Komentari

sfus.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Galeb

    Drugovi,pozdravljan vas.
    Hvalevrijedna akcija i projekt,želin van puno uspjeha u radu.
    Pozdrav iz Splita

    avatar

    16.04.2007. (11:05)    -   -   -   -  

  • emoutofthevee(crofallout)

    POZDRAV IZ ZADRA. MI SMO ETO IMALI PROSVIJED ALI BAŠ I NIJE ODJEKNUO. NADAM SE DA TO NEĆE BITI I SA SLJEDEČIM!

    avatar

    22.04.2007. (20:25)    -   -   -   -  

  • Konj

    Bravo,svaka cast.Zivjeli kolege!Program je legendaran i izuzetno kvalitetan

    avatar

    07.05.2007. (21:31)    -   -   -   -  

  • Sluga pokorni!

    Uvaženi! Objavljeni program, unatoč svojoj zvučnoj i pompoznoj naravi i senzacionalističkim deklaracijama u prilog posve očitih i popularnih stavova, pati od upaljene i zagnojene ubodne rane u svojim slabinama. Tu rak-ranu predstavlja, ukoliko i sami ne pogađate, evidentan logički hendikep dotičnog programa. Naime, iako program zastupa, prema mome shvaćanju, potpunu autonomiju sveučilišta (ispravite me ako griješim) i kategorički odbija unošenje državnih interesa, naime poslovne logike i prilagodbe obrazovanja potrebama poslodavaca, u programe najviših obrazovnih ustanova, on u isto vrijeme apelira na intervenciju državnih tijela u pogledu kako prijevoza i snabdijevanja knjigama tako i svih ostalih relevantnih potreba studija. Ne mislite li i sami da će država, i uz najbolje namjere, morati bez razmatranja, a u potpunom skladu sa svojim nekaritativnim karakterom, odbaciti ovako lošu trgovinu?! Vaš angažman bih prije svega želio vidjeti usmjeren ka pripremi umjerenijih zahjeva, a Vašu isključivost i nepopustljivost transformiranu u sklonost kompromisu i suradnji. Uzimajući u obzir Vašu privrženost interesima učeničke i studentske populacije, smatram da mi je dužnost dobronamjerno Vam ukazati i na interese države kao iznimno relevantne i mjerodavne u prosuđivanju obrazovnih politika. Nakon svega, i ljudi zaposleni u državnoj upravi moraju od nečega živjeti!!

    Sluga pokorni!

    avatar

    18.05.2007. (14:49)    -   -   -   -  

  • Sisa

    Vec sam napisa odgovor ali je zastekao komp.sada mi se ne da ponovno....
    Probat cu opet sutra-prekosutra.Naravno mozda se netko sjeti napisati ga prije mene

    avatar

    19.05.2007. (22:03)    -   -   -   -  

  • Sisa

    Evo dakle mog (znaci ne automatski i SFUS-odgovora).
    Prvi dojam moze biti da se radi o logickom hendikepu.No ako se stvar pazljivije analizira shvaca se da se trazi potpuna autonomija fakulteta u funkciji koju on vrsi,te se zahtjeva ulaganje u pomocne momentne (prvenstveno materijalne prirode) koji omogucavaju kvalitetnog obavljanje te obrazovne funkcije,dakle sudjelovanje i nesudjelovanje drzave se zbiva u sasvim odvojenim sferama .Ako se stvar shvati na sljedeci nacin nema nikakvog paradoksa i prica je jasna ko Jasna Zlokic.
    Mi drzavu ne shvacamo kao prijatelja,oca,partnera nego kao bijesnu nakaradnu zvijer koju treba dobro isprebijati stapom po kicmi.Nije stvar u tome da mi zelimo drzavu moliti,mi zelimo drzavu pritisnuti nogom uz zemlju i prisiliti da ostvari nase zahtjeve.Inace,drzavi bi u skladu sa nekaritativnim karakterom najvise odgovaralo da ne postoji glasacko pravo,da radni dan traje 20 sati,da se svaki segment obrazovanja skupo placa,da su mirovine 1 kn itd.
    Sva socijalna i politicka prava ostvarena su prije svega borbom,a ne miloscu drzave.
    Tu su zato socijalni frontovi koji se trebaju boriti da ocuvaju i prosire postojeca prava.
    Postoje stvari od kojih ekipa u drzavnoj upravi moze zivjeti-tu su place politicara i pare koje se mogu dobiti oporezivanjem najbogatijih,to nije nikakvo opravdanje da se dopusti sisanje krvi studentima i ucenicima.

