodič. Rekla je da su se Ameri zahvaljivali i klanjali do poda, ali su se vrlo rijetko mašili za novčanik. Izlazak na stražnja vrata autobusa na kraju ture (čitaj bježanje) bilo je uobičajeno, pa su iz štosa, ona i vozač otvarali samo prednja vrata - tako da moraju u izlasku proći pored njih. Ništa se nije promijenilo, ali bilo im je zabavno. Kao posebno korektne goste, navela je Izraelce (Židove), kod kojih voša grupe uvijek ima unapred pripremljenu kuvernu s tipom!

    avatar

    11.11.2007. (12:54)    -   -   -   -  

  • bane

    Cinjenica je da to sa tip u US koji put prelazi neke normalne granice. Ne to da se konbarima u restoranu ostavlja tip, sa tim nikada nisam imao problema niti sam ikada bio skrt prema tim ljudima. Ja mislim na to da vise ne znas kome trebas dati tip, da li covjeku koji u Hotelu upravlja liftom trebam dati tip? Vise niti sam ne znam kome dati tip, a kome ne. Sve to u svezi tip u US je dobro prikazao, u jednoj od svojih epizoda "Curb Your Enthusiasm" u finalu sezone 4 tj. u epizodi pod naslovom "Opening Night", moj najbolji komicar Larry David :-) . U toj epizodi Larry je bio u nedoumici, vise nije znao kome treba dati tip, da li covjeku koji otvara vrata Hotela, da li covjeku koji je dosao poraviti klima uredjaj u tom Hotelu, itd. Sve u svemu i ja sam mnogo puta u nedoumici, ne znam kome dati tip. No konobari, taksisti i valet parking momci su sigurni na mojoj listi of tips.

    avatar

    11.11.2007. (14:22)    -   -   -   -  

  • Emma

    moram priznati da napojnicu dajem samo kada sam zadovoljna uslugom, a u zagrebu je to dosta rijetko. ali valjda su konobari neuslužni jer po defaultu očekuju da napojnice ionako neće biti bez obzira kakvi oni bili.

    avatar

    11.11.2007. (14:37)    -   -   -   -  

  • allaround

    U vecim europskim gradovima ocekuju napojnicu. Ne dobiju li je znaju gundjati. Ako je rijec o nekakvom disku s barom, budite sigurni da za ceh od 42 EUR necte vise vidjeti nista od svoje pedesetice... :)

    Napojnicu dajem samo ako sam zadovoljan. Treba je zasluziti, ne uzimati je *zdravo za gotovo*. U Hrvatskoj je opcepoznato kako u posjecenijim kaficima u sredistima gradova napojnica donosi jos jednu legalno prijavljenu (dobivenu) placu.... recimo 4kKn+4kKn... I to se najbolje od kave trzi...

    avatar

    11.11.2007. (15:45)    -   -   -   -  

  • Teeja

    odlican post. podsjetilo me na danasnji dan kad sam sa svojom familijom isla na rucak u konobu pa se mislili ocemo li dat 10 ili 20kn napojnice. ipak smo dali 20 :)

    avatar

    11.11.2007. (18:56)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Napojnica nije pristojna u Europi. A svi je očekuju ?

    avatar

    11.11.2007. (19:33)    -   -   -   -  

  • PAPA

    pozdrav iz os

    avatar

    11.11.2007. (20:03)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    u japanu nemaš problema sa napojnicama,tamo to nitko
    ne očekuje,čak bi se netko mogao i uvrijeditti

    avatar

    11.11.2007. (21:39)    -   -   -   -  

  • jersey-girl

    ovako, napojnicu ili tip u pravilu ostavim i obicno to bude tih 15 %. ali sedilo mi se par puta da smo ja i drustvo imali tako grozne konobare da su dobili jako mali tip, a nekima smo cak znali ostaviti 1 cent. cula sam od lokalnih amerikanaca da je to onda pokazatelj menageru da konobar bas i nije najbolji i kao da je to veca uvreda nego da nisi nista ostavio. nedavno sam bila u jednom restoranu sa suprugom i nismo konobarici nista ostavili. scenarij je bio sljedeci.
    dakle, dosli smo, doveli su nas do stola i onda je dosla ona ( inace volimo taj restoran i dolazimo u njega, a ta konobarica je pocela radit prije nekih 2, 3 mjeseca). nije bas da smo se razveselili jer smo kod zadnjeg posjeta imali jedan dozivljaj sa njom. naime kad smo zatrazili 2 odvojena racuna, ona to nije htjela napraviti i donjela nam je sve na jednom, ali nam je prije toga drsko obrusila da smo onda trebali odvojeno sjesti ako cemo 2 odvojena racuna. unatoc tome taj put je dobila tip ( na racun od 25 dolara, ostavili smo joj 5 dolara tip). ovaj put se dakle pojavila, uzela narudbu za pice i otisla. vratila se nakon 5 minuta trazeci da joj ponovimo sto zelimo piti i ovaj put je i zapisala. nakon toga je dosla da narucimo jelo. pice nam se pojavilo nakon 15 minuta od druge narudbe i to sok i milk shake koji se cijedio na sve strane i curio iz case. zamolili smo drugu osobu ako moze zvati nasu konobaricu da donese krpu. ona je odnjela podmetac i vratila casu sa shakeom na stol da i dalje curi. ja sam uzela salvete i pocistila sav nered i obrisala casu. dalje hrana je dosla nakon vise od pola sata. ona se nije niti jednom pojavila da pita jeli sve u redu vec je samo u prolazu dok smo jos jeli bacila na nas stol racun i pri tome se nije niti zaustavila.
    naravno ovaj put je dobila samo iznos na racuni, tip naravno nije.zao mi je samo sto tamo nije bilo menagera tada da mu se obratimo, a i zurili smo. nedavno smo opet isli u taj restoran, vidili istu, ali odmah trazili drugu konobaricu i ovaj ostavili veliki tip jer je bila odlicna.

