Komentari

karakterclub.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • Wanda

    super post, dem. baš sam neki dan pričala sa frendom, koji je zainteresiran za alternativne stvari, a dosta je pod stresom i tako to. bi li mi znala reći što se od čajeva preporuča za umirenje? menta? nešto drugo?

    avatar

    28.03.2007. (08:17)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    Hvala, Wanda. Menta definitivno, ali onaj koji ja pijem je mješavina koja me umiruje, sastavljen od 11 biljaka, i to : cimet( obožavani začin), naranča, borovnica, kamilica, đumbir(koji se ne preporučuje trudnicama zbog mogućnosti spontanog pobačaja) i još par biljaka u tragovima.

    avatar

    28.03.2007. (08:24)    -   -   -   -  

  • CHOCO

    Iscrpno, kvalitetno i zanimljivo napisano... :-))

    avatar

    28.03.2007. (08:24)    -   -   -   -  

  • suza

    uredinice jako lijepi post. Obozavam caj ali onu "tvrdu" verziju, englesku i sva sam se najezila kada sam vidjela sliku stola u postu, ja bi tamooooo. Moram priznati da mi se zeleni jako svidja tako da vec godinama i parfem koristim, nekako mi je osvjezavajuci.
    Za raviole NO COMENT, osam i pol je a ja vec razmisljam o rucku! Mislim da cu u nedostatku vremena izvesti dragog na pizzu

    avatar

    28.03.2007. (08:40)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Wanda zar danas nije trebao ići neki drugi post... ili se meni nešto pomiješalo 8/
    I da... sad mi se zbog ovog posta odjednom pije čaj... pomorski... s rumom....

    avatar

    28.03.2007. (08:44)    -   -   -   -  

  • freestyler

    izvrsno i jako zanimljivo, s time da bi ja napomenuo da treba praviti razliku između čajevca (camelia sinensis, koji je vrlo rasprostranjen i koristi se za proizvodnju čajeva) i čajevca (tea tree ili melaleuca alternifolia, čije je stanište ograničeno na područje močvara i rijeka suptropskog obalnog područja Novog južnog Walesa u Australiji i čije se ulje koristi kao prirodni antiseptik) jer uprkos istome imenu kod nas, što je i mene dugo vremena zbunjivalo, radi se o dvije sasvim različite biljke .... još jednom jako dobro napisano ... uživaj ...:))))

    avatar

    28.03.2007. (08:56)    -   -   -   -  

  • Wanda

    @manga, u subotu, u subotu:-)))... dan za gosta-urednika. di ćeš rum sada natašte, a vidiš da si na kvasinu iša:-*

    avatar

    28.03.2007. (09:10)    -   -   -   -  

  • kruh i čokolada

    čaj je zakon!! Ja osobno ispijala sam ga na hektolitre tijekom dijete, kad bi mi voda već išla na nos, onda udri po čaju..:) Prilikom mog boravka u Londonu oduševio me pristup koji oni imaju prema čaju, način na koji ga spravljaju i ritual ispijanja...
    lorraine Odgovor na tvoje jučerašnje pitanje, s dijetom sam prestala početkom prvog mjeseca, tako da taman ovih dana ističe 3 mjeseca.. Od subote startam novi djir... I nije prvoaprilska šala...

    avatar

    28.03.2007. (09:25)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    odlican post uz jedan veliki ALI ....nabrajas engleze i njihov 5 o'clock tea a ne navodis da su oni upravo caj i ispijanje caja s mlijekom preuzeli od indijaca, za vrijeme kolonijalnih osvajanja indije. indijci caj piju i s mlijekom, zasladjena ali i s cimetom ili uz dodatak jos mozda nekih zacina (cardamom). engleski caj s mlijekom je jadna, blijeda i bljutava kopija indijskog.

    mislim da je indija i njihova kultura kao i tradicija ispijanja caja u ovom postu nepravedno zapostavljena. a trebalo bi joj dati gotovo jednaku pozornost kao i japanskom ispijanju caja.

    avatar

    28.03.2007. (09:31)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    @Choco, hvala, daleko je to od iscrpnog, zato će se ova tema protegnuti na više članaka :))))
    @Podloga, definitivno je rano za ručak, ali zato će danas kod nas biti kolača, ipak, ćemo vjerovatno u engleskom stilu opaliti čaj sa kolačićima :)))
    @Freestyler, hvala na informaciji. Ja to zaista nisam znala. :))
    @Kruh i čokolada, i ja ga ispijam na hektolitre:)
    @Lipa Mare, i ja se borim za ravnopravnost naroda, ali da bi napisala o putu čaja kroz Tibet, Mongoliju, Rusiju ili na drugu stranu Indiju gdje je čaj korišten u obredima za mantranja, sa opijatima, i svašta nešto,onda bi ga pisala danima i to studiju, a to nije cilj ovog posta, već samo sporadično doticanje sa svim kontinentima.
    Nema nepravde, samo ljubav šaljem i mir.

