..ja prvi izgleda..aj pa neka...istina sad ujesen puno je posla..ubiru se plodovi rada kroz godinu..sprema se za zimu..već su se vjerovatno odavno sakupile i šljive..što bi šokac bez rakije..da ga grije u zimskim hladnim vremenima..a trgne se tu i tamo i kad nije hladno..samo zašto bi samo šokci imali monopol na rakiju probali bi i mi dobru kapljicu iako smo slavonci tek dušom manje tijelom..uzdravlje dragi prijatelju..i laka noć...
28.10.2007. (01:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pozdrav Baća! Kad sam bila mala onda su svi kod nas u avliju dolazili peć rakiju na naš kazan, a baka ili đed 'ko je već bio kod kuće je uzimao litru, dvije rakije od gazde koji bi došao peći. To su uvik uzimali kao cijenu za kazan...
Baš sam tu Vašu pjesmu bila uzela za lektiru kad sam imala....
Pozdrav iz Čepina!
28.10.2007. (14:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Miris djetinjstva, miris dima koji grize oči...nonić i njegovi lovci oko kotla s rakijom, nona i prijateljice režu slasni domaći kruh, gulaš miješa tko stigne u velikom kotlu nasred dvorišta, vadi se sir iz ulja, mi klinci nestrpljivo prevrćemo žeravicu koja pretvara običan krumpir u savršenu poslasticu...a nakon što prva rakija krene - krenu i tambura, bajs i glas. U crikveničkom zaleđu, da; ne u Slavoniji ;-))). Koliko znam, od cijelog Primorja gdje su na vlasti oduvijek bile sopile, jedino u Vinodolskoj dolini, va Kiriji, živi i dan-danas tamburaška tradicija. Tako da sam ti ja dvostruko bogata nasljednica, hihi, bar što se tradicijskog nasljeđa tiče - mama Bodulka, tata Kirac...
28.10.2007. (16:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Eeee, Baća, lijepo je peći rakiju barem kod mene. Onda uvijek netko navrati, pa malo nazdravi, pa onda nabijemo par kobasica na šibu, pa ih pečemo pokraj kazana. I tako se malo pojede, malo popije, a u pozadini svira radio. Tako je to bilo prije 7 tjedana kod mene. Na kraju sezone moj stric je rekao zavšila je sapunica "Plava ljubav." ( smijeh)
Lijep pozdrav!
28.10.2007. (17:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Napekao se i ja svojevremeno rakije. Problem: kod nas se rijetko vadi kostica, a ako ostane jos uz to pokoja grancica, dobijes veliki postotak metilnog alkohola koji je teski otrov. Ako rakija pali u grlu, onda je sigurno metilni alkohol u velikoj kolicini, sto neki krivo procijene "e, ova je bas dobra". I najjaca rakija ne "pali", ako se "pece" na pravi nacin. To samo da se ne napije netko krive ... ;) :)
28.10.2007. (19:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Približava se jedanaesti mjesec; vrijeme svinjokolja kod nas, a to ne volim, jer jutra počinju rekla bih urlikanjem gica, nimalo ugodno ni za slušanje, ni za gledanje...lijep pozdrav
28.10.2007. (19:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Baća. od sveg posla najviše volim naj s djecom. Uf, tom nikad kraja. A sad se spremam, vaj tjedan peć rakiju od prošlogodišnjeg vina. Što bi rekli-vinjak. Ni ostario u rastovim bačvama, al nema nikakvi drugi sastojaka. Čak ni šećera. Neće bit puno. Jedno tri kazana (oko 300 l). Baš me zanima kako će ispast. A onda ću ga ostavit 2-3 godine da ostari u buradi. Al nješt mi govori da to neće bit misec dana. Što mogu kad nisam karakter. Niti Francuz.
