Komentari

haleluja.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Feba

    Kad pišeš, onda pišeš.... pročitala do kraja i slažem se sa zaključcima. BB! Javi se...

    avatar

    04.06.2007. (01:08)    -   -   -   -  

  • diana 1

    oprosti što me opet trpiš, ali preljepo je da bi bilo prešućeno, pa eto da ti od svoje radosti-podijelim! Napisao je pater Luka Rađa o današnjoj svetkovini ŽIVOGA BOGA svagdanjega

    TIJELOVO
    Blagdan je ovo "Kruha svagdašnjeg" za kog molimo da nam se "da danas". Sve je počelo viđenjem redovnice Julijane iz Lüttich-a u 13 st. kad je vidjela pun mjesec s crnom rupom – i bilo joj je rečeno da ta rupa predstavlja manjak važnog blagdana u crkvenom kalendaru – blagdana najvećeg blaga Crkve – Euharistije. Njen ispovjednik, koji je kasnije postao papa Urban IV uvodi 1264. blagdan Tijelova za čitavu Crkvu.

    Uz blagdan su vezane procesije, kojima se vjera javno svjedoči. Ona, naime, treba svoje očitovanje u javnom životu – kako bi bila prepoznata kao autentična u privatnom životu.

    Euharistija kao sakrament budi nam pozornost kako Otajstvo Boga mora imati nekakvo svoje materijalno očitovanje – da bi nam uopće bilo dostupno. "Čistu" duhovnost je nemoguće doseći – ukoliko ona nije dostupna na neki način našim sjetilima. Susrećemo ga po sredstvima njegova priopćavanja nama – koje zovemo sakramentima. Sve što postoji sakramenat je Boga. No Euharistija – na osobit način, budući je tu Bog prisutan: uistinu, stvarno, supstancijalno. Ne tek simbolički, niti samo svojim djelovanjem – već osobno.

    Sav Bog u komadiću kruha… Otajstvo je to veliko. Ali ako je već naše tijelo kadro pretvoriti kruh i vino u meso i krv – zašto Bog ne bi svoje meso i krv pretvorio u kruh i vino. Ako čitav krajolik stane u naše oko, zašto ne bi čitav Bog stao u jednu Hostiju. Pa i to da je u tisućama Hostija istovremeno, razumljivo je utoliko što je i naš lik isti u tisuću komadića zrcala.

    Euharistija je blagdan Hrane. One od koje Crkva živi, jača se, obnavlja, i razvija. Euharistija je izvor njene vitalnosti. Euharistija je odgovor na našu temeljnu glad. Bog je kruh od kog se ne gladuje. Piće od kog se ne žeđa. Bog u komadiću kruha donosi jutro u mrak našeg želuca. U Euharistiji ne tek da na svoje ruke primamo Isusa, već on nas svojima grli.

    Euharistija je blagdan jedinstva s Kristom. Postajemo ono što jedemo. Dajemo mu ono što jesmo, a on nama ono što je on. Ne pretvaramo mi njega u sebe, već on nas u sebe. Jedno smo s njim: sutjelesnici, sukrvnici, kristonoše, dionici božanske naravi. Dajući nam sebe u zalogaju kruha, želi da i mi jedni drugima postanemo zalogaj kruha.

    Euharistija je blagdan jedinstva ljudskog roda. Kao što je od mnogoga zrnja jedan kruh, i od mnogog grožđa jedno vino – tako i mi mnogi u Euharistiji smo jedno. Hraniti se Euharistijom znači najbliskije se povezivati sa svima onima koji se kao i mi njome hrane. "Jedite svezu svoju da se ne razjedinite; pijte cijenu svoju da ne oslabite i bez cijene ne budete."

