Komentari

derzafanistori.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • danza.....

    gled'o sam war games sigurno barem 2-3 puta + čitao knjigu. Al nisam se osjećao nerdovski nikad, pa ni sad.
    Mislim da bi sa ovim tvojim filmom ja bio zadovoljan, baš takav mi treba sad. Hvala na preporuci :-)

    avatar

    17.05.2007. (11:08)    -   -   -   -  

  • fuxa felicity

    gledala..

    potpisujem tvoje komentare..jedino..mene je malo gdin crowe nervirao..puno :)))
    zamisli jednog clivea o....klinac je moj favorit..pa ono je cudo preslatko :)))))

    soundtrack..
    me have..pa ako zelis..posaljem ti mojim golubom pismonoshom..miki se zove :)

    avatar

    17.05.2007. (12:43)    -   -   -   -  

  • DerzaFanistori

    @danzametak - i drugi put :-)

    @fuxa - ma ljubim te u čelo, da ne ideš u selo! :-) Želim, hoću, mogu... Mikija amo iz istih zamaha krila. Daljnji dogovor, prosim, kroz e-mail u stupcu desno ;-))
    pes.
    nabavila sam tvoju preporuku, pogledam ga danas-sutra pa ti podnosim izvještaj

    avatar

    17.05.2007. (12:54)    -   -   -   -  

  • Milou

    Za razliku od tebe, ja knjigu nisam pročitao. Ali isto kao i ti, pričekat ću da film dođe u videoteke. ;)))

    avatar

    17.05.2007. (13:33)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Nisam čuo nit' za knjigu nit' za film. Interes je ravan onom za kuglanje s Daliborom Brunom. Nadam se da sklop ne djeluje uvredljivo.
    *Ono si me u prigovoru T.J. opasno razotkrila:)

    avatar

    17.05.2007. (14:20)    -   -   -   -  

  • anspik.

    evo ja nisam pogledala film ali se slažem da bi richard bio bolji glavni lik. da, da, ni ja nisam russelova obožavateljica :D

    avatar

    17.05.2007. (14:28)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Moj prijatelj, s kojim sam od malena pohodio Kinoteku, sin je glumice. Nažalost, cijeli život gled film upravo kroz casting: njemu su toliko presudni glumci, da zakriju sve o čemu je u filmu zaista riječ. O.K., glumci jesu taj prvotan materijal iz kojeg redatelj radi, jer nikakvi kadrovi i montaža, nikakva rasvjeta niti išta drugo ne može biti u pogonu ne pokrenu li se glumci. Ali, s njima ipak treba opreznije, i, mislim, zericu na Hitchov način.
    Ja mislim da je osnovna zamjerka ovoga filma nesposobnost redatelja da bude duhovit. Iako film vrvi pokušajima gega, niti jedan ne funkcionira: nevjerojatno, ali imao sam dojam da je autor pokušao gegove izvesti brzinom nijemoga filma, no umjesto da stvar upali, jednostavano je zbrzana! Mjestimično pak shvatimo da imamo posla s velikim redateljem, koji zna komunicirati emociju - o tome ti govoriš - ali u ovom filmu nažalost samo zgodimično i u potpunom diskontinuitetu: sasvim se slažem da tu nema nikakvog poistovjećenja, ali vjerojatno ne zbog toga jer nam je RC za naraštaj prestar, nego zbog neuvjerljivosti cijele stvari: da, zaista je teško probleme čovjeka koji je netom prikazan kao burzovni mešetar doživjeti kao moralne, iskrene i općeljudske. Ili bi se htjelo igrati na jefitni sentiment sapunica: I bogati plaču? Možda, jer priča u osnovi i jest petparačka, ali, ako ćemo pravo, na vlas ista onoj Citizena Kanea: riječ je o izgubljenoj nevinosti djetinjstva! Rosebud! On je bogati gad, i sada bi potražio idiličan mir djetinjstva u pastorali Provanse. Taj paket-aranžman ubraja, jasno, i priručnu francusku divokozu (divljakuša, koza), no što se može, bolje i to nego da počnemo gledati filmove u kojima engleski businessman ostavlja City zarad francuskog verglaša i njegova majmuna. Nismo daleko od toga, ionako.

    avatar

    17.05.2007. (15:01)    -   -   -   -  

  • Adahn

    znači ne gledati film, poslušati soundtrack. klop

    avatar

    17.05.2007. (16:56)    -   -   -   -  

  • DerzaFanistori

    @milou - hmph... što?! :-)

