Komentari

konzervativni.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • don kihote

    moga bi i navest izvor
    npr. di je to očuvano i slično

    nekužin baš ovaj tekst, jel papa prosvjeduje protiv upotrebe slavenskog(tj. domaćeg) jezika

    ili brani isti, Ta koji bi se odabrani sin svete rimske crkve,kao što ste vi,radovao prikazati Bogu žrtvu na barbarskom ili slavenskom jeziku?
    točnije jeli ovde domaći jezik označen kao barbarski,
    ovo bi moglo protumačit i kao nasilni pokušaj latinizacije, tj. zatiranja domaćeg jezika i njegovo vriđanje

    bar meni

    avatar

    10.08.2007. (20:26)    -   -   -   -  

  • konzervativni

    u pravu si,ali to je bio duh tog vrimena. tadasnji latinski jezik je bio na neki nacin glavni nositelj obrazovanja i crkvenog ucenja,tako da je lako shvatiti nastojanja tadasnjeg pape da se slavenski jezik,tj glagoljica istisnu iz crkvene djelatnosti. No,nakon crkvenih sabora u splitu,i poslje odluka pape slavenski jezik je usao u ravnopravnu upotrebu u crkvi.

    avatar

    10.08.2007. (21:03)    -   -   -   -  

  • Helada

    Bila sam prije dva tjedna u Splitu i na ulazu u Dioklecijanovu palaču stajali su neki dečki odjeveni u rimske vojnike. Ja njih pozdravim tako da im kažem ,,Salvete", a oni su mi odgovorili: ,,Nemamo ti mi salvete." :D

    avatar

    10.08.2007. (22:46)    -   -   -   -  

  • konzervativni

    helada shvati to kao vrstu "splitskog humora" heheh...sta bi tek ja rekao,ja ih svaki dan gledam...sa onim oklopima i kopljima..

    avatar

    11.08.2007. (00:36)    -   -   -   -  

  • Helada

    I pozdravljaš ih na latinskom? ;) :D

    avatar

    11.08.2007. (11:40)    -   -   -   -  

  • svinjce

    Kaže Biblija da je posuđivanje novca uz kamate grijeh (poprilično težak grijeh).
    Kapitalizma nema bez financiranja, pa tako niti bez banaka i drugih financijskih institucija.
    Kako onda Crkva i kapitalizam tako dobro idu zajedno?
    Jel možeš to malo pojasniti?

    avatar

    12.08.2007. (17:21)    -   -   -   -  

  • konzervativni

    svinjce pri tome se nije mislilo na kredite koji idu u prilog covjeku i njegovom napretku,uostalom i ja koristim kredit,jer inace ne znam kako bi drugacije covjek napravio neke bitne kapitalne stvari u zivotu poput kuce i ili auta....(toliko bogat ipak nisam da odjednom mogu kupiti navedeno)...dakle,mislilo se na tzv. zelenaske,necovjecne i izrabljujuce kamatarske kredite...a zasto crkva i kapitalizam ne bi isli zajedno,ili si ti mozda bolje zivio u komunizmu? ako jesi svaka cast!

    avatar

    13.08.2007. (10:18)    -   -   -   -  

  • svinjce

    U komunizmu nikada nisam živio. Mislim da nitko nikada nije.
    Bio sam dijete u socijalizmu.
    To što ti koristiš kredit ne znači ništ u smislu argumenta. Stvar je principjelne prirode - posuđivanje novca uz kamate je grijeh, kaže Biblija. Banke to rade, to im je posao. Crkva to prihvaća usprkos što je to u suprotnosti s Biblijom, svetom knjigom.
    E sad ja pitam tko to može tako intepretirati sveti nauk na način da tamo piše ne smije se, grijeh je, a u praksi Crkva radi s tim institucijama (ispravi me, nije li da Hypo i Prebendari grade neku veliku građevinu u Tkalčićevoj?).
    Oprosti, ali ne zadovoljava me tvoje objašnjenje "bitne kapitalne stvari" i "tzv. zelenaške, nečovječne i izrabljujuće kamatarske kredite" - jer je to magla - što je kapitalno i važno za tebe (kuća i auto) za nekoga nema veze; kamate (kamatarske, zelenaške, kako god ih hoćeš zvati) su pitanje ponude i potražnje na čemu počiva tržišno gospodarstvo. Nekima su i današnje kamate previsoke bez obzira što su relativno niske u odnosu na zemlje u okruženju.

    avatar

    13.08.2007. (17:20)    -   -   -   -  

  • konzervativni

    svinjce gledajuci strogo formalno,recimo da si u pravu ali mi odgovori da li bi se danas bilo sto uspjelo npraviti kada bi se tako gledalo? evo jedan primjer..u bibliji pise "ne uradi ono sto ne bi zelio da drugi uradi tebi.." e sada,stvar je interpretacije.
    to je receno u pozitivnom i afirmativnom znacenju,inace ne bi postojali zatvori,drustvene kzne za prijestupnike i slicno. naime kako mozes osuditi zatvorenika na 40 godina zbog ubojstva ili nekog drugog zlocina kada pise.."ne uradi ono sto ne zelis da tebi drugi ucini tebi"... gledajuci strogo usko,tog zlocinca bi trebali pustiti na slobodu,ta tko bi zelio u tamnici zivjeti 40 godina,ali poanta je u tome da se ne treba gledati izdvojeno i van konteksta. sasvim je jasno da se danas mozda ne bi ni jedna nova crkva izgradila bez kredita,ili firme koja tu crkvu radi uz pomoc i sa kreditom...dakle mislim da na sve pa tako i na kredite treba gledati u duhu vremena,tako i po pitanju kredita mozda si u pravu ali to se odnosilo na necovjecne postupke pa tako i tzv zelenaske kredite.

    avatar

    14.08.2007. (09:44)    -   -   -   -  

  • Pokojnici i pijanci

    Ovo mi se čak i gadi, što je ovo? Prije svega, ti kojii nemaš pojma o povijesti, za Tomislava ne postoji nijedan, ali nijedan pravovaljani dokaz njegova postojanja... voljeti svoju domovinu i svoj narod nema veze s izmišljanjem...

    avatar

    12.11.2007. (16:06)    -   -   -   -  

  • ć

    gz

    avatar

    04.02.2008. (08:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...