Komentari

zoompolitikon.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Zvone Radikalni

    Koliko ja znam, Hrvatska nikad i nije dobila "garancije" o konkretnom datumu ulaska. Što se tiče formalno-pravnih problema EU, uključivanje Hrvatske se može obaviti i unutar trenutnog pravnog okvira (barem tako piše britanski Economist).
    Dakle, kao i uvijek, politika će reći svoje, a na nama je da obavimo svoj dio posla (i ako ga obavimo dobro, ne sumnjam da će nas EU primiti - jedini je problem što je pojam "dobro obavljenog posla u pristupnim pregovorima" poprilično fleksibilan pojam koji se može rastezati kako nekom odgovara ;-)

    avatar

    26.08.2007. (15:49)    -   -   -   -  

  • nema me

    naša ulazna vrata za Europu su u Beogradu...

    avatar

    26.08.2007. (16:07)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Garancije ne postoje, o tome i govorim, to i jest problem, no usprkos tomu hrvatska javnost se neprestano zapljuskuje inim datumima. Primjerice točka 3. programa Vlade RH iz 2003.godine kaže, citiram; "Cilj Vlade je dostizanje statusa punopravnog članstva u Europskoj Uniji i NATO-u u prvom krugu proširenja.", prvi krugovi su prošli.

    Zvone, prema sadašnjem ugovoru EU-a, tzk. Ustav EU, točnije ug. iz Nice koji je dosao kao nadopuna onom iz Maastrichta predviđa 27 članica ma koliko Economist pisao da valid grounds postoji!

    avatar

    26.08.2007. (19:06)    -   -   -   -  

  • lolina

    naši dragi političari koji očito nisu dorasli eu ligi misle da se pukim poklanjanjem dijelova gospodarstva , a bez riješenih pitanja korupcije i pravne države može u zajednicu, važu između političkih bodova za stranku sa kojom će zemlja ući u eu ,a s druge strane hvataju zadnje vlakove konačne pljačke u privatizaciji.mnogi zanemaruju taj faktor.

    avatar

    26.08.2007. (23:13)    -   -   -   -  

  • pulicer

    HDZ najvise igra na kartu EU, pa najvise poteze to pitanje.Ali bez EU i opcenito nema uopce govora o bilo kakvoj suvisloj politici.Osobno sam dugo vremena zivio u nadi da nam je EU drugorazredno pitanje. Dovedemo stvari u red, ojacamo gospodarstvo i razmotrimo sto i kako sa EU...Ali...
    Cinjenice pokazuju da mi sami nismo sposobni voditi drzavu vlastitom pamecu!
    Barem ne u smislu da barem ne bankrotira. Svi nasi "uspjesi" i rast standarda pocinju sa razbijanjem tihe euroizolacije i jacim ulaskom europskih banaka na nase trziste novca.Od tada ( 2000 godine) pocinje rast placa, ali i zaduzivanje Hrvata za kupnju razlicite robe pomocu jeftinijih kredita.Situacija je danas takva da ovdje vecu moc od svih politicara imaju naprosto banke. Njih 93% u stranom vlasnistvu.
    Ovo sve znaci da treba paziti na kreditni rating drzave da se ovako visoko zaduzenje ne zaostri do maksimuma ili jos gore, nekim cudom predje preko ruba izdrzljivosti. Sto se tice same EU mislim da se ona opekla prenaivnim primanjem Rumunjske i pogotovo Bugarske uz nesto blaze kriterije oko pitanja korupcije. Ja vidim uzrok njihovog primanja u zelji da se NATO malo "kruznije" postavi oko jos onesvjestene Srbije i tamosnjeg pitanja Kosova. Sto se pak nas tice i bolje ce biti ako nas makar oni jace prisarafe oko te korupcije i tragicnog pravosudja.Sto se tice Srbije, svejedno mi je da li ulazimo prije njih ili sa njima.Ionako cemo biti u istoj asocijaciji.Jedino sam skeptican da ce se ona uskoro osvijestiti ili da im mi u tome mozemo pomoci.Kad Rusi tamo jeftino kupe, od onog sto ih zanima, oni ce se pozdraviti sa Kosovom.I to ce skoro doci na red.U slucaju da se to otegne zbog americkih izbora ili odlaska Putina, onda ce nas pogurati upravo ti strani bankari. Jer ce upravo oni preko svojih lobija inzistirati da mi solo udjemo, jer ce tako lakse naplatiti eventualne dugove u slucaju da se nesto neplanirano zakomplicira na gospodarskom planu.Ne treba se zavaravati, bez EU smo mi u svakom slucaju beznadezan slucaj!

    avatar

    27.08.2007. (08:22)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Pomalo si odmakao od teme no nema veze! Nikako se ne bih složio sa time da nemamo dovoljno vlastite pameti za voditi državu, upravo zbog takvih stavova kroz cijelu povijest i nismo imali prilike izbrusiti državnost. Dok većina država postoji vec 200-tinjak godina, a mi samo 15-ak, takvim izjavama nema mjesta! Druga je možda priča što nam nedostaje "pravog" vodstva, no i to je pak posljedica neizgrađenosti zbog vječitog hrvatskog podkrilništva.

