Danas sam imala vremena, pa sam mnogo razmišljala o Prvom maju i uspoređivala ga s nekadašnjim. I znaš što - tužna sam. Kad vidim kako su ljudi zaboravili smijati se i opušteno provoditi zajedničko vrijeme. Sjetila sam se jedne proslave, u šumi blizu grada. Pekao se janjac, ćevapi, grah pečeni, kuhani, na salatu...bilo je kolača. Mi djeca smo se naganjali po travi, prljavi ko pajceki, pili smo Coctu (sjećam se bila je samo Cocta i Nara), kad nismo više mogli piti - prolijevali smo po grmlju (!!) Nije bilo svega kao danas, ali kao što kažeš, svi su bili zajedno, barem mali ljudi (tu ne mislim na krupne političare), stvarno su se družili i direktori i radnici i nastavnici i njihova djeca. Nismo razmišljali tko je tko. Iz tih vremena mi najviše nedostaje ta bliskost i neposrednost, nije bilo toliko snobizma i materijalizma. Danas je svega na ponudi, krupne zvijerke krstare na svojim jahtama, a sitne ribice idu na grah u Maksimir i gradski park (kod nas). Ali nema one bliskosti, ong nepatvorenog i iskrenog. Jadno je kad znaš da postoje ljudi kojima je taj grah stvarno jedini obrok danas. Eto, zato sam tužna, iako se vrlo brzo otrgnem iz tog osjećaja, ne dozvoljavam mu da me potpuno preuzme. Ja sam imala juhu od povrća, lignje s krumpirom i tartarom i crni merlot. Sad me Zmaja pili da ispečem malo palačinki, za koje me pili od prekjučer. Pa sad kad ovo završim, idem, iako sam puna od večere, ali kako da je odbijem. Zauzvrat će oprati suđe od večere. Toliko...pozdrav draga moja, a znaš baš si trebala poslikati sushi, baš me sad živo zanima kako je izgledao :)))
01.05.2007. (20:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Moji nikad nisu izvjesili zastavu, niti smo ju posjedovali. Kazne nikad platili nismo ;-) A ringispil sam imala za crkvene blagdane, davne tamo 80 i neke (pocetak istih). Sarme u listovima imas kod Grka i Turaka, pitaj, imaju obicno iza u skladisu. Ja ne radim sarmu radi zakoniti ali sam bila s njim kad je "opremu" kupovao. Mi smo spojili ova 4 dana, steta je bilo ici jucer raditi ;-)
01.05.2007. (20:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Znaš, ovo što si napisala o slavljenju 1. maja prije je za mene vrlo edukativno jer se tog razdoblja baš i ne sjećam, pošto sam 82. godište :) Volim čuti kako je bilo prije, kakvi su bili običaji i sl, iako ja osobno baš ne volim ta kolektivna okupljanja :) No, vjerujem da su djeci ona zabavna i zanimljiva, a i starijima koji u tome uživaju. Znam da bi se meni definitivno svidjela janjetina jer ju obožavam, a i mladi luk također. Inače, to dvoje se kod nas uvijek jede na Uskrs :) Sushi bih mogla prekopirati od tebe, ni meni nije važan izgled dokgod je ukusno, ima tvoj Gazda pravo :) Samo, nisam to nikad pravila, pa ne znam gdje nabaviti alge :)
02.05.2007. (01:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Fanny7 - da, definitivno je rijec o nekim drukcijim vremenima, i sebi samoj se zacudim kad se vratim u flesh slike tih dana - kao da sam vremeplovom zasla - skoro da osjetim miris i okus nekih stvari. Sushi je bio - eh - umjetnicki promasaj i gastronomska novina. Ako nista, bar nisam koristila dehidriranu RIBU - moj gospon veli da je jednom jeo i takav sushi kod nekog lege samca koji je kuhar entuzijast. To je bilo prije nekih desetak godina, ali osjecaj jos zaboravio nije-kad je dobio hranu na tanjur i poceo jesti, to se pocelo MICATI - naime rolica se krenula odmotavati i bubriti jer se prah postupno vlazio dok se hrana hladila. MOj se gospon jadan smrzo jer je znao da se pojedini dodaci - riba i racici - koriste u origigi sushi barovima prijesni. Mislim da me prizor hrane koja puze po tanjuru ne bi razveselio. @JJA - aaa, bogme su sedamdesetih i ranih osamdesetih godina u Osijeku i te kako brijali po nesretnicima koji ne bi objesili zastavu - a i po onima koji ne bi ocistili snijeg ispred kuce - ne znam kako je to u drugim gradovima bilo u to vrijeme, al osjeckim "komunalcem" su tad plasili malu djecu. @Kinky-U pravu si, izleti za prvi maj su bili unique - djeci je to bila velika uzivancija, kad sam postala teenager to mi je bila tlaka, ali stariji su DEFINITIVNO nalazili u tome veliku draz i zabavu - da ne spominjemo spajanje slobodnih dana sto je izvan svake dileme i sto vecma odobravam LLLOLLL . Znas, ponekad mislim da bih mogla povuci crtu razgranicenja - rat bi bio ono sto je zbilja podijelilo vrijeme nasih zivota na "prije" i "poslije" u svakom mogucem smislu. Tako je to bilo i ideoloski - bivsa Juga je zbilja bila neki cudan amalgam istoka i zapada, socijalizma, komunizma i neke divlje forme prokapitalizma u zacecima- ono sto je bilo definitivno drukcije, da ne zalazim u politiku-je bio NACIN ZIVOTA. Sto se sushi price tice-uopce ga nije muka napraviti, dapace, jedostavno je. Problem ga je ZAMOTATI kako treba jer listici algi su krhki LLLOLLL a i recimo da bi trebalo imati sve zacine da postignes pravi okus. Unatoc tomu, ima vise verzija, od originalnih do zapadnjackih, hrpa je dobrih siteova na internetu gdje se moze puno nauciti o tome, samo ugooglas SUSHI i svijet je tvoj - jedino sto listici nisu jer ne znam gdje se to u Hrvatskoj moze kupiti ...