    @propheta - pa krajnje je vrijeme da te netko razotkrije ;-)))

    @nerečljiva - ajd konačno da pogodim nešto u čemu nam se ukusi preklapaju :-)

    @hi-fi NEMANJA - Ja, naprotiv imam prijatelja koji radi u toj branši i tijekom naših naklapanja ne proputsi priliku da se izdere na mene: "Ma kaj ti pričaš, kakav casting, kakvi glumci... pa glumac je samo talking prop!!!" :-)

    Inače, slažem se s većinom ovoga što si napisao, ali malo ću se pojasniti... nije jedini problem RC-jeva "starost" nego je tu mjesto na kojem problem počinje... oko njega drugi likovi izgledaju "neprilično" stari (ustvari mladi) i njegov lik ostavlja dojam NE "posrnulog" čovjeka ajmo` reć` u najboljim godinama koji popravlja svoj život dok još može, nego pohabanog lika usred krize srednjih godina koji se vodi po devizi daj-što-daš jer ionako ne očekuje OD SEBE ništa više od osrednjosti. Stereotipe na stranu, ni najmanje ne razmišljam o ljudima u stvarnom životu na način da ih "strpam u prikladne pretince" po godinama, ali od filma ne očekuješ stvaran život,... kako veli gđa.Susan Langer u knjizi Problemi umjetnosti... "...umjetničko djelo je iluzija, umjetna tvorevina stvorena da bi je gledali...." I ja od te "iluzije" očekujem da bude sama sebi dosljedna.

    @Adahn - klop... hihi... ovr end aut :o)

    avatar

    17.05.2007. (17:23)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    Moj Spada je navodno pljunuti Russell. Pitat cu ga za vrancuski.

    avatar

    17.05.2007. (18:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Da, pa velim ti ja:" pa glumac je samo talking prop!!!" :-)", tj. kad sam već zazvao Hitcha, " I never said all actors are cattle; what I said was all actors should be treated like cattle." Slušauj dakle prijatelje, oni ti žele samo dobro! :))))
    Ono što sam htio istaknuti spominjući svog frenda jest možebitna preokupiranost glumcima, koja nije tako benigne naravi: cijelo djelo počinjemo suditi kroz optiku uvjerljivosti te glume, odnosa ne između likova nego interpretacija tih likova, i sve, in ultima linea, poprima dimenziju nekakve čudne moralizatorske procjelne umjetničkog djela, prosudbe koja bi, kao što ti i sama dobro napominješ, trebala biti imanentna, a ne transeutna djelu: savršeno se slažem s time da
    je cijela stvar u dosljednosti načina na koji je svijet dijela iluzioniran! Vidiš, ja recimo nisam doživio lik RC-a na način kako ga ti opisjuješ:""posrnulog" čovjeka ajmo` reć` u najboljim godinama koji popravlja svoj život dok još može, nego pohabanog lika usred krize srednjih godina koji se vodi po devizi daj-što-daš jer ionako ne očekuje OD SEBE ništa više od osrednjosti". Ja pak mislim da je naša kultura infantilna: taj napor oko vječne mladosti već je nesnosan, i mit o srednjim godinama sasvim je isforsiran: prije pedeset godina nitko nas ne bi razumio kad bi o tome progovorili, unatoč Selimovićevoj opasci: "Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da ne bi imao želja a već star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stečenom sigurnošću u nemoći što dolazi. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer, trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe." Vidiš ovaj dio: gase se nemiri da bi čpovjek postao jak navikom i stečenom sigurnošću! Očito, život nam u tim godinama donosi snagu koju prije nismo poznavali, koju nismo mogli imati, jer još nismo imali - dovoljan broj godina. Dakle, zaista je riječ o stereotipu: kakva bi to bila kriza srednjih godina u kojoj čovjek panično, u četrdesetima, misli da su svi vlakovi otišli i da se treba uzeti bilo što, daj šta daš!? Derza, vjeruj mi, četrdesete uopće tako ne izgledaju: konačno, čak ni u Hollywoodu! I, kakav je to mladac koji u kasnim tridesetima spašava život dok je još vrijeme? Čuj, nije li to malo nezrelo, kao kad bi čovjek pomislio da je kontrolni iz fizike u prvom razredu srednje kraj svijeta! Sad, doduše, jest, svijeta jednog srednjoškolca svakako, ali, pet godina kasnije sva nam je to smiješno, i tako u nedogled. Ja, dakle, možda zbog svojih godina, ne mislim da je RXC neuvjerljiv kao tumač lika koji bi trebao imati životnu dvojbu: burzovne špekulacije vs. život u vinogorju francuske provincije. Jer, jedino je to dvojba. Ostale, kao što život uči, ne postoje. Priča o ljubavi koju je moguće sresti jedino u nekom istinskom, postojanijem ambijentu, obična je cukervaser pričica za nejdljeno popodne i šiparice, a pretpostavka o nekom autentičnom životu kojemu je moguće vratiti se nakon amoralnih poslovnih aberacija - i uopće, kao da je život brokera, recimo, po sebi amoralan! - posve je neutemeljena: kao što pokazuje sam film, onaj njegov vinogradar clown je na rubu rikuloznosti, dok je enolog koji ocjenjuje vinograd korumpirana svinja - dakle, kakav autentičan život, kakve iluzije!?
    Ono što je meni pak, istom tom logikom kojom je tebi RC prestar, izgledalo nevjerojatno, jest lik njegove drage, te čestite a flamboajantne francuske konobarice! Ha, ha, ha, to mi je za pet! Kakva himera! Gdje ima takvih žena, reci ti meni Derza, pa da počnem i ja dolaziti u taj lokal.