    avatar

    28.03.2007. (09:52)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    demjan, jasno je meni to, da si napravila samo pregled ali bas zato mi se upravo indija ucinila nepravedno zapostavljena :-(. pogotovo zato sto je uza sve i ogroman izvoznik caja. ali dobro, ti si autorica teksta i prihvacam tvoje razloge.

    avatar

    28.03.2007. (10:25)    -   -   -   -  

  • BMI 37

    Zanimljiva knjiga u kojoj se (izmedju ostalog) opisuje zavladavanje caja svijetom je "Povijest svijeta u sest casa". Jako zanimljivo stivo. Tamo npr pise da je organizirani uzgoj caja u Indiji poceo da bi se Velika Britanija oslobodila ovisnosti o Kini. Iako je tamo vec rastao na divljaka, trebalo im je N godina da to shvate. Do tada su pokusavali bezuspjesno. Ima i o kavi, o pivu, vinu, zestici (konjak, rum, whiskey) i kokakoli. Sest casa, jel. Ako vas put navede u knjizaru, pogledajte knjigu i procitajte sam kraj, gdje pisac opisuje kako dobiti pica kakva su bila u doba koja je on opisao u knjizi. Samo primjer: ako hocete kavu kakva je bila u Velikoj Britaniji kada je bio procvat kavana, napravite slabu filter kavu i ostavite da se podgrijava par dana :)
    Anbilivbl :)

    avatar

    28.03.2007. (10:34)    -   -   -   -  

  • mama bahama

    stvarno super post, samo što ja baš ne ljubim čaj.
    Nekako mi je to za one bolesne. A šta ćeš!?
    Jedini čaj koji mi je ostao duboko, duboko u sjećanju je onaj koji mi je baka kuhala kada sam bila mala, domaći od lipe ili kod jače bolesti od kamilice, ili onaj od preprženog šećera.
    Naravno, mi djeca smo ga dobivali samo dobro zaslađenog, a baka i dedek sa dodatkom rakije. Bože ,cure, kako je to mirisalo.......
    Pa miris one stare peći na drva u kuhnji, pa miris čaja, .....i znam da smo uvijek jele uz čaj kruh namazan sa mašću, ponekad posut šećerom ( da mast+šećer, vjerovali ili ne) i strašno nam je bilo smiješno kako nam se od masnih usta prave masni dukati po čaju u šalici.
    Eh. sjećanja, sjećanja.....
    mali sam skrenula s teme, ali.....ponijelo me.

    avatar

    28.03.2007. (10:55)    -   -   -   -  

  • babaipo

    moj glas za biljne čajeve i favoriti kamilica i zeleni, zeleni podvalim samoj sebi svako jutro umjesto kave i nekad prođe i to kao buđenje... što se dijete tiče nisam ni odustala ni posustala, priznajem, malo sam brljavila zadnjih 3-4 dana ohrabrena napretkom i ometena službenim putovanjem, a onda sam rekla "e ne može to tako" da se napredak ne bi otopio kao kockica leda na suncu. malo sam u zaostatku sa čitanjem postova, ali uglavnom vas vjerno pratim...

    avatar

    28.03.2007. (10:55)    -   -   -   -  

  • mama bahama

    Sjećanja me ponijela pa zaboravih na ove divne raviole. Ma šta drugo da kažem osim...BOLAN BI IH JEO I OZDRAVIO.
    Pa još se tu spominje i mađarica? Ajme....

    avatar

    28.03.2007. (11:09)    -   -   -   -  

  • suza

    Demjan: a znam da je rano za rucak ali kad pomislim na raviole sa spinacom, mljac. Ja danas bojkotiram kuhanje (ne iz ljenosti nego jednostavno nemam vremena) pa rucak pizza, a poslije kazalista idem na veceru ;) sladoled ili kup ali bez slaga. Zadnji put sam pekla cokoladne mafine i rozatu, moji ukucani odusevljeni sa un dijetom i kazu neka ostanem jos dugo dugo, prasci moji.
    Pozdrav svim djevojcicama i skupite pozitivne vibre prije vocnog dana (grrr)

    avatar

    28.03.2007. (11:20)    -   -   -   -  

  • Butterflies are beautiful...

