Komentari

zoompolitikon.blog.hr

Dodaj komentar (40)

Marketing


  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Mislim da si pogodio u sridu - KP je bog vjere u NIŠTA.
    Komunisti su kroz svoju ideologiju (marksizam/lenjinizam/titoizam/maoizam) tumačili da stvaraju ravnopravno društvo u kojemu ne će biti potlačenih ljudi, a u biti su stvarali faraonsku društvo na čelu s komunističkim faraonima (Lenjin, Staljin, Tito, ol Pot itd.) Kako bi od ljudi skrivali rupu u svojoj ideologiji, jer nemoguće je stvoriti ravnopravno društvo u kojemu bi svi bili 100% ravnopravni, jer uvijek ima onih koji su zadovoljni s malom kućicom dok su drugi pohlepni pa bi htjeli vile i dvorce, pričali su ljudima bajke da se do komunizma stiže razvojnom stubom zvan socijalizam.
    S obzirom da su komunisti 23. kolovoza 1939. sklopili pakt s nacistima (Pakt Molotov-Ribbentrop) odnosno savez između 3. Reicha i Sovjetskog Saveza, komunisti se lažno predstavljalju kao antifašisti iako su jedini pravi antifašisti bili Amerikanci i Englezi u WWII, dok su Titovi "antifašisti" u stvarnosti bili staljinisti boljševici i jugokomunisti.
    Što se tiče vjere, komunisti su ateisti, znači, ne vjeruju u Boga, iako Boga žestoko psuju, što je čudno, uz to što je bezobrazno. Komunisti su uvijek proganjali vjernike i Crkvu jer im je Crkva bila konkurent u borbi za narodne mase, a oni vjernici koji nisu htjeli pristupiti "vjeri u ništa" došli su na crne liste i bili proganjani. Kako bi naši komunisti iz Hrvatske sakrili svoje zločine pred javnošću, šire propagandu da su oni tobože antifašisti, pa eto kao navodno i nisu počinili zločine, a kada žrtve komunizma same progovore u vidu posrmtnih ostataka, kao u Maclju, ili u Teznom kod Maribora (najveća masovna grobnica u Europi) onda kažu da se radilo o odmazdi. To naravno nije istina jer se nije radilo o odmazdi nego o programiranom zločinu zato što je broj Hrvata u KPJ bio malen pa je hrvatski narod od strane komunista označen kao antikomunistički kojega treba istrijebiti...
    S obzirom da stanovništvo Hrvatske još nije u cijelosti prosvijećeno o zločinačkoj ideologiji komunizma, kao i zbog činjenice da su mnogi komunisti nakon pada Berlinskog zida ostali u Hrvatskoj na vlasti, dogode se prijedlozi tipa nedavnog iz SDP-a da se vjeronauk makne iz škola. Takvi prijedlozi su na tragu KP i onoga što si rekao vjere u ništa. Bog! Bog i Hrvati!

    avatar

    03.11.2007. (21:27)    -   -   -   -  

  • Krunoslav

    I ja sam primjetio da su ateisti uglavnom ljevičari.

    avatar

    03.11.2007. (22:16)    -   -   -   -  

  • inspektor Clouseau

    Svojedobno je Zrinka Vrabec Mojzeš na radiju 101 u jednoj emisiji o vjeronauku u školama izjavila (gnjevno i ljutito kako samo ona zna) da vjeronauk u školama treba ukinuti jer njeno dijete JEDINO sjedi u hodniku dok su ostali na vjeronauku. Ovo nije priča rekla kazala jer sam to čuo na vlastite uši. Mislim da ovo govori sasvim dovoljno o svijesti i načinu razmišljanja ljevičara kod nas. Ipak su oni Titova djeca.
    Lijep pozdrav i čestitke na izvrsnim tekstovima.

    avatar

    03.11.2007. (22:23)    -   -   -   -  

  • Živim fotografiju

    Hm... ja mislim da je vjeronaukom u školi jedno ispiranje mozga (marksizam) zamijenjeno drugim. :) Zapravo, mislim da je vjeronaucima svih religija mjesto u crkvama/džamijama/dvoranama/sinagogama... ili nečem petom, ali nikako u školi. U školu idu djeca raznih vjeroispovjesti, pa, nećete vjerovati, i djeca ateista. A vjeronauk je redovito usred satnice, što nije niti jedan drugi izborni predmet.