    Ma, sve u svemu, nedobar film. To je vrag. Ostalo su detalji koji bi se, uživo, elaborirali u par minuta.

    avatar

    17.05.2007. (19:22)    -   -   -   -  

  • Milou

    Hehe, ispričavam se na zbunjivanju, ali nisam uspio odoljeti. :) E'o, večeras sam ga pokupio u videoteci, pa grem gledat...

    avatar

    18.05.2007. (00:24)    -   -   -   -  

  • DerzaFanistori

    @xiola - hihi :-)

    @hi-fi NEMANJA - Prvo moram reći da se osobno slažem s time da je cijela ova priča s "krizom srednjih godina" budalasta zamisao. Inventuru života čovjek može imati bilo kada ili nikada, to je više stvar socijalizacije i udovoljenja društvenim očekivanjima, ali neću posebno otvarati tu temu jer se ne može zadovoljavajuće zaokružiti pa reći, "E, dobro, sad smo to riješili i gotovo."
    Drugo, u okviru filma, ne mislim da je RC-jeva dvojba "burzovne špekulacije vs. život u vinogorju francuske provincije" jer niti su na jednoj strani samo burzovne špekulacije niti je na drugoj samo pastorala Provanse. Kad bih baš morala to točnije opisati ustvari bi izgledalo više: "moj CIJELI ŽIVOT (posao, ljudi, odnosi, provođenje vremena, organizacija) vs. život koji nije bio moj niti kad se prvi put ukazala prilika za njega, nekad davno, kad su svi znakovi pokazivali da će od mene nastati ambiciozni seronja s rastezljivim osjećajem za moral".
    Brokerstvo nije samo po sebi nemoralno (ili amoralno), slažem se, ali nije samo brokerstvo u pitanju. Ono je, kako bi rekli, posljedica, a ne uzrok. Od lika se u priči ne traži prilagodba, traži se njegova DEKONSTRUKCIJA. I tu je problem za mene jer mislim da situacije u filmu (priči) ne prikazuju nikakvu odgovarajuću motivaciju, i, što je još gore, servira nam se dojam da se lik mijenja samim time što je promjenio okolinu!!!
    To se ne jednostavno ne događa, ljudska je ličnost ustrojena da teži konzistenciji! Sve ovo što navodiš nakon toga "kakav autentičan život, kakve iluzije!?, "klaunski vinogradari" i "divokoze" jednostavno u filmu djeluje samo dekorativno bez ikakve stvarne svrhe ilustracije smisla i radnje.
    I na kraju, ono što me naviše naljutilo, sad u ozračju ovog što piše u zadnjih nekoliko redaka: Zašto bi, za ime Boga, jedan čovjek takav kakav je prikazan, uopće "pao" na flambojantnu francusku konobaricu (ako to nije "wham, bam, thank you mam!" i "vidiš da ja to mogu")?! Našao je pravu ljubav svog života? Ma, "give me a break"!!! I tu dolazimo na početak, umjesto Građanina Kanea jeftina sapunična sentimentalnost.

