Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • pametni zub

    Takav bi zatvor bio neobično human. Tek što bi tamničari "zaključali vrata", već bi ih ponovno otključali i pustili zatvorenika nas slobodu. Samo što bi izašli u svijet u kojem je prošlo "499 999 999 godina 364 dana 23 sata 59 minuta i 59 sekundi". Možda je u tome kazna?

    avatar

    20.10.2007. (09:24)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    A da se ovaj tjedan zoveš samo zub?
    Ništa ti ne promisliš prije no što napišeš, 'bem ti vraga tvoga brzopletog!
    Idemo skupa!
    Što misliš zašto je kazna 499 999 999 itd. godina, dana, sati, minuta i sekundi?
    Zato što je to točno za sekundu kraća distanca od polumjera praznine u Eridanusu: putujući iz središta do granice te praznine, trebalo bi nam pola milijarde svjetlosnih godina, dakle: putujući brzinom svjetlosti, kažnjenik bi nadomak života stigao točno u vremenu određene kazne! Jasno da je riječ o mučenju nadom, što je ujedno i razlog posvete autoru istoimene priče, ubogome grofu Villiersu.
    Što se tiče vremena koje bi proteklo u svijetu tamničara i onom osuđenika, stvari ne stoje kako ih opisuješ: zašto misliš da bi pola milijarde godina prošlo u trenu bilo kome?
    Razmotrimo i tu okolnost: to što do središta Eridanusa dospijevamo in a heartbeat - iz više razloga koristim baš tu frazu: jasno, zatočenik se nalazi u srcu tame; u engleskom, fraza označava najmanju moguću ljudsku mjeru vremena; spominjanje otkucaja srca aludira istovremeno i na Život i na Čežnju, kao i na Nadu...- ništa ne govori o vremenu kazne: ona počinje u trenutku kad zatočenika ostavljamo u brodu ukotvljenom u središtu Praznine Eridanus. Budući da brod-čelija ne može letjeti brže od svjetlosti - za razliku od broda kojime je zatočenik dopremjen u Kozmički Zatvor i koji leti brzinom Alcubierre drivea, dakle: faster than light - to onda zatočenik zaista i realno u njemu proživi 499 999 999 godina i još gotovo godinu dana.
    Koliko je vremena prošlo onima na granici praznine, to je savršeno irelevantno. Barem nama.

    avatar

    20.10.2007. (09:56)    -   -   -   -  

  • Baka

    I baš je jadni Faeton pred smrt jurnuo brzinom svjetlosti.

    avatar

    20.10.2007. (11:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Grčka mitologija kaže da je Faeton, sin Heliosa, boga Sunca, i Klimene, kćeri titana Okeana i božice Tetije, zatražio od oca da proveze nebom njegov četveropreg. Tako se želio uvjeriti da mu je Helios doista otac, jer ga je jedan od Zeusovih sinova, ljubomoran na njegovu ljepotu, nazvao potomkom običnog smrtnika. Krilate je konje mogla voditi samo čvrsta ruka, pa mu Helios to nevoljko dopusti, ali u zao čas. Lakomislen i nevješt, Faeton najprije potjera kola previsoko, zbog čega se Zemlja zaledi i zapara nebo, a ožiljak što ga pritom ostavi nazvan je Mliječnom stazom. Zatim strmoglavi kola prema Zemlji te rijeke od vrućine presahnuše, čak i Nil pobjegne tako daleko da mu izvor poslije nitko nije mogao naći, nasta Saharska pustinja, Afrikanci potamnješe, stijene popucaše, a otvorio se i sam Had. Da se ne bi sve sunovratilo u prvotni kaos, Zeus pogodi Faetona munjom i svijet se vratio u normalu.

    avatar

    20.10.2007. (11:42)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Je li to sf priča ili vic za brucoše FER-a? Puno relativnosti i ftl svemira, a od srca tame jedva čujni otkucaj.
    To što se zovem pametan, ne znači da sam pametan. Zub je pametan kolko je i kurac glup.

