Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Sabra

    neki pametni povjesničari, biografi i ini zabilježili su jednu crticu iz Isusovog ovozemaljskog puta, njegovim povratkom u Nazaret, nakon što se već pročulo o njegovim učenjima, moćima, snazi rječi i karizmi...kad je rekao: "nemo profeta, in patria sua".
    -mislim da se ta rečenica može primjeniti i na promince-i to u najblažu ruku.
    Zašto?
    -mislim da u prilog mojoj izjavi ide činjenica da, ako je Stolac hrvatska Atena u BiH, onda je i Promina to isto, ako ne i više u Hrvatskoj.
    -uz svu burnu prošlost tog kraja, uz sve ratove koji su protutnjali tim krajevima, pa i činjenicu da se kolijevka kraljevstva smjestila upravo na tom području, od, činjenice nepokolebivog hrvatstva, katoličanstva i svjedočenja životnih principa i po cijenu života(npr. fra M. Validžić i ini), dakle, uz svu tu baštinu, di su prominci danas, i di je Promina danas?
    -raseljena, zapuštena i 'ograđena'...
    nekad kao klinca prije rata moji si me vodili na naše obiteljsko imanje u Mratovo, no to je bilo doba djčaštva i dječje nevinosti...odrastanjem i prećivljavanjem rata upoznao sam i nove krajeve, ljude Hrvate iz raznih krajeva Domovine i svijeta, što me dovelo upravo do tog zaključka.
    Devastirajuća istina jest kako su prominci dokazano uspješni ljudi, valjda je zrak iz tih krajeva poseban, pa u genima traje i traje pokoljenjima (i među onima koji su samo čuli otkud potječu) no nedostaje komponenta privrženosti...nedostaje povezanost među tim promincima. Možda smo mi taj stupanj međuljudskih odnosa davno prevazišli za razliku od Hercegovaca i sl...no niti ne mislim na tako nešto...bdući se takav odnos trenutno veže uz osobne ili obiteljske interese primarno i isključivo...takav odnos nam i ne treba...no neku ideju novih 'plemenskih' suradnji nismo ni zamislili a kamoli otpočeli, a to je žalosno...tu i tamo ponki se jave, lamentiraju o 'bogatstvu' Promine, o neprocjenjivoj vrijednosti povijsne, kuturne i nacionalne baštine toga kraja i ljudi, a ništa se ne poduzima kako bi se ljudi potakli na neko novo zajedništvo, kako bi se pokrenuli u pravcu i s ciljem oživljavanja Promine u pravom i punom smislu te riječi, od običnog čobana na pašnjaku do doktora, biznismena, direktora, poduzetnika, studenata, znanstvenika, umjetnika, klerika kako bi se Promina prometnula - zasluženo - u mjesto koje nosi najuzvišeniji predznak bilo koje nacije na svijetu-pridznak privilegija jednog kraljevskog porijekla, baštine ili kako se još to može nazvati(pogledajte Wales, Škotsku i sl.)...
    danas sam malo ovim zg vremenom valjda obojao raspoloženje sivo, no ni da je sunce ne bi se moje mišljenje puno razlikovalo od izrečenog.
    iako sam većinom nabacivao misli možda i bez nekog jasnog redoslijeda ili poveznice, nije bitno budući mislim da onaj kome se da pročitati ovaj moj komentar...može lako zaključiti kako sam htio predočiti dojam promišljanja o Promini DANAS - a dojam je iznimno konfuzan(imate potencijal i zapreke u istoj vreći, imate stisnut gas i kočnicu istovremeno)...eto toliko od mene.
    dakle ostavimo se lamentiranja, divljenja, filozofiranja i prihvatimo se konkretnih priloka koje se nude u Hrvatskoj, a koje svakome kome je stalo do prosperiteta Promine može ponešto učiniti sa svoje strane - primjer su dakle, aktualni projekti održivog razvoja-a mislim da nažalost Promina mora krenuti upravo od projekata održivog razvoja(tu sapada ajde, i plinifikacija) kako bi smo tu ljušturu nekadašnjeg živog i bogatog kraja vratili u život...

    pozdrav!

    avatar

    24.04.2007. (11:10)    -   -   -   -  

  • Ima jedna tajna veza

    Promina je bogat i plemenit kraj, prominci plemeniti ljudi, a prominke povrh svega lijepe, dobre, plemenite.Što se tiče bogatstvo.Promina je bila poznata po rudnicima, vinogradima
    ("Prominski debit"), stočarski je bila dosta bogata, uzgajala se pšenica, ječam, kukuruz,sijala se djetelina za stoku i još puno toga.U novije vrijeme počelo je sa seoskim turizmom, ovčarstvom i kozlarstvom.U Promini je izgrađena prva hidrocentrala, a danas imamo i prvu tvornicu.S obzirom da se o Promini jako malo zna po svemu ovome Promina je ipak nepoznata.
    Sad u novije vrijeme kad prođe auto cesta Šibenik-Drniš-Knin vjerojatno će biti zapažena,tek kad prođe plinovod .Pozdrav, Ima jedna tajna veza.

    avatar

    24.04.2007. (12:59)    -   -   -   -  

  • Marin

    Sabra dobro si to reka...

    avatar

    24.04.2007. (16:40)    -   -   -   -  

  • Ima jedan svijet...

    ... uživam u komentarima... baš mi se sviđa atmosfera na ovoj temi... psssttt... bit ću tiho... ne dajte se smetati... samo prisluškujem i uživam... :)

    avatar

    24.04.2007. (23:47)    -   -   -   -  

  • zec

    E,valaj,od inata nema gorok zanata!

    avatar

    25.04.2007. (15:29)    -   -   -   -  

  • Heh

    Malo googlajuchi sam naletio na ovu zanimljivu razglenicu. http://aukcije.hr/item.php?id=121074#image

    avatar

    25.04.2007. (16:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...