    @Inspektore, ja nisam "Titovo dijete", bila sam samo 11 godina kada se bivša država raspala, ali ipak mislim da je vjeri mjesto u vjerskim ustanovama, u domovima vjernika... ali joj nikako nije mjesto u školi.

    avatar

    04.11.2007. (02:19)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @Živim fotografiju;

    Prije svega rekao bih sljedeće: zagovaranje ukidanja vjeronauka u školama onima koji misle da je to za njih dobro ravno je prisiljavanju onih koji ne misle da je to za njih dobro da ga pohađaju. Jednostavno.

    imaš pravo na svoje mišljenje ma kakvo ono bilo, ali isto tako tvoje mišljenje vrijedi i odnosi se samo na tebe, dakle ako mislis da vjeronauk ispire mozak to se jedino moze odnositi na to da bi tebi ukoliko bi slušala vjeronauk tada isti ispirao mozak, ali ne i drugima koji imaju drugačije mišljenje.

    Isto tako, ako ja tvrdim da vjeronauk nije ispiranje mozga, tada se to odnosi na mene i one koji dijele moje mišljenje, a nikako na one suprotnaga mišljenja, te stoga tako i nastupam; ne namećući svoje mišljenje drugima, kako obično većina ateista, ali i vjernika nastupa u raspravi o vjeri, odnosno nevjeri ili vjeri u nista! Drugim riječima ne možeš ti ili ja govoriti drugima što je najbolje za njih, jer valjda oni to sami najbolje znaju.

    Dakle vjeronak je ispiranje mozga ali vi to ne znate, i zbog tog mojeg mišljenja ne trebate ga učiti u školi - glupost. Isto tako ja nemam pravo drugome suditi zbog njegovog nevjerovanja u Boga i spočitavati mu štogod u tom kontekstu ili prisiljavati ga na nešto za što misli da nije dobro za njega.

    Što se tiče vjeronauka u školama; vjeronauk se nalazi u školama iz istog razloga iz kojeg se u školi nalaze i razne druge aktivnosti, bilo sportske ili glazbene primjerice, i to prvenstveno zbog dostupnosti djece, i jednostavnije organizacije.

    Ponavljam; ne vidim postojanje opravdanih razloga zbog kojih bi nekome smetao vjeronauk u školi ako ga isti ne ugrožava, čini mu nažao ili štogod drugo, te ako uz postoji alternativa, isto kao što ne vidim razlog ukidanja primjerice neke športske aktivnosti, konkretno košarke zbog toga što ne znam igrati košarku, ili stoga što ju osobno ne volim iz bilo kojih osobnih razloga, dakle budimo realni!

    avatar

    04.11.2007. (03:35)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Crkva i vjera nisu nužno povezane. Poznajem ljude koji i du u Crkvu a ne vjeruju i obrnuto. Vjera je doživljaj, Crkva je ustanova. Vjeronauk u školama ustupak je ustanovi, smo zato što je ta ustanova moćna

    avatar

    04.11.2007. (09:32)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @živim..

    razumijeli smo se, ali ipak na kraju opetujes da mislis da vjeronauk nije nesto sto se treba uciti u skoli - ali tvoje dijete ga ni ne uci, ne vidim u cemu je problem, dakle ti i za druge tvrdis koji misle drugacije od tebe da vjeronauku nije mjesto u skolama, ali to ne ide tako, ne mozes za druge tvrditi nesto, jer valjda oni bolje od tebe znaju sto je za njih dobro. Ja tebi ne kazem; ah; vjeronauk nije ispiranje mozga i svi ga trebaju uciti u skolama, dok ti tvrdis, da je vjeronauk ispiranje mozga i da mu nije mjesto u skoli, dakle da ga u skoli nitko ne treba uciti! Mislim da opcenito u raspravama oni koji zagovaraju ukidanje vjeronauka nisu dovoljno iskreni i ne govore zbog kojih stvarno razloga u biti zele da se vjeronauk ukine, jer znaju da takvi nisu opravdani, pa ustvari izgovore traže u floskulama i klišejima!

    @pametni zub

    Sa prvim se slažem, a drugo nije tocno, naime ne radi se o ustupku vec o poštivanju međunarodnih ugovora sa Svetom stolicom sa kojimo smo trajno vezani!

    avatar

    04.11.2007. (12:26)    -   -   -   -  

  • Živim fotografiju

    @Zoompolitikon - vjeronauku nije mjesto u školi, jer je škola državna ustanova. Državne ustanove prema svim građanima MORAJU biti jednake, što znači da bismo morali napraviti sat vjeronauka i za Muslimane, tamo gdje ima ijedan Musliman, i za Židove tamo gdje ima ijedan Židov. Svjestan si činjenice da je to nemoguće.