02.05.2007. (08:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
hvala na podsjecanju na proslave 1.maja. vec sam zaboravila kako je to bilo :))
sto se sushija tice, i meni su prvih 2 puta ispadali ruzni i jadni. moj muzic je rolao ukupno 3 puta i taj 3. put su vec izgledali odlicno. tako da nemoj odustati. sto se tice recepta, imas i kod mene na kuharici kopiran recept za sushimaki od kucanice u japanu. to je bio jedan od prvih koje sam objavila. s linkom na njen post i fotke (pa trazi kod jedne od nas ;))). njen recept za rizu je upravo odlican a cijela stvar je dobro objasnjena.
02.05.2007. (10:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Već se dugo spremam domoći nekoliko brojeva "Alana Forda". Nekad sam ih gutala, ko luda, to su mi jedini crtani romani koje sam čitala. Moram malo do buvljaka u četvrtak, tamo ću ih naći. Pa da se malo podsjetim. A sushi sam probala i bio mi je dobar, no ne znam za koga bi ga ja to pripremala, imam problema i ovako kad spremam normalnu morsku ribu (osim lignji i oslića fileta), svi su brzo gladni, a ja jedem ribu sama - uglavnom. Nije žvaka za seljaka :)))
02.05.2007. (12:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pedesetplus
Lipo si me vratila u prošlost mada sam u 20-ak godina rada u turizmu samo jedanput slavila Praznik rada. Kako sam radila u hotelu Alga u Tučepima koji se otvarao za 1. Maj kada bi pola Juge navalilo na more, za nas je 1.Maj bio noćna mora i rad po 14 sati. Dakako za taj rad smo dobivali duplu dnevnicu ili slobodne dane ali sam jedne godine pod izgovorom bolesti pobjegla sa prijateljima u Bosnu i bilo je fantastično. Izvor rijeke Bosne, ljudi leže po livadama, ražanj na sve strane, piva se hladi u potocima i sva popratna soc ikonografija me je veselila. Ta grupna identifikacija sa radničkom klasom i društveno poštivanje rada i homo fabera mi je bilo cool. Sushi i inače-makrobiotika mi ide od ruke, kinesku kuhinju obožavam, rekli su mi da nitko ne radi wok ko ja. Treba ti samo prakse, nije teško. A i zdravo je. Pozdrav iz Makarske !
02.05.2007. (13:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Prvo se moram osvrnit na ovo: Ameri to ne slave kao drzavni blagdan, ali danas ih pustaju doma ranije tri sata, Dan, danas... ocito njihov krupni kapital ne zeli priznati nešto što cijeli *ebeni svijet slavi kao pobjedu radnistva nad kapitalizmom. I koja je izvojevana upravo na njihovom teritoriju. Strasno... A onda na srecka ;) Takve ljude je najbolje odmah eliminirat iz sustava. Ne zato sto su drajveri praznovjerni, vec zato sto stvarno postoje ljudi koji pokvare sve sto dodirnu. U konacnici lose utjecu na stanje morala i duha pripadnika. Idealno bi bilo poslati ih nekako neprijetelju, ali...
04.05.2007. (11:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fanny
Danas sam imala vremena, pa sam mnogo razmišljala o Prvom maju i uspoređivala ga s nekadašnjim. I znaš što - tužna sam. Kad vidim kako su ljudi zaboravili smijati se i opušteno provoditi zajedničko vrijeme.
