Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (56)

Marketing


  • ludlud

    Hahaha, bome carska ova prva poezija, care, a i vaseljenska. Druga, ajd', žvak-žvak, očito, neka....
    Idem malo misliti sad, onda ću dokinuti smrt.
    Ali opet ostaje: što činiti?
    :)))))))))))))))))))))))))))))

    avatar

    29.08.2007. (01:32)    -   -   -   -  

  • lolina

    dobra ti je ona iz špajze
    care
    noćas bum sanjala čvarke
    u uhu
    ljubim te u levo oko
    boook

    avatar

    29.08.2007. (01:40)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Evo, o tome moj kolega Borges i ja govorimo: jednima se sviđa pjesma kao plod intelekta, drugima kao čedo nadahnuća; jedni su klasici, drugi romantici. Kao i Jorge, i ja sada držim da u svim pjesnicima, dostojnima ponovnog čitanja, supostoje oba elementa, i lirski, i racionalni.
    Ako smijem ipak primjetiti, ima tu neke pravilnosti: Lolini, koja je djevojka, imponira lirsko pjesništvo; Ludludu, intelekutalno, cum grano salis. Najvažnije je ipak da se vama ova moja poezija sviđa.
    Jer, što je pjesnik bez drugih nego on koji nepoznati od njega žive njegovim životom?
    Dopustite lirski odgovor: pičkin dim, dugari, samo to i ništa više - pičkin dim!

    avatar

    29.08.2007. (02:29)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Puno pozdrava čitetelju iz ne više tako Velike Britanije. Vidim da vas zanima El Ninho! Ha, ha, što bi Englezi radili nego inteligence; Bože, kako vam ne dosadi?

    avatar

    29.08.2007. (02:53)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Trebalo mi je sto godina da se sjetim na koju me knjigu podsjeca ovaj blog.
    Tekst-nest likovno nadrealno.
    U istom stilu kao "Antologija hrvatske fantasticne proze i slikarstva" iz 1975 by B.Donat & I.Zidic.
    Fakat mi je dugo trebalo.

    avatar

    29.08.2007. (03:47)    -   -   -   -  

  • Baka

    Ej, šta ovo znači - pravilnost??! Djevojkama imponira lirsko pjesništvo, a momcima intelektualno?! Nemanja, nemoj se igrati vatrom....

    avatar

    29.08.2007. (08:18)    -   -   -   -  

  • odmak

    Ono što je važno nije čitati, nego čitati iznova.
    Dok traje kajanje traje i grijeh.
    Obje su rečenice Borgesove,nisu moje, nažalost. I nisu iz istog konteksta.
    A ja se kajem, kajem li se kajem sad već posve apstraktno.

    avatar

    29.08.2007. (12:38)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ja se, moja Odmak, najviše kajem - ne šalim se! - za grehe počinjene propustom! Propustio sam tako brojne dame i njihove guvernante, bedinerice, kincmajdle i ostalu menažerije, najčešće iz nekih suvišnih, narazumnih moralnih obzira ili skrupula. Sad mi je žao.

    avatar

    29.08.2007. (16:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Bako, nemoj sad i ti da si flappers! Pa jasno da dečaci nose plavo a devojčice rose-red, k'o gorepomenuta half as old as time Hlomby, na primer. Pušeš ti na hladno već, pušeš, draga moja Bako, pa ne znam što ti je!? Pogledaj samo devojačke spomenare, tj. blogove! Pa neke su od vas izgradile reputaciju i renome na lirici banalnoga: Danas sam prešla Jukićevu kod broja 23 i ugledam Marka, koji mi ga je krnuo još na drugoj godini komparativne. I pozdravim ja tako Marka, kadli...
    Nije tako?

    avatar

    29.08.2007. (16:59)    -   -   -   -  

  • Baka

    A vaše urlikanje naziva nogometnih klubova je vrlo intelektualno. Nemoj da si mi trpao ljude u ladice, ko će pekmez da ti pravi onda?

