Komentari

whiskybar.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • avarus

    "ubojstvo jednoga je tragedija, ubojstvo mnogih je samo statistika" to je rekao Staljin.Imas pravo u vezi sa sportom.

    avatar

    24.04.2007. (22:47)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    OK, samo što staljin i Manson na drugačiji način uopotrebljavaju tu uzrečicu, dok je Staljin njome opravdavao svoje metode Manson ironičnom upotrebom te uzrečice upravo kritizira te metode.

    avatar

    25.04.2007. (10:37)    -   -   -   -  

  • major tom

    sve što si napisao je apsolutno smisleno. jedini problem je u tome što sve promatraš iz rakursa tvog sustava vrijednosti (na kojeg imaš neupitno pravo) tako da sve ostaje samo na razini neslaganja odnosno konflikta tvog i svjetski dominantnog (barem se tako čini) svjetonazora.

    Osobno me puno više od deskripcije zanimaju uzroci, odnosno razlozi, odnosno alati promjene.
    Ne zanima me da li je npr. sport glup i prenaglašen (promatram tvojim očima), nego zašto je tako i što treba poduzeti da bude drugačije, kojim sredstvima - edukacijom, terorizmom, internetom, nemam pojma. mislim da je to point, shvaćanje odnosa a ne samo opis.

    ovako sve djeluje kao kuknjava koja ne nudi alternativu
    samo nastavi!

    avatar

    25.04.2007. (11:19)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Pa jasno, alternativa je potpuna promjena sustava vrijednosti. Prestati isfuravati sportom protiv droge (jer to ne djeluje, a droga ima i pozitivne strane kao i svoje negativne samo treba dozirati, da parafraziram Paracelzusa), smanjiti kompetitivnost među djecom, pogotovo se to odnosi na psihologiju odgoja, što sam bio šokiran kad sam slušao dva semestra kako se forsira slanje djece u vrtić jer će tamo očvrsnuti i biti kompetitivniji nego djeca koju bake odgajaju i čine ih nepripremljenim za natjecanja.
    Kompetitivnost se isfurava u globalizacijskom kapitalizmu kao jedini način prilagodbe društvu, dok će svaki prirodni znanstvenik uvijek istaknuti važnost suradnje i solidarnosti u preživljavanju vrste i njezinoj prilagodbi. To se kod nas zaboravlčja. Zato je potrebno boriti se protiv globalizacijskog kapitalizma, a vlast prebaciti na manje zajednice poput mjesnih odbora.
    Znači učiti djecu više suradnji neko natjecanju, za početak.
    Drugo, jačanje civilnog društva, a slabljenje moći političkih stranaka.
    Načelno, svaka antikapitalistička i antitotalitarna alternativa mi se čini privlačnijom nego ovaj globalizacijski kapitalizam koji svojom standarizacijom proizvoda i metastazom korporacija postaje veće jednoumlje nego SSSR za vrijeme Staljina, jer nekolicina korporacija u svom vlasništvu ima većinu tvrtki i zemljinih resursa i oni ih sve više gutaju. Tako da postoje tvrtke ili niz novina različitih imena, ali kada se pogleda tko je pravi vlasnik shvati se da je to jedna te ista pravna osoba.
    Dakle, Treće, uvesti jasne i provodive zakone protiv monopola.

    avatar

    25.04.2007. (11:50)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    PS-uvijek kada se radi diagnoza onda se prvo traže pogreške. Dakle da bi se nešto izlječilo treba se vidjeti o kojoj bolesti se radi i što je uzrok. Tu ulogu ima kritika društva, stoga to nije isprazna tugaljka ili kako već, nego dijagnoza.

    avatar

    25.04.2007. (11:52)    -   -   -   -  

  • major tom

    slažem se sa većinom stavova u tvom komentaru.
    jedini problem je da je (lako provjerljiva informacija) monopol ipak imanentniji komunizmu nego kapitalizmu.
    kako misliš ostvariti suživot nemonopola (svojstven kompetitivnim kulturama koj ne voliš) i komunističkog duha kolektivne suradnje?
    nemoj mi samo pričati o skandinavcima (ja ih osobno izrazito poštujem) jer je njihova kultura ipak jedinstven sklop marljive i skrbne protestantske logike i života u relativno teškim klimatskim i geopolitičkim uvjetima, tako da je njihov model teško prenosiv na balkansko-mediteransku žgadiju poput nas!
    s obzirom da sam dovoljno star da se sjećam komunizma, malčice mi je ipak draže današnje društvo.

    avatar

    25.04.2007. (13:32)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Sad baš nemam vremena, ali zanimljivo je da se među zapadnim ljevičarima sada počinje javljati ideja samoupravljanja pod imenom Parecom ili tako nekako. Činjenica je da je socijalizam u ex državi imao neke pozitivne strane, jasno, glupost je bila kontorla mišljenja i zato je i propao, ali ovaj kasniji kapitalizam se pokazao još gori. Ti možeš govoriti što hoćeš, ali kad uđeš u neku firmu ne možeš reći A protiv sponzora. Opet nema slobode mišljenja, ona se dozvoljava samo onim osobama koje su potpuno nezavisne od bilo koje tvrtka, a budući da danas tako ne možeš preživjeti, osobe koje imaju potpunu slobodu mišljenja su uglavnom umjetnici ili osobe koje zbog svojeg nedostatka veza ne mogu napraviti nikakav utjecaj na mišljenje ljudi.
    Ovakav monopol i kontrola mišljenja je još gora jer se ne temelji na ideologiji, već na ekonomiji, a budući da je u današnjem društvu ekonomija sve sloboda mišljenja koja bi utjecala na ljude je jako limitirana jer se umjetnici zbog svog neuklapanja u kalup kojeg nameću poslovni ljudi predstavljaju kao ekscentrici, dok mišljenje ovih drugih ne može doprjeti u javnost.
    Alternativa su nezavisni mediji, ali oni teško opstaju u ovom sustavu, zato je nužno sustav iz korjena izmjeniti.
    Kasnije ću nastaviti.....

    avatar

    25.04.2007. (14:04)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Također se ne slažem s tvrdnjom da mentalitet određuje društveno uređenje jer bi demokracija onda bila moguća samo na mediteranu iz razloga što je potekla iz Grčke. Upravo je suprotno uređenje mijenja mentalitet i smatram da je mentalitet nešto precijenjeno te da je to samo linija manjeg otpora kad netko popizdi i napravi sranje pa kaže "Pa ja sam temperamentni južnjak". Glupost, takva osoba je jedan glupi rob koji nema svoju slobodnu volju jer se pravda nečim nezavisnim od njega. A da napravi nešto pohvalno onda bi sve zasluge pripisao samo sebi.
    Posebno se ne slažem sa razlikovanjem mentaliteta protestanata i katolika što je pokušao isfurati onaj udžbenički primjer šetebandjeraštva, okrećemsekakopuše, Goran Milić.
    Mentalit postoji u umjerenoj mjeri ali dozvoliti da on usmjerava naše ponašanje je jednako oduzimanja samome sebi slobodu odlučivanja.

    avatar

    25.04.2007. (14:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...