Komentari

obsijana.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


 • Graditelj-zg

  Žbuka stvarno dobro izgleda,samo nisam mogao skužiti koliko slojeva ima? samo jedan sloj,ili su prije žbuke nabacili špric?
  kao šta si i sam rekao,velika prednost strojne žbuke je jednolična mješavina jer je stroj mješa,ručno mješana žbuka (u običnoj mješalici)nikad nemože biti jednake mješavine,pa se onda na zidu vidi razlika u boji.

  Zanimaju me te klupčice,stavljaš ih na prozor izvana ili iznutra? dali je taj granit otporan na smrzavanje,jer nije svaki granit otporan na smrzavanje.

  avatar

  03.04.2007. (13:31)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Samo je jedan sloj i nije nabacivan nikakav špric... moram priznati da mi je to prva vijest da se moglo stavljati prije gips-vapnene žbuke špric... baš ih budem pitao... naravno ako je to trebalo, sada je gotovo... jedino znam su na nekim mjestima kontakta cigle i betona stavljali mrežice, kao i gdje smo imali niz bužire, te na kutijama za roletne...

  Glede klupčica, granit ćemo stavljati samo izvana, a iznutra što god tko poželi... nešto jednoličnijeg izgleda... mramor ili kamen... a glede smrzavanja nemam pojma... srećom živim u Puli pa je tu daleko manji broj dana sa potencijalnim smrzavanjem... no eto imam nešto dodatno pitati prodavače granita... no zar nije istom logikom bilo koji drugi materijal koji je više porozniji jače skloniji problemima smrzavanja vode u njemu... ili su u šumi...

  avatar

  03.04.2007. (19:50)    -   -   -   -  

 • Reggie

  Category 6 Cabling link: Cat6_link pa ti vidi jel 5e bolji i jednostavniji :-)

  avatar

  04.04.2007. (09:33)    -   -   -   -  

 • Graditelj-zg

  Neznam ni ja dal treba prije gips-vapnene žbuke bacat špric,ali prije obične definitivno treba.

  a kod stavljanja klupčica pipazi da dobro zabrtviš spoj klupčice i prozora da ne uđe voda. problem bi mogao nastati nakon 5 ili više god kada kit izgubi svoja svojstva i oljušti se,pa bi mogla ući voda.

  kako to da ne stavljaš limene (aluminijke) klupčice,nekako mi one više odgovaraju za aluminijske prozore,a i teže ulazi voda na spojevima.

  avatar

  04.04.2007. (11:30)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Glede cat 6 infrastrukture, tip je odgovorio upravo ono glavno da se mrežna infrastruktura radi za nekih 10 godina unaprijed. Kabel sam dobio za nekih 1.93 kn/m što i nije strašno. Cat6 konekntori su po 3.14 kn (znači duplo, no stvarno smješna cifra), priključnica cat6 dvostruka 26.1 kn. Konačan iznos je zanemariv za taj dodatni plus. Istina trebalo se natražiti toga, no tko traži taj i nađe. No baš je zanimljiv tekstić... šteta što ga prije nisam pronašao... ne bih te morao gnjavio... no Za Borisa uvijek :)

  Što se tiče aluminijskih klupčica, iskreno nekako su davno otpali možda prvenstveno zbog zvuka kapljica po limu. Ništa strašno, no uz još činjenicu da je dio obitelji mnogo konzervativniji prema drugačijim rješenjima, ovo je idealno rješenje. Istina prozor u doljnjem dijelu za klupicu ima dodatni sloj izolacije (vjerojatno radi toplinske izolacije), no potruditi ćemo se oko brtvljenja, nema smisla kada se možemo potruditi oko detalja...

  avatar

  04.04.2007. (13:15)    -   -   -   -  

 • codegun

  meni je još prije žbukanja ostalo napraviti instalacije telefona i eventualno TV signala. Daj reci kaj si ti napravio s telefonom?
  I zašto razvlačiš te cat 6 kablove? Mislim, žena i ja smo informatičari, koliko ti podataka prenosiš ako ti wireless nije dobar? Ili su ti kablovi za telefon?