    avatar

    20.10.2007. (12:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Imaš pravo: Jole je popularan, zima ciča, ironija jetka, a orao suri.

    avatar

    20.10.2007. (12:34)    -   -   -   -  

  • oxsimoron

    kako nepravilnost, pa tocno se poklapa s mjestom gdje je pozadinsko mikrovalno zracenje vrlo hladno...
    osim toga alcubierre drive je vrlo vjerojatno neizvediv, tj istim se ne moze upravljati, a ionako je posve nebitan za daljnju pricu, posto je u pitanju hipotetski warp-drive like nadsvjetlosni pogon, a dalje govori o putovanju brzinom svjetlosti, odakle mogucnost da stignes negdje u tren - to nije nategnuti SF, sasvim normalna fizika nema problema s time da stignes u par minuta s kraja na kraj svemira, u lokalnom vremenu, stvar je da su prosle milijarde godina ostatku svemira.. al to nije mnogo od zatvorske kazne, prije one-way time travel ticket...
    putujuci brzinom svjetlosti, kaznjenuku ne bi prosla ni sekunda vremena, nama bi do trena kad on tamo stigne, ako stigne, no on bi se samo tamo nasao... u ovom drugom djelu, kaze kako tamo stigne nadsvjetlosno i trenutno i za nas, al to opet nije nicim produljilo njegov zivot, doso je tamo trenutno, vratio se natrag trenutno, iz njegove perspektive, iz nase, prosto mu je trebalo duplo manje vremena, al sto to znaci ako su u pitanju milijarde godina...
    ispada da autor smatra kako postoji nekakva fiksna referentna tocka koja daje 'pravo vrijeme', prema kojem kaznjenik prozivi pola milijarde godina u tranzitu, no teorija relativnosti, kako ime indicates, upravo to porice, prosto, njemu je proslo X vremena, nekome ko stoji na zemlji izgleda da je proslo Y vremena, nekome ko recimo ide brzinom bliskom brzini svjetlosti amo-tamo se sve to cini kao blink of an eye, a Alcubierrev drive nema bas nikakvu svrhu u cijeloj toj prici...

    avatar

    20.10.2007. (13:25)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Oksimorone, ako science kaže da je nemoguće da netko u "pravom vremenu" proživi mirijade godina (ja mislim da znanost to kaže, ali nisam posve siguran), fiction kaže da jest! Nemanjin svemir je oksimoronski - uključuje i relativistički i warpovski svemir, ali mene u svemu tome zanima: gdje je tu kazna? Vječni život? OK, ali mi i (za)sada živimo vječno, a da nas smrt nas čeka na kraju puta tvrdi samo znanost (mislim na smrt of Ja, ne na smrt drugih). Biti zatočen u svemirskom brodu? I sada smo zatočeni na svemirskom brodu. Zove se Zemlja.

    avatar

    20.10.2007. (13:52)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    meni se ta preteca praznina ukazuje vishe nalik na "dead blank" (smrtonosna praznina) nego heartbeat.

    kaznu, kao takvu u ovom sluchaju, mozemo pojmiti samo ontoloshki, jer se inache ona kao takva (kazuna) zaista ne pojavljuje: iako na drugoj tsrani imamo mirijade kazni.
    vidi se da nemanja nikada nije bio osudjivan, niti zakatanchivan.

    ipak cesh morati da poradish na ovoj ideji josh kojih par taktova- nije samo zub onaj koji ne razmishlja, izgleda.
    ahahahahahhahahahaha

    avatar

    20.10.2007. (14:33)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    jebem mu psa, Zevse, utuci me kao Faetona!

