Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • NEMANJA

    Sorry, Vilenjak, nije riječ o ideološkim razlikama, nego ti je citat suvišan: imaš lijevo link na Znanost i Bibliju i nema nikakve potrebe za kopipejstom. Napiši nekaj svoje i nikada te neću cenzurirati.

    avatar

    24.08.2007. (01:59)    -   -   -   -  

  • vilenjak

    Care, jedan velik dio mog životnog cinizma kreće od toga što sam kao dječarac čitao i proučavao Bibliju: od početka, od Starog Zavjeta, i tako sam u nježnoj dobi doznao da klanje djece, silovanje i paranje žene te pokolj cjelokupnog stanovništva nisu izmislili Draža i Ante, nego starozavjetni heroji. Kako to uskladiti s naukom ljubavi?

    avatar

    24.08.2007. (02:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Čuj, a kaj bi ti napravio na mjestu Dragog Boga da cijelu jednu vječnost imaš posla s ovako idiotskim stvorenjima?
    Mislim da mi nismo iskreni kad govorimo o Božjim postupcima: recimo, da sam ja Dragi Bog, povijest bi skončala još u Raju.
    Mislim, neka se nitko ne ljuti, ali ljudski je rod takva prirodna aberacija da bi nas najmilosnije bilo zatrti; to će se, jasno, i dogoditi, i samo nas božja ljubav koja je milosrđe održava na životu. Inače, ovo s milošću stoji ovako: agape, milost, jest ljubav Stvoritelja spram stvorenja, za razliku od filije, ljubavi jednakih, i erosa, ljubavi suprotnih. Jest svaka ljubav milost, ali nije svaka milost ljubav! Tu možemo potražiti i odgovor na tvoje pitanje, Vileni: Bog nas tu i tamo potamani za naše dobro, iz čistog milosrđa.
    Uostalom, tko bi vjerovao u Boga koji bi se ponašao dobronamjerno?
    Recimo, ono što je Bog radio faraonu, pa to je fantastično! Faraon je učinio sve što civiliziranom čovjeku stoji na raspolaganju, ali, Dragi Bog je pokazao svu raskoš svoga talenta, uključujući sesildemilovske efektne doskočice s razdvajanjem mora i tome slično. Tko ne bi bio na strani tako maštovitog, zadrtog Boga!? Konačno, on je sve to učinio znajući za kasnije, recimo idolatrijsko ponašanje Izraela, dakle, radio je sve to iz čistog larpurlartizma: bez ikakvog osobnog interesa ili koristi! Kant bi morao vjerovati u takvog Boga, recimo iz perspektive Kritke rasudne snage: Jahvi se Izrael bezinteresno sviđa!
    Kao što vidiš iskaze je božje ljubavi nemoguće mjeriti ljudskom mjerom: to što se nama priviđa kao ludost, božja je mudrost. Recimo, ponašanje Don Kaćunka! Ja sam sasvim siguran da Dragi Bog zna što radi, čak i u ovom slučaju. Samo čekaj, vidjet ćeš!

    avatar

    24.08.2007. (03:23)    -   -   -   -  

  • odmak

    Tu sam. oprosti mi Bože. (ni u kom slučaju se ne odnosi na tebe)

    avatar

    24.08.2007. (07:48)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    "I bi svetlost."

    ne znam odakle vam ideja da mnoge epistolarnopropagandne knjige, napisane o postanju sveta kao posledici dokolicarske milosti jevrejskohrishcanskog boga, imaju ikakve veze sa prividom stvarnosti , ljudskim poimanjem stvarnosti), osim tachno onoliko koliko je (bilo) neophodno da ljudska mashta bude do u tanchine prozeta uzasom krivice, koja ce, vidimo, skrcati i najtvrdji orah.
    na drugoj strani imamo ljubav spram Jednog , koja je barbarstvo; jer ona se uziva na shtetu svih ostalih.

    naishao sam na jedan Nietzscheov aforizam, koji bi 1 na 1 mogao da se primeni na tebe:
    "Wer von Grund aus Lehrer ist, nimmt alle Dinge nur in Bezug auf seine Schüler ernst- sogar sich selbst."
    (t)Ko je u osnovi bica uchitelj, shvata ozbiljno sve stvari tek u odnosu prema svojim uchenicima - chak i samoga sebe.

    avatar

    24.08.2007. (09:15)    -   -   -   -  

  • Luce

    Odazva se Bog
    i spusti na zemlju
    ljepotu duha i tijela
    čistu
    nepatvorenu:
    Nemanju
    čoveka
    svesku
    boga
    skladište
    stijenu

    Savršeno utočište
    za savršenu
    gladnu
    ženu

    avatar

    24.08.2007. (11:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Luce, i tvoju ću pjesmu uvrstiti u čitanku. Odlučio sam naime sve ovakve neskrivene iskaze ljubavi i poštovanja spram imena, lika i djela Cara Nemanja objaviti urbi et orbi, pa neka budu na radost decama i opomenu starijima.
    Igra, drago nam je da si ponovo s nama. Nije mi drago da nisi bolje. Vidim da i dalje pokušavaš podučavati pod svaku cijenu, stalno i uvijek, pa sada čak i u stvarima učiteljstva. Sve ja to razumijem, to se, kako bi Cveba kazala, naziva transferom, ali, nije to uopće važno: važno je da ti ponovo nama dolaziš i pišeš, pa makar i Nieztscheove pizdarije.
    Ipak, mogao bih ti u ovoj prigodi citirati sljedeće riječi stanovitog Patka, izrečene u 'Konvoju', čini mi se 1978.godine:
    - Why are you doing this?
    - Dont know about the rest of em, but im running for my life myself.
    - Yeah but they are all following you.
    - No they aint, im just in front.

    avatar

    24.08.2007. (12:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Odmak, draga, što misliš kako bi se danas šegrt Hlapić, Gita i Bundaš ponašali na Zrću? Recimo, krene Timbo I'm respected from Californ.i.a. way down to Japan / I'm a real producer and you just the piano man, Bundaš veselo zalaje, a Gita zamumla I'm the wonderwoman let me go get my ropes/ I'm a supermodel and mummy, si mummy. Prizor za bogove, da se tak izrazim, zar ne?!

    avatar

    24.08.2007. (12:28)    -   -   -   -  

  • lijecenikatolik

    Zli inkvizitor Don je pobrisao moje nedoumice što sam ih iznio ispod tvog odgovora. Pitao sam se nije li Bog S Bradom ipak, po zagovoru Svetog Oca, uvrstio pok. Djevicu Mariju u katolički Olimp uzevši je gotovo ravnopravno. Ona doduše djeluje u Njegovu okrilju ali je posve očito da, poput kakve amazonke, poduzima i samostalne akcije te podvige.

    Pesmica:

    CAR NEMANJA BLOGA BOGU (zapis sa stećka na Ksaveru)

    Nije manja,
    ne manja
    slava jeste tvoja,
    tebi se klanja
    na sva ta sranja
    car Nemanja,
    budi volja svoja.

    avatar

    24.08.2007. (14:43)    -   -   -   -  

  • cveba

    Lijeceni, moram priznati da je ova tvoja danasnja poetska interpunkcija naisla na moju autenticnu adoraciju .

    avatar

    24.08.2007. (17:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...