    Nikome ja nemam namjeru nametati svoje mišljenje, ali moraš uzeti u obzir da se građanima svih nacionalnosti i vjeroispovjesti za plaću vjeroučitelja po školama skida jednak postotak. I upravo stoga ja govorim da vjeronaucima (bilo kojim) nije mjesto u školi. Svi mi imamo nešto čime se bavimo, što nam je intimo drago, u što (ne) vjerujemo, no sve to nikako ne može u škole. Za vjersko obrazovanje djeca mogu u crkvu ako to žele. Ipak je škola državna ustanova, a Hrvatska sekularna država.

    avatar

    04.11.2007. (13:20)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Da ali tom logikom onda nijednoj aktivnosti koja nije u opisu drzavne ustanove nije mjesto u skoli, što je besmisleno. Načelno da, svakom treba osigurati prvo na "njegov" vjeronauk, no upravo što i sama kažeš, budimo realni to nažalost zbog niza faktora nije moguće!

    Hm, štošta hrvatski porezni obveznici financiraju sa čime se ne slažu i što se kosi sa njihovim uvjerenjima, npr. ine homo, queer i srodne udruge praktično financiramo svi, pa se nitko ne zalaze za ukidanje tih udruga, ali to je realnost i protiv toga ne mozemo.

    Složio bih se da je vjeronauku mjesto isključivo u Crkvi onda kada bi apsolutno sva djeca išla u Crkvu, jer u školu moraju ići, a život djece i njihovih roditelja organiziran je u skladu sa tim, što vjerojatno ne bi bio uvijek sa vjeronaukom u Crkvi. Isto kao što je primjerice sviranju nekog instrumenta dostupnije dijete i termin koji je kroz školu već uklopkljeni u njegov život, tako je to dijete, čiji se roditelji opredijele dostupnije i za vjeronauk! A suština stvari je da postoji alternativa!

    avatar

    04.11.2007. (14:31)    -   -   -   -  

  • kratke crte

    Mene zanima koliko je vas išlo na vjeronauk mimo škole?
    Vjeronauk ovakav kakav je u školama ne služi ničemu.
    A prisiljavati nekoga da ide na vjeronauk nema smisla.
    Sada to služi samo da se dobije bolja ocjena, obično nitko ništa ne uči o vjerničkom ponašanju jer nema potrebe za tim. Inače išao sam na vjeronauk i u školu i mimo škole i vjernik sam.

    avatar

    04.11.2007. (14:36)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Stvar je u tome što se nikoga niti ne prisiljava na vjeronauk. Vjeronauk sam pohađao samo u osnovnoj školi, a u srednjoj sam odabrao etiku, jer me zanimala i jer sam o vjeronauku "sve" znao!

    avatar

    04.11.2007. (15:24)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Misliš li da i kapitalizmu isto tako odgovara ''vjera u ništa''? Nisam siguran koliko je socijalizam bio vjera ''u ništa''. Vjerovalo se u socijalizam, dobili su novu svoju vjeru.
    Bravo za rečenice o monopolistima ljudskih prava.

    avatar

    04.11.2007. (15:37)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Apsolutno da kapitalizmu odgovara vjera u ništa. U teističkom pogledu bio je vjerovanje u ništa, druga je stvar što postoje dodirne točke socijalizma i kršćanskog nauka!

    avatar

    04.11.2007. (15:45)    -   -   -   -  

  • mate

    Kad kazes da:
    ” …ateizam - koji je također stvoren kao vjera, vjera u Ništa, a samo da bi se ljudima moglo lakše upravljati…”, ne podupires li time KP tvrdnju da je vjera (koja bila) uistinu sredstvo upravljanja ljudima.

    To potvrdjujes slijedecom mislju:
    “…što je stvarajući nove moralne sustave vrijednosti i stavove poklonika te nove vjere - ateizma, u konačnici stvaralo bespogovorno društvo lojalno sustavu...”
    Novi moralni sustavi vrijednosti i stavovi poklonika koji su svoreni prije 2000 godina (odnosno 60 godina), u konacnici su stvorili bespogovorno društvo lojalno sustavu, tu se slazemo.
    Ne, nije ateizam tako nov kao sto ti se cini.

    Vjera je dogma, gdje je sve unaprijed vrlo cvrsto odredjeno, pa kako onda mozes tvrditi da “… vjerom u Boga vjernička masa oblikuje svoje životne stavove…”.

    “…KP sustavno je s druge strane stvarala kod nas do tada nepostojeći ateizam…”, mozes li ovu tvrdnju poduprijeti nekom studijom, popisom pucanstva ili vec necim.