28.10.2007. (20:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brodjanka
Ova pjesma govori sve!!!Al nemoj tako..ispast će da su šokci pijandure..ma nisu!!Oni to samo da imaju više snage i da srce brže zaigra..!!Da nije toga,ne bi bilo onih lijepih bećaraca,koji čine pravo veselje!!Pozdrav ostavljam i ugodnu večer želim!!Svaštara
28.10.2007. (21:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
... Bez rakije on je miran, mekan baš ko pamuk bili, al' mu srce nije tak'o. Uz rakiju tek se sili. ...
Eeee tako baća svi ... i moram ti reći da sam osjetila miris tek ispečene rakije ! Vratilo mi sjećanje na djetinjstvo. Lijepo te pozdravljam u ovaj kasni sat.
28.10.2007. (23:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kako ono ide "igra šokac i šokica, drma im se kabanica..." e Baća sad si me sjetio baš one Slavonije...evo za vikend pekli rakiju i mi doma...imali svinjarije...još sam masna iznad laktova...velim ja ćaći...nemoj...ne volim to raditi, a kaže on meni...."ćerce moja...to je običaj, kultura...." i šta mi je preostalo nego pomoći mu...pozdrav:-)
29.10.2007. (12:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pio sam ja moj baća bašice,no brzo se jezik zaplete od nje,,,no iskreno,mislim da je ljudima ovde draže kad šljive urode nego kukuruz,,ebiga ak nema kukuruza bace svinjama trave i žita,al ako šljiva nema,onda ne preostaje drugo nego četku u ruke pa prati stočnu repu,rendati i metati kvasac,,,a smrdi u vraga,al kad se prepeče onda je i ona dobra kad bolje nema--jedan kod nas tri tone dobio,a pije kao smuk,sirotinja pa mu darovali prikolicu repe,eno iskipali mu pred kuću,a on spužvu i četku i pere kraj druma,a ljudi prolaze i smiju se,,kad opere dovest će mu neku rendalicu na motor pa da se pravi rakija,,,nije čovjeku teško za svoju guzicu ni ruke promrznut u ladnoj vodi perući,,,pozdrav
29.10.2007. (20:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
e moj lipi baća ..ko tebe uvik teplo bilo da pišeš o snaši bilo o rakiji travarica prava stvar ,,dobar izgovor za gucnit ,boli me štumik samo šteta jerbo ništa nepijen od žestice ,,,,,, ebemu vi slavonci i mi dalmatinci ka da nas je jedna mati rodila
30.10.2007. (11:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kaže i pjesma ... Od rakije nema bolje žene... Po tri dana ona ljulja mene... Pitam ja tebe Baća, kad je nekog od nas žena tri dana ljuljala? Ja se ne sjećam...Ni kad sam bolestan bio, nije izdržala, već je drugi dan rekla dokle ti misliš ležat???? Eto još jedan razlog više u korist rakije...lijep ti pozdrav dragi moj prijatelju...
30.10.2007. (16:26)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Tinolovka
..ja prvi izgleda..aj pa neka...istina sad ujesen puno je posla..ubiru se plodovi rada kroz godinu..sprema se za zimu..već su se vjerovatno odavno sakupile i šljive..što bi šokac bez rakije..da ga grije u zimskim hladnim vremenima..a trgne se tu i tamo i kad nije hladno..samo zašto bi samo šokci imali monopol na rakiju probali bi i mi dobru kapljicu iako smo slavonci tek dušom manje tijelom..uzdravlje dragi prijatelju..i laka noć...
28.10.2007. (01:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zlomljena
Ugodno nedelju Bača:)) pusa
28.10.2007. (07:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Koraljka
Šokci imaju toliko riječi istih kao Dalmoši da je milina !
Pa i rakiju, mi bez travarice nikad nismo.
28.10.2007. (08:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
skiceSlavonije
Evo jedna moja za tebe (nešto me je zeznulo kod prvog slanja):
Pozdrav tebi,
Prijatelju mili,
Aj' skup' samnom nazdravi:
"Živi, zdravi bili!"
Pa 'naj čokanj strisi u se,
Nek rakija grlom krene,
Nek' 'na pisma sad zaori,
Vesele se paori.