    avatar

    29.08.2007. (17:52)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Bako, e ajde nabroji 10 znanstvenica od svetskopovesnog formata, majke ti! Pa ko vam bre brani da budete pametne? A poetese? Šta je sa slikarkama, ta ne ide po ulicama neka likovna policija pa trga palčeve čim vidi žensko čeljade da šara, što li?! O filozofiji ne bi ni započeo, znaš kako je....
    Ali najviše me ipak žalosti što ni na svome terenu ne umete da dobijete bitku, kamoli rat: pa jebemumater, pa šta vam to treba u kujni? Pa zar vi stvarno mislite da i mi, muškarci, ne bi radije voleli da gledamo golu kuvaricu nego golog kuvara!!!?

    avatar

    29.08.2007. (17:57)    -   -   -   -  

  • Baka

    Nemoj, bogati, da se praviš lud. Zna se da je svjetski ustroj takav da ide na ruku muškarcu. Zna se da će mjesto direktora u tvrtki prije dobiti muškarac, da će predsjedničko mjesto prije dobiti muškarac, da će čelno mjesto bilo gdje dobiti muškarac jer muški su ti koji vladaju svijetom i određuju što je podobno, a što ne. Da nabrojim 10 znanstvenica? Ne, nabrojat ću ti 100 kućanica koje su mogle postati znanstvenice, ali nisu jer ih je zatucana obitelj odgajala tako da budu dobre supruge i čistačice.

    avatar

    29.08.2007. (18:29)    -   -   -   -  

  • Baka

    Jel to mene netko zajebava s blogom? Otkuda se pojavio na ovoj adresi? Otkuda se uopće pojavio? Vot iz going on???

    avatar

    29.08.2007. (18:48)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ha, ha, ha, da svjetski ustroj! Sve je to obična popaganda sufražetkinja i sličnih klikuša! Čudim ti se, Bako, pa barem ti imaš svoje godine, iskustvo i mudrost, a zboriš kao kakva Baba a ne Baka! Ali, nije meni do svađe s tobom, evo, ako ti kažeš svjetski ustroj, onda svjetski ustroj, jebemliga!
    Jedino, mislim da si politički nekorektna kad govoriš o mjestu direktora! Mislila si valjda na osobu koja upravlja/ravna tvrtkom, je li? Jer, i sama znaš da se nikada nećemo osloboditi ove diskriminacije sve dok je ne ukinemo u jeziku!
    Živio post-person, dolje poštari! Oni su nam i došli glave, kad bolje razmislim.

    avatar

    29.08.2007. (19:16)    -   -   -   -  

  • odmak

    Baka,
    Nemoj se uzrujavati. To su im posljednji trzaji. Oni se već duže bore za životne prilike. Svugdje nas je samo smo tiši. Uzmi samo medicinu. Pogledaj specijalizacije u kojima su vladali. Recimo ginekologiju. Neću dalje. A onda mi još imamo malo onog odgoja da je majka ipak majka, ali sve je više muškaraca na porodiljinom i na psihijatriji, što nema veze jedno s drugim, a možda i ima neke daleke veze. Kad se oslobodimo stereotipa i prestanemo im biti ženske-samo tijelo pitat ćemo ih gdje su.
    Nemanja unaprijed ti kažem da sam baba, iako me zovu baka i za razliku od tebe iskoristila sam svaki tren veselog života i još ću i još ću, ako me Bog čuje.

    avatar

    29.08.2007. (19:56)    -   -   -   -  

  • Baka

    Hehehe...