    “…što se ogleda u tomu da danas u pravilu ateisti, odnosno vjerovatelji u Ništa velikom većinom zastupaju ideje i stavove socijalizma i komunizma...”
    Zemlje sa najvecim brojem ateista/agnostika/koji nevjeruju u Boga, po Zuckermanu iz 2005.

    Sweden….. 46 - 85%
    Denmark… 43 - 80%
    Norway….. 31 - 72%
    Japan……...64 - 65%
    Germany….41 - 49%
    Britain…….31 - 44%
    Croatia…………. 7%
    Evo samo nekoliko zemalja sa te liste. Ako, kako tvrdis, vecina zatupa ideje i stavove socijalizma i komunizma, onda ce Japan uskoro petokraku na svoju zastavu.:)

    U opisu bloga izmedju ostalog stoji “Neopterećeno i objektivno analiziranje…”, zbilja?

    avatar

    04.11.2007. (18:47)    -   -   -   -  

  • Goc

    Zanimljivo je da kada god neka lijevo opredijeljena osoba želi opravdati svoje stavove iznova i iznova nabija drugima na nos ovaj popis. Znatiželjan kakav jesam, sumnjajuči u vjerodostojnost ovih podataka odlučio sam malo detaljnije proučiti građu koju navodiš i evo što sam našao na istoj stranici (isprika onima koji ne razumiju engleski):

    "Pitzer College sociologist Phil Zuckerman compiled country-by-country survey, polling and census numbers relating to atheism, agnosticism, disbelief in God and people who state they are non-religious or have no religious preference. These data were published in the chapter titled "Atheism: Contemporary Rates and Patterns" in The Cambridge Companion to Atheism, ed. by Michael Martin, Cambridge University Press: Cambridge, UK (2005). Different type of data collection methodologies using different types of questions showed a consistent pattern: In most countries only a tiny number of people (zero to a fraction of 1 percent) will answer "atheism" or "atheist" when asked an open-ended question about what their religious preference. A slightly larger number of people will answer "yes" if asked pointedly if they are an atheist. A slightly larger number than that will answer "no" when asked if they believe in any type of God, deities, or Higher Power. A slightly larger number answer "no" when asked simply if they "believe in God" (omitting wording indicating more nebulous, less anthropomorphic conceptions of divinity). Finally, a larger number of people answer "none" or "non-religious" when asked asked an open-ended queston about what their religious preference is. Although figures vary for each country, average numbers indicate that roughly half of the people who self-identify as "nonreligious" also answer "yes" when asked if they believe in God or a Higher Power."

    Nastavljajući se na ovo želio bih samo reči ono što je bit - ljudi se ne žele svrstati u kalup određene religije, što ne znači da ne vjeruju u Boga (u tom svjetlu mi je iznimno drago da je zoom i sam rekao da je slušao etiku u srednjoj), druga je stvar katolička Crkva u Hrvata, nije bitno slažemo li se u potpunosti sa svim njenim uvjerenjima,ali neprijeporno je da je ona imala ogromnu ulogu u očuvanju našeg nacionalnog identiteta kroz povijest. Dakle, koliko je to moguće, Crkva u Hrvata se izdignula iznad običnog poimanja vjere, ona je postala institucija koja spaja sve Hrvate diljem svijeta, čuva našu kulturu i vrijednosti koje baštinimo; naravno da je ona bila najveća prepreka komunistima u Jugoslaviji, jer bi bez nje hrvatski narod izgledao kao ovce bez pastira. Nije li znakovito koja stranka danas želi izbaciti vjeronauk iz škola! I ne brinite, to definitivno nije odraz njihovog poimanja vjere, života i svijeta i rezultat njihovih modernih i lucidnih razmišljanja i umovanja, već obična ostavština jedne propale ideologije koju oni i dalje slijepo slijede!

    avatar

    04.11.2007. (21:04)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @mate

    Kada pisem tekst, u svakom segmentu znam koja bi mogla biti antituteza nekoj mojoj tezi, tako da sam očekivao ovo pitanje, na koje imam već spreman odgovor.