Iz paorije, puno lipih pozdrava i ugodnu nedilju tebi i tvojima!
Zis
28.10.2007. (10:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
varosanka
Sad moj baca Iva znam zasto je sljiva nasa tako mila nasim starima.Malo te oraspolozi, ugrije oko srca, otjera teske misli, terapija da ne mos bolja!
28.10.2007. (12:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sikirevka
Zanimljiv Vam je ovaj uvodni dio,baš sam se od srca nasmijala.
Veliki pozdrav Vama I Vašoj obitelji!
28.10.2007. (14:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slavonka_31431
Pozdrav Baća! Kad sam bila mala onda su svi kod nas u avliju dolazili peć rakiju na naš kazan, a baka ili đed 'ko je već bio kod kuće je uzimao litru, dvije rakije od gazde koji bi došao peći. To su uvik uzimali kao cijenu za kazan...
Baš sam tu Vašu pjesmu bila uzela za lektiru kad sam imala....
Pozdrav iz Čepina!
28.10.2007. (14:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MiniMaxine
Miris djetinjstva, miris dima koji grize oči...nonić i njegovi lovci oko kotla s rakijom, nona i prijateljice režu slasni domaći kruh, gulaš miješa tko stigne u velikom kotlu nasred dvorišta, vadi se sir iz ulja, mi klinci nestrpljivo prevrćemo žeravicu koja pretvara običan krumpir u savršenu poslasticu...a nakon što prva rakija krene - krenu i tambura, bajs i glas.
U crikveničkom zaleđu, da; ne u Slavoniji ;-))).
Koliko znam, od cijelog Primorja gdje su na vlasti oduvijek bile sopile, jedino u Vinodolskoj dolini, va Kiriji, živi i dan-danas tamburaška tradicija. Tako da sam ti ja dvostruko bogata nasljednica, hihi, bar što se tradicijskog nasljeđa tiče - mama Bodulka, tata Kirac...
28.10.2007. (16:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
domoa
Eeee, Baća, lijepo je peći rakiju barem kod mene. Onda uvijek netko navrati, pa malo nazdravi, pa onda nabijemo par kobasica na šibu, pa ih pečemo pokraj kazana. I tako se malo pojede, malo popije, a u pozadini svira radio.
Tako je to bilo prije 7 tjedana kod mene. Na kraju sezone moj stric je rekao zavšila je sapunica "Plava ljubav." ( smijeh)
Lijep pozdrav!
28.10.2007. (17:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogomoljac
Napekao se i ja svojevremeno rakije. Problem: kod nas se rijetko vadi kostica, a ako ostane jos uz to pokoja grancica, dobijes veliki postotak metilnog alkohola koji je teski otrov. Ako rakija pali u grlu, onda je sigurno metilni alkohol u velikoj kolicini, sto neki krivo procijene "e, ova je bas dobra". I najjaca rakija ne "pali", ako se "pece" na pravi nacin. To samo da se ne napije netko krive ... ;) :)
28.10.2007. (19:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
otkucaj
Približava se jedanaesti mjesec; vrijeme svinjokolja kod nas, a to ne volim, jer jutra počinju rekla bih urlikanjem gica, nimalo ugodno ni za slušanje, ni za gledanje...lijep pozdrav
28.10.2007. (19:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Divan -skitnje
Baća. od sveg posla najviše volim naj s djecom. Uf, tom nikad kraja. A sad se spremam, vaj tjedan peć rakiju od prošlogodišnjeg vina. Što bi rekli-vinjak. Ni ostario u rastovim bačvama, al nema nikakvi drugi sastojaka. Čak ni šećera. Neće bit puno. Jedno tri kazana (oko 300 l). Baš me zanima kako će ispast. A onda ću ga ostavit 2-3 godine da ostari u buradi. Al nješt mi govori da to neće bit misec dana. Što mogu kad nisam karakter. Niti Francuz.
