Komentari

012station.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • Helix

    Sretan Uskrs posadi!
    (prigode će biti :))

    avatar

    06.04.2007. (15:14)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    Uvijek sam vjerovao u povezanosti misli, a bit će da je vaša veza misli bila jače kvalitete zbog internetske veze, tako da je telepatija pospješena internetskim modemom. - A što se tiče slike od tisuću riječi, to se zove imati konjske živce, svaka čast instruktoru! ;)

    avatar

    06.04.2007. (17:27)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Helix hvala također... pa onda nam preostaje samo da se čitamo do te prigode...
    @Margi hmm... dalo bi se raspravljat na temu konekcije i-veze i tijeka misli. Provesti neko znanstveno istraživanje čak ;)
    Posao NL najčešće nije glamurozan, ali je neophodan. Nitko od nas se nije naučio sam letjeti. Zato je presudna odgovarajuća selekcija kadrova za to zvanje. Na žalost iz osobnog iskustva znam i da to često nije tako. Kod nas je zvanje NL bila kazna, umjesto čast...

    avatar

    06.04.2007. (20:22)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    To je s mislima strašno zanimljivo! Baš sam nedavno gledala "Na rubu znanosti" - tako se govorilo o sinkronicitetu - nešto jako zanimljivo, a ako se dobro sjećam, bilo je riječi i o sinkronicitetu ljudskih misli. Telepatija, valjda. :-) Sretan Uskrs posadi!

    avatar

    06.04.2007. (21:48)    -   -   -   -  

  • fanny

    Ako u išta vjerujem - vjerujem u telepatiju. To je jedina stvar koja se ne čuje i ne vidi, a u nju vjerujem, a ponavlja se iz dana u dan, barem u mom slučaju. No to kod mene funkcionira samo s bliskim osobama, a možda je to zato što si međusobno povjeravamo misli u određenom trenutku. Ne mogu objasniti kako to funkcionira. Ali ponekad je doista nevjerojatno. Baš neki dan pričam s Pajom - kako sanjam određeni san već neko vrijeme - vrlo često, a on mi kaže da sanja skoro isti san dugo i da mi je već htio to reći. San je vezan za isto mjesto i iste ljude, a inače uopće o tome ne razmišljam u budnom stanju.
    A situacije u kojim pomislimo na istu stvar i jedan zausti, a drugi baš u tom trenutku o tome misli. Neki puta je to tako da me naprosto ostavi bez daha. A sad nam se što je starija - u tome pridružuje i Zmaja. Evidentno, a neobjašnjivo...
    A post o kolegi po krilima mi se sviđa. Nekoliko rečenica bez mnogo opisa i fraza, a sve je jasno, uz karikaturu naravno. I samo idiotu posao NL nije čast. Mislim da je lijepo vidjeti generacije, koje ostavljaš za sobom - kad znaš da si svakom dao - dio sebe, svog znanja i ljubavi prema određenoj profesiji. No, sve to pod uvjetom da - sustav normalno funkcionira. A ako ne - onda i nije čudo da se zanimanje NL smatra - kaznom. I uopće - pedagoški rad je sve više podcijenjen - to govori koliko su se mjerila vrijednosti srozala.
    Pozdrav tebi i posadi :)))

    avatar

    07.04.2007. (00:05)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @BigBlue ne znam gdje telepatiju uopće svrstati. Volio bi reći kako će daljnim razvojem ljudskog mozga jačati i telepatske sposobnosti čovjeka. No činjenica da je instinkt, predosjećaj, haragei, te da su ukupno razna ekstrasenzorna iskustva češće prisutna na animalnoj razini svijesti. Životinje puno češće pokazuju te sposobnosti od ljudi, Eto koliko smo napredovali kao vrsta, kad u biti još uvijek ne razumijemo nešto tako bazično i animalno. Naravno sretan Uskrs i Velikom Plavetnilu od posade ;)
    @Fanny mislim da se telepatija ljudi ili bića općenito koja puno vremena provode zajedno ili su povezana na neki drugi način, temelji se na ljubavi i na još nekim elektromagnetskim silnicama. Ne bi htio sad zvučati kao Tesla, ali mislim da je tajna u frekvencijama. Sve ima svoju frekvenciju, od planeta do zadnjeg zrnca pijeska. Bića koja borave zajedno logikom stvari trebala bi usvojiti zajedničku frekvenciju jer inače ne bi bilo ni slaganja među njima. Usvajanje takve zajedničke frekvencije zasigurno olakšava razmjenu misli između tih tijela koja imaju posebnu frekvencijou u okruženju drugih frekvencija. Ono kao da imaju svoj poseban ključ, kod, šifru, nosač-signal za navedenu komunikaciju među njima... stoga ti upravo šaljem telepatski Uskršnju čestitku u ime cijele posade (a ti poslije provjeri kad si pomislila na nas i pogledaj vrijeme ovog komentara ;)

    avatar

    07.04.2007. (10:23)    -   -   -   -  

  • happywedding

    ne znam što je telepatija i postoji li ali sam doživio slično iskustvo više puta...valjda su osjećaji moćniji nego što mislimo...