    avatar

    20.10.2007. (14:36)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Oximoron: Ne razumijem prigovor? O praznini kao kozmičkoj anomaliji govorio je sam Rudnick, upiši: Eridanus, Rudnik, i konzultiraj tekstove. Alcubierre drive ovdje je metafora za bilo koji ultimativni lokomotorni pogon: onaj pogon koji nas u trenu može prebaciti u srce Eridanusa; je li to sad Alcubbiere ili ne, nevažno je, jer ionako trenutno niti jedan ne šljaka, a zahvlajujući ovoj tehnici name dropinga, priča dobija na autentičnosti, poprima oznanstvljen karakter. Hoću kazati, mogao sam i izmisliti neku svoju inačicu warp-pogona, ali, lijen sam a i Alcubbiere drive baš dobro zvuči (nimalo meksički, iako zapravo jest!).
    Nego, oximoron, budući da si ti tehničar, daj mi razradi molim te onda ovu kubikažu: jedna je putovanje ne veće od brzine svjetlosti, a druga nadsvjetlosna brzina koja ne bi bila neizvediva. Može? Cool.
    Kažeš - mada, nevjerojatno zbrkano od trenutka kad počinješ govoriti o vremenu! - "njemu je proslo X vremena"...Da, pa u čemu je problem? Njemu je prošlo pola milijarde godina i nema tu nikakva relativiteta: on je proživio pola milijarde godina putujući prema rubu pustoši/živog univerzuma, a to koliko je prošlo nama ili Vulkancima godina ili Save ispod mosta, koga briga! Ta, to je njegova, ne naša kazna. Uostalom, riječ je o kažnjavanju čežnjom a ovi enormni brojevi samo su metafora vječnosti: na tren je do druge strane, do Živog Bića, no nakon beskonačne patnje umire nadohvat života!
    Što se tiče sasvim normalne fizike, takva ne postoji, a ako postoji, ima itekakva problema sa skakanjem s kraja na kraj svemira, jer, nitko ne skače nigdje.
    Na kraju, reci mi bi li ti bilo uvjerljivije da sam kazao kako smo zatočenika transportirali u srce tame Prebacnanadaljivačem? Kaj je to? To ti je jebena sprava za prebacivanje na daljinu. OK? Ima li to sad funkciju u cijeloj toj priči?

    avatar

    20.10.2007. (15:11)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pametni zub: Pametna opaska, ovo o Zemlji, ali - suvišna. Naime, ako cijelu ovu pričicu shvatiš na jedini ispravan način, kao alegoriju, budući da je sasvim očito da me nimalo ne znimaju tehničkotehnološke pretpostavke jezdenja po vaseljenskoj bespući, onda je odmah jasno i čega je to alegorija: onoga što istom odbacuje tvoju opasku o Zemlji! Naime, ovdje, sinko moj, ipak možeš, u krajnjoj liniji, odšetati do prve susjede.
    Gdje je kazna? Nemojmo se zajebavati: jesi li ikada čekao da prođe neko vrijeme koje si morao provesti na mjestu na kojem ne želiš biti? Naravno da jesi: čekao si da mine sat matematike za koju se nisi spremio, moleći boga da te ne prozovu ovoga puta. Ja sam, na nesreću, čekao da prođe vojni rok. Uostalom, od ideje je zatvora pojam vremena naprosto neodvojiv, čak u većoj mjeri no pojam ograničenog prostora.
    A ovo: Biti zatočen u svemirskom brodu? I sada smo zatočeni na svemirskom brodu., vrijedi jedino ako si i sada zatočen u svoju samoću. Inače, nikome ništa: you can count yourself a King of infinite space.

    avatar

    20.10.2007. (15:21)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Igra, prvo da, drugo ne.