    Euharistija je odgovor na našu potrebu da pojedemo onog kog najviše volimo. "Pojest ću te od dragosti…" Tu u Euharistiji, Bog je upravo zato da njega kojeg neizmjerno ljubimo – pojedemo od dragosti.

    avatar

    07.06.2007. (10:37)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Nije vazno kakav je celofan u koji nesto umatas nego kakvo je ono sto umatas. A ono sto nam ovdje plasiras je trulo, lazno i neistinito. Ako Rimska crkva zeli vjerovati u tansupstancijaciju, neka slobodno vjeruje. Ipak, valja nam voditi racuna kako ce svatko od nas za svoje odluke jednom morati poloziti racun Ocu. Tada cemo saznati tko jest,a tko nije bio u pravu, a mnogi ce ostati zateceni i prenerazeni kada otkriju da nisu spaseni i da je ono sto su zivjeli i u sto su vjerovali bila laz.

    Recimo jasno i glasno: transupstancijacija iliti pretvaranje kruha i vina u tijelo i krv Isusa Krista nategnuto je i posve biblijski neutemeljeno stanoviste koje se zasniva na jednoj jedinoj, pogresno interpretiranoj recenici. Isus je ovom izjavom zelio zgroziti sve one koji su ga slijedili u farizejskom maniru ne shvacajuci tko on uistinu jest, a ne proklamirati takvu notornu glupost kao doslovno tumacenje o stvarnoj pretvorbi. Kad bi euharijstija nekim cudom, umjesto sjecanja na Gospodina, bila zaista ono sto Rimska crkva tvrdi, pa se dakle kruh i vino zaista u nama pretvarali u stvarno tijelo i krv Kristovu (sto nije istina!) zasto onda svecenici te iste crkve uskracuju svojim vjernicima 'krv Kristovu'? Ne trudi se odgovarati na ovo: nisu se o ovome uspjeli usaglasiti ni brojni telozi pa sasvim sigurno necemo ni mi.

    Ja samo mogu plakati nad besmislenim izjavama iz teksta koji si, uzgred receno u potpunosti off-topic (sto ti zamjeram), kopirala u svojem komentaru:

    'Uz blagdan su vezane procesije, kojima se vjera javno svjedoči'
    Neistinito. Vjera se svjedoci zivljenjem, a ne farizejskim istupima.

    'Sav Bog u komadiću kruha'
    Kakva glupost! NIje li Bog malo prevelik za to? Odakle nam pravo ograniciti Boga?

    'Ako čitav krajolik stane u naše oko...'
    Ne stane. Stane slika krajolika, a ne krajolik.

    '...razumljivo je utoliko što je i naš lik isti u tisuću komadića zrcala.'
    Ponovno ista logicka pogreska. Nas se lik zrcali, tj. odrazava u zrcalu. On NIJE U zrcalu nego se samo ogleda u njemu. Ovakav nacin koristenje analogije je svjesno manipuliranje cinjenicama. Narodskim rijecnikom to je zove laz, a koliko se sjecam Bog je laz jasno i nedvosmisleno deklarirao kao grijeh.

    Rimska crkva veoma vjesto manipulira rijecima igrajuci se logikom, no nemojmo zaboraviti da je logika ljudska izmisljotina i da je uz pomoc te iste logike lako moguce, prividno savrsenim logickim zakljucivanjem 'dokazati' istinitost dvije u potpunosti oprecne tvrdnje! Toliko o logici.

    'Euharistija je odgovor na našu potrebu da pojedemo onog kog najviše volimo. '
    Degutantno. I posve neutemeljeno i sa biblijskog i sa ljudskog stanovista.

    Necu dalje. Koga zanima vise neka u svoj browser ukuca ovu adresu: http://izr814.1.forumer.com/index.php?showtopic=55

    avatar

    08.06.2007. (00:03)    -   -   -   -  

  • diana 1

    joj,dragi, gdje ti je širina, pjesnička duša, Radost življenja, gdje ti je ŠIRINA SRCA...grub si i sirov po Slovu Zakona kao Židovi, samo neobrezan :);) (akcent na neobrezano srce)

    oprosti na off topic: ČIME SE HRANIMO? je pisao naslov samo malo na niže pa sam bila nepristojna, pec ,jer sam iskoristila datum svoje liturgijske godine kada sam slavila i bila malo veseeela, skužaj