    avatar

    07.04.2007. (11:05)    -   -   -   -  

  • Berini dnevnici

    Svako dobro...... Dobra sličica :))

    avatar

    07.04.2007. (13:37)    -   -   -   -  

  • fanny

    :))) Negdje u to doba zapela sam na blagajni u Kauflandu i bila ljuta na samu sebe zbog senilnosti. Htjela sam izbjeći gužvu, pa smo sve kupili još početkom tjedna i onda ustanovim da nemam lješnjake. A moje društvo naručilo vanil-kifle od prženih lješnjaka. A kako to već ide, uzelo se još sitnica, pa sam zapela. Tako da naša telepatija danas baš ne funkcionira :)
    No sjetila sam te se malo kasnije, kad sam šuljala po teletekstu Nove tv i čitala sadržaj kanadskog filma "Željezni orao". Tek toliko da znaš, ako ne budeš imao pametnijeg posla, na programu je u 23.25 i tema su - vojni piloti - normalno gdje drugdje - na Bliskom istoku.
    To je doba kad imam najbolju koncentraciju za gledanje filma.
    A tebi i cjelokupnoj posadi - zajedno s malim kadetima - sretan i blagoslovljen Uskrs želim - zajedno sa svojim zapovjednikom i kadetkinjom :)

    avatar

    07.04.2007. (15:07)    -   -   -   -  

  • riba

    Telepatija, misao i psiha općenito nikada neće moći biti istražene do kraja, nikad predvidljive i nikada objašnjive koliko god mi mislili da sve znamo... Sretan Uskrs posadi!

    avatar

    07.04.2007. (20:55)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...maaa daaaaj, kakvo testianje dobrih živaca, letenjem??? Vagina smoke, duda varalica, žifci se testiraju kad ti njena gospođa majka dojde na vrata...:)

    avatar

    08.04.2007. (08:54)    -   -   -   -  

  • alkion

    Hvala uz dužni ispravak: ovo je NL na heliću a ja sam bio NL ma DBA (DBZ) tako da mi pojmovi ciklik i tsl. nisu baš u opisu radnog mjesta. Što se tiče povezivanja misli na daljinu? ha, čuj neka vržaja konekcija i uzročno posljedična veza mora postojati (barem bih želio da je tako). Naravno tu sam nekako istog mišljenja kao ti u komentaru koji si dao Fanny7. Iako sam ti već telepatsko čestitao (nevažno je slaviš li ili ne) evo i zvanično: Sretan Uskrs tebi i cijelij familiji.
    Fanny7 jednostavno ne mogu odoljeti. Film "Čelični orao" sam gledao još prije nekih desetak i više godina (čini mi se barem onako odokativno) i negdje na prvoj trećini sam odustao. Po meni takvu bedastoću od filma ni dijete ne bi tako režiralo. Naravno ima predivnih snimaka zrakoplova i to je sve... :)))

    avatar

    08.04.2007. (09:54)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Topsi nije bitno kako to nazivali, dok funkcionira. Žao mi je što se više ne ulaže u razvijanje navedenog. Vjerojatno iza toga stoji urota telekomunikacijskih lobija ;)
    @Pac također sve najbolje tebi i tvojima :D
    @Fanny nema nam druge morat ćemo nastavit vježbati po tom pitanju. Iron Eagla bolje da ne komentiram ;)
    Ujedno u ime zapovjednice postaje, kadeta te vlastito, zahvaljujem na Uskršnjoj čestitci i lijepim željama uz iste najbolje želje tebi i tvojima.
    @Ribaipo problem je što se malo ulaže u istraživanje navedenog. Naravno sretan Uskrs i tebi...
    @SagC bio Manga u obje situacije... zato vjeruj tvrdnji ;)
    @Alkione kod nas ta avionsko-helikopterska distinkcija nije bila toliko izražena kao u tvoje doba. Čak sam razmišljao prije objave da promjenim ciklik u palicu... al' rekoh neće valjda. U svakom slučaju princip je isti, ako ne čak i gori u prikazanom elementu leta ;)
    Naravno. Svako dobro i sve najbolje za Uskrs želim tebi, tvojima i ostatku tvoje posade ;)