    avatar

    20.10.2007. (15:30)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    U smislu da je svako umjetničko djelo alegorija čovjekove (ili što već jesmo) egzistencije ovdje i sada? Što se susjede tiče, da, mogu ja šetati, ali uskoro ću poželjeti odšetati do druge susjede i na kraju će mi Zemlja postati pretijesna. I ja sam čekao da prođe vojni rok, a kad je prošao, shvatio sam da nikad neće proći. Ovo podsjeća na temu svijeta kao konclogora (čito kod Kertesza i Sylvije Plath: "Ash, ash / You poke and stir / Flesh, bone, there is nothing there / A cake of soap, / A wedding ring, / A gold filling. // Herr God, Herr Lucifer / Beware / Beware. )

    avatar

    20.10.2007. (16:11)    -   -   -   -  

  • halter skelter

    Odgovor je jednostavan, zatvor je svako ono mjesto ili stanje iz kojeg ne mozes pobjeci k susjedi. Sloboda je mogucnost (ne nuzno i ostvaraj) susjede, odsutnost susjede je nesloboda. ili cherchez la femme, kako bi rekli nasi stari.

    avatar

    20.10.2007. (18:00)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Imao sam alternativni primjer s mišolovkom i sirom, ali sam znao da će vam se ovo sa susjedom svidjeti. Sljedeći sat učit ćemo slovo DŽ.

    avatar

    20.10.2007. (19:02)    -   -   -   -  

  • oxsimoron

    mislim, megastruktura svemira je pomalo nalik na sapunicu, clusteri galaksija su kao niti koje zatvaraju , u principu nista, praznine, ova je impozantna, prosto sto je ogromna ..
    Gle, svaki pogon koji ide relativistickom brzinom, podsvjetlostnom, iz perspektive putnika, 'prebacuje' ga u proizvoljno kratkom vremenu, dakle, recimo, otputovati u nekoj fiktivnoj buducnosti na medeni mjesec do neke galaksije udaljene 15 milijardi svjetlosnih godina i natrag je posve dozvoljivo sto se specijalne teorije relativnosti tice (koja je za ovo relevantna). Zato se cini posve nepotrebnim pricati o sasvim vjerojatno nemogucem pristupu nadsvjetlosnom pogonu samo za potrebe toga da nekog zivog prebacis jako daleko u tu rupu.
    problem je samo sto bi povratak s takvog mjedenog mjeseca dosao, iz perspektive suncevog sustava, 30 milijardi godina kasnije, dakle nasli bi samo bijeli patuljak i planetarnu maglicu.. jedino zbog tog 'problemcica' se kontemplira o nadsvjetlosnim pogonima, a to ne kuzim kakvu moze imati ulogu u tvojoj prici.
    razlog jest usporavanje vremena kad se putuje relativistickim brzinama, no pretpostavljam da ti je to ipak poznato...
    i jel, zbog toga je ovdje relativnost relevantna...
    dakle, kad kazes da je lik putovao pola milijarde godina plus jednu (tako nesto), da predje udaljenost od pola milijarde svjetlosnih godina, taj lik je putovao dakle jednu pola-milijardinku sporije od brzine svjetlosti. ergo, relativisticki efekti su bili VRLO izrazeni, i iz njegove subjektivne perspektive, cjelo je to putovanje natrag bilo daleko krace..
    i prilicno mi je tesko shvacati alcubierre drive ili konkretnu megastrukturu svemira kao tek 'metaforu', alcubierre je posve distinktni teoretski pristup pitanju moze li se stvoriti pogon koji putuje brze od svjetlosti, i ima mnogo posve drugacijih pristupa tom problemu, zasto biti tako precizan ako si samo zelio reci "Prebacnanadaljivačem" ...
    sto se tice ove praznine, ona je istina danas najveca poznata - do tada rekorder je bila 'rupa' u zvjezdju jarac, otprilike 4 puta manja... prosjecne rupe su mnogo manje i utoliko je ova iznimna, ali daleko od toga da je nesto totalno iznenadjujuce...
    mozda ovo pomogne : http://www.atlasoftheuniverse.com/nearsc.html
    ova specificna rupa pogotovo nije bila iznenadjenje, posto su je prije 3 godine, predvidjeli promatrajuci podatke s WAMP sonde, koja je dala dotad najdetaljnije informacije o pozadinskom zracenju svemira. Tocno to mjesto tada su nazivali "WMAP cold spot", prije nego sto su je stvarno i vidjeli, u radio spektru..