    avatar

    29.08.2007. (20:16)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Najdraži Nemanja, ti znaš da je mome biću suprotno i bolno tebi se suprotstaviti, ali me prisiljavaš na taj mrski korak. Jeste da je žena statistički manje u svim onim ponosnim pozivima koje si pobrojao, ali Nemanja, koliko je muškaraca odgojilo djecu? Ti sjajni muževi koji tako divno pjevaju, slikaju, filozofiraju i bave se drugim važnim tričarijama, čine to i samo to i to je sve što čine, dok se o obitelji, ako je imaju, brinu žene. Njihovo je vrijeme njihovo i njihova su i tijela i umovi slobodni igrati se idejama, a slobodni su i za njih poginuti. Žena je biološki neslobodna, društvo je tu manji problem. Njezin um i srce posvećen je samo jednom, opstanku i boljitku njezine djece. Nikada, ali ama baš nikada, ona ne može posve zaboraviti na potomstvo i prepustiti se, predati se višim sferama. Njezino je stvorenje snažno prisutno i drži je vezanom. To je jednostavno tako. Čak i dok stvara duhovno dio njezinog mozga nadzire mladunčad (koja mogu biti i na nekom trećem mjestu, savršeno zbrinuta) i radi neovisno od njezine volje. U svakom trenutku ona ima sve pod nadzorom, a muškarac, i to onaj najbolji, kakvog se rijetke dočepaju, u najboljem slučaju pita "što ja moram obaviti". Tako da je žensko postignuće u bilo kojoj grani ljudske djelatnosti dvostruko, ako ne i trostruko veće od muškog jer ona je najprije zbrinula mladunčad, potom se suprotstavila društvenoj predrasudi a tek onda, u preostalih par minuta, stvorila svoje djelo. Ili se, poput Emily Dickinson kojoj je malo koji pjesnik i do koljena, povukla iz društva i odrekla majčinstva, e da bi bila slobodna stvarati. Nemanja, ti koji istinu ljubiš više no što je ljubljaše Potjeh (eto ti ženskog stvaralaštva kojemu, pazi što ti govorim, nema ravna u hrvatskoj književnosti) priznaj da si se zaletio, da nisi promislio prije nego si napisao i da ti je užasno žao .

    avatar

    29.08.2007. (21:18)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dok se ja borim na istočnom maksimirskom frontu s norveškim kvislinškim sucem i nemačkim okupatorskim snagama, vi meni ovde zabijate nož u leđa!
    Recimo, Odmak...čekaj, kaj si ti iskoristila? Proštenje u Klinča-selu? Zabavu u vatrogasnom domu "Sv.Franjo Kaverski" na Martin-bregu? Ma nemoj me zajebavat, pa ti ne bi znala čemu služi koji dio pribora za jelo na mjestima dostojnima konvencionalnog gospodskog provoda - kad bi se računalo to kaj ti ubrajaš u veslje, onda bi dobrim provodom mogli nazvati i smotru dragačevskih trubača, što je contradictio in adjecto! Ta vidiš da te ni dragi Bog ne čuje niti želi za tebe čuti, jer mu se baš ne žuri da te uzme k sebi!
    Bako, bako, pa i ti si se meni srce moje nasmijala, pa kak je to zgodno, joooooj...da mi je samo znati kaj je tebi smijesno, odmah bi ti novi kuk dao ugraditi.
    Njetočka moja, nemojmo ipak pretjerati s tom (F)emily Dickinson, baš kao Ivanom BrlićMažuranić, jer bi potonja skrušeno priznala da već djedu ne bi smjela ni brkove počešljati, a prva je, koliko znam, čak i svoja ljubavna pisma naslovljavala s - Master!
    Samo, ne kužim zakaj ste tak skočile?
    Pa jesam li ja tome kriv?
    Ja, prijatelj žena i heroj lepotica?
    Ja koji sam vam posljednje utočište i sigurna kuća?
    Ja koji bih pre ruku digao na sebe nego na ženu ili kera?
    E, devojke moje, pa ja sam gorko razočarat!
    A iskreno sam vam verovao. Jesam. Majke mi!

    avatar

    29.08.2007. (21:39)    -   -   -   -  

  • Baka

    Šta je, gaće ti se tresu, je li. Hehehe, heroju moj. Znam, znam, teško je kad shvatiš da taj golemi broj žena više ne prihvaća da ih se tretira kao drugorazrednu robu. Razumijem da ti je strah ušao u kosti jer što će biti s tvojim položajem moći, što s diskursom čiji si subjekt? Kuku i jao! Nemanja, jadniče moj, sasvim te razumijem.
    A to što je Dickinson naslovljavala pisma s master, vidiš, je zato što je živjela malo ranije, sredinom 19. st. naime, a tada se riječ master mogla upotrijebiti kao mister i bila je u određenim krugovima najnormalniji oblik oslovljavanja. Dakle, to je isto kao da danas nekog oslovljavaš s mister.
    Za kuk ćemo se dogovoriti.