  avatar

  04.04.2007. (15:22)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Od ulazne točke u kuću (one slike gdje su cijevi za ulaz struje) do svakog stana idu širi bužiri za bez problema dva do tri kabela. Za telefon, portafon i eventualno nešto treće. Nakon ulaska u stan, po podu ići će kabeli kroz bužire do fiksnog mjesta za telefon i drugog za portafon.

  Na fiksnom mjestu za telefon nalaziti će se telefonska bazna stanica (koju već i imamo u trenutnom stanu) i svi ćemo biti spojeni sa bežičnim telefonima. Kabel od onog adsl splitera ide kroz bužir po podu do centralnog komunikacijskog mjesta gdje će se nalaziti adsl router, te switch za stan. Switch je potreban jer treba spojiti 11 UTP kabela, a centralno mjesto je blizu stropa (i utičnica je predviđena) u središnjem hodniku.

  Ako si netko želi dovesti svoju telefonsku liniju ima naravno bužire do svakog stana. U prvom naletu dovesti ćemo samo do stana na prvom katu. Iskreno doma imamo ISDN i prilično rijetko se koristi fiksni telefon, a mislim da se nikada nije niti desilo da su dvoje razgovarali, a treći je čekao slobodnu liniju. Naravno tome je doprinio ADSL.

  Glede cat 6 infrastrukture, pa baš je lijepi link lokalni mrežar stavio za prednosti ugradnje takve infrastrukture. Ništa strašno, no niti ništa posebno skuplje, a isplati se dati tu razliku. Vjerojatno si više nerazumno razbio cigli nego je ta razlika u odnosu na cat 5e.

  Što se tiče količine podataka, naravno da je primarni razlog budućnost. No eto trenutno u stanu imam dva servera, gdje na jednom radi torrent i kada završi prebaci na drugi server, kako bi mogli u istom trenutku preko mreže gledati više nas filmove, a zna se često desiti da istovremeno gleda troje ljudi i to je. Ovdje je usko grlo brzina diska, no tko zna što ja mogu očekivati za par godina, kada po istom kabelu bude išla televizija, internet, gledanje divx filmova, spajanje na centralni mozak, teleportiranje i sl.:) Plus, naravno da ću imati i wireless po stanu za prijenosna računala.

  avatar

  04.04.2007. (15:58)    -   -   -   -  

 • codegun

  ajde dobro, ako radi Torrent pa gledate filmove fakat imaš opravdanje.
  Da li si stavio koaksijalne kablove za antenu (TV) i da li si mislio na neku MaxTV varijantu, tada ti treba telefon (žica) blizu mjesta gdje je TV?

  avatar

  05.04.2007. (08:57)    -   -   -   -  

 • codegun

  ah, zaboravio sam, i sve pohvale za novi izgled bloga!

  avatar

  05.04.2007. (08:58)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Antenske kablove ćemo provuči kroz bužire u kao i sve ostale kablove u fazi pripreme podloge za glazuru iliti postavljanja toplinske izolacije na podove. Sve kutije i bužiri kroz zid za tv utičnice su već postavljeni i ožbukani, te se nalaze u svakoj sobi i dnevnom boravku. Vjerojatno se neće svugdje koristiti, no neka se nađe.

  Nisam razmišljao o nikakvoj MaxTv varijanti, jer sam se naučio na komfor da gledam što hoću i kada hoću, a naravno da to ima svoju cijenu. Već sam zaboravio što su to reklame i u tim rijetki trenutcima kada pratim nešto direktno na televiziji prilično se zbunim koliko ih ima. By the bay baš sam bacio pogled na t-com stranice i tamo piše da se adsl uređaj spaja sa maxtv prijemnikom sa klasičnim utp kabelom, pa mi i nije jasno zašto bi trebao biti TV blizu telefona. Zanimljivo je sada pitanje, da li koriste iste protokole kao i standardna ethernet mreža, ili samo koriste isti kabel i neki svoj protokol kako bi dobili na brzini i propusnosti.