    avatar

    20.10.2007. (19:35)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Oximoron, možeš li nam odgovoriti na sljedeća pitanje:
    1. Putuješ brzinom svjetlosti do egzoplaneta ili ekstrasolarna planeta koji kruži oko zvijezde Gliese 581 (Gl 681), udaljene 20,5 svjetlosnih godina od Zemlje; to je naime prva od dvjestotinjak dosad poznatih planeta koje "imaju čvrstu ili tekuću površinu i temperaturu sličnu Zemljinoj", tvrde znanstvenici. Koliko će godina tebi proteći prije no što stigneš do te zvijezde i njene zemljolike planete?
    2. Što misliš zašto većina pisaca SF-a izabire i spominje upravo Alcubierre drive? Ja ću ti kazati: Jer je to dovoljno dobro ime za prebacnanadiljivač. Uostalom, pričitavši sve probleme toga pogona, zapravo mislim da je idealan za ovu priču - kao što znaš bolje od mene, tu i jest i nije riječ o FTL, točnije, brod se ne kreće brzinom većom od svjetlosti (!), što je, koliko shvaćam, conditio sine qua non. Ali, kao da je to važno: VAŽNO je JEDINO pronaći nekakav dovoljno realističan izvor ne bi li se u LITERARNOM DJELU stvorio DOKUMENTARISTIČKI ŠTIH! Ova me rasprava inače podsjeća na sjajnu Kishonovu humoresku o vicu koji Ephraim pokušava ispričati recepcioneru hotela u Švicarskoj. Počinje mu pričati vic čija je radnja smještena u nekakav vlak, ali, pričanje se vica pretvara u nemoguć podvig: recepcioner stalno iznova postavlja pitanja o relaciji na kojoj vlak vozi, vrsti vlaka, nazivima tunela kroz koji prolazi...uostalom, pročitaj priču, to je jedna od onih duhovitih štorija koja objašnjava cijelu jednu klasu unutarsvjetovnih fenomena, od kojih je naša rasprava svakako jedan od izrazitijih, i vidjet ćeš da ćeš je često prepričavati. Ja pričam vic, a ti meni: Ali tamo nema Alcubierreovog tunela! Hebiga, ima, ja velim da ima! Možda je to Alcubierreov brat blizanac, kad smo već kod relativiteta!?
    3. Što se tiče ove praznine oko koje toliko nastojiš, čuj, nisam je ja izmislio, ispraznio a niti sam je ja interpretirao kao kozmičku anomaliju: ponavljam - pročitaj bilo koji relevantan tekst o toj temi! - to tvrde astronomi poput spomenutog Rudnicka. I njega sam ubacio samo zbog name droppinga, zbog stvaranja dojma znanstvenosti u jednoj znanstvenofantastičoj pričici. Dakle: rušiš mene - rušiš Rudnicka! A Rudnick je prijeke naravi.
    4. Ti stalno iznova misli da se opaska o nepravilnosti odnosi na pronalaženje ove rupe - Rudnick i ekipa ne govore o nepravilnosti koja bi bila spoznajno iznenađenje, nego govore o nepravilnosti, anomaliji u nastanku toga dijela svemira. Zašto - vjerojatno ne znaju ni oni sami. Jer, little we know o zvijezdanom nebu nad nama.
    5. Što se tiče onog bokca u rupi, ideja je jednostavna, ali, očito je da te čak ni kao takva ne zanima pored sveg ovog supralunarnog i subatomskog izobilja: čovjek je na 500 milijardi svjetlosnih godina udaljen od granica prve žive osobe! Ima čamac koji brodi brzinom svjetlosti, ali ne više od nje. Ako u svijetu relativiteta vrijedi ikakva logika, onda se 500 milijardi svjetlosnih godina tako naziva zato jer svjetlosti treba 500 milijardi godina da dođe iz točke A do točke Ž. Ako je on u točki A, da bi došao do točke Ž trebat će i njemu 500 milijardi godina. Ti sad kažeš: je, ali on se vozi brzinom svjetlosti, a na tim brzinama vrijeme se usporava i x nije umnožak od v i t, nego je tu još i gama. Fascinantan je taj svijet moderne fizike: udaljenost od 500 milijardi svjetlosnih godina naziva se upravo tako a ne recimo 378 godina provedenih na putu jureći brzinom svjetlosti upravo zato jer taj put toj svijetlosti traje 500 godina, ali, psiholozi koji liječe fizičare ove škole iz nekog razloga tvrde da su oni uvjereni kako tih 500 godina traje upravo 500 godina zraki svjetlosti, no ne i njima! Njima se vrijeme usporava!!! Čuj, Oxsimoron, ako se vrijeme na tim brzinama uporava, koliko godina treba zraki svjetlosti od Vege, recimo, do Zemlje, ako je Vega nekih 25 svjetlosnih godina udaljena od nas a svjetlost se giba brzinom svjetlosti?