    Dakle, kada sam ustvrdio da je KP "stvarala" ateizam, uvjetno rečeno vjeru u ništa upravo zbog manipulacije ljudima, tj. njihove lojalnosti sistemu, dok je s druge strane za to optuživala vjeru, na umu sam imao da to nisu istoznačne stvari. Mozda to u tekstu nisam izrekao u potpunosti, ali nisam ni isključivo pokazao. I to stoga sto manipulacija ljudima koju je emitirala KP to je činila ustvari prisilno zbog svog interesa - očuvanja poretka, i to represijama, zabranama, ukidanjima prava, što se moralo bespogovorno slijediti jer si u protivnom mogao biti proglasen drzavnim neprijateljem, zavrsiti u zatvoru i slično. Dakle nametan je sustav vrijednosti, dok s druge strane Crkva ne obvezuje nikoga na ništa jer ona nema materijaliziran interes, ima poslanje - propovijedati, ali to nitko nije dužan prihvaćati, jer je vjera slobodan čovjekov odabir, poziv, a ako nešto nije obavezno tada to ne moze niti manipulirati mnome, jer imam slobodnu volju promišljanja i zaključivanja.

    Naeravno da nije ateizam nov, no u hrvatskim okvirima dakako jest, zato sam na kraju teksta i spomenuo hrvatski identitet.

    Da li mogu ikako potkrijepiti činjenice da je ateizam do dolaska komunizma na vlast bio strano tijelo; postoji bezbroj knjiga o povijesti kršćanstva u Hrvata koja daju odgovore na to pitanje, pa to nije nista novo!

    Vidim da si krivo shvatio; naime svojim tekstom ogradio sam se isključivo na Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju, ne na cijeli svijet, te hrvatski ateizam koji je time specifičan, jer mislim da je velikim djelom nastao kao surogat nametnutog oblikovaanja društva komunizmom koji je sam po sebi stvarao ateizam, koji dakle kod nas nije nastao isključivo kao svjetsko pomodarstvo novog načina življenja oblikovanog prije svega globalizacijom. Tako da mi je drago da si postavio tablicu jer ona ustvari pokazuje da su visoko globalizirane zemlje ujedno i ateističke! Međutim ovaj podatak za Njemačku valja provjeriti, nisam siguran u taj podatak, jer u Njemačkoj je uvijek bilo oko 60-70% kršćana!

    Objektivno i neopterećeno, da, u čemu je problem? Inače blog sam po sebi neopterećni je medij, a što se tiče objektivnosti; ni jedan moj osjećaj nije ugrađen u tekst!

    avatar

    04.11.2007. (21:42)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @ goc

    Apsolutno se slažem sa zadnjm napisanim odlomkom, jer je na tragu mojih promišljanja, zaključivanja i analiziranja, sročenih djelomično i u ovaj tekst!

    Pozz!

    avatar

    04.11.2007. (21:46)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Zbog tehničkih problema bio sam prisiljen obrisati komentar korisnice bloga "Živim fotografiju", te ga stoga ponovno obajvljujem!

    Živim fotografiju, 04.11.2007. u 09:27

    @Zoompolitikon-
    dakle vjeronak je ispiranje mozga ali vi to ne znate, i zbog tog mojeg mišljenja ne trebate ga učiti u školi - glupost. Isto tako ja nemam pravo drugome suditi zbog njegovog nevjerovanja u Boga i spočitavati mu štogod u tom kontekstu ili prisiljavati ga na nešto za što misli da nije dobro za njega.

    Vidi, ja nisam od onih koji zagovaraju zabranjivanje bilo čega, i u ovom gore potpuno se slažem s tobom. Meni to može djelovati kao ispiranje mozga. Tebi ne mora. I ja ti to puštam na volju.
    Drugo, ja nigdje nisam rekla kako je vjeronauk ispiranje mozga i kako ga zbog mog mišljenja ne treba učiti u školi, ja sam samo rekla da tom vjeronauku nije mjesto u školi, nego u institucijama koje se bave time.

    A druga stvar, ako je već tako važno da bude u školi, onda ga se treba tretirati kao i sve dodatne aktivnosti koje si gore naveo (sportske i ostale), pa ga staviti na kraj satnice, da djeca koja ne idu na njega (a sve ih je više, nije više jedno dijete na hodniku) ne moraju čekati naredni sat.

    I još nešto - Nikada nikoga nisam osuđivala zbog vjere. I nikad neću.

    Što se tiče jednostavnije organizacije - nisam baš sigurna. Moja kćer je drugi razred i za razliku od viših razreda, oni moraju imati vjeronauk na kraju satnice. Tako ona ima ponedjeljkom dva sata, a raspored su pravili mjesec dana.