    nećemo se svađat :) samo toliko- da Krštenje i obraćenje i milost spasavaju, a
    Tjelo Kristovo "samo" hrani, jača i pobožanstvuje ...lallalalala

    avatar

    08.06.2007. (09:24)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    sirina? pjesnicka dusa? ma daj, mi govorimo o biti ili ne biti, a ne o umjetnickim slobodama i slobodnim interpretacijama. toga u Bozjoj rijeci nema. ili mozda mislis da si je Abraham mogao dopustiti 'sirinu srca' i 'radost zivljenja' kada ga je Bog pozvao da prinese kao zrtvu svog vlastitog sina? a i Mojsije i Noa su zacjelo bili 'pjesnicke' duse'?
    vjeruj ti slobodno sto god hoces i kome god hoces, to je tvoje neotudjivo pravo koje ti nitko ne uskracuje niti brani, ali ja vjerujem samo Bogu i Njegovoj Rijeci. sto se mene tice, rasprava je s ovim zavrsena pa te ljubazno molim da za svoje impresije ubuduce koristis vlastiti blog.

    avatar

    08.06.2007. (23:58)    -   -   -   -  

  • Radost s visina

    Poštovani gospodine,
    već duže vrijeme pratim vašu korespodenciju i uvijek sam do sada s ljutnjom i možda sebičnim stavom znao odreagirati na određenenu komunikaciju "njih" i "vas",no ovaj vaš zadnji odgovor diani 1 u blažen obliku rečeno, me konsternirao.

    Očito ova vaša indiferentnost i grubost prema iskrenoj pruženoj sestrinskoj ruci,koja uzgred budi rečeno ima pravo kako vi govorite-"vjeruj ti slobodno sto god hoces i kome god hoces, to je tvoje neotudjivo pravo koje ti nitko ne uskracuje niti brani" ali dalje od mene(nas), govori u prilog u kako vi kažete-"ali ja vjerujem samo Bogu i Njegovoj Rijeci",a nisam baš siguran da bi takovim vjerovanjem i takovim navješčivanjem i "ljubažnošću" grubim zatvaranjem vrata sestri i braćama u širini ispunjali ono što Gospodin traži-Iv 17,23
    "ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio"...

    Očito je iz vaših reakcija,da j e protenstatizam od svog samog početka antikatolički,a takav je i dan danas,za razliku od Katoličke Crkve,koja nije antiprotestantska.Katolicizam uvijek zadržava osjećaj za onostrano, plemenito, sveto, i za prekrasnu duhovnost,koju je ne samo diana 1 prezentirala,već i neki dobronamjerni ljudi koji su posjetili vaš blog,ali ih nažalost više ne "susrećem".

    Nije mi ovdje namjera,braniti ili napadati,ali me zasmetala nedosljednost i tvrdokornost srca i pričanju o Ljubavi Božjoj u kojoj na žalost ne vidim baš puno da s e do nje drži,jer ako nije po mom,ako ne slušaš glas "pravovjerja"koju ja navješćujem,molim ljubazno,koristite vlastiti blog.Poštovani"dvocvijete",ako već zauzimate takove stavove,ako ne dozvoljavate da svoje impresije i radost dijele s vama neki koji se možda u nekim stvarima i ne slažu po pitanju same vjere,trebali ste javno staviti-katolicima,pravoslavnim,muslimanima,hindusima i dr.-pristup zabranjen,jer ovo je blog isključivo samo za protestante i ine koji se slažu sa mnom i s mojim uvjerenjem.Molim lijepo,tada vjerojatno ne bi dolazilo do brisanja,ignoriranja,grubih nastupa,samouvjerenosti i samodopadnosti s vaše strane...spram sestre i brata svoga...

    Takvim svojim nastupom,nažalost,na principu privatnog suda,stvarate okruženje kulta orijentirano na samog(vas) čovjeka.Nastavite li tako, vaš protestantski individualizam vodi vas i dovest će vas,do privatizacije "kršćanstva",a to je i jedan od velikih razloga zbog čega je ono slabo cijenjeno u svakom segmentu života,a kao što vidim sve je manje onih dobronamjernih koji s evanđeoskom ljubavlju žele kulturno razgovarati, i u tom razgovoru prenijeti radost življenja svoje vjere,koju nažalost ne primjetih puno u vašim postovima,pa s toga me neće čuditi,ako u budućnosti ove vaše stranice postanu sučeljavanje vas sa samim sobom,i ako ovaj vaš "javni trg "postane prazan i neobrezanog srca!