    avatar

    20.10.2007. (22:34)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ma Galijanus nema na čemu! A i zezamo se, pa to ja kažem od milja. Što se tiče uspona i padova, ako su s visoka, barem su otmjeni. (Seneka)

    avatar

    21.10.2007. (00:37)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Da, ali Kishonov vic nije smiješan, a priča - u kojoj je neduhoviti Švicaraca glavni lik - jest.

    avatar

    21.10.2007. (09:29)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    To što ti Kishonov vic nije smiješan čini od tebe recepcionera. Konačno, Ephraimov je pravi vic njegova priča. Ona je pak smiješna jedino i samo zato jer se Švicarac vlada kao nedotupavi idiot: Kishon mu priča vic, a imbecil se raspituje o detaljima voznoga reda! Kužiš paralelu: vic - vozni red/ SF priča - teorija relativiteta! To nije samo ja u kupe ti u špade: kao da za gledanja filma "Amadeus" usred kina staneš protestirati zbog Mozartovog smijeha i inače nevjerodostojne faktografičnosti!
    Zato je spomen te priče u tolikoj mjeri i dan danas poučan za sve mlade ljude Vaseljene.
    Ali, ima i druga, lakša, kad vidim da te ova zbunjuje:
    Davnih su dana nekakvi etnografi pokazali jednom afričkom omanjem plemenu film snimljen o njihovom svakodnevnom životu. Nakon što su u ne znam kojem pokušaju preplašenim urođenicima - zanimljivo, siroti su se divljaci najviše plašili kadriranja: mislili su da je ljudsko tijelo raskomadano! - uspjeli prikazati dokumentarac o njima samima, pitali su ih što ih se dojmilo, što su zapamtili. Na sveopće čuđenje dobrohotnih znanstvenika, urođenici su ignorirali sadržaj filma, ali su savršeno popamtili efemeralije: koliko je kokošaka protrčalo stražnjim planovima filma, gdje se i kad pojavila antilopa u dnu nekog kadra, i slične akcidentalije.
    To je njih vitalno zanimalo, kako bi rekao Ćirohito, šine.
    Je l' ti sad jasnije?

    avatar

    21.10.2007. (10:04)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    prisecam se uvek sa meshavinom zabave i uzasa (koje ne bi trebalo da bude, ili?) witza u kojem avijatichar pokazuje na goluba i kaze: "golubovi, recimo, lete pogreshno".

    svrati(te) do moga. pripremio sam gulasch.