Sjetila sam se jedne proslave, u šumi blizu grada. Pekao se janjac, ćevapi, grah pečeni, kuhani, na salatu...bilo je kolača. Mi djeca smo se naganjali po travi, prljavi ko pajceki, pili smo Coctu (sjećam se bila je samo Cocta i Nara), kad nismo više mogli piti - prolijevali smo po grmlju (!!)
Nije bilo svega kao danas, ali kao što kažeš, svi su bili zajedno, barem mali ljudi (tu ne mislim na krupne političare), stvarno su se družili i direktori i radnici i nastavnici i njihova djeca. Nismo razmišljali tko je tko. Iz tih vremena mi najviše nedostaje ta bliskost i neposrednost, nije bilo toliko snobizma i materijalizma.
Danas je svega na ponudi, krupne zvijerke krstare na svojim jahtama, a sitne ribice idu na grah u Maksimir i gradski park (kod nas). Ali nema one bliskosti, ong nepatvorenog i iskrenog. Jadno je kad znaš da postoje ljudi kojima je taj grah stvarno jedini obrok danas.
Eto, zato sam tužna, iako se vrlo brzo otrgnem iz tog osjećaja, ne dozvoljavam mu da me potpuno preuzme.
Ja sam imala juhu od povrća, lignje s krumpirom i tartarom i crni merlot. Sad me Zmaja pili da ispečem malo palačinki, za koje me pili od prekjučer. Pa sad kad ovo završim, idem, iako sam puna od večere, ali kako da je odbijem. Zauzvrat će oprati suđe od večere.
Toliko...pozdrav draga moja, a znaš baš si trebala poslikati sushi, baš me sad živo zanima kako je izgledao :)))
01.05.2007. (20:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jja
Moji nikad nisu izvjesili zastavu, niti smo ju posjedovali. Kazne nikad platili nismo ;-) A ringispil sam imala za crkvene blagdane, davne tamo 80 i neke (pocetak istih). Sarme u listovima imas kod Grka i Turaka, pitaj, imaju obicno iza u skladisu. Ja ne radim sarmu radi zakoniti ali sam bila s njim kad je "opremu" kupovao. Mi smo spojili ova 4 dana, steta je bilo ici jucer raditi ;-)
01.05.2007. (20:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kinky Kolumnistica
Znaš, ovo što si napisala o slavljenju 1. maja prije je za mene vrlo edukativno jer se tog razdoblja baš i ne sjećam, pošto sam 82. godište :) Volim čuti kako je bilo prije, kakvi su bili običaji i sl, iako ja osobno baš ne volim ta kolektivna okupljanja :) No, vjerujem da su djeci ona zabavna i zanimljiva, a i starijima koji u tome uživaju. Znam da bi se meni definitivno svidjela janjetina jer ju obožavam, a i mladi luk također. Inače, to dvoje se kod nas uvijek jede na Uskrs :)
Sushi bih mogla prekopirati od tebe, ni meni nije važan izgled dokgod je ukusno, ima tvoj Gazda pravo :) Samo, nisam to nikad pravila, pa ne znam gdje nabaviti alge :)
02.05.2007. (01:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tyche
@Fanny7 - da, definitivno je rijec o nekim drukcijim vremenima, i sebi samoj se zacudim kad se vratim u flesh slike tih dana - kao da sam vremeplovom zasla - skoro da osjetim miris i okus nekih stvari. Sushi je bio - eh - umjetnicki promasaj i gastronomska novina. Ako nista, bar nisam koristila dehidriranu RIBU - moj gospon veli da je jednom jeo i takav sushi kod nekog lege samca koji je kuhar entuzijast. To je bilo prije nekih desetak godina, ali osjecaj jos zaboravio nije-kad je dobio hranu na tanjur i poceo jesti, to se pocelo MICATI - naime rolica se krenula odmotavati i bubriti jer se prah postupno vlazio dok se hrana hladila. MOj se gospon jadan smrzo jer je znao da se pojedini dodaci - riba i racici - koriste u origigi sushi barovima prijesni. Mislim da me prizor hrane koja puze po tanjuru ne bi razveselio.
@JJA - aaa, bogme su sedamdesetih i ranih osamdesetih godina u Osijeku i te kako brijali po nesretnicima koji ne bi objesili zastavu - a i po onima koji ne bi ocistili snijeg ispred kuce - ne znam kako je to u drugim gradovima bilo u to vrijeme, al osjeckim "komunalcem" su tad plasili malu djecu.
