Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • odmak

  Lijepo, lijepo. I što misliš koliko će vremena proći od zaokruživanja kugle od Cooka i Bougainvillea do globalnog uvažavanja drugih i drugačijih, da ne spominjem onu groznu priču, jednu od mnogih, malobrojnih bezobrazno bogatih i onih drugih. Znam nisu samo te dvije dimenzije., ali grozno smo spori. Mislim da bi se čovjek prije trebao zvati puž, nikako ne kornjača koja je možda jednako spora, ali bar drži globus na svojim leđima.
  Inače u mojoj je obitelji kozmopolitizam bio vrlo negativnog konteksta, ako znaš na što mislim.

  avatar

  26.09.2007. (10:37)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Ja ti mislim sljedeće: čovjek se mora stalno iznova prisiljavati da misli izvan svojih ljudskih okvira, svojih konkretnih, recimo bioloških datosti, inače...Naime kaj...
  Rekao bih da mi, draga moja, za svoga života ne bumo doživjeli niš značajnoga u tom smislu. Štoviše, moguće su samo nove katastrofe.
  Empirijski dakle, razmumijem tvoju obitelj. Iskustvo nas uči da je onaj drugi Neprijatelj ili Pakao, štogod već.
  Spekulativno pak, a moramo se moći artikulirati do te mjere da se izdignemo iznad zdravorazumskih uvida, jer, kao što vidiš, nisu utješni, kad zanemarimo vlastiti život i njegova ograničenja i granice, možemo se samo nadati da će ova prirodna aberacija od ljudskoga roda nekako - preživjeti!
  Kako, ne vidim i ne zna, ali, zato velim: nakon što mi svi pocrkamo, umrijet će i nada, jer ona, znamo, umire zadnja.
  Možda ipak u jednom jedinom naraštaju može biti čudesa, transupstancijacije recimo, pa povijesna zgoda na takav način ugodi naš tu-bitak da se Srbi, Hrvati i Bošnjaci počnu uvažavati do te mjere da ne samo poštuju i vole jedni druge, nego pobiju one pedere od Talijana koji dižu glavu i glas po Istri, jebale ih fojbe da ih jebale.
  A možda dragi Bog, koji stanuje u Rimu, učini i taj krajnji napor pa se i mi, Slaveni, i Romani i Germani i ostali Turci Seldžukci, i svi Zemljani i Klingonci, Mliječnostažđani i Andromežani (tko zna kako oni nazivaju svoju galaksiju i znaju li kako je mi prekrasno zovemo!) zbližimo u jednom jedinstvenom pobratimstvu lica i naličja u Svemiru, čekajući tako izmireni i jednorodni Strašan Sud & Dies Irae.
  Ne znam, velim, možda se to jednom i dogodi, ali ti i ja više, o maj darling Klementajn, ne bumo ovoga bloga više ni pisali nit bumo ga čitali.
  Što je de facto šteta, kad si čovjek razmisli, kaj ne?

  avatar

  27.09.2007. (03:31)    -   -   -   -  

 • odmak

  Moje stare tete, a stare tete su dugovječnije od individua muškog roda, kažu mi da sam izdala vjeru svojih otaca. Nadrasla sam mislim, ali opet... Molim te nemoj odustati. Ja te čitam od početka do kraja pa mi bloganje uz par nekih drugih ima nekog smisla. Pa makar pod cijenu da sve moje komentare brišeš. Jer na kraju kad odbacim sav cinizam ostaje ova ljiga od kršćanskog sentimentalizma, bez Boga u Rimu. Sad se već kajem zbog onog ljiga.

  avatar

  27.09.2007. (06:06)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Odmak, nema opasnosti od brisanja tvojih komentara ili odustajanja od pisanja ovog bloga: i jedno i drugo je neminovno, kao prirodne pojave.
  Ako te dobro razumijem, imamo tri momenta: 1. cinizam, 2. ljigavi kršćanski sentimentalizam, 3. ateizam. Možeš li mi pojasniti? Za što sam optužen? I jesam li uopće ja optužen?
  Ako se mogu unaprijed braniti:
  1. Nisam cinik. Služim se cinizmom, ali, nisam ni Kinez a služim se štapićima za jelo.
  2. Nisam sentimentalan, nego se prije sprdam s našom privremenošću. Čovjek zaista mora naučiti misliti ponad ograničenja svoje privremenosti, svoje ljudske mjere poslova i dana. To nema veze s kršćanstvom, ponajmanje nekakvim cukervaser naricanjem nad prolaznošću i krhkošću čovjeka na Zemlji.
  3. Ateizam? To je sad tvoje učitavanje, upisivanje sebe, što li?

  avatar

  27.09.2007. (10:05)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...