    avatar

    08.04.2007. (10:59)    -   -   -   -  

  • alkion

    Da ne "dubimo" priču, ali ovdje se radi o tandem sjedištima i kad se iznerviraš možeš čak i šamare dijelit, a ja sam bio NL na rednim (serijskim) sjedalima i nisam imao baš tako lagani pristup pitomcu (kadetu). Izuzimam Utvu-66 i utvu-75 te cesnicu (to za mene i nisu zrakoplovi -više su mi kao fićeki u automobilizmu)... :)))

    avatar

    08.04.2007. (13:04)    -   -   -   -  

  • alkion

    Em ti starost???? Kad si sklerotičan onda to tako ide... Htjedoh samo reći da sam svojevremeno imao "onakav" ciklik živio bih od pokazivanja, a ne išao u ribare... :ppp

    avatar

    08.04.2007. (13:06)    -   -   -   -  

  • biti bolji-be better

    Pa narvano tebi i Tvojoj postaki želim Sretan Uskrs..jedan koji pokušava Biti Bolji
    baš bi volio imati telepatske sposobnosti...mislima razgovarati....čuo sam da neka plemena u Brazilu to mogu...

    avatar

    08.04.2007. (13:26)    -   -   -   -  

  • fanny

    Na žalost, ja sam mislila da je dovoljna garancija za film - Louis Gosset no, prevarila sam se. A predivne scene zrakoplova, ipak ne mogu "nositi" film. Nisam ga odgledala do kraja.
    Najbolji film koji sam gledala na temu vojnih pilota je iz 90-ih, TV film originalno - "By Down's Early Light", ne znam kako je bio preveden kod nas u kinima. Nikad ga poslije nisam gledala, nikom ni na pamet ne padne da ga ubaci u program.
    A trenutno se cerekam uz "Bogovi su pali na tjeme". Ne moram previše razmišljati, baš mi odgovara...
    Pozdrav :)))

    avatar

    08.04.2007. (14:50)    -   -   -   -  

  • fanny

    Već sam htjela pitati...što znači "ciklik"? Nazirem nešto, ali - tko pita, ne skita...

    avatar

    08.04.2007. (14:52)    -   -   -   -  

  • vanilla

    često mi se događa da mislim o nekomu kog se dugo nisam sjetila, i onda uskoro saznam nešto njemu/tomu, Sretan Uskrs! vanilla

    avatar

    08.04.2007. (14:58)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    Posado u tim dalekim prostranstvima, želim vam sretan Uskrs i mirno ... hmmm... mirno svemirsko prostranstvo. ;)

    avatar

    08.04.2007. (15:02)    -   -   -   -  

  • alkion

    Fanny: u ovom slučaju ciklik ne znači stvarno ono što kod helikoptera jeste. Naime: zrakoplov ima palicu (ili poluvolan) kojom se upravlja položajem zrakoplova u zraku (davanjem palice u lijevo zrakoplov skreće u lijevo, davanjem palice u naprijed zrakoplov prelazi u spuštanje (poniranje, obrušavanje), davanjem u desno zrakoplov skreće u desno, davanjem na sebe zrakoplov prelazi u penjanje,) i ima ručicu (ručice) kojom se kontrolira snaga (broj okretaja) motora (nešto kao gas kod auta - samo se postupak izvršava ručno a ne nogama)
    Na helikopteru je to malo drugačije jer helikopter može ići i vertikalno na gore (dole) bez promjene položaja, kao i lebdjeti iznad jedne točke na zemlji. Što se tiče palice za komandovanje njena upotreba se ne razlikuje od upotrebe na zrakoplovu, ali se željeno kretanje helikoptera postiže cikličnom promjenom koraka elise rotora (otud naziv ciklik) dok se snaga i lebdenje, kao i vertikalno uzdizanje i spuštanje vrše bočnom dvokomandnom komandom koju zovu kolektiv. U principu i jedna i druga komanda mijenjaju napadne kuteve krakova elise rotora. Da sada ne kompliciram previše i s nožnim komandama kojima se sprečava rotiranje helikoptera oko vertikalne osi.
    U ovoj karikaturi ciklik je samo parafraza za "nešto" sasvim drugo vezano uz "lebdenje" - naravno za takvo lebdenje treba ipak malo više mašte i literarne slobode...
    PS. ako te podrobnije interesira samo izrazi želju i na svom blogu ću napisati cijeli post i načinu rada komandi na heliću - upozoravam da mi to baš i nije struka - letio sam helića samo zabave radi i to jako malo.

    avatar

    08.04.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • fanny

    Hvala Alkione, ja ću uz vas dvojicu još i propilotirati :))) makar na simulatoru...

