Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • nažigač

    Bosanski su Židovi samo Bosanci.

    avatar

    15.04.2007. (14:56)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ne znam stari za Židove, to ne kraju krajeva nema veze ni sa mnom ni s njima, sa mnom jer ih obožavam, kao što se može čitati po Vaseljeni, a s njima jer ovo zaista nije njihov par postola, ali ima veze sa mnom i Jugoslavenima: znam ja što pričam, stari, pucali bi meni oni sutra u potiljak samo zbog ovakvih stavova, i nikakvo tu građantvo, demokracija, vladavina prava ili, ne daj Bože, činjenica da živimo u Hrvatskoj ne pomaže.
    Jugoslaveni su to.
    Ne kuže oni da ja, zato kaj ne želim ni njihovu zemlju niti život u njoj, nisam eo ipso ustaša.
    U tome je stvar, moj Nažigač, i oko toga će biti još problema, bez obzira na cyber-space i 21. stoljeće.

    avatar

    15.04.2007. (15:07)    -   -   -   -  

  • odmak

    Slažem se. Žao mi je što ne mogu reći više. Jer, nažalost, zato što ne volim Tomsona, iz istih razloga kao i ti, rečeno mi je da moram ispitati svoje hrvatsvo. Svi su tu ekstremi isti.

    avatar

    15.04.2007. (15:18)    -   -   -   -  

  • cveba

    whoooow Nesho, ona varijacija na temu tzv. bosanske faze bila je sjajna, a danas jos vise : krenulo te pero, svaka cast, ovu ti valja autorizirati prije nego li ukradu i jedan paragraf !

    avatar

    15.04.2007. (15:47)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ovo je i pisano da me kradu. Neka kopipejstaju, neka, nek' se širi kao šumski požar.
    To ti je Cveba jedan od razloga zašto nick: uopće nije važno moje autorstvo, važno je da moje ideja zavladaju.
    Bit će mi ugodnije piti kavu u Bogovićevoj, bit će mi ljepši ručak na Gračanima: živjet ću upravo kao naš Dragi B(l)og, nepoznat u svome svijetu!
    Nije važan copyright dakle, važno je da što više ljudi shvati ove jednostavne istine: ne svodi se svijet na crvene i crne, partizane i ustaše, totalitarne ekstreme. Ima i nas građana. Ima dakle osnove, stvarne osnove, za nekakav treći put.
    Bio on socijaldemokratski ili liberalan ili konzervativan.

    avatar

    15.04.2007. (16:05)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..dobro, ako tako mislis, razumijem ja tebe, ma ja bih ipak to zastitila.

    avatar

    15.04.2007. (16:09)    -   -   -   -  

  • cveba

    ZAGREB - Književnik Miljenko Jergović istupio je danas iz članstva Hrvatskog društva pisaca (HDP) i u kratkom pisanom obrazloženju istaknuo da se od danas više ne smatra njegovim članom te da bi daljnji ostanak u tom društvu bio u suprotnosti s njegovim stavom i odnosom prema hrvatskoj književnosti i književnosti uopće.

    Jergović ističe da od vođa i članova društva očekuje da njegovo ime uklone sa svojih internetskih stranica, da ga ubuduće ne uvrštavaju u svoje publikacije, da ne koriste fragmente ili cjeline njegovih djela tamo gdje je potrebno tražiti izričitu dozvolu i tamo gdje nije. Miljenko Jergović nedavno je omalovažio nagradu Jutarnjeg lista za najbolju prozu i rad žirija. Nije želio sudjelovati u izboru za nagradu, no žiri je ipak uvrstio njegovu knjigu u konkurenciju

    "Očekujem da se mojim imenom ne koriste gdje god su to, po logici članstva u društvu, do sada činili", stoji u istupu Miljenka Jergovića.

    Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković, zamoljen za komentar, izjavio je da mu je žao zbog Jergovićeva istupa, no da on ne može na silu nikoga upisati ni istjerati iz Društva.

    Visković je rekao kako nema komentar na Jergovićev istup i da on ne objašnjava stvarni razlog svoga izlaska iz HDP-a.

    Također je, odgovarajući na novinarski upit, rekao da se Društvo o tome neće posebno očitovati, jer za to nema potrebe te da je svatko slobodan ući u Društvo i iz njega izaći. (Hina)

    ..ma vidi ti ti svizcova..ti bokca !?!

    avatar

    16.04.2007. (13:58)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Je, je, još ću ja uzeti Jergovića u zaštitu...K vragu, o tempere, o more, Jadransko, Gibbino!

    avatar

    16.04.2007. (14:29)    -   -   -   -  

  • mosor2

    @NEMANJA, s jedne strane mi imponira što te tekst koji sam izabrao iz BH Dana isprovocirao na ovako strastvenu reakciju, do te mjere da si i njega i reakciju stavio na svoj blog. Nisam doduše siguran da si stavio link stranice s koje si ga uzeo, barem kako bi čitaocima bilo jasnije kome se obraćaš kad kažeš "moj prijatelju", "vi, Bosanci", ili "vama Muslićima" - neskromno i u čudu pretpostavljam da je to bilo namijenjeno meni.