    U nadi i vjeri,da i ovo moje razmišljanje,neće završiti u "košu",te da mi nećete ponuditi da radi svojeg uvjerenja i svojih impresija koja dotiču srž moga bića što u širini svoga srca žudi i želi svim razumom,svom dušom i svim bićem slaviti svoga i vašega Gospodina Isusa Krista,da otvorim neki svoj blog,srdačno vas pozdravljam i u nadi ostavljam,uzdajući se u Božju Providnost i Njegovo Milosrđe!!

    avatar

    09.06.2007. (10:02)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Pravedan si, Gospode,
    i pravi su tvoji sudovi!
    Predao si nam pravedne zakone svoje
    u velikoj istini.
    Moja me revnost izjeda,
    jer moji tlačitelji zaboravljaju riječi tvoje.
    Riječ je tvoja vrlo profinjena
    i zato je sluga tvoj ljubi.
    Ja sam malen i prezren,
    ali tvojih naredaba ne zaboravljam.
    Pravda je tvoja pravda vječna
    i Zakon je tvoj istina.
    Tjeskoba i nevolja me snađoše,
    al' zapovijedi tvoje moje su veselje.
    Pravedna su tvoja svjedočanstva dovijeka.
    Prosvijetli me i živjet ću!

    Tko ima uho neka čuje!

    avatar

    09.06.2007. (21:47)    -   -   -   -  

  • hanahrodriq@gmail.com

    U braku sam bila sedam godina bez djeteta, zbog toga se moj muž počeo čudno ponašati, vraća se kući u posljednje vrijeme i ne provodi više vrijeme sa mnom, a on se razveo. Tako sam postala vrlo tužna i izgubljena u životu, jer mi je doktorica rekla da ne postoji način da zatrudnim, što zaista čini nesretan život za mene. dok nisam naišla na prijatelja koji mi je s Interneta rekao o DR AJAYI, kako je pomagao mnogim ženama sa sličnim problemima kroz koje prolazim pa sam ga kontaktirao na: drajayi1990@gmail.com i objasnio mu. rekao mi je sve što da pružim prije nego što je uspio uručiti ponovno čaroliju kako bih vratio muža što sam i učinio, i poslao je snažnu molitvu koju sam morao reći u ponoć dok je on bacio ljubavnu čaroliju. Bilo je čudo, 48 sati kasnije moj se jedini suprug vratio kod mene i izvinjavajući se zbog svega što je učinio i rekao mi da je potpuno spreman da me podrži u bilo čemu što želim. Brzo nazovem DR AJAYI i kažem mu što se događa u tom trenutku, a pripremio mi je i poslao mi biljni lijek za koji je rekao da će izliječiti svaku neželjenu bolest ili infekciju koja me sprečava u začeću, a zatim me je uputio kako da koristim prije sastanka s mojim mužem. Evo nakon korištenja ovog matičnog bilja i korijena, nekoliko tjedana kasnije počela sam osjećati znakove trudnoće svuda po meni, uistinu sam bila trudna, tek sam rodila dječaka 1. ovog mjeseca. Zaklinjem se da ću cijeli svijet znati o DR AJAYI za spas moje veze i za to što sam dao i djeci koju danas s ponosom mogu nazvati svojim. Za svaku ženu koja misli da je nemoguće, evo prilike da se nasmejete i donesete sreću svojoj obitelji ljubazno se obratite DR AJAYI-om putem e-maila na: drajayi1990@gmail.com ili na njegov WhatsApp ILI Viber broj: +2347084887094 Uistinu, on je Bog poslao da vrati izgubljene ljubavnike i donese vam sreću.

    avatar

    18.11.2019. (03:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...