    I mislim da si na krivu naletio. Ja nisam isključiva osoba, i nisam ono o čemu ti pišeš, mada razumijem da si na puno takvih naišao na netu. Ja mislim da vjeronauk nije baš nešto što se treba učiti u školi, i moja kćer ne ide na vjeronauk. No, upravo sada se sprema otići na misu. (Ja ne idem u crkvu, ali joj neću braniti... uvijek ju ima tko odvesti). Samo sam pritiv toga da se djecu sustavno uvjerava u nešto i ne dopusti im se mogućnost da oni sami odaberu. A neće odabrati sami ako s nečim rastu. :)

    avatar

    04.11.2007. (23:08)    -   -   -   -  

  • Živim fotografiju

    _____________________________________________________________________
    _____ ________________________________________________________________
    Da ali tom logikom onda nijednoj aktivnosti koja nije u opisu drzavne ustanove nije mjesto u skoli, što je besmisleno. Načelno da, svakom treba osigurati prvo na "njegov" vjeronauk, no upravo što i sama kažeš, budimo realni to nažalost zbog niza faktora nije moguće!

    Hm, štošta hrvatski porezni obveznici financiraju sa čime se ne slažu i što se kosi sa njihovim uvjerenjima, npr. ine homo, queer i srodne udruge praktično financiramo svi, pa se nitko ne zalaze za ukidanje tih udruga, ali to je realnost i protiv toga ne mozemo.

    Složio bih se da je vjeronauku mjesto isključivo u Crkvi onda kada bi apsolutno sva djeca išla u Crkvu, jer u školu moraju ići, a život djece i njihovih roditelja organiziran je u skladu sa tim, što vjerojatno ne bi bio uvijek sa vjeronaukom u Crkvi. Isto kao što je primjerice sviranju nekog instrumenta dostupnije dijete i termin koji je kroz školu već uklopkljeni u njegov život, tako je to dijete, čiji se roditelji opredijele dostupnije i za vjeronauk! A suština stvari je da postoji alternativa!
    ______________________________________________________________ ______
    ____________________________________________________________________
    M orala sam ovo kopirati, jer je dosta odgovora nakon ovoga.

    Kažeš kako bi se složio da je vjeronauku mjesto u crkvi kada bi APSOLUTNO (?!) sva djeca išla u crkvu? Zašto moraju apsolutno sva djeca ići u crkvu? Moja kćer trenira stolni tenis i karate. I sve to van škole. Čak i van zgrade škole. I mi se organizirali savršeno. Uz činjnicu da ja radim svakako, pa i vikendima (ne radim u trgovini i ne bunim se što radim vikendima).

    Što se tiče udruga, jednako tako ja nemam ništa protiv da odvajam novac za religijske organizacije, no, još nikome nije palo na pamet da uvede u školu nastavni predmet o queer kulturi. Da je, ja bih se prva pobunila. Sve udruge, vjerske i ine organizacije imaju pravo educirati javnost o svojim ciljevima na način koji same mogu smisliti. Najlakše je ovako - Tuđman potpiše ugovor kojega se sada moraju pridržavati sve generacije... To je malo... Uh... otišla sam u dubiozu.

    No, kako god, opet kažem, nemam ništa protiv odvajanja novca iz državnog proračuna kako bi se osigurali uvjeti za održavanje vjeronauka u crkvama/župnim uredima/džamijama/sinagogama ili nečem petom, ali imam protiv odvajanja novca za plaćanje vjeroučitelja u školama.

    Što se tiče aktivnosti u opisu državne ustanove, koje su to aktivnosti? Ja samo rekoh kako je Hrvatska sekularna država, i kako sve ono što je vjersko (tj. nije sekularno) nema što tražiti u školi.

    avatar

    04.11.2007. (23:49)    -   -   -   -  

  • Živim fotografiju

    Ups... sorry na boldanom komentaru. Nemam pojma kako se to dogodilo... :(

    avatar

    04.11.2007. (23:50)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Ne, ne, nisam se dobro izrazio, mislio sam na apsolutno svu djecu koja idu na vjeronauk, ne na apsolutno svu djecu koja idu u školu.

    Predmet o queer kulturi, uf.. sada ideš u krajnost, možemo onda predmet o sličicama životinjskoga carstva.

    Što se tiče aktivnosti u opisu državne ustanove, pa to je prije svega nastava, ako nije i jedina "aktivnost", ne znam!

    Sekularna smo država, da, ali sekularizam prije svega podrazumijeva odvojenost religije od donošenja odluka u politici, ali ne i ukidanje nekog izbornog predmeta, vjeronauka u školama, konkretno sekularnost znači da Crkva nema ovlasti u određivanju poreza primjerice, visini PDV-a, mijenjanju zakona i sl.

    Znaš što, vidim da bez obzira za kojim ja argumentom posegao ti ga ne prihvaćaš, kao i ja tvoje, e sada, što su argumenti i tu bi se sporili.. pa me zanima, u ovakvom stanju kako bi ti riješila ovaj problem, ali vodeći se apsolutnom slobodom prava na vlastito mišljenje drugih i same sebe?