    avatar

    08.04.2007. (23:09)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Alkione hmm da... nezgodna su ta tandem sjedala. Nikad ih baš nisam volio (iako nisam imao izbora), a najviše zbog različitih vizura u lijevom ili desnom zaokretu. Puno ugodnije je sjediti u osi zrakoplova, ali čovjek se navikne kad mora ;)
    Na žalost bojim se da ne bi pomogao helikopterski nalet. Preskup je to sport kako god okreneš. Primjerice svega su 4 privatna helikoptera u Lijepoj našoj, a od toga su 3 tajkunska. Hiko ne računajući. A sat naleta na njihovom EC135 iznosi cca 1000 EUR, pa ti onda naplaćuj panorame ;)
    @Bolji hvala, uz iste želje. Znači nema nam druge... već put u Amazonu. Možda pronađemo i nekog potomka Jerry Drakea poznatijeg kao Mr.No ;)
    @Fanny dobro snimljeni/izrežirani i realativno realistični filmovi o zrakoplovstvu su prava rijetkost. Mogao bi izdvojiti svega nekoliko njih, a koji su više manje klasici u tom žanru:
    - Right stuff (Put u svemir), Last flight of Intruder (Posljednji uljezov let), Top Gun -> za ljubitelje metalnih ptica plamenog repa
    - Air America -> za ljubitelje transportnog letenja
    - Memphis Belle -> za ljubitelje 2WW

    Što se drugog pitanja tiče vidim da si je Alkion dao truda, pa ja neću puno daviti sa cikličnom (mjestimičnom) i kolektivnom (ukupnom) promjenom napadnog kuta lopatica nosećeg rotora. Ciklična palica je smještena ispred pilota (kao i obična upravljačka palica u avionu) i s njom se leti na isti princip. Naprijed-spuštanje i povlačenje k sebi-penjanje. Kolektivna palica je smještena s lijeve strane pilotskog sjedala poput ručice gasa u avionima i u principu tome i služi - povećanju snage na rotoru/motoru. Upravljanje pedalama (repnim rotorom) je u biti uvijek povezano sa promjenom te snage tj. pomicanjem kolektiva. Glavna razlika između upravljanja avionom i helikoptera, zamjetna je upravo u lebdenju kada dizanje-spuštanje kolektiva podiže helikopter vertikalno gore-dolje, a naginjanje ciklika pomiče helikopter u tom pravcu. Tada je lijeva noga rotiranje u lijevo, a desna noga u desno. Nadam se da si pohvatala ;)
    @Vanila hvala također. Naravno, dobro znam o čem' govoriš ;)
    @Margi ova svemirska prostranstva su po definiciji... prostrana... i mirna... no svakako hvala na lijepim željama ;)

    avatar

    09.04.2007. (10:22)    -   -   -   -  

  • fanny

    "Memphis Belle", slažem se - ozbiljan ratni film, "Air America" - zabavan akcioni, u kojem je letenje čista improvizacija (mislim da se pri neočekivanim uvjetima uvijek vidi prava sposobnost pilota), "Right Stuff" - odličan, s odličnim glumcima, a "Top Gun", osim dobro snimljenih scena letenja - sve ostalo mi je nekako - šećerkasto, ni kad je bio hit - number one u kinima, nisam baš pala na tjeme (možda zato što mi Cruise ide na živce)...
    A što se tiće vašeg truda u pojašnjavanju sistema upravljanja avionom i helikopterom (razlika), pohvatala sam bit, valjda zato što je u principu sve vrlo - logično. Žene i logika? Ja kužim samo ak' je logično. Prvi puta sam čula da postoje nožne komande, uvijek sam mislila da su samo ručne.
    No sama pomisao na poniranje i lupinge (što bi gore - sad je dolje), oblijeva me hladnim znojem. To bih podnijela samo da me netko na silu zaveže i to - praznog želuca. Divim se ljudima koji u tome uživaju. Dakle, vama dvojici - kapa dolje i hvala na poduci :)))

    avatar

    09.04.2007. (12:08)    -   -   -   -  

  • on.off.lutkica

    Zato sto si otvorila ovo dobices poljubac najdalje do petka od ljubavi tvog
    zivota ako ne prekines lanac. Sutra ce biti najbolji dan u tvom zivotu.Bilo
    kako bilo ako ne posaljes ovo najmanje 10 ljudi do ponoci bices zauvijek
    odbacena.Samo copy i paste ovo .Sretno!

    sorry za lanac , nisam mogla odoliti...pa vidi kako cakani sadržaj...poljubac i najbolji dan...moram to imati

    avatar

    09.04.2007. (12:51)    -   -   -   -  

učitavam...