Obožavam turšiju, redovito dobijemo nekoliko staklenki od moje ujne i bude prefina, ide uz mnogo jela i, kao što kažeš, kalorije su zanemarive. A i zdrava je, naravno. Plus što kada ju jednom spremiš za zimnicu, uz mnoge buduće ručkove si oslobođen dodatnog pravljenja salate. Iako, naravno, to ne znači da ćeš stalno jesti turšiju kao salatu :o) Podsjetila si me sad da bih mogla napisati na blogu, a to sam planirala još prije, recept za još jedno jelo koje jednostavno obožavam, a također ga dobijem od ujne koja ga pravi na tone :o) Naime, radi se o pinđuru, ne znam jesi li čula. Slično je ajvaru, ali još ukusnije, puno ukusnije. Zašto, to ne znam jer ne znam kako se u detalje spravlja ni jedno ni drugo, stoga moram pitati ujnu za točan recept da bih mogla o tome pisati :o) Kakogod, toliko mi je ukusan da bih ga također mogla kombinirati uz hrpu jela, a u redu je i jesti ga u sasvim simplificiranoj verziji - namazanog na šnitu kruha. Mljac :o)
29.08.2007. (13:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jako ovo volim. prije je to radila moja baka a otkad je umrla, tursiju nisam niti jela. ja cu ove godine ponovno raditi ajvar, prema mojem receptu. mljac :))). samo treba dotegliti sve s placa. i da, moji ukucani ga isto pojedu prije nego postane zimnica. ma pojedu teglu drugi dan :)))
29.08.2007. (17:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja ove godine imam svoje lučice. svoje. ne kupovne...:)) i uživam u okusu jer znam da sam sama napravila. pa mi je još finije nego inače. i okolo ih ponosno dijelim..baš kao kakva prava domaćica...:))))
30.08.2007. (08:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Molim te, smijem li prenijeti tvoj recept za turšiju u "Metro", u rubriku "Blogosfera"? Rado bih uzeo i fotku peseka koji čeka svoj ručak. Ako se slažeš, bilo bi još bolje kada bi mi poslala fotku epeseka u boljoj rezoluciji na moj mail, a i fotka turšije ne bi bila na odmet. Reci mi koju recenicu o peseku... Kako se zove?
30.08.2007. (13:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dovukla me znatiželja na tvoj blog . Na naslovnici recept za poznati kolač turšiju. Rekoh hajde da vidim i to čudo. Kad otvorim čitam i sve ne vjerujem. pa to je samo moja omiljena salata. Ponovno sam išla na naslovnicu provjeriti što tamo piše. Kolač turšija. Sad me zanima kako je to urednik blog naslovnice pročitao tvoj post i koliko li je pismen kad ne razlikuje kolač od salate. u svakom slučaju zgodan post.
30.08.2007. (19:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ti i u srcu Europe - ne zaboravljaš našu tradicionalnu (kaloričnu) kuhinju. Dobro, o salati se radi, ali ne sumnjam da ti i drugo ide. Turšiju obožavam, slagala sam je nekoliko puta, a sad idem linijom manjeg otpora, pa je kupujem u Kauflandu :) No, domaće je ipak nešto drugo. Ja stavim svega unutra, pogotovo volim - karfiol, kad onako krcka pod zubima mmmm... I uopće volim kad su kisele salate tvrđe - paprike, krastavci, čak i paprike sa zeljem, ne volim kad je gnjecavo. Ajde, budi vrijedna - nadam se i da Gazdi paše sve ovo (u što uopće ne sumnjam). Maz-maz Maggie, a vama - pozdrav i pusek :)))
01.09.2007. (15:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zaboravih pitati sto je vinobran. probat cu ovo raditi za vikend, ako uspijem naci sve na placu. moram i po 10 kila paprike, od bugara koji na plac dolaze samo subotom.
04.09.2007. (10:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
:) Bilo kuda, dobra klopa svuda - stare navike :) a Fanny je u pravu - povrce iz tursije je stvarno tvrdo i sav okus je sacuvan, samo se preliva kipucom vodom, ne sterilizira se i nije gnjecavo nakon proteka vremena - kolicina konzervansa i vinobrana je zanemariva.