    Puno hvala na komentaru,svaki je koristan i vrlo dobrodosao.

    avatar

    21.05.2007. (20:32)    -   -   -   -  

  • Sluga pokorni!

    Uvaženi! Moram reći da me ugodno iznenadila Vaša spremnost na raspravu! Obodren Vašim odgovorom koji znatnim dijelom pogađa u srž argumentacije kojoj se suprotstavlja, iako je sasvim ne rastače, i pomalo razočaran oportunističkom i uvelike diskutabilnom poantom koju nastoji prokrijumčariti pod krinkom pravedničkog gnjeva, ipak ću se usuditi ukazati na uočene nedostatke programa koji su i dalje prisutni. Naime, iako ste atlasovskim naporom uspjeli održati koherentnom unutrašnju strukturu programa u pitanju, on još uvijek, ukoliko ima za cilj svoje ostvarenje, mora okupiti horde nezadovoljnika pod svoj barjak. Ne poričem da je u prošlosti bilo prigoda u kojima je objektivno malobrojan i slab socijalni pokret uspio rezultirati ključnim promjenama u institucionalnom tkanju društva, no nemojte mi uzeti za zlo ako vjerojatnost da i ovaj, uz trenutnu razinu organizacije i discipline, krene ususret trijumfu ocijenim blago rečeno minornom. Moram priznati da ne raspolažem konkretnim podacima o brojnosti njegovih članova, njihovim sredstvima i utjecaju, no istovremeno nisam bio svjedokom nikakvih zapaženih javnih aktivnosti istoga kojima bi se mogao pripisati veći značaj. Jednostavno, ne postoji dovoljna razina kohezije, solidarnosti, komunikacije, energije i općenito čimbenika studentskog kolektiva prijeko potrebnih da se političkom akupunkturom "pritisne vladajuću strukturu na bitnim mjestima" i iskreno ne mislim da se izlazak iz ovoga stanja nesjesnosti i apatije može očekivati u dogledno vrijeme, sudeći, naravno, prije svega prema sebi i vlastitim opažanjima prisutne atmosfere. Nadalje, molim Vas da mi ne zamjerite što nastavljam ovu, prema mojim skromnim očekivanjima plodnu, diskusiju pod egidom anonimnosti.

    Sluga pokorni!

    avatar

    21.05.2007. (22:09)    -   -   -   -  

  • Sisa

    Slugo pokorni-vaznost ovakve kritike i diskusije je neprocjenjiva,jer covjek svoje stavove najbolje razvija u raspravi.
    Nije mi sasvim jasno gdje su prisutne klice oportunizma u programu?U ekonomskim zahtjevima?Ali oni imaju karakter prijelaznih zahtjeva i cilj im je mobilizacija sto veceg broja studenata i popravljanje opceg studentskog materijalnog statusa-sustina svega,koja je po mom misljenu humanisticka,je izrazena u prvom dijelu.