    Od 2000. godine na ovamo Hrvatska se zadužila kao nikada, te od tada zabrinjava stručnjake što ako pređe, vanjski dug dakle, 60% BDP-a, čemu je jako blizu!

    Što se tiče ulaska Bugarske i Rumunjske u EU, možebitan je i taj strateški potez vezano za Kosovo, no onaj prvotni je zasigurno Bliski istok, Iran, Izrael itd., kao dobro bazno uporište!

    Ne slažem se da smo bez EU-a beznadan slučaj, naime toliko smo mali da nas gospodarski, ekonomski tokovi niti ne mogu zaobići, u svakom slučaju ulazak može biti poticajan na opći razvoj, no nije i presudan!

    avatar

    27.08.2007. (12:59)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Evo što kaže Economist:
    Some critics also see the lack of an institutional settlement as a bar to enlargement, arguing that the EU's machinery, initially designed for six members, cannot function effectively with 30 or more. The Nice treaty provided votes and parliamentary seats for Romania and Bulgaria, but not for Croatia (though in practice the necessary changes, along with a new deal on the size of the commission, could go into Croatia's accession treaty, which like all treaties must be ratified by all EU members).
    Dakle, ako postoji politička volja (a ona je preduvjet za bilo kakvo proširenje) formalno pravni problemi se mogu relativno jednostavno riješiti !!!!

    avatar

    27.08.2007. (22:28)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Ali očito politička volja postoji, u čemu je onda problem?

    Evo što Angela Merkel kaže: "(...) Moramo shvatiti i da Ugovor iz Nice ne dopušta daljnje proširenje Unije. Dakle, kad bismo došli u krajnju fazu pregovora s Hrvatskom, mi ju po Ugovoru iz Nice ne bismo mogli primiti.(...)".

    avatar

    28.08.2007. (15:22)    -   -   -   -  

  • angelo

    Bravo za dobru raščlambu i uvid u situaciju. Ne bih se želio hvaliti, ali davno sam rekao (i napisao) da će EU Hrvatsku primiti jednako kao što je Austro-ugarska "primila" Bosnu svojedobno (a to će biti između 2015. i 2020). Samo što će to sada biti u paketu. Sve one pričice o regati a ne konvoju jesu za malu (političku) djecu. Sve ovo što se sada zbiva proces je planiran prije 50 godina. Naši političari, koliko god bili moćni i diplomatski snalažljivi, ne mogu tu ništa izmijeniti. Region je planiran, Region će se ostvariti. Zato i jesu naši (pa i srpski) političari toliko puta izjavili da "Hrvatska neće pobjeći iz regije". Onome tko zna dekodirati diplomatski jezik potpuno je jasno što ta šifra znači! Ali, budimo realni, Hrvatska je u prošlosti bila u mnogim asocijacijama pa je narod preživio. Tako nam je i sada važnija demografska katastrofa, nego mnogi politički problemi. Samo, mediji tjeraju svoje pa narod ništa ne zna.
    Uostalom, zar nije vijest o danu i trenutku kad je počela funkcionirati tzv. CEFTA objavljen u svim novinama prije tri dana tek u malom, sićušnom okviriću. Ali je zato danima na nekoliko stranica bila vijest da sestre Hilton tulumare po Jadranu! Po tome se vidi da je narod u cijeloj toj priči nevažan (kao i u referendumu za NATO!), što je još jedan dokaz da je demokracija (barem na jednoj razini) obična farsa!

    PS: @Zoom, najiskrenije zahvaljujem na uvrštenju u blogosferu!

    avatar

    28.08.2007. (23:32)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Prije svega, molim.. naime, preinteresantna ste i preosebujna ličnost puna duha i britka jezika da Vas se ne uvrsti u jedan mali favorite list!