012 - pusti ti to, tudina il ne - zimnica je zimnica ! Bez nje se ne ide u zimu LLLOLLL
lipamare - pise za vino, ali odnosi se na sva vrenja pa i ovo kiseljenje povrca:
Uloga Vinobrana u sprečavanju pojave bolesti i mana vina
Zdrava i stabilna vina mogu se proizvesti samo uz primjenu "sumporenja mošta" prije početka alkoholnog vrenja - fermentacije, kao i za vrijeme njege vina - pretakanja. Upotreba vinobrana regulirana je Zakonom o vinu, gdje je točno određeno koliko neko vino može odnosno smije sadržavati u jednoj litri ... Vinobran - sumporni dioksid dodan moštu ili vinu prelazi u sumporastu kiselinu koja se većim dijelom veže, a manjim dijelom ostaje slobodna. Slobodni dio djeluje kao antiseptik i kao antioksidans. Sumporni dioksid kao antiseptik smrtno djeluje na sve štetne bakterije uzročnike bolesti vina, divlje kvasce plijesni i gljivice uzročnike vinskog cvjeta. Sumporni dioksid kao antioksidans, sprečava nepoželjne oksidacije tj. posmeđivanje mošteva i vina. Zatim mošt i vino se čuva od suvišnih oksidacija, vina se bolje i sigurnije te dulje čuvaju, zadrže svježinu i buke - aromu. Ne znam gdje mozes to naci u Austriji, ja sebi ponijela par vrecica kad sam bila na go od doma...
04.09.2007. (15:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
apsolutna pocetnica
Hvala na predivnom receptu i detaljnim upustvima. Nasla sam ovaj recept u septembru preko Google i napravila tursiju. Ispala je da bolja ne moze biti. Pocela sam da jedem od pocetka novembra, vec je bilo gotovo. Sve je lijepo i hrskavo. Inace, ovo mi je prva tursija u zivotu.
27.12.2007. (03:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Goca
Turšija je bolja bez dodavanja krastavaca!!!!
20.08.2009. (16:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kinky Kolumnistica
Obožavam turšiju, redovito dobijemo nekoliko staklenki od moje ujne i bude prefina, ide uz mnogo jela i, kao što kažeš, kalorije su zanemarive. A i zdrava je, naravno. Plus što kada ju jednom spremiš za zimnicu, uz mnoge buduće ručkove si oslobođen dodatnog pravljenja salate. Iako, naravno, to ne znači da ćeš stalno jesti turšiju kao salatu :o)
Podsjetila si me sad da bih mogla napisati na blogu, a to sam planirala još prije, recept za još jedno jelo koje jednostavno obožavam, a također ga dobijem od ujne koja ga pravi na tone :o) Naime, radi se o pinđuru, ne znam jesi li čula. Slično je ajvaru, ali još ukusnije, puno ukusnije. Zašto, to ne znam jer ne znam kako se u detalje spravlja ni jedno ni drugo, stoga moram pitati ujnu za točan recept da bih mogla o tome pisati :o) Kakogod, toliko mi je ukusan da bih ga također mogla kombinirati uz hrpu jela, a u redu je i jesti ga u sasvim simplificiranoj verziji - namazanog na šnitu kruha. Mljac :o)
29.08.2007. (13:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mima
mljaac!!moja mama slaže turšiju za cijelu obitelj..a povrće stavlja kako što dolazi.
29.08.2007. (14:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvrk
I moja mama ju je znala raditi.
Hvala na receptu, sigurno probam.
29.08.2007. (14:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
jako ovo volim. prije je to radila moja baka a otkad je umrla, tursiju nisam niti jela. ja cu ove godine ponovno raditi ajvar, prema mojem receptu. mljac :))). samo treba dotegliti sve s placa. i da, moji ukucani ga isto pojedu prije nego postane zimnica. ma pojedu teglu drugi dan :)))
29.08.2007. (17:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tija
Šteta šta se meni mora sve poklopiti taj dan , da bi ja nešto u kuhinji napravila :D
Al isprintam post pa odnesem kraljici majci :D
29.08.2007. (18:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
levant
ja ove godine imam svoje lučice. svoje. ne kupovne...:)) i uživam u okusu jer znam da sam sama napravila. pa mi je još finije nego inače.
i okolo ih ponosno dijelim..baš kao kakva prava domaćica...:))))
30.08.2007. (08:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
babl
Molim te, smijem li prenijeti tvoj recept za turšiju u "Metro", u rubriku "Blogosfera"? Rado bih uzeo i fotku peseka koji čeka svoj ručak. Ako se slažeš, bilo bi još bolje kada bi mi poslala fotku epeseka u boljoj rezoluciji na moj mail, a i fotka turšije ne bi bila na odmet. Reci mi koju recenicu o peseku... Kako se zove?