    avatar

    12.11.2007. (00:37)    -   -   -   -  

  • Johnny

    Stvar bi trebala biti poprilicno jednostavna. Ako bilo kome nesto placas, postaje tvoj zaposlenik jer si mu upravo dao dio place. Kao tvoj zaposlenik imas pravo traziti od njega neke osnovne stvari kao sto su pristojnost i tocnost u obavljanju zadataka. Ako on uz svoje usnovne zadatke samoinicijativno izvrsi neke dodatne onda je takodjer na poslodavcu da ga nagradi. Ako se smatra da je tip od 15% obavezan, onda je isto kao i dao povise cijene za 15% sami ispadas cheap ak ne platis punu cijenu!

    avatar

    12.11.2007. (12:24)    -   -   -   -  

  • webpovecalo

    zanimljiva rasprava oko davanja/ne davanja napojnica bila je u filmu reservoar dogs.. :)

    avatar

    12.11.2007. (12:27)    -   -   -   -  

  • zdravko

    super blog posjeti me

    avatar

    12.11.2007. (20:50)    -   -   -   -  

  • Sefica

    Virujen da napojnica moze danas spasit covika, jer dok se doceka placa, znaju proci i dani, zato neki judi bar u rvackoj zive od baksisa.No, neznam, jesi li bija u Italiji i vidija kako se u njih racun zbraja?Ako ne, raspitaj se.

    avatar

    12.11.2007. (20:53)    -   -   -   -  

  • hawkeye1306

    zanimljivo
    još nisam bio tu, ali doći ću ponovo
    pozdrav

    avatar

    12.11.2007. (21:57)    -   -   -   -  

  • Otkrivenja

    mislim da kad bi svatko djelio svakome nekakvu napojnicu nebi nam ni trebala fiksna plačča za posao koji obavljamo ako ga obavljamo kako treba.

    avatar

    13.11.2007. (00:48)    -   -   -   -  

  • Udruga Fan Clubova

    Note i akordi, Fan club Balaševića, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Lane Jurčević... besplatan prostor za tvoj fan club... Posjeti udrugu fan clubova na www.cesarica.thepajo.com

    avatar

    13.11.2007. (12:22)    -   -   -   -  

  • Ljubav,panika,navika...

    ...kao bivsa konobarica,mogu reci sljedece;na kavama i u dnevnom poslu,ako netko ostavi napojnicu it's ok,lijepo od njega,znaci kava je bila dobra,ja sam bila simpaticna itd...pricam o napojnicama od par kuna...ni konobari ne gledaju bas blagonaklono kad netko ostavi 50 kn na racunu od 80 kn,to se u svim profesijama zove preseravanje...druga stvar;u SVIM kaficima SVI konobari kradu i to SVI znaju,tako da ce konobar izaci van sa 100-200kn ostavili vi napojnicu ili ne...treca stvar;u nocnim lokalima vas konobari ionako toliko oderu da im tih par kn ne radi nikakvu razliku,jedino je dobro kad je stvarno guzva,da ima se ustedi vrijeme koje potrose na trazenju kovanica...cetvrta stvar;napojnica u hrv sluzi da bi te konobari vise voljeli,sto je dobro ako zelis dobru kavu,brzu uslugu i sl. ;)...sto je btw,normalno u hrv,jer u ovoj zemlji za svaki k**** trebas poznavati nekoga,pocevsi od kave pa do izvoda na katastru...

    avatar

    13.11.2007. (16:01)    -   -   -   -  

  • mouna

    Ovo sam već 100 puta čitao, daj nešto svoje, pliz molim te!!!!

    avatar

    13.11.2007. (21:05)    -   -   -   -  

  • Milijunas

    To što njima država naplaćuje porez na nešto što možda i neće dobiti, bi trebali oni raspraviti s državom. Baš dobro kaže netko malo prije, navuku te na cijenu bez poreza, pa ti zaračunaju porez, pa bi još i napojnicu trebao ostaviti, a nitko te ne pita koliko ti vremena treba za zaraditi tu lovu? Najlakše je borbu za svoja prava prebaciti na nekog drugog.
    Hillary nije tamo ručala za svoje novce, pa tako može pravdati samo troškove po računu, a i ne vjerujem da je ona osobno vadila lovu, već je to bio netko iz lokalne podružnice, koji je to sve i organizirao.
    Ziher se predsjednički kandidat samo tako vozika naokolo i kad zaključi da je gladna, skrene na prvi parking, ubacit nešto u kljun...

    avatar

    16.11.2007. (10:32)    -   -   -   -  

  • HSP Osijek

    Meni nije uopće jasna sama pojava napojnica. Zašto napojnica? Pa taj konobar radi svoj posao. Nisam vidio da netko ostavlja teti u pekari ili vozaču tramvaja ili policajcu zato što je izvršio rutinsku kontrolu vozila napojnicu. A i zašto bi pa to je njihov posao...

    avatar

    16.11.2007. (13:28)    -   -   -   -  

učitavam...