Komentari

monsoon.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • borgman

    odličan post...i onaj engleski, a i onaj analitički kojega sam opet pročitao...bar sam sebi razjasnio nekoliko pojmova ;-)

    avatar

    26.04.2007. (20:33)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Dotični kongresmen seo čito ne razumije u ekonomiju kad je u stanju reći: "Inflation destroys the buying power of their fixed incomes, while low interest rates reduce any income from savings." !!!
    Naime, ukoliko postoji inflacija, NEMA TEORIJSKE ŠANSE da istovremeno u ekonomiji kamatne stope budu niske. To je ili-ili a to što je u istu rečenicu stavio dva komplementarna ishoda ... :-)
    Da ne bi bilo da stvarno nema pojma, njegova kritika američkog bujajućeg državnog deficita je ispravna, ali "lijek" za to je upravo u onome što dotični kongresmen smatra problemom - Fderalne Rezerve će stisnuti špinu, porasti će kamatne stope, i federalna vlada će morati smanjiti zaduživanje (e da, i dolar će izgubiti na vrijednosti :-).
    Nezavisnost centralne banke je ključni element stabilnosti u današnjim ekonomskim sistemima a to što imaju lošu reputaciju - jebi ga, kad ljudi uvijek više vole izabrati političare koji obećavaju trošiti nego one koji obećavaju stiskanje remena :-(.

    avatar

    26.04.2007. (22:49)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    Dobrodosao Zvone! Dakle, cijeli problem oko dolara i nema veze s klasicnom ekonomijom, ovdje je rijec da tako kazem o 'primijenjenoj ekonomiji'. Evo najbanalnije je to da je trenutno Bernanke u situaciju da bira izmedju dva zla: ili ce dignut kamate pa ce mu housing market otici kvragu (a vezano na to i consumer index vrlo izvjesno) ili ce pokusat kontrolirat/zadrzat kamatne stope i pravit se da inflacija ne postoji (sta i radi zadnjih nekoliko mjeseci jer kamatne stope ne rastu od prosle godine). Consumer index se zasad uspjesno 'pali' i 'gasi' cijenom goriva: kad si placao 3 dolara za galon onda ti je tesko, kad ti spustimo cijanu na 2 i po dolara imas osjecaj da si nesto ustedio. Cijela prica oko US ekonomije i dolara nema puno veze s ekonomijom kakvu prakticiraju ostale drzave, zato i je interesanto pratit koliko se daleko moze ici u ekonomiji kad imas i sukno i konac i skare (i placenog krojaca, ako zapne, hehe). Pogledaj npr. samo deficit USA? Kako je uopce moguce imati toliki deficit bez enormne devalvacije dolara? (odgovor)... a sta se tice slabljenja dolara: nemoj me podsjecat na to! :)

    avatar

    28.04.2007. (00:34)    -   -   -   -  

  • borgman

    nisam toliki "meštar" od ekonomije...ali mirovinski fondovi znaju stvarno raditi sa "fixed" kamatnim stopama (na cijeli period "štednje - kod nas neko vrijeme bilo vezano na zlatni franak)... to tebi kao ugovaraču u datom trenutku nudi sigurnost, i možda početne beneficije, ali je poslije čista pljačka... (bar ja to tako razumijem).. pogotovo ako postoji "kazna" za prijenos novca u drugi mirovinski fond, u obliku gubljenja dijela kamate ( a postoji, kod naših)

    avatar

    30.04.2007. (13:43)    -   -   -   -  

  • Ferdinand

    So, I do not really consider it may have effect. superb 9

    avatar

    26.12.2012. (19:15)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...