Komentari

cdsa.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • ...

  pozdrav!

  Bavim se problematikom uštede el.energije,podržavam inicijative i akcije u smanjenju svjetlosnog onečišćenja kojim se vi bavite te spominjete " ekološku rasvjetu".
  Interesira me jedna tvrdnja koja je izrečena da "ekološka rasvjeta" pridonosi smanjenju potrošnje el.energije do 40%.
  Interesira me kakva su to rasvjetna tijela ,koliko koštaju i daju uštede od 40 %.
  Jasno mi je da oblici rasvjetnih tijela koji se postavljaju po pravilnim kutem pridonose manjem isijavanju svjetlosti u zrak i time smanjuju svjetlosno onečišćenje ali ako je instalirana lampa od 250 W (natrij) ona ima potrošnju od cca 280W/h.Interesira me kakva su to rasvjetna tijela koja troše 30-40 % manje i kakve su cijene takvih rasvjetnih tijela?

  avatar

  04.06.2007. (12:29)    -   -   -   -  

 • A particle of light

  Pozdrav! Moje isprike na kasnom odgovoru - rasvjetna tijela koja daju tolike uštede su ekološka rasvjetna tijela, visokotlačna ili niskotlačna natrijeva, sa ravnim staklom, i asimetričnim reflektorima, usmjerena prema cesti. Poanta je u tome da takvo rasvjetno tijelo daje istu osvjetljenost površine sa manjom snagom od neekološkog rasvjetnog tijela - polukugle - koja svjetlost raspršuje u nebo. Ušteda od 40% je možda mao pretjerana ako se uspoređuje isti tip rasvjetnog tijela (npr. visokotlačna natrijeva žaruja) u ekološkoj i neekološkoj varijanti. Ovisno o projektu rasvjete, ušteda je tada oko 20-30%. Veći postotak se odnosi uglavnom na zastarjelu živinu rasvjetu koju možemo vidjeti u ruralnim naseljima - plavičaste žarulje koje bliješte i ugrožavaju sigurnost na cesti, a da praktički jako malo osvjetljavaju površinu.

  Ne znam točne cijene ekoloških rasvjetnih tijela u odnosu na neekološke, no po mom saznanju, ekološka rasvjetna tijela su cijenom konkurentna onim neekološkim.

  avatar

  20.06.2007. (12:59)    -   -   -   -  

 • Ta Yrpo

  podrzan od cetiri stupca ebanovina, obogacen dijamantima i biserima refurbished laptops under $500

  avatar

  22.09.2009. (11:27)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...