    Istina je,medjutim,da se SFUS tek radja,prolazi kroz sve teskoce poroda koji se zakomplicirao i na svjetlu dana se tek pojavljuje njegova mala,jos krvava,glava.Bilo bi ipak pretjerano ocekivati da ce se nesto dogoditi u tako kratkom vremenskom roku (moze se procitati kada je na blogu poslan prvi post).
    Po mojemu je misljenu pogresno promatrati studentski kolektiv apstrahirano od cjelokupne drustvene i ekonomske realnosti-on je u dobroj mjeri samo njezin izraz.No ona se mjenja i nije staticna,a u buducnosti mora dovesti do radikalizacije između ostaloga i u studentskom zivotu.Malo konkretnije- kako se ekonomske prilike,uvjeti studiranja itd, sa vremenom budu
    pogorsavali nezadovoljstvo koje radja otpor i namece potrebu organiziranja,povezivanja i koordinacije biti ce sve vece.
    Mozda do toga i ne ce doci odmah,ali svjesni smo da ce nasa borba biti dugotrajna.
    A ako je kolega Sluga pokorni svjestan ovako tmurnog stanja i sveopce dekadencije,zasto se ne bi npr. ukljucio u to da stvar pokrene?Ako nista barem sa jedne distance...

    avatar

    22.05.2007. (22:04)    -   -   -   -  

  • studentica

    Dragi kolege, s velikom paznjom sam procitala Vas program i moram reci da mi se cini dosta nerealan, stovise utopijski. S prvom tockom se cak i slazem, ali s drugom vec ne. Cemu ukidati nesto sto i tako nije obavezno? Zar su ucenici prisiljeni ici na vjeronauk u skolama ili srednjim skolama? To je samo izborni predmet, zasto bi se ljudima ukidalo pravo izbora koje je temelj demokratske drzave? Zakon o djeci branitelja je ispravljen i upisuju se izvan kvote, zasto bi to nekome trenutno smetalo? Da jesu unutar kvote kao sto je bio slucaj kada sam se ja upisivala jos bih i shvatila ovu tocku, ali ako nisu studentski materijal i tako ce pasti i/li ispasti s fakulteta bez da ikome zauzimaju mjesto. A i vise ih nece biti za par generacija.
    Oko cetvrte tocke, to se upravo sad nastoji napraviti i ne vidim u cemu je problem s ovim novim reformama u skolstvu, jer moja braca idu u osnovnu skolu i sada mi se cini da je sustav bolji nego kada sam ju ja pohadala. Cemu dizati frku oko necega sto tek treba zazivjeti u potpunosti. Kada se reforma zavrsi i krene u pravom zamahu, tek onda ce se moci dati kritike.
    Sto se tice bolonjskog procesa, ja studiram po njemu i ne vidim u cemu je tolika frka oko toga ako ga fakultet provodi po zakonskim odrebama (sto fakulteti ne zele, dakle nije problem u drzavi nego u zatupljenim fakultetima koji se ne zele maknuti iz svog zastarjelog nacina provodenja nastave). Po mom misljenju, veci su problem profesori koji i dalje ocekuju masnu lovu za ispite i pustaju studente da prolaze ispite bez ikakvog znanja. A jos veci problem su studenti koji bi htjeli 24/7 zabave i nista ucenja i tako prolaziti fakultet. Bolonja ne dopusta ne ucenje i kampanjsko ucenje. Ako ne ucis padas i tocka. Time bi trebali izletjeti svi vjecni studenti i oni koji jednostavno nisu materijal za fakultet. Zar nisu sada nedavno upravo dekani fakulteta isli na to da se ukidaju jesenski rokovi kako bi po ljeti mogli organizirati skolu koja bi se naplacivala tisucama kuna? To nitko u drzavama u kojima se provodi bolonja nije ni cuo ni vidio. Dakle fakulteti zele sisati lovu.
    Kazete opterecenje sutdenata, a cime molim vas? Bolonja je tu kako bi rasteretila program i na jednom od mojih odsjeka je upravo to i napravljeno. Studiranje je olaksano, a ne otezano. Zasto se ne napravi upravo debata studenata prije bilo kakvog izlazenja na prosvjede, da se vidi kako stvari stoje? Sami fakulteti su krivi ako ne provode zakonski bolonju, a ne drzava. Nije da branim drzavu, ima puno problema, ali dajte budite realni.
    Radije recite smrt neradu i neprovodenju bolonje i korumpiranim profesorima i dekanima.
    Jedino upoznavanje s bilo cim sto se tice bolonje ili necim "tendencioznim" smo mi imali tako sto smo citali odredbe stranih drzava u kojima se bolonja provodi i koje bi u kvalitetnoj bolonji kod nas trebale zazivjeti i ne vidim u cemu je tu problem.
    Studenti (da hoce) mogli bi sudjelovati u svim pitanjima, samo sto su PRELIJENI da bi to napravili. Kad god se treba donjeti odredba na mom fakultetu ili se treba odrzati rasprava, broj ljudi koji se pojavi je 2 maksimalno. Nek se studenti prvo odlijene pa onda mozemo pricati o takvim stvarima.
    Sto se pomoci studentima s manjim primanjima tice, to potpuno podrzavam, ali ne mozete traziti potpuno besplatno studiranje. To je nebuloza. U recimo Nizozemskoj, studenti uredno placaju faks. Mogu uzeti kredit od drzave , ali ga dok studiraju ili nakon studiranja moraju otplatiti. Nemaju odredeni vremenski rok otplate, ali ga moraju otplatiti. Biste li s takvim sistemom bili zadovoljniji?
    Besplatni udzbenici, s tim se krenulo i tako ce i biti za sve razrede i osnovne i srednje skole tako da tu tocku mozete slobodno maknuti.
    Najveci problem sa ovim novim sistemom je to sto se od svih trazi RAD ali nitko to ne zeli. Svi su naviknuti dici sve cetiri u zrak i ocekivati da im sve padne s neba. Ekipa tako to ne ide.
    Nemojte ovo shvatiti kao nesto zlonamjerno, ovo je cisto moj pogleda na ovu pricu.