    Ja tebi cijelo vrijeme govorim sa ti, a možda si i starija od mene, ispricavam se unaprijed! :)

    avatar

    05.11.2007. (00:23)    -   -   -   -  

  • mate

    @ Goc
    Opce je poznato da se moze manipulirati anketama i bilo bi dobro vidjeti originalni upitnik. No, bilo kako bilo, trebalo bi cuti Zuckermanov odgovor na “manipulacije” koje mu se pripisuju, a osim toga kako mozemo biti sigurni da i sam kriticar ne “manipulira”.

    Molim te pogledaj slijedecu studiju narucenu od Europske Komisije na temu “Socijalne vrijednosti, znanost i tehnologija” iz 2005. Rezultati su poprilicno podudarni Zuckermanovima (stranice 9, 10 i 11).
    Wikipedia takodjer navodi vise anketa (samo ih nabraja, ne ulazi detaljnije u metodiku) u Europi i po svijetu koje su ipak blize Zuckermanu negoli kriticaru kojeg navodis.
    Mozda se ipak radi o zidovsko-komunisticko-ateistickoj zavjeri.;)

    Kontradiktorno je kad kazes “Znatiželjan kakav jesam, sumnjajuči u vjerodostojnost ovih podataka…”, a onda zakljucujes “…jer bi bez nje hrvatski narod izgledao kao ovce bez pastira.”( ti si dio hrvatskog naroda, osnosno “ovca “kojoj treba pastir)
    Nije mi jasno da su ti neke teme sumljive te se izdizes iz tupoglavog krda i sumljas a opet u nekim drugim prilikama spustas se na nivo ovce koja ne moze opstati bez pastira i bezpogovorno prihvacas ponudjeno. Nekuzim.
    Puno vise ovaca je skoncalo od pastirova noza nego od vucjeg ocnjaka.

    @ Zoom
    Dali je moguce da Crkva manipulira? Ako jeste, koji su onda njeni interesi? Komunisti su cinili zlo, ali tko nije, neka se baci kamenom.
    Moralo ih se bespogovorno slijediti kazes, ili slijedi kazna.
    Dali je Crkva kroz svoju povijest uvijek stala na stranu prognanih, obaspravljenih, obiljezenih…znamo da nije. Inkvizicija, krizarski ratovi, nasilna pokrstavanja…da, bila je kazna za neposlusnost.
    Nije li se Ivan Pavao II ispricao za neke grijehe KC iz proslosti.
    Stalno vracajuci se na vec prozvakane teme kao da zaboravljamo oprostiti duge duznicima nasim, dok istovremeno trazimo da se nama oprosti. Licemjerno, zar ne?

    Nije li lazno svjedocanstvo ako zatvaramo oci pred nepravilnostima onih koje smo izabrali i prelazimo olako preko grijeha onih u koje vjerujemo?

    Kao da si malo opterecen sa Titom, SDP i lijevom orijentacijom. Nemojmo im zaboraviti nedjela iz proslosti, ipak, oprosti im moramo. Krscanski je. Nije na nama da sudimo.

    Imaju li pravo djeca muslimana, ateista, anostika, pravoslavca, evangelista, baptista, mormona, zidova, budista, hindusa, sika, rastafarijanca, scientologysta …na vjeronauk (ili vec nesto) u skolama?

    avatar

    05.11.2007. (07:23)    -   -   -   -  

  • Živim fotografiju

    @Zoompolitikon - Pa valjda bi ta djeca koja idu na vjeronauk sada išla na vjeronauk i kada on ne bi bio u školi? Ili im vjeronauk treba samo za podizanje prosjeka? (To baš nije dobro)...

    Da, predmet o queer kulturi, predmet o kršćanskoj kulturi... ista stvar. Barem kada ju pogledaš objektivno. Dvije interesne skupine koje žele promovirati svoje vrijednosti.

    Kako bih ja riješila ovaj problem? Evo ovako - Crkva bi sama financirala vjeroučitelje koji bi po završetku nastave organizirali satove vjeronauka. I svima dobro. Vrlo važno je ovo što kažem - po završetku nastave, jer niti jedan drugi izborni predmet nije usred satnice osim vjeronauka.

    Što se tiče oslovljavanja sa ti, i ja tebe tako oslovljavam, a možda si ti stariji? :D Ne znam, ali mislim da nitko nije puno mlađi/stariji. (Ja sam 1979. godine rođena).