    S druge strane, koliko god mi tvoja reakcija bila simpatična zbog iskričavosti i mjestimično netipičnog razmišljanja, ne mogu joj prešutjeti površnost, zlobu i - za mene najveće razočaranje nakon odličnog početka, u kojemu si se obrušio na stereotipe - otklizavanje baš u stereotipe, i to one najprizemnije.

    Razmišljao sam bih li komentirao ikoju od nelogičnosti u tvom tekstu, pa odustao - kako raspravljati s nekim dok je u stanju povišenih emocija?

    A čudi me tolika emocionalnost, kao da sam, ne ljuti se sad, nekom tinejdžeru iskritizirao omiljeni band. Tja, možda je čak i to slučaj, vidim da si najviše prostora posvetio baš muzici. A ja ti, vidiš, nemam ništa ni protiv Pušenja, ni protiv Neleta. Pa ni protiv Emira, što u svom mitskom selu flašira Tita i Dražu. Nadalje, nisam ti ni iz Sarajeva, pa čak ni Bosanac. Smiri loptu, pa se opet javi, ako ti se bude dalo.

    (BTW, pade mi na pamet da se Emir pokrstio baš u Nemanju - jes' ti to, Emire, života ti?)

    avatar

    16.04.2007. (14:32)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Mosore, kako glasi barem jedna nelogičnost u gornjem tekstu? Što te zbunjuje?
    Rado ću objasniti sve što nisi razumio. Samo, molim te, nemoj odmah to svoje nerazumjevanje učitavati u tekst. Mislim da su brojni drugi čitatelji sve odmah dobro shvatili.
    Vjeruj mi, imam takav osjećaj, i ti si to shvatio, samo ti se nekako ne sviđa to što si shvatio.

    (BTW, jesi li se to sam dosjetio Emira, ili si nazvao u 'Dane' da provjeriš?)

    P.S.

    Ne bi vjerovao, ali ne obraćam se tebi. Ne obraćam se nikome osim čitatelju. Ne znam sve svoje čitatelje osobno. To znači da se ne obraćam čak ni Bosancima ni Muslićima, jer ne znam jesu li moji čitatelji barem jedno od toga. Ali, ako misliš da s tim imam problema, nemam: na njihov stereotip o toploj bosanskoj duši što šeće ulicom narodnog heroja što je spasio Titovog psa, odgovaram: ha, ha, ha, kakva bosanska duša, kakvi Titovi heroji, pa vi ste klali jedni druge i pri tome vam stvarno nitko nije pomagao! Mosore, možeš li ti to vjerovati? Sarajlije, stari, ne papci raju ni obratno! Ili se samo o tome radi...čeka, čekaj, možda nismo samo nesposobni suočiti se s istinom, moda istina zapravo nije tako unosna: jebote, pa da, ni Bono više ne bi dolazio kad bi se to shvatilo!
    A ako nema Bone, bona šta ćemo onda?
    Čuj, javi se ti meni na nigdjezemska@yahoo.com; javit ću ti svoj broj, pa ću ti usmeno kazati što mislim. Ne da mi se pisati o tome. Što mislim, rekoh. Nekima je to očito sveto pismo, nekima strašno nelogičan pamflet, ali, to je tako: ja nisam nepristran, ne hinjim da to želim biti, ne tvrdim da sam ravnodušan spram Jugoslavena - vidiš, Srbe, Musliće i ostale volim i držim ih dosta blizu, čak i kao prijatelje, neke veće 30-tak godina, k vragu, dopizdili su mi više, stvarno su dosadni, ali, kad pažljivo razmislim, nisu ništa bolji ni lošihi od mojih hrvatskih prijatelja, štoviše, zapazio sam da ih baš najbolje i ne razlikujem, pravo da ti kažem - pogotovo kad počnu licemjerno, agresivno i nabusito propovijedati svoju navodnu anacionalnost i kozmopolitizam!
    Znaš na što se to zapravo svodi? To se svodi stari na činjenicu da je Grlić veća pička od tog komičnog Kusturice! Jer, Kusturica je barem podobivao Palme, ostvaren je čovjek, Europa misli da je prvi do Bergmana, jebote, dok Rajko, nakon što nije uspio u Americi, laprda po Motovunu dječici koja ga ne znaju o globalizacijskim imperijalnim kulturnim opasnostima najnovijeg Hollywooda! Čuj, ja već imam svoje godine, pa ću ti kazati da je prva ruka scenarija "Štefice Cvek" na naslovnici imala fotokpiju fotke Rajka Grlića i tog istog scenarija na rubu nekakvog bazena vile u L.A.! Vidiš, tada je Grilić bio toliko sretan i ponosan što je u Hollywoodu, da je na scenarij nafrljio tu fotku i kurčio se time kao da je slika prvog koraka na Mjesecu! Jasno, kad se u svijetu nije napravilo ništa, kad nema autorskog opusa, onda su osatala ova sranja suprotiva globalizaiciji i upravo toj Americi koja nas nije prihvatila! Što se Jugoslavije tiče, i tu je Kusturica iskreniji: Rajko plaće za Jugovinom ineresno, a Kusturicu boli kurac za nju sada najiskrenije, jer je svoje prežalio s onim komadom zemlje koji pluta po nekom njegovom imaginariju. Rajku fali zemlja u kojoj je za jedan film glavninu love dobio u Hrvatskoj, pa za drugi od SIZ-a Makedonije, pa kroz par godina onda brstio fondove BiH itd.itd., dočim je sada ovo jebeno tržište i teško je snimati neglobalizacijska lokalna sranja, nadasve kad nemaš što kazati a pri tome si dešperata na popizdit.
    Mogao bi ti sada kazati da mi nacionalisti, eto, jedni drugima praštamo sve, pa mi je tako Kusturica i kao Nemanja bliži od Grlića, ali, čuj, što ćeš, stari, tako vi to doživljavate - ja pak mislim da zato što je čovjek Srbin ili Bošnjak i što to ističe nije manje čovjek, i s mnogima sam od njih, vjeruj mi, zaista prijatelj; jednako tako, to što je netko Jugoslaven nije razlog da to skriva, da se kurči kako je on zapravo Građanin Svijeta, kako je on iznad tih svirepih nacionalizama, jer je to od početka laž: Jugoslaveni su nacija za sebe, jedna pored ostalih, nimalo iznad ostalih, i to što su ostali bez zemlje, to što mi Hrvati, Srbi i Bošnjaci imamo svoje domovine, a Jugoslaveni nemaj, što ćeš, moj Mosore, nema više ni Habsburške Monarhije in Turaka u Bosni, pa ćemo nekako već preživjeti.
    Nego, piši ti pa ili nazovi ili šalji broj, pa možemo mi satima o tome, možemo i na kavu, nema problema. Ionako nitko nikoga neće ni u što uvjeriti.
    Važno je samo jedno, a to je vjeruj mi moj iskren stav: zato jer ne ćemo ni u što drugog uvjeriti, ne treba odmah posegnuti za nožem iz čarape ili valterom za pasom.
    Čak ni u obranu Sarajeva.