    avatar

    16.09.2007. (16:16)    -   -   -   -  

  • Kurbla

    Osobno sam radikalni ljevičar i prihvaćam dobar broj stavki iz ovog članka, no podtekst izražen u zahtjevima za "okupacijom fakulteta" ili u retorici poput "Mi drzavu ne shvacamo kao prijatelja,oca,partnera nego kao bijesnu nakaradnu zvijer koju treba dobro isprebijati stapom po kicmi" mi govori da je u osnovi riječ o staljinističkim idejama i organizaciji.

    Oni stariji i iskusniji će naravno, prepoznati da se staljinizam (u raznim verzijama) uvijek javlja kao parazit nad opravdanim zahtjevima, koje koristi tako da bi izazvao visoko emocionalni, euforični pokret sa krajnje slobodarskim, idealističkim idejama, a u kojim se okolnostima lako u ljude mogu ucijepiti i kojekakve ideje upravo suprotnog predznaka, kao što je, primjerice KPJ u opravdanu borbu za oslobođenje od okupatora i slobodarsku parolu "Sloboda narodu" ugrađivala i kult Partije i vođe - pa se poslije pokazalo da joj do te slobode naroda baš i nije stalo.

    Naravno, takav pokret će posebno u početku biti privlačan mnogima koji imaju osjećaj nepravde, čak zgađenosti nad sadašnjošću, i neki neće biti skloni povjerovati upozorenjima, ali njih bi onda pozvao da se ne zadovolje kritikom postojećega, nego sa jednakom ili većom kritičnošću promatrajte i vlastite vođe i pitajte se "nisu li oni još gori od onih koje bi htjeli promijeniti." Posebno promatrajte da li prihvaćaju odluke većine u društvu i vlastitoj organizaciji ili su ih skloni odbaciti i za to im je dovoljan neprovjerivi argument "izmanipuliranosti većine" koju oni sami, navodno, autentično predstavljaju i ne nasjedajte na teze kako bi zbog "jedinstva" ili čega drugog trebalo sniziti (a ne povisiti) uobičajene moralne norme.

    avatar

    22.09.2007. (16:07)    -   -   -   -  

  • skener

    jebem li vas nepismene. strašno. vi ste buduća elita ovog društva!? ne znate ni pismeno uobličiti svoje zahtjeve. oslobodi Bože...

    avatar

    23.09.2007. (22:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...