    Sekularnost umalo zaboravih. Da, to znači da se Crkva nema pravo pačati u donošenje nikakvih zakona kao i da nema pravo, posredno ili neposredno, organizirati satnicu u državnoj školi.

    Inače, ja mislim da se ti i ja slažemo po ovom pitanju. Ja ne bih branila vjernicima da svoju djecu u školi pošalju na vjeronauk, ali nikako ne bih da to bude u sklopu redovite nastave, jer još jednom ponavljam, niti jedan izborni predmet nije usred satnice. Samo vjeronauk. Što je neposredno prisiljavanje roditelja da upišu djecu na vjeronauk kako ne bi 45 ili 90 minuta čamili na hodniku.

    avatar

    05.11.2007. (08:58)    -   -   -   -  

  • Goc

    @ mate
    Ne znam da li si možda čitao neki drugi dio studije koju mi preporučuješ jer ovdje navodim citat koji nedvosmisleno govori o postotku vjernika u Europi (iz te iste studije):

    "Four in five EU citizens have religious or spiritual beliefs. In fact, over one in two EU
    citizens believe there is a God (52%) and over one in four (27%) believe there is some
    sort of spirit or life force. Only 18% declares that they don’t believe that is any sort of
    spirit, God or life force."

    Na stranu s anketama i sličnim istraživanjima, moram reči da me pomalo začudio tvoj način razmišljanja i povezivanja nekih stvari. Sada bi valjda trebao objašnjavati kako nisam kao ovca, kako ne robujem okvirima razmišljanja koje promovira crkva i kako pri metafori s pastirom i ovcama nisam mislio na to da nas je crkva zatucala već spajala u vremenima kada je zaista bilo teško očuvati naš identitet (i to ne samo u 2. polovici 20. stoljeća); ali ja to ne mislim raditi. I ja i ti znamo na šta sam mislio, ali ti i dalje ustraješ u tom zaista već otrcanom načinu razmišljanja: vjernik u Hrvatskoj = Katolik = "pripadnik tupoglavog krda" = homofob = Ustaša = fašist = nacist.
    Dakle, ono što želim reči, već sam praktički rekao, ali ponovit ću: Crkva u Hrvata se izdignula iznad običnog poimanja vjere, ona je postala institucija koja spaja sve Hrvate diljem svijeta, čuva našu kulturu i vrijednosti koje baštinimo; neovisno o tome slažemo li se uvijek s njenim stavovima, pa makar i ne vjerovali u sliku Boga kakvog nam ona predstavlja.
    I za kraj pozabavio bih se s tvojim pitanjem o pravu djece drugih vjeroispovijesti na vjeronauk u školama. Dakle, ako želimo zaista ista prava za sve, onda ćemo za svakog Albanca organizirati albanski jezik i albansku povijest u školi, za svakog Njemca njemački jezik itd. Svima je jasno da to tako ne ide, pa zar nije normalno da se u tuđoj kući ne ponašaš kao u svojoj, isto vrijedi i za države. Ako me u kojem slučaju put nanese u neku muslimansku zemlju, pa neću valjda inzistirati da oni izbace neke možda meni neprihvatljive dijelove svoje kulture, samo zato jer se meni, i još k tome doseljeniku i gostu u njihovoj zemlji, one ne sviđaju. U tome je i bit tolerancije. Sloboda pojedinca ograničena je jedino slobodom drugih, vjeronauk u školama nikome ne ograničava slobodu jer je izboran, ali kao što i zoom kaže nametanje ukidanjanja vjeronauka od strane manjine građana ove zemlje ide upravo u pravcu netolerancije i nepoštivanja demokratske volje većine što je svakako nedopustivo.

    avatar

    05.11.2007. (13:29)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @Mate

    Ovaj tekst govori o aktualnoj temi, o vjeronauku u skolama i inicijatorima njegovog ukidanja, u čemu između ostalog promišljam i o razlozima zastupanja takvih stavova. Kada bude rasprava o inkviziciji rado ću se uključiti.

    Istina Bog, zadnjih par tema vezano je uz to što navodiš, no nije mi to "specijalnost", ali i da jest tada bi bilo glupo reći da sam time opterećen, jer to je kao da primjerice pjesniku kažeš da je opterećen lirikom, pjevaču pjevanjem i sl.

    Nadalje; pa baš i ne pišem o konkretnim nedjelima komunizma, više promišljam o njegovom utjecaju na razvoj današnjega društva.

    Odgovor na zadnje pitanje je; da!

    avatar

    06.11.2007. (01:13)    -   -   -   -  

učitavam...