  Što se tiče novog izgleda bloga, eto hvala... no moram priznati da je zapravo cijeli izgled samo jedan od template-a sa bloga, gdje sam promjenio samo boju komentarima...

  avatar

  05.04.2007. (18:40)    -   -   -   -  

 • Reggie

  Pa ljubi te Cat6 deda :-)
  Jel znaš kakav kabel koriste operateri kabelske televizije?? a?
  -> koaksijalan, isti onaj sa kojim smo buraz, ja i ti spajali 10Base2 mreže za prijatelja Borisa :-)
  Moj mrežni savjet je bio ako si vec odlučio za Cat6 onda radije razvuci optiku, pa šta češ radit kad za 2 godine izlete na tržište Boris-optički mrežni-diskovi (jer nema više magnetnih igli...)
  A i imaš sreće što su jednom mom mrežnom kolegi danas maznuli biciklo jer ga je slabo vezao Cat6 kablom (slike su na blogu :-D)

  avatar

  11.04.2007. (23:24)    -   -   -   -  

 • Pula

  I ja mislim stavit prozore al-drvo, da li si ti stavio Low-e staklo ili standardno? šta sa grljama, trebaju li ili se može bez? jer mi već sami prozori dođu 170.000kn pa se i bojim pitati firmu koliko bi došle još i škure.

  avatar

  14.04.2007. (12:59)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Da staklo je low-e. Oni ne ističu pojam low-e, već su stakla deklarirana kao 'dvojno izolacijsko staklo s lijevanom smolom, premazom i punjeno plinom Argon'. Pojam low-e kod prozora ti je taj premaz, a mislim da sam negdje na internetu i čitao kako će to postati u nekim zemljama obavezna karakteristika. Prilično jeftino se postigne bolja toplinska izolacija staklu.

  Prozor ima koeficijent toplinske izolacije 1.3 W/m2K, ali jedna dodatna specifičnost je što ima zapravo tri stakla od kojih su dva povezana smolom te zbog toga ima 10 dB veću zvučnu izolaciju. Istina ima zbog toga i protuprovalna svojstva, no to nije na katu bio razlog odluke. Inače 10 dB veća zvučna izolacija znači dvostruko smanjenje zvuka u odnosu na prozore sa uobičajenih 33 dB zvučne izolacija.

  Mi smo se odmah odlučili na roletne, jer grilje smatramo potpuno beskorisnim proizvodom. Naravno da prije stotina godina nije bilo mehanizama poput roletna i nije bilo izbora, no mislim da ih ponosni vlasnici škura ekstremno rijetko zatvaraju i upotrebljavaju. Možda postoje neke prednosti škura, osim starinskog izgleda, recimo kod ekstremnih bura jer je ipak fiksne pozicije, no uporabna uloga je mala. Pogotovo pri velikim kišama, baš ćeš se ti izvlačiti na kišu da ih zatvoriš, itd. I naravno škure koštaju skoro ko cijeli prozor, tipa cijena 3 škure = cijena 2 prozora.

  avatar

  15.04.2007. (12:26)    -   -   -   -  

 • Pula

  koje si drvo uzeo smreku ili ariš? za koji ste se vi dizajn odlučili premium, classic ili softline?
  super ti je ovo sa upotrebom kišnice u kupatilu, kako ste to smisliti, šta ima neki spremnik šta skuplja tu vodu sa pumpom koja poslije pumpa gdje treba ili kako? daj please broj tel. tog vodoinstalatera, da ga kontaktiram da i meni to napravi

  avatar

  15.04.2007. (15:33)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Drvo je ono koje nude u osnovnoj ponudi.. Mislim da se radi o smreki i lijepo izgleda. Što se tiče dizajna, mi smo se odlučili na softline. No ta odluka je bila toliko nebitna da sam morao ići gledati slike prozora, kako bih ti mogao odgovoriti što smo doista ugradili. Jedino mislim da ti izbor dizajna ovisi o modelu prozora. Konkretno mi smo uzeli 'genion' i tu smo mogli birati samo classic i softline.