    @milou - odlično! Pa kad pogledaš, tvoj doprinos amo ;-)

    avatar

    18.05.2007. (09:43)    -   -   -   -  

  • DJ Da Force

    Nisam to gledao.
    A inače, lijepi pozdrav!

    avatar

    18.05.2007. (12:05)    -   -   -   -  

  • Milou

    Pogledao. Uh, uh, uh. Moram priznati da se slažem u većini stvari s tobom i cijenjenim sublogerom Nemanjom; recimo u 85%. Inače, sklon sam uvjerenju da koga god majka Scott rodi i što god ta djeca naprave nije za baciti, tako da sam i prilikom gledanja ovog ostvarenja bio pod svojim uobičajenim Scott-halo efektom. Tako da ću i ovdje bez puno promišljanja, možda pomalo i naivno, režiji dati visoku ocjenu. Glazbi i fotografiji, kako ste već primijetili i vi, također. Dakle, šteka nam scenarij i gluma i njena postava. Scenarij je, po mojem mišljenju, čisti proustovski eklekticizam. Netko ga je očito čitao i rekao: "hm, vidiš, vidiš, ovo bi se dalo malo prožvakati i ispljunuti današnjem lijenom auditoriju u lice u obliku mlake coelhovske instant-filozofije". Ako se dobro sjećam, Marcela se čak u jednom trenutku u filmu i spominje; kao neki naivni hommage, valjda. A i u puno i previše trenutaka tijekom filma nam je zorno objašnjeno da se mirisima putuje kroz vrijeme. Što se tiče samog Russella, meni također kao glumac nije baš nešto pretjerano mio, no moram priznati da mi nije baš toliko odbojan izbor za glavnu ulogu, jer ona baš zahtijeva takvu nekakvu arogantnu (pomalo ljigavu) njušku. Jedino, ima trenutaka u kojima nepotrebno i prilično iritantno preživa geste i izraze Johna Nasha iz Beautiful minda. Sve ostalo ste već napisali vas dvoje i ja potpisujem. Eh, da - humor. Moram priznati da se nisam niti jednom nešto ludo nasmijao tijekom filma, ali mislim da to nije niti bila namjera autora. Mislim da je svrha tih "gegova" više bila da gledatelja - eto, reći ću tako - "raznježi" i u skladu s tematikom filma, evocira osjećaje iz djetinjstva. (Npr. kad ona njega oslovi s "Mad Max" ili kad se on koprca u blatu praznog bazena je čisti djetinjasti humor.) Nego, nitko se nije previše osvrnuo na, prežvakan i meni time prilično iritantan, "učitelj-učenik" (a la Karate Kid) element filma? Sve u svemu - meni je film ok. Ne vjerujem da će ikada zasjesti na nečiju "top 10 svih vremena", ali - ok. Eto, mojih 15 kuna (za film) i 50 lipa za mišljenje. :))

    avatar

    18.05.2007. (14:59)    -   -   -   -  

  • janko strižić

    meni redak dosta :o) svinja mi se film :oP

    avatar

    20.05.2007. (08:57)    -   -   -   -  

  • NaN

    ..avet voli uretko:) ..hihihi...nisam odolila :) ....nisam gledala filjm...a čini se da je neka drama u pitanju, a kad god me spopane da uzmem gledat dramu muž me uvijek optuži da sam žensko što mene silno uvrijedi te mi padne jako teško pa moram piti gazirana pića i podrigivati dok mi ne padne lakše ili bar na pod....a što se tiče slučaja druga Russela slažem se u nefanizmu s tobom...međutizin san gledala danas "Perfume" i doživih ga neobičnim te zanimljivim i, pa, te, ni, niti slučajno ga ne zaobidjite :)

    avatar

    21.05.2007. (01:27)    -   -   -   -  

  • DerzaFanistori

    @da force - i tebi! :-)

    @milou - napadaj skromnosti ili pecanje komplimenta? :-)) Hvala na doprinosu! :o)

    @avet - ma što će to biti? Komentar ti stane u par riječi i dva emotikona?! ;-)

    @NaN - ..."ili bar na pod" hihihihihi. Parfem budem, malo sam plaha glede toga jer mi se knjiga ooooozbiljno dopala, ali vele da je dobar :-)

    avatar

    21.05.2007. (08:55)    -   -   -   -  

  • fuxa felicity

    nema me dva dana i odmah ana karenjina :)
    zaljubih se u tebe i nemanju..naizmjence.. uf...evo..opet..:))))

    malo je plaha glede toga...hahahhahah :))))

    'ajde da se dogovorimo da ti posaljem mishka...

    avatar

    21.05.2007. (10:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...