30.08.2007. (13:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tyche
@svima - klopa je vrhunska, isplati se napraviti
@babl - poslano na mail
30.08.2007. (14:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dugoselčanka
Dovukla me znatiželja na tvoj blog . Na naslovnici recept za poznati kolač turšiju. Rekoh hajde da vidim i to čudo. Kad otvorim čitam i sve ne vjerujem. pa to je samo moja omiljena salata. Ponovno sam išla na naslovnicu provjeriti što tamo piše. Kolač turšija. Sad me zanima kako je to urednik blog naslovnice pročitao tvoj post i koliko li je pismen kad ne razlikuje kolač od salate. u svakom slučaju zgodan post.
30.08.2007. (19:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fanny
Ti i u srcu Europe - ne zaboravljaš našu tradicionalnu (kaloričnu) kuhinju. Dobro, o salati se radi, ali ne sumnjam da ti i drugo ide.
Turšiju obožavam, slagala sam je nekoliko puta, a sad idem linijom manjeg otpora, pa je kupujem u Kauflandu :)
No, domaće je ipak nešto drugo. Ja stavim svega unutra, pogotovo volim - karfiol, kad onako krcka pod zubima mmmm...
I uopće volim kad su kisele salate tvrđe - paprike, krastavci, čak i paprike sa zeljem, ne volim kad je gnjecavo.
Ajde, budi vrijedna - nadam se i da Gazdi paše sve ovo (u što uopće ne sumnjam).
Maz-maz Maggie, a vama - pozdrav i pusek :)))
01.09.2007. (15:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
012 STATION posada
Vidiš ti šta ti je prava naša žena. U sred tuđine radi svoju zimnicu. E Tyche da si mi malo bliže sad bi te poljubio u čelo ;)))
03.09.2007. (17:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
zaboravih pitati sto je vinobran. probat cu ovo raditi za vikend, ako uspijem naci sve na placu. moram i po 10 kila paprike, od bugara koji na plac dolaze samo subotom.
04.09.2007. (10:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tyche
:) Bilo kuda, dobra klopa svuda - stare navike :) a Fanny je u pravu - povrce iz tursije je stvarno tvrdo i sav okus je sacuvan, samo se preliva kipucom vodom, ne sterilizira se i nije gnjecavo nakon proteka vremena - kolicina konzervansa i vinobrana je zanemariva.
012 - pusti ti to, tudina il ne - zimnica je zimnica ! Bez nje se ne ide u zimu LLLOLLL
lipamare - pise za vino, ali odnosi se na sva vrenja pa i ovo kiseljenje povrca:
Uloga Vinobrana u sprečavanju pojave bolesti i mana vina
Zdrava i stabilna vina mogu se proizvesti samo uz primjenu "sumporenja mošta" prije početka alkoholnog vrenja - fermentacije, kao i za vrijeme njege vina - pretakanja. Upotreba vinobrana regulirana je Zakonom o vinu, gdje je točno određeno koliko neko vino može odnosno smije sadržavati u jednoj litri ...
Vinobran - sumporni dioksid dodan moštu ili vinu prelazi u sumporastu kiselinu koja se većim dijelom veže, a manjim dijelom ostaje slobodna. Slobodni dio djeluje kao antiseptik i kao antioksidans. Sumporni dioksid kao antiseptik smrtno djeluje na sve štetne bakterije uzročnike bolesti vina, divlje kvasce plijesni i gljivice uzročnike vinskog cvjeta. Sumporni dioksid kao antioksidans, sprečava nepoželjne oksidacije tj. posmeđivanje mošteva i vina. Zatim mošt i vino se čuva od suvišnih oksidacija, vina se bolje i sigurnije te dulje čuvaju, zadrže svježinu i buke - aromu.
Ne znam gdje mozes to naci u Austriji, ja sebi ponijela par vrecica kad sam bila na go od doma...
04.09.2007. (15:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
apsolutna pocetnica
Hvala na predivnom receptu i detaljnim upustvima. Nasla sam ovaj recept u septembru preko Google i napravila tursiju. Ispala je da bolja ne moze biti. Pocela sam da jedem od pocetka novembra, vec je bilo gotovo. Sve je lijepo i hrskavo. Inace, ovo mi je prva tursija u zivotu.
27.12.2007. (03:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Goca
Turšija je bolja bez dodavanja krastavaca!!!!
20.08.2009. (16:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...