Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • grga čvorak

    ...eh, tko će nego Nemanja! bravo Tzare! Ovo jest post! Nego kako! Evo ovo će polako, ali sigurno, iako ne do kraja istisnuti novine i knjige. Novo je doba književnosti i publicistike, prvenstveno što se tiče forme, počelo i natrag nema. Jedino retardi poput pAvličiĆa akademičnog, sinekuričnog fosilčine mogu kenjati kontra bloga...
    A sad na temeljito (ponovno, nakon prvoga lijeta preko texta) čitanje ovoga pikantnoga posta! Živijo Neške!

    avatar

    15.08.2007. (11:36)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    evo mene opet, gori nego ikad.

    moj skromni doprinos ovoj nepoćudnoj "unheimlich" temi, uz naglašen, konfesionalni otklon absolutnog skeptika (nisam pročitao NEMANJE edit - jer ne da mi se da čitam Freuda na engleskom, a i oči mi se sklapaju), ogleda se u dve-tri nasumične antimetafizičke, etimoloshko-kulturoške kontemplacije reči Unheimlich.
    Unheimlich je ono što absolutno i konaČNO ne pripada u duhovni inventar, psihološko pokućstvo čoveka pre Pascala, recimo, mada i nakon njega retko, ali sa opasno rastućom tendencijom. pandemijA ove svakako nemile boljke u-SLEDILA je u 19. veku: srednjoevropska, jevrejska inteligencija, tako žedna samorefleksije i poimanja prastrepnje što ju je žuljala kao krhku princezu zrno graška, krenula je zabranjenim i mračnim stazama , zaraslim u nebrojeno i svrsishodno, selfdefence melem-bilje, grubo ih krčeći svojim obrezanim psihofalusima, oslanjajući se i vodeći svojim empirijskim Ja, a po principu "Ja je zavisno od moga mozga", shto je delimično i tačno. delimično- jer je ono kratkoga daha i zamaha: ono drugo, inteligibilno Ja, nedokučivo je i nesvršivo kao sam bog (ono zapravo i jeste bog) i za njega, kod i unutar njega nema "psiholoshkih paralelizama", mahovine ili Severnjače kojima bi se ovi očajni tragači i odgonetači (progonitelji možda) svog bola mogli povoditi. u svoj svojoj izgubljenosti zašli su u mokre struje ne-svesti, u vode, dakle, u koje je svakako najbolje ne upuštati se, a ako već i da, onda samo na način slamke prepuštenosti. svakim korakom njihove stranputice sablasno zdanje dvora "Unheimlich" bivalo je velelpnije i postojanije.
    unheimlich je crv intruder koji svakako nema dodirnih tačaka sa vrhovnim uzrocima sveta. potraga se pokazala kontraproduktivnom.

    po prirodi stvari, Unheimlich-u, sablasnoj obuzetosti, protistavljena je Sloboda, cure for pain.

    mogao bih josh koju o ovome, ali, na srecu, jedna od kolateralnih žrtava ove lutajuće jevrejske potrage probudila se iz popodevnog sna i goni me sa mesta onoga koji piše. BEZDOMNI

    avatar

    15.08.2007. (17:13)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    @ Hvala, hvala Grga! Drago mi je da ti se post sviđa, a još mi je draže da te nuka na čitanje.
    @ Igra moj, kako si ti meni, kako lima, kako svi? Pametan si ti, Igra, pametan, jer malo tko uopće primjećuje tu nepreglednu riječ koja se prostire kroz Pascalove misli prepadajući ga poput dvaju beskonačnosti. Ali, mislim da griješiš: milenaristički su strahovi analogni ovom strahu od beskonačnog! Iako, ovo je tumačenje puno romantičnije: taj pokušaj da se u povijesti civilizacije odredi točan datum početka straha od beskonačnog!
    Nego, pustimo to. Napiši ti meni neko pismo. Jesi li bio doma, npr., Bezdomni?

    avatar

    15.08.2007. (17:46)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Citat:"Uostalom, čitao sam ja i Ho Kinga, i kužim da mogu biti zatvoren i u orahovoj ljusci a biti kralj multidimenzionalnih crvotočina, superstruna i uopšte beskraja koji je tako lepo opisao Bacon u svojoj pripoveci o Hamletu, a koji je tako nemilo mučio onog boležljivog Pascala (to mi je inače jedna od najmilijih reči: prepast! pazi vamo: on spram ta dva beskraja, atomskog i makrokozmičkog, oseća jednako beskrajnu baroknu prepast!"

    avatar

    15.08.2007. (17:56)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    A, uostalom, jedan sam post ovako naslovio:
    HIGGSOV BOZON ili Combien de royaumes nous ignorent!
    EPH SE OPROSTIO OD IVICE RAČANA

    «Le silence éternel de ces espaces infinis m'effraie»
    Pascal, Pensées, 206

    I tak, moj druže bezdomni.

    avatar

    15.08.2007. (18:02)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    A evo i deserta uz taj uznemirujući fragment (Pensées, 207 [éd. Brunschvicg]):

    Pascal, Pensées

    avatar

    15.08.2007. (18:10)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..thank you Nesho, ja sam si ga cak, kao prava adoreatrice, sprintala.

    A di si ti nama bio Igra svo ovo vreme, nije valjda da je kod vraga jos uvijek vruce ?

    avatar

    15.08.2007. (19:20)    -   -   -   -  

  • odmak

    Kao i uvijek dobar B. Buden (odličan). Unheimlich. Izaziva jezu, ali je u nama. Nema toga što nije u nama. Jasno je da su Židovi kopali prvi. Uvijek su prvi kvraguc. To im treba priznati.

    avatar

    15.08.2007. (20:57)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Evo tih fragmenata u cjelosti:

    205. When I consider the short duration of my life, swallowed up in the eternity before and after, the little space which I fill and even can see, engulfed in the infinite immensity of spaces of which I am ignorant and which know me not, I am frightened and am astonished at being here rather than there; for there is no reason why here rather than there, why now rather than then. Who has put me here? By whose order and direction have this place and time been allotted to me? Memoria hospitis unius diei praetereuntis.[27]

    206. The eternal silence of these infinite spaces frightens me.

    207. How many kingdoms know us not!

    avatar

    15.08.2007. (21:43)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ne znam zašto zajebavaju ovi linkovi. Kopipejstajte sami:

    http://faculty-web.at.northwestern.edu/german/uncanny/uncanny_reading s.html

    http://faculty-web.at.northwestern.edu/german/uncanny/Bresnick_Prosop oetic Compulsion.pdf

    avatar

    15.08.2007. (22:02)    -   -   -   -  

  • vertebrata

    Jest, da nema židova i homoseksualaca, trebalo bi ih izmisliti...

    avatar

    15.08.2007. (23:50)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Vertebrate, prvo si propustio, drugo još uvijek možeš biti! Takav je trend. Javi se Jeliboru.

    avatar

    16.08.2007. (04:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...