Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • prljava igra (!)

    hm, zvuchi kao da su si Hrvati u okviru (pod okriljem?) SFRJ mogli priushtiti jedan poduzi, neplaceni odmor od istorije, nakon chega je doshlo oslobodjenja "(obrambenim) ratom", chiji su rodonachelnici precutno, ipak zdushno negovali relativizacije tipa "jasenovac-bleiburg". dakle, sve same nezgodne okolnosti za shvatanje prosechnog hrvatskog gradjanina Hrvatske drzave u politichkom, gradjanskom i, pre svega, povijesnom smislu- chemu imaju zasluziti svoju nezavisnost, i kako je uopshte mogu iskoristiti? nacionalna sloboda je pre svega istorijska kategorija, koja se ne moze posedovati i celishodno koristiti ako ne postoji politichka izvesnost i gradjanska chista savest , sloboda da se operira istinom, koje ce je gradjanski kanalisati (nac. slobodu) u najpodonoshljiviji oblik (samo)uredjenja. ovaj medjuprozimajuci, reciprochni odnos odredjuje najracionalnije shvatanje nacije i demokratije danas.

    shto se "zadovoljstva zrtava" tiche, takodjer mislim da je sintagma nezgrapno, i chak srochena tako da, groteskno i bezmalo, zvuchi kao oxymoron: ali meni je barem jasno da se misli na rodbinu izravnih zrtava- dakle, na neposredne zrtve: decu, zene, uzu i shiru rodbinu, prijatelje itd. u Srebrenici ubijenih ljudi.

    operiranje proshloshcu, mutivoda, zlouporeba i misinetrpretacija sa predumishljajem jedinstveni je metodski predznak balkanskih wanna be-politichara. na zalost, oni i zaista figuriraju kao takvi na politichkim scenama bivshih jugoslovenskih republika. u srbiji, recimo, chak nema vishe ni podele na crvene i crne- kao shto je SSSR obesmislio antifashisticki pokret na globalnom nivou, tako je JUL (partija Mirjane Miloshevic, jugoslovenska udruzena levica) obesmislila postojanje levice, pa samim tim i desnice, u Srbiji.

    pitanje je samo: ukoliko se domovinski rat moze nazvati odbrambenim, iako je chinjenichno to bio ? jer, on je pripremljen, negovan i na kraju isprovociran od strane onih koji su ga i proglaslili domovinskim i obrambenim.

    avatar

    14.05.2007. (12:21)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    primecujem da mi je promakla greshka: naime, misli se na posredne zrtve, a ne "neposredne" kao u gornjem commentu stoji.
    izvinjavam se priredjevachu, kao i shtovanim chitateljkama. chitalaca i tako izgleda da nema.

    avatar

    14.05.2007. (12:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Igra, Underground se ne odvija u Zagrebu. A metaforom odmora od povijesti opisao si upravo taj film.
    Pročitaj tekst o antifašizmu još jednom.
    Razmisli malo o konzekvencama teze o endemičnom jugoslavenskom antifašizmu koji, poput sovjetskog, također nije antitotalitarizam.
    Strašno što sve sljedi iz toga!

    avatar

    14.05.2007. (13:12)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    uh, vidim da me jebu tipkovne greshke, tako da bi bilo najbolje da moje komentare jednostavno izbrishesh. moj komentar odnosi se usotalom na oba poslednja tvoja entrija.

    kakav undergoround: nemanjin aka emirov? i od chega su se ovi to imali odmoriti (u Beogradu)?
    ti nam ovim textovima ukazujesh na svakako nerazboritu i nesavremenu manipulaciju hrvatskim nacionalnim osecanjima, shto neupitano plutaju neobichno mirnim morem postjugoslovenske bure. dobro je shto plutaju, u srbiji su odavno potonule mozda vishe nikada ne izrone: loshe je to shto takav pristup hr. pretendenata na presto i "sezonskih ustanika" samo protiv svih pravila prirode zadrzavaju hrvatsku na puchini i time opasnoj periferiji modernih tokova. jer, nece moci zauvek da tako neupitano plutaju: recimo, chovek, koji bi Auschwitz okarakterisao kao prevashodno radni logor nedvojbeno bi za to morao da odgovara pred sudom- i to ne samo u danashnjoj nemachkoj, ali zadrzimo se na njoj, jer se odredjene paralele svakako mogu povuci izmedju ovih drzava: cro i d.
    73% hrvata smatra da su tekovine NOB-a zapravo kriminalne prirode; nasuprot tome ustashe za svoje spasioce - ili kako vec. ovo, valjda, nije reprezentativno istrazivanje: ipak, rekao bih da je rezultat zabrinjavajuce u svakom sluchaju.