@Kinky-U pravu si, izleti za prvi maj su bili unique - djeci je to bila velika uzivancija, kad sam postala teenager to mi je bila tlaka, ali stariji su DEFINITIVNO nalazili u tome veliku draz i zabavu - da ne spominjemo spajanje slobodnih dana sto je izvan svake dileme i sto vecma odobravam LLLOLLL . Znas, ponekad mislim da bih mogla povuci crtu razgranicenja - rat bi bio ono sto je zbilja podijelilo vrijeme nasih zivota na "prije" i "poslije" u svakom mogucem smislu. Tako je to bilo i ideoloski - bivsa Juga je zbilja bila neki cudan amalgam istoka i zapada, socijalizma, komunizma i neke divlje forme prokapitalizma u zacecima- ono sto je bilo definitivno drukcije, da ne zalazim u politiku-je bio NACIN ZIVOTA. Sto se sushi price tice-uopce ga nije muka napraviti, dapace, jedostavno je. Problem ga je ZAMOTATI kako treba jer listici algi su krhki LLLOLLL a i recimo da bi trebalo imati sve zacine da postignes pravi okus. Unatoc tomu, ima vise verzija, od originalnih do zapadnjackih, hrpa je dobrih siteova na internetu gdje se moze puno nauciti o tome, samo ugooglas SUSHI i svijet je tvoj - jedino sto listici nisu jer ne znam gdje se to u Hrvatskoj moze kupiti ...
02.05.2007. (08:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
hvala na podsjecanju na proslave 1.maja. vec sam zaboravila kako je to bilo :))
sto se sushija tice, i meni su prvih 2 puta ispadali ruzni i jadni. moj muzic je rolao ukupno 3 puta i taj 3. put su vec izgledali odlicno. tako da nemoj odustati. sto se tice recepta, imas i kod mene na kuharici kopiran recept za sushimaki od kucanice u japanu. to je bio jedan od prvih koje sam objavila. s linkom na njen post i fotke (pa trazi kod jedne od nas ;))). njen recept za rizu je upravo odlican a cijela stvar je dobro objasnjena.
02.05.2007. (10:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fanny
Već se dugo spremam domoći nekoliko brojeva "Alana Forda". Nekad sam ih gutala, ko luda, to su mi jedini crtani romani koje sam čitala. Moram malo do buvljaka u četvrtak, tamo ću ih naći. Pa da se malo podsjetim.
A sushi sam probala i bio mi je dobar, no ne znam za koga bi ga ja to pripremala, imam problema i ovako kad spremam normalnu morsku ribu (osim lignji i oslića fileta), svi su brzo gladni, a ja jedem ribu sama - uglavnom.
Nije žvaka za seljaka :)))
02.05.2007. (12:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pedesetplus
Lipo si me vratila u prošlost mada sam u 20-ak godina rada u turizmu samo jedanput slavila Praznik rada. Kako sam radila u hotelu Alga u Tučepima koji se otvarao za 1. Maj kada bi pola Juge navalilo na more, za nas je 1.Maj bio noćna mora i rad po 14 sati. Dakako za taj rad smo dobivali duplu dnevnicu ili slobodne dane ali sam jedne godine pod izgovorom bolesti pobjegla sa prijateljima u Bosnu i bilo je fantastično. Izvor rijeke Bosne, ljudi leže po livadama, ražanj na sve strane, piva se hladi u potocima i sva popratna soc ikonografija me je veselila.
Ta grupna identifikacija sa radničkom klasom i društveno poštivanje rada i homo fabera mi je bilo cool.
Sushi i inače-makrobiotika mi ide od ruke, kinesku kuhinju obožavam, rekli su mi da nitko ne radi wok ko ja. Treba ti samo prakse, nije teško. A i zdravo je.
Pozdrav iz Makarske !
02.05.2007. (13:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
levant
svi su praznici bili bez ideološke podloge.
nisi ni znao koji je, bitno da se slavi!
a vidi sad.:(
02.05.2007. (15:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
glazbeni zadatak ispunjen ;) (koliko se dalo...nije lako naci sve sto bih rado stavila na blog)
03.05.2007. (09:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
012 STATION posada
Prvo se moram osvrnit na ovo: Ameri to ne slave kao drzavni blagdan, ali danas ih pustaju doma ranije tri sata,
Dan, danas... ocito njihov krupni kapital ne zeli priznati nešto što cijeli *ebeni svijet slavi kao pobjedu radnistva nad kapitalizmom. I koja je izvojevana upravo na njihovom teritoriju. Strasno...
A onda na srecka ;) Takve ljude je najbolje odmah eliminirat iz sustava. Ne zato sto su drajveri praznovjerni, vec zato sto stvarno postoje ljudi koji pokvare sve sto dodirnu. U konacnici lose utjecu na stanje morala i duha pripadnika. Idealno bi bilo poslati ih nekako neprijetelju, ali...
04.05.2007. (11:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...