Komentari

bogslusadnb.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • ..::lonely me::..

    Olaaaaaaaaa...ja mislin da bi bilo
    wrime da se i ja malo jawin...e...
    ugl.puno te pozdrawljan i jawljan
    ti da i ja iman nowi post, te da bi moga
    malo komentirat...puno pozdrawa...

    avatar

    20.09.2007. (22:40)    -   -   -   -  

  • leticia

    Istina je u Bibliji,bez obzira na mijene crkvene i druge povjesti i ona je zaista nepromjenjiva.
    Imamo zapovijedi,to je znanje koje nam je neohodno.Sva ostala znanja su dobra ako se dobro koriste.Mogu nam biti na spas ili na propast.
    Prije svih znanja je ljubav,prije svakog dobra je ljubav,dakle bez nje ništa nam nije na korist.

    avatar

    21.09.2007. (18:30)    -   -   -   -  

  • bodulka

    Potpuno se slažem s tobom da nova znanja vrlo često bole pa mi je jasna tvoja "dvojba" :). Ali ja bih ipak pokušala sagledati stvari s pozitivnije strane. Uzmemo li u obzir isključivo Sveto pismo, i to prve stranice, znamo da nas je Bog stvorio posebnijima od ostalih stvorenja davši nam razum i sposobnost primanja znanja. Ako je to dar (a je :)) onda uz njega, kao i uza sve Božje darove, ide i dodatna klauzula - da taj dar razvijamo. Dao nam je "osnovnu opremu", a hoćemo li se mi dovesti do "full opreme" naš je slobodan izbor. Ali treba imati na umu da postoji i grijeh propusta... :))
    Još samo nešto... Palo mi je na pamet kako je u biti lako povezati tvoje pitanje o znanju i o predbračnim odnosima (da se fino izrazim :)). Podsjetilo me to na lisicu iz Malog princa - ona je znala da će joj Mali princ doći i njegova blizina ju je do ludila usrećivala. Ali mu je i rekla da je još jedan od darova uz njegovu blizinu to što ona uživa u pripremama za njegov dolazak (svaki put u isto vrijeme), dakle "produžuje" doživljaj. Mislim da bi i mi mogli uživati u pripremama za raznorazne stvari u životu i percipirati ih kao dio konačnog paketa!
    Šaljem ti veliki pozdrav!

    avatar

    21.09.2007. (20:21)    -   -   -   -  

  • Eckhart

    @ Bodulka: dobro razmišljaš, pozitivno razmišljaš, tj. optimistično. Neke stvari bih ipak ostavio kao ne baš optimistične, a tu se ubraja i znanje, bez obzira bilo ono Božji dar ili prookletstvo. Tu se i sama BIblija očito sukobljava sama sa sobom (da ne kažem Bog) kad u jednom navratu govori da je to dar, u drugom da je to prokletstvo... Kako da mi onda znamo što je dobro za nas...
    Sviđa mi se misao o "konačnom paketu"...

    @ leticia: znanja su dobra ako se njima dobro koristimo...pametno. No, ako je jedna istina onda je i jedno znanje, jedno znanje do kojeg mi potpuno ne možemo doći te stoga i ne možemo najbolje djelovati...dobro, trudimo se...no u tim trudovima mi umiremo...Zašto bi mi koji smo se trudili više znati bili ispred onih koji nemaju priliku na obrazovanje?
    Znamo da je Bog uvijek bio na starni onih koji ne znaju, siromašni i ubogi...Izgleda su oni ipak najviše znali a da nisu k tome ni težili...Ako to nešto ne govori onda...

    avatar

    21.09.2007. (23:22)    -   -   -   -  

  • leticia

    Bog je na strani onih koji su čista srca.Čisto srce može imati i obrazovan čovjek.Sve je potrebno,sve je od Boga stvoreno.Ne možemo znati puno,svatko zna ponešto i nadopunjujemo se.U vrtu nisu same ruže,ima raznog cvijeća,a sve je potrebno i samo zajedno postaje predivan vrt.Vidi na što sam naišla malo poslije nego sam čitala tvoj post i odgovorila ti na njega:
    Alojzije Stepinac,nekim studentima:

    "..Samo pri tom ne zaboravite da znanje nije svrha samom sebi,niti mu je svrha isticanje vlastite ličnosti ili sticanje unosnijih položaja.Ono nas prije svega ima voditi k Bogu,koji je kako veli Sveto Pismo, "Gospodar znanja",da se njime koristi i bližnjima i čitavoj narodnoj zajednici i čovječanstvu uopće,makar je dakako samo po sebi razumljivo,da ne može ostati neprimjećen čovjek koji je pun znanja,niti mu se može zamjeriti da i dolično živi od svog znanja.Međutim,stekli znanje ne znam koliko je i ne znam kakovo,nikada ne zaboravite onu Newtonovu riječ:"Što mi znamo,to je kapljica.Što ne znamo,to je ocean."...Taj čovjek je radi duboke svijesti svog ništavila,uvijek skidao šešir,čim bi čuo spomenuti riječ BOG.To je jedan od tisuća primjera velikih ljudi koji su ponizno priklanjali glavu pred svojim Stvoriteljem,a kojeg vam spominjem,da ostanete,što god postigli, djeca pred Bogom...."

    A što se tiče znanja u duhovnom životu,što više znamo bit ćemo odgovorniji pred Bogom jesmo li vršili to što znamo.
    Zato dar može biti prokletstvo.To je naš vlastiti odabir.
    Isus kaže; "Da ne znaš,grijeha ne bi imao.Ali znaš,pa grijeh tvoj ostaje."

    avatar

    21.09.2007. (23:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...