    Don Anđelko, ono krucijalno u priči o ulasku ili ne ulasku u EU, prije o integriranju u "region", te o mistificiranju istog jednostavno i jasno ste izrekli napisavši: "Samo, mediji tjeraju svoje pa narod ništa ne zna., drugim riječima mediji su odraz politika - svjedoci smo primjerice, osobito zadnju godinu, forsiranja srbijanskih filmova, rtl nas tako redovito uveseljava i reportažama o malim ljudima iz Srbije, itd. itd., sve to su poruke, poruke politike ulaska Hrvatske u EU, tj. podregiju EU-a, a unutar Zapadnog Balkana, no to očigledno nitko, osim malobrojnih ne uviđa, pa naravno, kada nemaju to gdje ni saznati!

    Što možemo učiniti?

    avatar

    29.08.2007. (01:10)    -   -   -   -  

  • odmak

    Ući ćemo. Trebamo i moramo ući. Europska unija nam je jedina zaštita od dominacije Istoka. Mene osobno više zabrinjava to što se 'kriminalna priča' počela legalizirati. I ne mislim na evidentne kriminalce tzv mafiju, nego naše trgovce, nove bogataše koji su do novca došli na ilegalan način uz pomoć politike, a sad ih već i zakoni štite. Štite ih zakoni, a njihov se način bogaćenja nastavlja na isti način. Oni su opasniji i veća prepreka ulasku u E. uniju od desno lijevih razilaženja i rasprava. Taj se 'folklor' lijevih i desnih odvija svuda po svijetu, iako to zamagljuje pravu opasnost, a to je globalizacija i novi odnosi snaga, gdje oni koji imaju moć, a to su obavezno financije, vladaju malim ljudima. Bojim se da će narasti broj siromašnih i obespravljenih masa i da će to pokrenuti nove pobune. Jadno čovječanstvo, a najprije jadna Hrvatska koja je tako kasno došla do svoje samostalnosti- nama tako važne, a svima oko nas nevažne ili trn u oku, a mi se ponašamo tako bezbožno prema toj domovini.
    Gdje je rješenje našeg stanja? Političari su takvi kakvi jesu. Iznjedrili smo ih mi sami. Naša povijest, naši odnosi. Tko zapravo ima najveći utjecaj u Hrvatskoj? Rekla bih katolička crkva. I sad što ona radi i kakvo je njeno djelovanje. Gubi li vrijeme i don Angelo raspravljajući nepotrebno sa ateistima, lijevima i sličnima. Zar ne bi crkva glasno i jasno trebala stati na stranu obespravljenih, a ne se voziti u skupim autima i graditi nepotrebno velika zdanja- udaljavati se od malih ljudi koji će pomoć potražiti u ljudskim rješenjima što se već u prošlosti događalo.
    Krenula sam drugim pravcem. Htjela sam govoriti o drugome. O prednostima Europe i globalizacije. O Europi kao u najvećoj, zasada mogućoj kolijevci civilizacije, bar za nas. Zakonima koji u najvećoj mogućoj mjeri postoje i poštuju se. O globalizaciji? O njenim prednostima: u širenju informacija, boljem razumijevanju čovječanstva na razini kugle zemaljske, ali i opasnostima na koje treba upozoravati.

    avatar

    30.08.2007. (06:54)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Naravno da ćemo ući, no kada i na koji način! Misliš da nas unija udaljava od istoka, vidim da kao i većina ne uviđaš da je naš ulazak u eu uvjetovan konfederalnim uvjetima zap.balk., tako da tvoja tvrdnja nažalost ne drži vodu!

    avatar

    30.08.2007. (23:28)    -   -   -   -  

  • odmak

    Itekao sam svjesna uvjeta pod kojima nas uopće žele. Ali jasno je da ujedinjena Europa želi bolje uvjete i za sebe. I ako nas prime žele i mirne granice. Ne obaziru se oni na nas, Hrvatsku, Ne zanimamo mi ih mi. Zanima ih boljitak na cijelom prostoru. Ne govore li nešto o lokomotivi... Drugo su naše povrijeđenosti, stradanja i muke, a drugo interesi Europe. Ali u konačnici tamo su se našli svi koji su međusobno ratovali. To ih zajedništvo može samo držati daleko od međusobnih sukoba. Važna je pravda za sve. Jasno je da se mi sami moramo izboriti za vlastite autentičnosti. A bojim se da ćemo tu popustiti i propustiti šanse jer u nas još vlada politička podobnost a manje ljubav za domovinu. Nisam nikakav ekonomski ni politički ni bilo kakvi analitićar. Obična sam građanka koja nije volila Jugoslaviju ni komunizam, ali ih se više ne plašim. Najgore smo prošli, a sad moramo mudro s pravim ljudima graditi budućnost. Političari trebaju shvatiti da se boljitak gradi sa stručnjacima tamo gdje je bitna struka, a ne plotičkim kriminalcima. Država nastala na kriminalu stvarat će zakone koji će ih štiti. I tako nikad kraja.

    avatar

    31.08.2007. (06:19)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Evo što sam napisao u tekstu pod naslovom "Balkan Zapadni!", a vezano uz ulazak Hrvatskeu EU, Zap. Balk. itd.!

