Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • d

    kad kazes bitnica ima 4 topa, mislis li na nacionalisticku bitnicu iz gradanskog rata ili na topnicke bitnice opcenito?

    avatar

    23.09.2007. (21:38)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    d, kada Athumanunh napiše pojam bitnica, pod istim misli na temeljnu ustrojbenu postrojbu topništva, koja je na taktičkoj razini na vatrenom položaju poradi izvršenja zadaće. Nadalje, to je vatrena bitnica koju čini nekoliko topničkih, ili haubičkih, ili raketnih, ili minobacačkih, ili pak mješovitih topničkih oružja. Ovdje Athumanunh isključuje tvrđavske, konjaničke ili pak možda brodske bitnice. No, da ne duljim i ne zakompliciram previše, kada je Athumanunh napisao 'četiri topa' doista je mislio na bitnice (nacinalističke, republikanske i talijanske) koje su se tukle tijekom Španjolskog građanskog rata, ali ne i na bitnicu njemačke 'Legije Kondor'. Naime, sve topničke bitnice tijekom perioda između 1. i 2. svjetskog rata imaju po 4 topnička oružja, izuzev njemačkih koje imaju po 6 i sovjetskih koje pak imaju po 3 topnička oružja. Evo, toliko za sada na brzinu, ali ako želiš Athumanunh ti može napisati kraći povijesni razvoj i ustroj bitnica kroz povijest.

    avatar

    24.09.2007. (20:50)    -   -   -   -  

  • d

    pa, ako nemas pametnijeg posla pisi, novih saznanja nikad dovoljno, ali ne bih volio da zbog toga usporis pisanje o aktualnoj temi. to sam te pitao zato jer danas su najcesce bitnice sa 6 oruzja iako se to ne moze uzeti kao pravilo zbog sve cesceg uzpotrebljavanja NOS-eva (Namjenski Organiziranih Snaga).

    avatar

    24.09.2007. (21:31)    -   -   -   -  

  • d

    zaboravio sam pitati dal znas sto je MRSI?

    avatar

    25.09.2007. (09:16)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    dobro d, kako Athumanunh ima doista i pametnijeg posla neće onda pisati o bitnicama. Athumanunh ne zna što je to 'MRSI', moglo bi biti svašta, baš kao i 'PKŠ'. Inače kako god da se složila bojna moć NOS-a u famoznom stožernom radu ipak će časnici uvijek bojnu moć računati sa bitnicama (satnijama) kako protivnikovim, tako i svojim. Budi pozdravljen!

    avatar

    25.09.2007. (19:32)    -   -   -   -  

  • d

    naravno, da nebi ubogim logisticarima zagorcali zivot bitnica ce postojati kao ustrojbena cjelina. MRSI, ne mogu se tocno sjetiti punog engleskog naziva, a necu nesto bubnuti, tako da ce objasnjenje imena pricekati bolja vremena kad mi se bude dalo otici u drugu sobu i 10 minuta kopati po literaturi, je nacin paljbe kad se iz istog oruzja (top ili minobacac) ispaljuje vise projektila na isti cilj, a oni zbog razlicitih trajektorija istovremeno padaju na cilj. doduse ne bas istovremeno ali nekakav standard je 5 projektila u 3 sekunde. u tome slucaju jedan top ili minobacac postizu ucinak cijele bitnice. to je moguce ostvariti samo sa modernim oruzjima.
    pozdrav i tebi!

    avatar

    25.09.2007. (23:09)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    d, eee to što si opisao Athumanunh raspoznaje pod pojmom MRSI (multiple rounds simultaneous impact), ili kako bi to Athumanunh preveo - višestruki okvir naboja koji se istodobno ispaljuju. Doista, radi se o vrlo sofisticiranom topničkom oružju koje je na podvozju BMP-3, CV-90, XA-203, Piranha III (LAV 8x8), M-113, MRAV/Boxer … i da ne nabrajam dalje. Nisam te odmah skužio, jer MRSI npr. na nekom drugom polju može značiti i Magnetic Resonance Spectroscopic Imaging, a to polje je Athumanunhu skroz na skroz nepoznato. No, povijest, bitke kroz povijest i ostala 'militarija' (dakako, legende, mitologije i ostale misterije…) je već nešto drugo i Athumanunh se tu osjeća kao riba u vodi. Na tom polju Athumanunh je doista Athumanunh i teško da mu je nešto nepoznato. Oprosti što te nisam odmah 'skužio'.
    Usputno, nisam mislio na 'uboge' logističare, mislio sam na operativne časnike (S, G - 3), odnosno mislio sam na časnike za manevar, a potpora je potpora.

    avatar

    26.09.2007. (20:22)    -   -   -   -  

  • d

    da, tako je, ja sam jedino mislio da S znaci single, ali..... opet se javljam za ispravak netocnog navoda..... ne ispaljuju se istodobno nego istodobno tj. u roku od nekoliko sekundi padaju na cilj. nije mi samo jasno kako su to postigli s minobacacima.

    svi ovi sustavi koje si nabrojio su samovozni minobacaci, jedino nije mi poznato da su rusi nesto prckali po BMP-3. mozes mi nesto vise reci o tome?

    usput, imam pitanje, nadam se da nije preosobno i ispricavam se ako je vec bilo postavljeno. kakvog vojnog iskustva imas?

    avatar

    26.09.2007. (21:52)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    d, može, Athumanunh će preimenovati 'višestruki okvir naboja koji se istodobno ispaljuju' u 'višestruki okvir naboja koji istodobno udaraju'. Što pak se Rusa tiče ne da su 'prčkali' nego su i složili. Ne znam točno što želiš da ti Athumanunh napiše, ali nadam se da ti je poznat AMOS (Advanced Mortar System), odnosno, AMOS-AMV što pak je oznaka za samovozni minobacač kalibra 120 mm. Specifičnost AMOS-AMV-a je što je opremljen dvocijevnom kupolom. Upravo to Rusi su napravili na BMP - 3 objekt 699. Što se tiče vojnog iskustva, hmm, da Athumanunh ne ispadne malo sarkastičan i samozatajan - bogato, vrlo bogato, dok je u mitologiji Athumanunh kao 'ptica u zraku' ovdje je Athumanunh poput 'ribe u vodi'. Nadam se da je to dovoljno. Budi pozdravljen!

    avatar

    27.09.2007. (20:29)    -   -   -   -  

  • Big Brother Video

    :) BBVideo

    avatar

    28.09.2007. (08:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...