Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Kraljeva Sutjeska

    50 tisuća kvadrata negativne energije:Gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Iija Božić na pučkoj misi na Uskrs pozvao je na građanski neposluh zbog oduzimanja zemljišta Gvardijanova luka. Kako domaći tako i veliki broj župljana pristiglih iz dijaspore svečanu misu na Uskrs zapamtili su i po tome što je gvardijan samostana Kraljeva Sutjeska fra Ilija Božić pozvao prisutne da u srijedu 11. ožujka budu prisutni na zemljišnoj parceli koja se zove Gvardijanova luka te na taj način spriječe kako tvrdi gvardijan nezakonito otimanje crkvene i samostanske zemlje koja je najavljena na taj dan, piše Sutjeski vjesnik online .

    Riječ je o oko 50 tisuća kvadrata najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta između Aljinića i Kraljeve Sutjeske koje je samostanu oduzeto poslije II. svjetskog rata. Nove vlasti u Kaknju su poslije prvih demokratskih izbora zemlju vratile na korištenju samostanu koji je od tada i koristi brinući se za nju. Koncem 2000. Općina je posve nezakonito Gvardijanovu luku prepisala u vlasništvo poduzeću Agrotrend, nasljedniku poljoprivredne zadruge koja je između dva rata gospodarila ovim crkvenim posjedom kao i drugim samostanskim imanjem u Vlahovićima.

    Prljavi posao otimačine samostanske imovine u oba je slučaja, dakako bez znanja Samostana, obavio općinski Katastarski ured na čijem je čelu tada kao i sada izvjesni Nurčo Kurtović, potpisnik nezakonitih rješenja. Kako je poduzeće Agrotrend u međuvremenu privatizirano, novi vlasnik pokušava sada iskoristiti nepostojanje Zakona o povratku nacionaliziranog zemljišta te zaposjesti samostansku zemlju koja mu je nezakonito prepisana, na temelju ratnih odredbi jednonacionalnih kakanjskih vlada.

    Postojeći Zakon je ipak na strani samostana jer se nacionalizirano zemljište prema važećim zakonima u BiH, ne može privatizirati. Na temelju tog zakona, samostan je već prije nekoliko godina uspio kod Agencije za privatizaciju Zeničko dobrojske županije, zaustaviti privatizaciju 1946. oduzetog zemljišta u Vlahovićima pa bi tako trebalo biti i sada u slučaju luke.

    Ovo je drugi sličan takav pokušaj jer su novopečeni "vlasnici" prije tri godine isto već pokušali učiniti. Tada im je na pamet palo u Gvardijanovoj luci koju su nazvali "Luka Haljinići" organizirati teferič i to ni manje ni više nego na Veliku Gospu. Energičnim zauzimanjem tadašnje općinske načelnice Mirhe Kulović, taj je pokušaj tada spriječen pa je dopuštenje o održavanju teferiča brzopotezno povučeno.

    Hoće li Gvardijanova luka i dalje ostati gvardijanova i kako i na koji način će se riješiti ovaj dugogodišnji spor između samostana i takozvanog novog vlasnika, ostaje vidjeti. Posve je jasno da je slučaj ponovnog otimanja zemlje franjevačkog samostana pokazatelj totalne obespravljenosti Hrvata u općini Kakanj i njihovog ponovnog progona. Hrvati Kraljeve Sutjeske očekuju očitovanje o slučaju i općinskog načelnika Mensura Jašarspahića te politički predstavnici Hrvata u općini Kakanj.

    avatar

    11.04.2007. (14:12)    -   -   -   -  

  • Viđe komentara

    Bezobrazno i cinično ismijavanje našeg grada!

    Na blogu uskoplje.blog.hr prije nekoliko dana objavljen je post o izjavi V.Markovića, bugojanca koji eto predsjednik HNS-a.

    Naši sugrađani iz drugog dijela Gornjeg Vakufa, koji oni nazivaju Uskoplje, sa ushićenenjem i zadovoljstvom objavljuju njegovu izjavu koja omalovažava i u negativan kontekst stavlja Gornji Vakuf i sve njegove građane.

    Pitam se, čemu toliko zadovoljstvo? Šta „uvaženi gospodin“ time želi reći?

    Nisam mogao ostati ravnodušan na takve izjave, pa sam morao reagovati na ovaj način, a tako će biti i u buduće kad neko Gornji Vakuf spomene u negativnom kontekstu. Mene, kao građanina Gornjeg Vakufa, ta izjava je uvrijedila. Dragi moji Vakufljani, evo prenosim cjelokupan tekst sa pomenutog bloga i izjave V.Markovića, pa sami procijenite o čemu se radi:



    „ Koji izraz koristite kada za neku osobu, stvar ili pojavu želite reći da je beznačajna, sitna, tričava, da je lak posao i da, sve u svemu, ne predstavlja nikakvu brigu?
    Takvih izraza je jako mnogo, a iz njihove brojnosti, onako usput, mogli bismo izvući zaključak da ljudi jednostavno vole - omalovažavati.
    Mačji kašalj, trice i kučine, stoka sitnog zuba, pušiona, kamilica, pi..in dim....to su samo neki od izraza koje svakodnevno možemo čuti ili pročitati, a odnedavno gornjem dugom popisu pridružio se još jedan. Inaugurirao ga je Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji je neki dan, u trenucima nadahnuća, rekao:

    »Talijani, Poljaci i Ukrajinci za nas su Gornji Vakuf«.

    Bugojanac Marković govorio je o prednostima hrvatske i mađarske kandidature za nogometno prvenstvo u odnosu na konkurente, a usput je Gornji Vakuf svrstao uz mačji kašalj, pi..in dim ili, što bi Srbi rekli, sitnu boraniju.
    No, dodajmo da to nije prvi put da Marković stvari slikovito objašnjava sintagmom Gornji Vakuf. Prilikom gostovanja hrvatske reprezentacije u Izraelu, on je na sljedeći način komentirao rigorozne mjere sigurnosti, uobičajene za Izrael:

    Kakva dobrodošlica, pa nije ovo Gornji Vakuf. Vidiš da ovdje provjeravaju i boju očiju. Znaš, oni koje su klale zmije... “

    PS. Moje lično mišljenje je da ova izjava više govori o V.Markoviću i autoru spomenutog bloga, nego o Gornjem Vakufu!

    ...a neznaju oni da jedna pjesma kaže:” U tebi je Vrbas voda, puna klanaca, Gornji Vakuf ponos roda svih Bosanaca “

    avatar

    11.04.2007. (14:43)    -   -   -   -  

  • ?

    dobrosin je poznat po pozitivnoj energiji, tamo su svi nasmijani

    avatar

    11.04.2007. (20:28)    -   -   -   -  

  • ss

    Dobrošani su poznati kao: političari , zavodnici , seoski mudrijaši i prilivode.
    Začas se sližu sa balijama, ono ko nas zavadi....

    avatar

    11.04.2007. (22:18)    -   -   -   -  

  • u

    seri, seri sraćko jedna.

    avatar

    12.04.2007. (07:11)    -   -   -   -  

  • podjaz

    Ova zadnja rečenica u postu o zelju,o kakvoj se to travi radi da dobrošani nisu otvorili novi biznis sa novim boljim mogučnostima zarade?

    avatar

    14.04.2007. (09:22)    -   -   -   -  

  • Vrbas

    al mu ga suknuse gornjovakufljani, pardon ukrajinci i poljaci, hehehe

    avatar

    24.04.2007. (00:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...