    avatar

    21.10.2007. (11:04)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    kužim, kužim, al baš sam to i htio reći: da nema gluposti recepcionera, priča ne bi bila dobra, Dakle, njegova glupost je pametna. Da nema idiota, ne bi bilo ni pametnih. (Opet Lao Ce.)
    A afričko pleme, premda omanje, imalo je daleko dublji uvid u film od etnografsko-europskog plemena. Možda je to moja profesionalna deformacija, ali efemeralije su daleko bitnije za razumijevanje smisla nečega od službenog sadržaja nečega. Što je pisac htio reći? Ne znam, zanima me što je doista rekao, i to što je rekao meni.
    Kafkin seoski učitelj u svom izviješću o divovskoj krtici uopće ne piše o tom čudesnom stvoru, nego o admininistrativno-zakulisnim preprakama na koje je naišao u pokušaju da to svoje otkriće objavi. Jer Kafkino vrijeme je vrijeme birokracije, a ne vrijeme čudesa.

    avatar

    21.10.2007. (11:09)    -   -   -   -  

  • oxsimoron

    tebi nece proteci niti nanosekunda vremena ako putujes brzinom svjetlosti, pa u pitanju su najosnovnije ideje specijalne relativnosti; kako tijelo ubrzava i priblizava se brzini svjetlosti, dogadjaju se cudne stvari, ma cuo si za to; paradoks blizanaca, referenciras ga i sam malo kasnije u ovom odgovoru, imas dva brata blizanca, jednog posaljes u raketi koja se krece brzinom vrlo bliskom brzini svjetlosti (doseci brzinu svjetlosti je nemoguce, jer trazi beskonacno energije, al joj se, teoretski, moze proizvoljno pribliziti), drugi ostane na zemlji, kad se putnik vrati na zemlju, vidno je bioloski mladji od svojeg brata blizanca; njemu je proteklo mnogo manje vremena od kad je otisao do kad se vratio nego bratu koji je tu ostao...evo, za takve opce informacije, i wiki je dovoljno dobar: "Consider a space ship traveling from Earth to the nearest star system: a distance d = 4.45 light years away, at a speed v = 0.866c (i.e., 86.6 percent of the speed of light, relative to the Earth). The Earth-based mission control reasons about the journey this way (for convenience in this thought experiment the ship is assumed to immediately attain its full speed upon departure): the round trip will take t = 2d / v = 10.28 years in Earth time (i.e. everybody on earth will be 10.28 years older when the ship returns). The flow of time on the ship and aging of the travelers during their trip will be slowed by the factor epsilon = sqrt{1 - v^2/c^2}, the reciprocal of the Lorentz factor. In this case epsilon = 0.5 , and the travelers will have aged only 0.5×10.28 = 5.14 years when they return." eksperimentalno isprobano na vise nacina, od eksperimenata s raspadanjem muona (Rossi-Hall eksperiment), do doslovno dva precizna sata, pa usporedjivanje razlika, etc..

    bas me zanima zasto smatras da nekakva "vecina SF pisaca" govori o specificnoj vrsti pogona. Mislim gospodin Alcubierre (jer konacno, to uopce nije ime za prebacnanadiljvac, nego prezime jednog konkretnog real-life fizicara) nije ni napisao tekst o tom pogonu do 1994, a ne znam koliko je taj period uopce sposoban obuhvatiti 'vecinu pisaca SF-a' i njihova djela. U stvari jedina bitna konekcija koja mi je poznata jest inzistiranje stanovitih Star Trek fanova kako je opis sto bi Warp drive trebao biti, napisan za prvi Star Trek film, u ideji slican Alcubierrovom clanku . Hard SF pisci, ko npr Clarke nikad nisu koristili znanost tek kao 'dokumentaristicki stih' al to je totalna digresija u koju necu ulaziti..