    u odnosu na SSSR-ov, "komunizam"- real-socijalizam SFRJ bio je zlatni kavez. u toliko barem, on i nije morao biti antitotalitaran. jednostavno, SFRJ nije vazila za totalitarnu drzavu, nikada se nishta pouzdano nije moglo niti zelelo reci u vezi ex-yu. ovo nebavljenje po meni je mozda kljuchni momenat svih predjashnjih i kasnijih krvoprolica. tako su npr. Englezi na tacni isporuchili Bleiburg-ovce partizanima: kako djilas pishe - da bi Jugoslavija mogla da prezivi, morali su da budu ubijeni svi ti "vojnici"- Englezi nisu hteli da se time bave.

    uostalom,podela na levicu i desnicu malo je starija od fashista i i antifashista? levica i desnica su dva antitetichka termina koji se vec vishe od dva stoleca koriste u svrhu opisivanja suprotstvaljenosti ideologija i pokreta shto razdvaja eminentno konfliktan univerzum politichkog mishljenja i delovanja- zashto bi se levica morala poistovecivati sa AF-pokretom? ej, pa to je bilo pre 70. godina- to shto se u hrvastkoj ovim temama bavi iz perspektive proshlosti, pritom naj-nemilije i -kritichnije potpuno je idiotski, zapravo- neobjashnjivo. jedino kao duboki oziljak, ili mozda josh otvorenu ranu, na telu hrvastkoga nacionalnog bica. ili oni to stalno iznova cheprkaju po toj vec nekoliko puta zarasloj rani ?

    "pocheli su sebe ozbiljno da shavataju
    i publiku na patetiku da hvataju
    chni mi se, burazeru, da su
    zreli za penziju."

    avatar

    14.05.2007. (14:13)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    evo josh jednom kako Heidegger kivno, ipak chini mi se , ispravno rasudjuje shta se zapravo desilo 8.maja '45:

    Schloß Hausen im Donautal, am 8.Mai 1945.

    Am Tage, da die Welt ihren Sieg feierte,
    und noch nicht erkannte, daß sie seit
    Jahrhunderten schon die Besiegte ihres
    eigenen Aufstandes ist.

    (Na dan kada je svet slavio svoju pobedu,
    josh ne spoznavshi da je
    vec stolecima porazen svojim
    sopstvenim ustankom.)

    avatar

    14.05.2007. (14:20)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Vidim da se Igra ne snalaziš...Kažeš da je riječ o manipulaciji, točno čitaš moje tekstove, shvaćaš da se radi o idološkoj fantazmi, a potom izvodiš zaključke iz glasovanja koje je, uostalom, prigodno aranžirano u organizaciji istih onih idiota kojima je trećerazredni povijesničar Jurčević nephodan kao raison d'etre: mislim zapravo da nije riječ o 17389 poziva usijanih ustaških recidivista, nego je riječ o 17389 poziva kretena kojima je u interesu da se Hrvatsku doživljava kao zemlju fašističkog revivala!
    Jedan dan u Zagrebu, i shvatio bi da to nema nikakve veze sa stvarnošću ove zemlje, sa svakodnevnim raspoloženjem njenih građana, štoviše, da je stvar točno obratna!
    I to je to: stvarnost je jedno, medijska slika koja se nameće sasvim je nešto drugo.
    Vidiš da i dr.Duda, inače moj šulkolega s faksa, iste smo godine studirali filzofiju, priča o istom, pitajući se isto: tko to i zašto šalje u opticaj!?
    Recimo, bilo bi zanimljivo pogledati kako to dečki rade:
    Prije par godina, u emisiji "2 u 9 " gostovao je predsjednik HSP-a, Đapić. Bio je 10. travanj. Od tridesetak pitanje emisije, samo se jedno, ono uvodno, odnosilo na datum i NDH! Pa i to je konstatiralo činjenicu da se više nitko u Hrvatskoj ni ne sjeća toga nadnevka.
    Ali, bez obzira na to, prvo pero "Jutarnjega lista", Davor Butković, odmah je stvar prokometnirao kao zazivanje fašizma! Nevjerojatno, ali istinito, i lako dokazivo; može se pogledati arhiva Butkovićeve kolumne portalu "Jutarnjega".
    Kad Aleksandar Stanković par godina kasnije cijelu emisju posveti Jurčeviću, koji je notorni šmirant, znanstvena epizodistička nula i vjerojatno agent provocateur amateur, onda to odmah dobije primjeren prostor u "Jugoslavenskom listu", kao i adekvatu opremu: suhi, dokumentaristički, izvještajni prizvuk lišen svakog komentara! Jer, eto, to su fakti!
    Tako to radi jugoslavenska nacionalistička bagra.
    A ti, kao Srbin, i ja, kao Hrvat, jedan drugome čitamo Heideggerove citate!
    Jer, već sam primjetio, Srbi danas ipak većma ne misle da je Virovitica-Karlovac-Karlobag zapadna granica Srbije; Jugoslaveni svi do jednog misle da su hrvatske granice srušile njihovu zemlju! I zato stalno iznova priča o tom antifašizmu, ustašama, partizanima, Jugovini itd.itd., ali niti jedne jedine jebene riječi o tome što dobrog donosi, a koliko pak košta EU!
    Toliko.
    Bez veze.

    avatar

    14.05.2007. (14:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...