    "Europska zajednica u obliku strategije Zapadnog Balkana oblikovala je svoju politiku prema prostoru bivše Jugoslavije minus Slovenija plus Albanija. U tom smislu, mi smo eksperiment u kojem bismo trebali biti u poziciji malih bijelih kunića. Ili miševa. Dakle Hrvatsku se kao dio manje cjeline, nekad srednje Europe (danas naočigled Balkana) na neodređeno želi zadržati na geopolitičkom zapadnom Balkanu u regiji Zapadni Balkan - Zapadni Balkan između ostalog dio je dakle, strategije širenja EU na istok.

    Veliki svijet zaista nema namjeru obnavljati neku političku Jugoslaviju (koja se tako, uostalom, ne bi ni zvala), ali očito želi obnoviti neko balkansko zajedništvo Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije te Crne Gore i Srbije uključujući i Kosovo, koje bi predstavljalo jedan oblik čekaonice i pripreme za ulazak u “Europu”, što bi čak moglo biti opravdano. Međutim, zbog činjenica da najveći dio tzv. Zapadnog Balkana zapravo i nema uvjete za članstvo u Europskoj Uniji, da se EU dosadašnjim proširivanjem iscrpila financijski i na druge načine, moguće je i nešto drugo, naime moguće je da širenje Europe bude zaustavljeno i to na jedno dulje vrijeme, a možda i potpuno - zaključak o takvom statusu Hrvatske nije potrebno iznositi, u povijesti on je viđen već dva puta."

    avatar

    03.09.2007. (01:56)    -   -   -   -  

  • Borislav Stipić

    Ne samo realna, već planirana godina ulaska Hrvatske u EU jest 2014. Kako god ga trenutno zvali i čime to on do tada predsjedao, Hidajet Bišćević je predsjednik Vlade Zapadnog Balkana. Kao takvom prva i glavna zadaća mu je u Sarajevu pripremiti Summit svjetskih država o stotoj obljetnici uspostave "novog svjetskog poretka" iliti početka I. svjetskog rata (Sarajevskog atentata). Imajući u vidu sve što se u stoljeću "novog svjetskog poretka" događalo, i s Hrvatskom naravno, a nas što se tiče indikativna je "haaška istina" o Domovinskom ratu i nastanku samostalne, slobodne i suverene Hrvatske, i još znakovitije besprizorno samoponižavanje hrvatskih političkih elita pred euro i svjetskim birokratima - dakle, sve to skupa uzevši u obzir, vrlo je izgledno da ćemo doista 2014. g. u EU. Zajedno s Moldavijom, Albanijom, Srbijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. S jednom zastavom, jednim, grbom, jednom himnom - jednim ustavom - kao jedinstvena savezna država Zapadni Balkan.

    avatar

    16.12.2007. (22:14)    -   -   -   -  

  • BoBaN

    Ne samo realna, već planirana godina ulaska Hrvatske u EU jest 2014. Kako god ga trenutno zvali i čime to on do tada predsjedao, Hidajet Bišćević je predsjednik Vlade Zapadnog Balkana. Kao takvom prva i glavna zadaća mu je u Sarajevu pripremiti Summit svjetskih država o stotoj obljetnici uspostave "novog svjetskog poretka" iliti početka I. svjetskog rata (Sarajevskog atentata). Imajući u vidu sve što se u stoljeću "novog svjetskog poretka" događalo, i s Hrvatskom naravno, a nas što se tiče indikativna je "haaška istina" o Domovinskom ratu i nastanku samostalne, slobodne i suverene Hrvatske, i još znakovitije besprizorno samoponižavanje hrvatskih političkih elita pred euro i svjetskim birokratima - dakle, sve to skupa uzevši u obzir, vrlo je izgledno da ćemo doista 2014. g. u EU. Zajedno s Moldavijom, Albanijom, Srbijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. S jednom zastavom, jednim, grbom, jednom himnom - jednim ustavom - kao jedinstvena savezna država Zapadni Balkan.

    avatar

    16.12.2007. (22:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...