    da, dobro primjeceno, niti ovaj pogon lokalno se ne krece brze od svjetlosti, zato sto je to prosto nemoguce, vec bi trebao, na neutvrdjen nacin (no za tako posve futuristicku ideju to je ok) manipulirati geometrijom samog prostora-vremena.. u tvojoj tocki 5. takva vrsta logike apsolutno ne vrijedi u svijetu relativnosti, dapace, upravo njeno ukidanje jest kako je specijalna relativnost i nastala. efekt skracivanja duljina je dobro poznato svojstvo specijalne teorije relativnosti, i stvarno, putnicima na relativistickoj raketi (dakle onoj koja se krece znacajnim postotkom brzine svjetlosti da se relativisticki efekti ne mogu zanemariti), udaljenost koji prelaze djeluje kracom nego sto to izgleda iz perspektive njihovog polazista; udaljenost do spomenutog obliznjeg egzoplaneta izgledala bi im proizvoljno kratko, ovisno koliko se priblize brzini svjetlosti.. Neiznenadjujuce, u necemu sto se naziva teorija relativnosti, pitanje iz koje perspektive se neki dogadjaj promatra je vrlo bitno za odgovor koji ces dobiti, i ne postoji 'jedna prava perspektiva'.. Da nije tako, brzina svjetlosti ni ne bi bila konstanta tako prakticna za mjerenje udaljenosti da se moze govoriti o svjetlosnim godinama etc, jer ostajalo bi pitanje u odnosu prema cemu je ona konstantna, jer mozda promatrac nije u mirovanju prema tome - pred-relativisticka fizika se i 'raspala' upravo u potrazi za takvim apsolutnim referentnim okvirom, nazivali su ga jednostavno eter... Ovako, svjetlost je prije ta koja definira vrijeme nego sto je moguce pitati koliko 'njoj' prodje istoga; da ima ikakvu masu, nikad ne bi mogla doseci tu brzinu, nego joj se samo asimptotski priblizavati; upravo zato sto je nedostizna i jest tako pouzdana konstanta..

    sto se rupe tice, pa ne bi me zacudilo da je prosto stvar semantike, anomalija u smislu "hm, vidi, ogromna hladna fleka" , a opet, cijela slika je samo fleke. Ne shvacam da nam ista novog govori o evoluciji svemira, kad je kao i sve druge takve strukture, samo, hm, very oversized... moram vidit tekst u pitanju...

    avatar

    21.10.2007. (12:30)    -   -   -   -  

  • oxsimoron

    prosto me zbunilo kako si govorio o covjeku koji je odradio 'zivotnu kaznu' od 500 milijuna godina, i upotrijebio najegzoticnije mehanizme za isti, a da fizika nije ta zbog koje je ovaj ostao ziv svih tih 500 milijuna godina - ako te dobro razumijem, to ovdje smatras nekako rijesenim medicinski. Onda ti jedino ne stima timeframe jer da se vrati bas tako brzo iz 'srca' te rupe, ne bi mu uopce proteklo vrijeme, al recimo, da se krecu samo desetinu brzine svjetlosti, em imas potencijalno dulji zatvor - ne mnogo kraci od 5 milijardi godina, a ako trebas kracu kaznu, prosto ih ostavis toliko blize rubu.. Sta je jos bolje, umjesto da se trebas igrati kipara sa samom fabrikom prostora ko s tako egzoticnim pogonom, najobicnija fuzija, medium-term doable bi to mogla izvesti. Cak i da putovanje do tamo treba biti trenutno, opet ti ne treba nesto toliko far out, npr da je Bussardov ramjet moguc (nazalost vjerojatno nije), to bi razvilo sasvim pristojno relativisticke brzine, a ne bi bilo opet nista do li fuzijska raketa, s kojom mozes proputovati milijune svjetlosnih godina do obliznjih galaksija u roku tjedana ili mjeseci lokalnog vremena..

    btw, clanak o jednom srodnom pokusaju osmisljavanja FTL mehanizma, u reakciji na nedostatke Alcubierrinog prijedloga, te objasnjenje nedostataka i takve ispravke, nevertheless zanimljive po nacinu pristupa problemu, http://arxiv.org/PS_cache/gr-qc/pdf/9702/9702049v1.pdf

    avatar

    21.10.2007. (12:30)    -   -   -   -  

učitavam...