Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • odmak

    Šarmantna teza. Miriše na Bosnu. Naš se otac izležavao na arhipelazima Lepoglavi i Gradišci. Sestra, ja i cijela obitelj studirala je arhipelag komunizam. Otac je bar znao gdje je. Lijepo je gubio kosu, trošio godine i izgubio sam sebe, a mi…? A vi, a vaši..?
    Ja još učim. A profesori su mi sa svih područja Bivše. I iz Bosne. Ta lakoća razmišljanja vjerujem odvest će nas u neku novu izgradnju i razgradnju zemalja i ideologija. ( Netko je rekao: na ovim područjima premještale su se i zemlje, ne samo ljudi)
    Ja se i smijem. Ne znam kako ti.

    avatar

    31.10.2007. (20:35)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    ovom profi ako da promiche jedna od glavnih odlika svakog sledeceg novog rezima: da se vrlo brizno ugnezdi u toplo stanishte Ancien Régime-a, i zdushno poprimi iste one mustre protiv kojih se borio.
    chini se da je prof. u srzi veliki poshtovalac "velikog dogadjaja socijalsitichkog samoupravljanja", shto mu se , naravno, ne moze rachunati kao greh, ali kao naivnost, svakako. naivnost profesorske profila.
    D Kish je negde polovinom osamdesetih napravio dirljiv televizijski serijal (u ulozi pisca-novinara) sa dozivotnim zrtvama Golog Otoka. U knjigama B. Pekica moze se takodje dosta toga naci o ovim dobu.

    avatar

    31.10.2007. (21:41)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Šteta što ovaj Ugo ima tako tvrd jezik i ne uspjeva do kraja artikulirati svoju poziciju: stalno mu iznova izmiče ono bitno. Recimo, u intervjuu "Vremenu" Ugolino na opasku:
    U svojim kolumnama iz banjalučkih "Nezavisnih" vi naizgled ne zauzimate poziciju građanskog.,
    odgovara:
    "U shvaćanju građanskog postoji samorazumljivost koja je vezana i za neprevodivost tog termina. Ona se sastoji u tome da se iskustvo građanskog, ili vrijednost građanskog kao instance prosuđivanja, preuzima naprosto iz titoizma. U BiH je to razumljivo zato što se može reći da smo živjeli u jednom režimu u kojem se nije previše gledalo ko je koje nacije, nego su neke druge društvene vrijednosti tu bile važnije. Taj model građanskog koji se preuzima iz prethodnog režima u stvari je vrlo štetan i on podrazumijeva etničke obrasce. On podrazumijeva opet jedan kolektivizam koji apsolutno ne ide uz građansko. Zato smatram da je veoma važno uvesti koncept i stvarnost civilnog društva, što je opet neprevodiv termin."

    Ovo je strašno važno mjesto, ali, Ugo ga svojom nedorečenošću više zamagljuje nego rasvjetljava. Umjesto da pojam građanskog veže uz građanski angažman i aktivizam individue, a umjesto titoizma spomene jugoslavenstvo, Vlaisavljeviću je sve to skupa lost in translation. Ipak, začuđujuća iskrenost dolazi iz Bosne: to što su Bosanci navodno živjeli u "režimu u kojem se nije previše gledalo ko je koje nacije", dobroobjašnjava Ugo, ne samo da ne znači da su živjeli građanskim životom, već to oslanjanje na titoizam kojemu je, kad bi Ugo bio konzekventan i pošten, i opet u podmetu bilo jugoslavenstvo (to on zove kolektivitetom!), otkriva svu bijedu tako shavaćenog građanstva: riječ je zapravo o perveziji građanskog, a to je ono što je i danas, u Hrvatskoj, na djelu.

    avatar

    31.10.2007. (22:21)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    malo sam potcenio Druga profesora, ali pojam iskrenosti komotno ovde mozemo zameniti terminom naivnosti.
    stvarnost civilnog drushtva, kakvom je on zamishlja, bila bi i dalje samo privid, i to zasnovan na neosnovanosti i nepostojanosti prethodnog joj modela stvarnosti.
    da li ce istorijski chovek ikada da shvati da je Istina u okviru njegove stvarnosti porozna i ne-osnovana, i daje beztlo /propast/ sve njegove dosadashnje povesti, jer lishen istine zahteva stvarno, istinito /uzmimo recimo, na slepo, moralne vrednosti gradjanskog drushtva, od kojeg se V. otklanja koliko i od proleterskog,/.

    avatar

    01.11.2007. (01:26)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    htedoh reci- mogla bi bit i jeste beztlo sve dosadashnje povijesti- nazalost, chekanje na nasushni preokret u mantliu propasti bice- je izvesno.

    avatar

    01.11.2007. (01:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...