28.10.2007. (20:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brodjanka
Ova pjesma govori sve!!!Al nemoj tako..ispast će da su šokci pijandure..ma nisu!!Oni to samo da imaju više snage i da srce brže zaigra..!!Da nije toga,ne bi bilo onih lijepih bećaraca,koji čine pravo veselje!!Pozdrav ostavljam i ugodnu večer želim!!Svaštara
28.10.2007. (21:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slatko grko
A znaš li onu staru "Rakijico,rako ja te volim jako, ja s tobom u bačvu ti sa mnom u draču"
Pozdrav Baća Iva
28.10.2007. (22:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
promatram, razmišljam
... Bez rakije on je miran,
mekan baš ko pamuk bili,
al' mu srce nije tak'o.
Uz rakiju tek se sili. ...
Eeee tako baća svi ... i moram ti reći da sam osjetila miris tek ispečene rakije !
Vratilo mi sjećanje na djetinjstvo.
Lijepo te pozdravljam u ovaj kasni sat.
28.10.2007. (23:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kikicarodjkica
....No rakije, rakije, rakije amo, jer utjehe nema u vodi!!!! Zar je potrebno još šta dodati!
28.10.2007. (23:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kikicarodjkica
Hvala na lijepim željama! Od srca....
29.10.2007. (12:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Tanja
kako ono ide "igra šokac i šokica, drma im se kabanica..." e Baća sad si me sjetio baš one Slavonije...evo za vikend pekli rakiju i mi doma...imali svinjarije...još sam masna iznad laktova...velim ja ćaći...nemoj...ne volim to raditi, a kaže on meni...."ćerce moja...to je običaj, kultura...." i šta mi je preostalo nego pomoći mu...pozdrav:-)
29.10.2007. (12:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fulvus
vidim, tu je veselica!
29.10.2007. (16:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fizikalac
pio sam ja moj baća bašice,no brzo se jezik zaplete od nje,,,no iskreno,mislim da je ljudima ovde draže kad šljive urode nego kukuruz,,ebiga ak nema kukuruza bace svinjama trave i žita,al ako šljiva nema,onda ne preostaje drugo nego četku u ruke pa prati stočnu repu,rendati i metati kvasac,,,a smrdi u vraga,al kad se prepeče onda je i ona dobra kad bolje nema--jedan kod nas tri tone dobio,a pije kao smuk,sirotinja pa mu darovali prikolicu repe,eno iskipali mu pred kuću,a on spužvu i četku i pere kraj druma,a ljudi prolaze i smiju se,,kad opere dovest će mu neku rendalicu na motor pa da se pravi rakija,,,nije čovjeku teško za svoju guzicu ni ruke promrznut u ladnoj vodi perući,,,pozdrav
29.10.2007. (20:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dome
Baca Iva ti znaš da je meni limunica zakon! Jedino me zajebaje pop, čuva ih od krađe!
29.10.2007. (20:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
levant
TO! Rakija. Vino ne mogu pit, pogotovo ne crno. Al što rakije mogu popit..
30.10.2007. (10:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
a ča se tu more
e moj lipi baća ..ko tebe uvik teplo bilo da pišeš o snaši bilo o rakiji
travarica prava stvar ,,dobar izgovor za gucnit ,boli me štumik
samo šteta jerbo ništa nepijen od žestice ,,,,,,
ebemu vi slavonci i mi dalmatinci ka da nas je jedna mati rodila
30.10.2007. (11:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
čiovka
Dobru travaricu uvik triba imat u kući. Kod mene je obično korčulanska. :-)))
30.10.2007. (16:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rib@rnica
Kaže i pjesma ...
Od rakije nema bolje žene...
Po tri dana ona ljulja mene...
Pitam ja tebe Baća, kad je nekog od nas žena tri dana ljuljala? Ja se ne sjećam...Ni kad sam bolestan bio, nije izdržala, već je drugi dan rekla dokle ti misliš ležat???? Eto još jedan razlog više u korist rakije...lijep ti pozdrav dragi moj prijatelju...
30.10.2007. (16:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...