    avatar

    16.04.2007. (15:46)    -   -   -   -  

  • mosor2

    Samo ovoliko. Pozdrav.

    avatar

    18.04.2007. (16:59)    -   -   -   -  

  • odmak

    Nemanja,
    moram se ispraviti. Razumijem razloge pisanja. Mislim da određeni antagonizam ide iz različitih kultura, različitih okružja. Ne treba zaboraviti da je Bosna pripadala Otomanskom carstvu i da je vrlo kasno (kraj 19 st.) aneksijom postala dio Austrougarske monarhije, kojoj smo i mi pripadali. Zapravo Dalmacija je bila pod raznim utjecajima, ali u tom smislu ne treba širiti temu.
    Bosni je nakon aneksije ostavljeno neko vrijeme prilagodbe ( mislim pet godina) – prelaza sa zakona koji su vladali u Turskoj na zakone koje je imala Austrougarska. Bilo bi deplasirano i potpuno nepravedno govoriti o nekulturi Turske. Osobno imam prijatelje muslimane iz BiH. Kulturne s vrlo istančanim ukusom. Naravno da takvi, obično samozatajni, nikad ne dolaze do izražaja.u sveopćem medijskom i inom žutilu. Izvukla sam jedan primjer drugačijih i drugih i znam da takvih primjera ima kod svih narodnosti. Mostar je svojevremeno, prije ovog nesretnog rata, bio primjerom građanskog suživota. Predaleko bi nas odvelo elaboriranje sukoba koji kao i ovaj posljednji vrati mukotrpan, spori uspon stanovništva na području B i H-a u neku koliko-toliku 'normalu'.
    Jasno je da rat izazove najniže osjećaje, same instinkte- nestaje dobrota i nadgradnja. Pojave se i opstanu najagresivniji i najprimitivniji- upravo fundamentalisti raznih naroda, vjera i običaja. U gradu i sa sela. Jednako. Ne treba zaboraviti da u Bosni žive ljudi najmanje tri različite vjere i svjetonazora. (jasno i bosanski Židovi a i druge narodnosti) Nigdje u svijetu čak niti u Americi koja je nova nacija gdje su pridošlice pristale da postanu Amerikanci nije riješeno pitanje različitosti. (Da ne spominjem Indijance Afroamerikance, južnoamerikance i druge, da ne govorim o starima, bolesnima, ružnima na kraju i ženama koji se još bore za određeni status)
    Otvara se pitanje različitih kultura koje ne moraju nužno biti 'niže' ni primitivnije.
    Jest, slažem se da je umarajuće danas biti pripadnik građanstva iako bi se i o tom pojmu moglo govoriti, jer i to je određena žabokrečina. Ja bih za sebe rekla da pripadam postgrađanstvu. A očajno je neprekidno biti maltretiran primitivizmima vlastitog naroda ali u tom smislu nije pravedno optužiti samo Bosnu.

    Usput znaš li kako je Štrok započeo.

    avatar

    20.04.2007. (19:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...