Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • nihonkichigai

    ....teško je tu nešto reći...čovjek ostaje bez teksta...

    pozdrav

    avatar

    27.05.2007. (01:05)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    I opet silno brz na potezu! Kako samo stižeš na sve, jako si marljiv - a vidim i da svakome nudiš pomoć i da potičeš one još neiskusne u bloganju - jako lijepo! Pozdrav od mene i cvrčka, v

    avatar

    27.05.2007. (01:38)    -   -   -   -  

  • nihonkichigai

    ...trenutno sam na bolovanju,malo sam se preforsirao u nihonu,zglobovi su
    mi natekli na nogama,pa visim na compu,uglavnom,i ja sam neiskusan još
    uvijek u blogosferi,ali htio bih i vas upozoriti,molim vas pročitajte obavijest na
    početnoj stranici blog.hr,tiče se svih blogova koje netko napada...

    avatar

    27.05.2007. (02:19)    -   -   -   -  

  • Dor

    Evo nam opet neumornog cvrčka iz onog jednog ranijeg haikua, o kojemu smo (10. 05. 2007.) bili ispričali cijelu malu priču hvaleći ga kao izuzetno znamenita pjevača. skrivenog u nekakvoj ladici kućnog namještaja. A samo dan kasnije (11. 05. 2007.), dok se, na podu autoričina stana, gostio slasnom kriškom rajčice, uspio nas je, onako nadmen i strašan, s ticalima-antenama na glavi i u crnu oklopu, naprosto zavesti, jer nam se je, netom ga ugledasmo, učinilo kao da čerupa nekog nedužnog, manjeg kukca, a, uz to, boja rajčice – crvena, bijaše nas podsjetila na lokvu krvi! Crno, jako crno smo ga, taj put, iako možda nedužna, bili opisali. Gotovo smo sigurni da smo to, tada, tako uradili više zahvaljujući slici negoli samom autoričinu haiku, u kojemu je pitala ljude jesu li u njenoj pjesmi čuli «crvenu strast»? A što nam je bilo pak dokazom da se radilo o slojevitu, zapravo, o višeznačnu haikuu!
    Inače, mi se otočani bijasmo navikli na našega kukca, odnosno cvrčka, odnosno «najglasnijega svirača toplih ljeta» - zelenosive ili, još preciznije, boje drveta.
    Međutim, ovaj noćašnji haiku prati slika cvrčka na dlanu ruke, koji je nešto ipak drugačiji od običnog i čiji je jednolični snažni pjev, nakon treće mu godine života, u ona tri ljetna mjeseca, zov dragane što sporo stiže, ali ipak stiže; da bi, nakon obavljena posla, osiguravši potomstvo – uginuo. Osim netom mu opisane zadaće, za nj vrijedi i pravilo: pjevati a ne biti viđen. Biolozi još za nj kažu da rilom buši rupe na jasenu iz kojih ističe sok poput mane …
    Pretpostaviti nam je da je sve ovo, i puno više od ovoga, imala naša poetesa u vidu kada je ovako sočno i moćno intonirala ovaj svoj najnoviji haiku o ovomu božjemu stvoru! Krcato je u njenom raspjevanom srcu tog i takvog zova! Čak ga i u snu čuje, radujući mu se …

    avatar

    27.05.2007. (05:33)    -   -   -   -  

  • zd

    Interesting differences in the two versions. In the English, it is more abstract and general - the cricket calls, but we don't know whom. A lover ONE could dream of. In the Croatian, ME zoves, and he is a someone kakvog SANJAM. Nevertheless there's a surprisingly effective sense of intimacy achieved in both versions. And this is well supported by the pripitomljenost of the little beast.

    avatar

    27.05.2007. (11:40)    -   -   -   -  

  • Y

    je t'entends sans te voir,
    ton corps cache sous une feuille
    il ne me reste que ta voix;
    en respirant profondement, lentement,
    en attendant que tu aparaisses a noveau

    avatar

    27.05.2007. (16:21)    -   -   -   -  

  • smisaozivota42

    Ako je cvrčak samo jedan, onda mi se sviđa jako, u suprotnom je grozno.

    avatar

    27.05.2007. (16:45)    -   -   -   -  

  • Dor

    Postoje, zapravo, dvije vrste cvrčaka! U prvu vrstu spada tzv. obični cvrčak (Lyristes plebejus), a u drugu – sivi cvrčak (Cicada orni), a «koji je ime dobio po tome što jakim ubodom rila napravi rupe na jasenu iz kojih izlazi slatki sok koji se zgusne u manu.»
    Nego, zaboga, zašto bi bilo uopće «grozno» ako bi ih bilo više od onog jednog cvrčka?!
    Dopustite mi da Vam, usput, uputim svoje iskrene čestitke na zanimljivu Vam blogu «smisaoživota42», u kojemu ste gotovo sve uvodnike u temu napisali s dosta, rekao bih, i životnog i intelektualnog iskustva! Jedino me je izvjesnom nelagodom zapahnuo onaj razgovor o kanibalizmu!

    avatar

    28.05.2007. (01:30)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    @ Y: Ton style m’enchante ma chere - well done well done et merci bien! Kisses, v
    @ smisaozivota42: cvrcak je samo jedan ali vrijedan, a i poseban, sasvim se pripitomio. Hvala na posjeti, i dobra mi je fora s kokosom na tvojem blogu!Pozdrav mami originalnog viđenja!
    @ Dor: Što reći nego uvijek hvala na silnom radu i na jedinstvenim i na istraživanju temeljenim komentarima - puno ću toga naučiti ako tako nastaviš!
    Noćni pozdrav svima, visnja

    avatar

    28.05.2007. (03:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...