Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • hrvatski istražnik

    koliko te za ove tekstove plaća SDP ?

    avatar

    25.10.2007. (23:10)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    da bar 'oće majstore, eh ... ;-)

    avatar

    26.10.2007. (00:00)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...hebote, koji je sad ovaj ispitivač??? Obećao sam sebi i drugima da neću pisati o politici dok traje predizborni "bal vampira". Lagano dolazim u napast da to ipak prekršim bez obzira što imam npr. kod tebe u gostima "auspuh". Da se razumijemo, kod nas su desničari rigidna, frustrirana, licemjerna skupina političara gladnih vlasti, love i osvete. I to upravo tim redosljedom...:)

    avatar

    26.10.2007. (10:16)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Zvone, zahvaljujem na odgovorima. Pozdravljam te.
    1. Zar nije dovoljno liberalizma na TV bez obzira od kuda dolazi? Javna televizija trebala bi voditi računa o različitim pogledima na svijet.
    2. Na svom blogu objavljujem tekst o navodnoj agresiji na BiH.
    3. Dakle, nisi još dosljednji liberal, već liberal kada ti paše
    4. Priznaješ sentimentalne razloge, legitimno je imati ih, ali onda trebaš dovesti u pitanje svoju analitičnost,
    5. Ok, znaš engleski, znam ga i ja. Na svom blogu možeš zaista pisati što hoćeš, hvala Bogu da je tako, za vrijeme Tita nije postojao Blog, ali da je, možda bi ja i ti skupa bili u ćeliji Lepoglave.
    6. Znam osnove jezika C++, otprilike koliko i tebi idu društvene znanosti. Imaš lijepe pretenzije, ali ti jako nedostaje klasičnog znanja i metodičnosti pa nekad olako prihvaćaš nove paradigme na temelju sviđanja.
    7. Ok, Blog nije znanstveni časopis. Ni sam se ne služim nužno znanstvenim metodama.
    8. Ipak su u većini tvojih tekstova vidljive jezične konstrukcije određenog miljea novinara i analitičara, njih uzimaš kao polazište i na njih se nadovezuješ.

    avatar

    26.10.2007. (15:57)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Hvala i tebi na komentarima.

    Ad 3) - "Dakle, nisi još dosljednji liberal, već liberal kada ti paše" - ne bih se složio da ovakva konstatacija proizlazi iz mog odgovora.

    Ad 6) - molio bih malo detaljniji komentar ovoga "ali ti jako nedostaje klasičnog znanja i metodičnosti pa nekad olako prihvaćaš nove paradigme na temelju sviđanja." Što misliš pod "klasičnim znanjem", koji su moji problemi s "metodičnošću" a i neki primjer mog "olakog prihvaćanja novih paradigmi na osnovu sviđanja" bi isto dobro došao.

    Ad 8) - ovo si u pravu i ja gledam svijet "kroz ogledalo" The Economista. Vidim na tvoj siteu da si ti poklonik Le Monde Diplomatique tjednika :-). I ja sam bio pretplaćen godinu dana odmah kad je krenuo izlaziti, ali tamo sam, za razliku od Economista, našao PUNO krivih teza i logički krivo postavljene argumentacije :-))).

    Ipak, u konačnici se to može svesti pod "različit pogled na svijet".

    Već vidim da sam našao partnera za diskusiju ;-))).

    A uskoro ide i moj osvrt na tvoj članak "Taj naš liberalizam" ...

    avatar

    26.10.2007. (17:42)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    The Economist i LeMonde su dva različita svijeta. Dva poklonika tih novina teško se mogu oko nečega složiti. JESI LI DESNIČAR ako više držiš do Economist-a nego do LeMonde-a?
    Pravi društveni analitičar ne prati emisije na televiziji da zna što će misliti. Njemu ne trebaju Banac, Bago ili netko sličan. Klasično znanje i razumijevanje društvenih znanosti -od grčke filozofije, preko prosvjetiteljstva do Marxa može dovesti do nemogućnosti utjecaja bilo koga i bilo čega. To u konačnici znači biti slobodan.

    Naša diskusija može nama biti zanimljiva, ali ne znam koliko želiš zatrpavati blog time i kuda nas to uopće može dovesti.

    avatar

    26.10.2007. (18:58)    -   -   -   -  

  • borgman

    a jeste se raspalili...a Zvone našao jednog sa "skalpelom" za svoje teze...bit će krvi (poslije seciranja in vivo)

    avatar

    26.10.2007. (19:36)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...@ tragična misao, " Freedom's just another word for nothin' left to lose..."...:)))))))))

    avatar

    26.10.2007. (22:28)    -   -   -   -  

  • montelupo

    Zvone je analizirajući emisiju s Bancem, analizirao uzorak nečega što je servirano pred opet uzorak, i to veliki, ljudi. Analiza ovog tipa je sasvim legitiman postupak u društvenim znanostima: to je analiza sadržaja. I baš zato što posjeduje znanje koje premašuje izneseno u emisiji, Zvone se prema njenome sadržaju odnosi i određuje. Tko god poznaje metodiku povijesti, zna da je pisanje o njoj nužno subjektivno, jer joj svatko pristupa s određene pozicije, od osobne do geografske.Opet, naš se autor i tu jasno unaprijed odredio, dakle ponovo poštuje metodička pravila. Poznavanje društvene ili političke povijesti ne može dovesti do nemogućnosti utjecaja, već samo do svijesti o utjecaju: već izbor činjenica ili procesa koji imaš u glavi jest posljedica knjiga koje si čitao, a koje ne mogu biti objektivne.
    Društvenjaci mogu prigovoriti tehničarima da im nedostaje strukturiranog znanja o povijesti i društvu (čitaju od 'društvenog' štiva ono što ih zanima), no divni matematički umovi ipak imaju jedan apstraktni pogled na svijet koji eto nama humanistima izmiče. Nije li dijalog divan?

    avatar

    26.10.2007. (22:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...