    avatar

    29.08.2007. (22:10)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Bako, žena koja bi imala sreće da je nemanjina tretira kao robinju mogla bi se nazvati i sretnom ženom. A kad Emily kaže Master, ona misli Master, a ne Mister.
    Ovdje nije riječ o društvenom položaju žene i patrijarhatu kao opresivnom sustavu (uh dosadnog li početka rečenice) nego o stvaralaštvu, umjetnosti i tak. A na tom polju moć ili imaš ili nemaš i tu ti ud ili odsutstvo uda ne pomaže.

    avatar

    29.08.2007. (22:27)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Neki, dapače, vjeruju da objekt njezine ljubavi nije bio muškarac nego žena, i to nitko drugi doli žena njezinog brata, pa tu Master dobiva sasvim novo značenje.

    avatar

    29.08.2007. (22:37)    -   -   -   -  

  • Baka

    zbiljam krasna umjetnost. Ali tvoja posljednja rečenica ide u prilog Nemanjinoj tezi da jesmo inferiornije - jer ako prisustvo/odsustvo uda (falusa, zapravo) ne pomaže u moći, zašto je mi onda nemamo? zašto je daleko više muškaraca stvaralaca i umjetnika? Zato jer ti taj ud itekako pomaže kad je riječ o slobodi koja ti je dana/oduzeta za stvaranje, o poticaju/sprečavanju i, naposljetku, o recepciji/odbacivanju. Nitko mi ne može reći da su žene u prošlim stoljećima imale jednake uvjete za pisanje, a pogotovo ne za objavljivanje. I ne, ni danas nisu u istom položaju upravo zbog razloga koje si sama navela.

    avatar

    29.08.2007. (22:38)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Čudi mi Bako da je tebi sve ovo velika novost! Evo, pročitaj, za prvu informaciju, o čemu se radi, a, kad se rastrijezniš i prestaneš pizdarije o roblju i značenjskom opsegu riječi master u drugoj polovici 19. stoljeća, možemo normalno nastaviti naš skladan umetnički život u dvoje.

    avatar

    29.08.2007. (22:40)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Kako kažu, ne pišeš zato jer možeš nego zato jer moraš. A one koje su morale, jer im je to njihovo unutarnje biće nalagalo, pisale su. Drugo je stvar jesu li bile objavljivane. Tražiti povoljne ili idealne uvjete da bi se stvaralo znači biti birokrata tamo gdje birokraciji nema mjesta. Koliki su muškarci proživjeli u bijedi, iako su bili muškarci, ali nisu odustajali od stvaranja. Baka, tvoje je razmišljanje dogmatsko i zastarjelo. I kome je sloboda dana. Jel ti stvarno misliš da je moć u udu? Jel ti stvarno misliš da je lako biti muško? Jel ti znaš što je muško, a što žensko? Stvar je uvije i samo u biologiji i biologija je proizvela društvo kakvo jest, a patrijarhat je itekako pogodovao ženi, kao što je ideja o slobodi, bratstvu i jednakosti omogućila feminizam. Nisu ga žene izmislile, nego su se uključile u suvremene tokove. Činjenica!

    avatar

    29.08.2007. (22:44)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Aha, sad je i Emiliy Dickenson skupa s njenom umjetnošću u kurcu za priručne potrebe male gorljive raspravice o ugnjtenim veselim ženskama horvatzkim! Jebao bi ja mater toj Emiliy da je samo ja uhvatim s tom njenom jezičinom kojom je tako vješto dodekasilabički draškal nikog drugog doli ženu njezinog brata, ako su u pravu prokletnici koji insinuiraju o identitetu Mastera njena srca, koji, nažalost i avaj, izgleda da ipak nije mister!
    Ha, ha, ha, Bakutaneru, kaj je sad s ovom lekcijicom od devetnaestostoljetnoj jezičkoj praksi Nove Škotske? Ha, ha, ha, pa ovo je za popizdit smiješno.

    avatar

    29.08.2007. (22:49)    -   -   -   -  

učitavam...