  Glede vodoinstalatera, mislim da ti neću dati njegov broj, jer bih ti onda morao dati ujedno i broj vođe gradilišta, zidara, elektroinstalatera i krovopokrivača, a u stalno radno vrijeme i moga oca. Ako te nešto zanima slobodno pitaj, a možeš doći i na teren pa ti pokažemo što te zanima. Nije to neka nauka. Ako ikada dođeš, traži gazdu, pozovi se na blog i nemaš problema. Iskreno ne volimo da nam se nepoznati ljudi motaju oko kuće, na kraju krajeva tko to želi. No ako si normalna osoba rado ćemo ti pomoći.

  Ideju oko kišnice si točno shvatio. Imati ćemo jedan spremnik, a pumpa će stvarati pritisak i slati kišnicu. Cijela poanta je da dovedeš jedan posebni vod za kišnicu do wc-a i kupatila i preko ventila spojiš gdje želiš. Vodokotlići imaju zasebnu ulaznu cijev za vodu sa jedne strane i za kišnicu sa druge strane, jer oni po konceptu mogu imati dva ulaza. Odvojene cijevi za veš mašinu se spajaju u jednu i preko ventila se odabire da li će se koristiti voda iz vodovoda ili kišnica.

  avatar

  15.04.2007. (18:13)    -   -   -   -  

 • Pula

  hvala što si se potrudio pogledat ,a budući da sa žena, dizajn mi je ipak bitan - Lol. Nedavno smo konačno stavili smrikvu na dimnjak,znači krov je gotov, imamo već elektroinstalatera... (znači neću te gnjavit za niš drugo) pa bi mi dobro došao br.tel vodoinstalatera jer mi se čini najjednostavnije da mi to napravi netko tko je već radio pa sve zna, a ne da mu trebaju instrukcije. Hvala na pozivu,ali dolazak na gradilište mi ne bi pomogao, u teoriji kužim princip rada ali ipak sam žena pa za praktične radove mi traba vodoinstalater.

  avatar

  15.04.2007. (18:54)    -   -   -   -  

 • Šijanac

  Mislim da si krivo shvatila glede vodoinstalatera, vođe gradilišta, zidara, elektroinstalatera, krovopokrivača, itd. To je sve moj otac. On je kapo na gradilištu i glavna working klasa. Naravno ne bi ni on mogao to sve napraviti bez nas petoro pomoćnih radnika. Svaka cigla je prošla kroz njegove ruke, ali mi smo mu svaku dodali. On je stavljao malter, no mi smo ga zamiješali, mi smo štemali zid, on bi spajao vodovodne cijevi, mi bi rezali cigle za struju, on ju je postavljao, itd., itd...

  avatar

  15.04.2007. (19:31)    -   -   -   -  

 • Pula

  Aha, ništa onda ću morat za koji tjedan kad nađem vremena, odvest svog tatu na tvoj teren da mu tvoj tata ukratko objasni, stari mi se u sve to dobro kuži, pa će znat primjenit, a i može ti dati i free savjet ako ti treba za ono stropno grijanje jer ih je projektirao . Po slikama bi rekla da je to njegdje iza Radole, ćini mi se ona strma ulica prva lijevo prije Plodina?

  avatar

  15.04.2007. (20:18)    -   -   -   -  

 • Adelina

  Dobro pročitajte. Hvala vam za informacije.
  mmorpg

  avatar

  01.10.2008. (12:14)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...