    Demjan, odličan post! Ja sam pila onaj pravi gusti kineski čaj na jednoj promociji. To je užasno (baren meni, a koliko sam vidjela, i drugima)! To je užasno gusto, kao špinat, samo svjetlije od špinata. I nema nikakav okus. Uz to su poslužili neke slatke kolačiće od graška i graha. Ma stvarno, uopće mi se ne sviđa. Inače volim kineske recepte, ali ovo...Ja ostajem na zelenom čaju iz vrečice, a tu i tamo napravim od mente koju sama uberem kad idemo na Sljeme:-)!

    avatar

    28.03.2007. (11:34)    -   -   -   -  

  • ledena

    Ako se sjetim djetinjstva onda se sjetim čajeva od lipe, bazge i kamilice koje sam sama brala, zajedno sa roditeljima. Po lipu se išlo uvijek negdje duboko u šumu, da nije blizu cesta, isto i po bazgu. Onako mirisni pili su se sa puno medda i limuna. Crni, indijski čaj sam povezivala samo i isključivo sa bolešću i to onom gadnom,khm..
    Ove druge vrste čajeva sam otkrila na faksu. Prvo otkriće mi je bio Liptonov Earl Grey, za kojeg sam otkrila da mi izuzetno paše kada ga pijem sa mlijekom. I tako, malo po malo, čovjek shvati da crni indijski čaj nije nužno pomiješan sa crijvnim bolestima, već da može biti sasvim ukusan i inače.
    Moji vole piti one zimske čajeve, od jabuke i cimeta, sa limunom i medom. ostala mi ta kombinacija od djetinjstva.
    Stariju kćer sam nagovorila da proba zeleni čaj sa mlijekom. Sad ga već voli kao i majka. Dražesni - ah, muški su uvijek malo zaguljeni. Njima bi ponekad bilo najbollje u ruke dati luk i strijelu, pa nek uživaju...

    avatar

    28.03.2007. (11:41)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    ja sam u stvari luda za cajevima. volim earl grey (twiningsov), obozavam zeleni i to takodjer od twiningsa. ima ga sa limunom a u francuskoj sam otkrila cak i kombinacije zeleni-menta, zeleni-mandarina-naranca, zeleni-jasmin. mljac, odlicna stvar. dakle, ne radi se samo o dodanoj aromi vec i o dodanim biljkama. u nedostatku preporucam jednostavno pomijesati vrecicu zelenog i vrecicu mente.

    inace, za one na dijeti se preporuca zeleni caj ali i caj koji sadrzi koprivu. takodjer, za probleme s probavom ili nadutosti se preporuca caj od majcine dusice (lisce malve) ili pak komoraca (fenel)...

    za one koji rado jedu po restoranima, evo linka na danasnji clanak iz vecernjaka

    avatar

    28.03.2007. (11:49)    -   -   -   -  

  • zezalica

    nisam neki ljubitelj čaja, ali ako baš moram onda je to neki voćni, aromatičan, da više uživam u mirisu nego u okusu...
    gladna sam :((

    avatar

    28.03.2007. (13:02)    -   -   -   -  

  • suza

    @zezalica: ajde ljepotice misliti pozitivno, ako si jako gladna gricni vocku, ajde ajde mozemo mi to

    avatar

    28.03.2007. (13:27)    -   -   -   -  

  • Wanda

    OBAVIJEST UREDNICAMA: Molim da pogledajte moj mail na Gmailu. Thanks:-)

    avatar

    28.03.2007. (13:39)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Wanda eh znao sam da je nešto na esssss ;)
    btw nije bilo vremena za čaj od jutros... imali smo istovar dva teretnjaka iz kvadranta delta plus remont pokretne rampe na prihvatnom doku br.2...
    Eto trebalo bi to patentirat ko dijetu... upravljanje svemirskom postajom i cijelom korporativnom flotilom ;)
    p.s. glede obavijesti... jel to vrijedi i za gostujuće urednike? Ako da... ne znam gdje da gledam 8/

    avatar

    28.03.2007. (13:59)    -   -   -   -  

  • Wanda

    @manga... ne vrijedi za gostujuće urednike. oni nek uživaju, dok mogu:-*

    avatar

    28.03.2007. (14:37)    -   -   -   -  

  • kornati53

    Sjajan post.I ja već duže vrijeme otkrivam ljepotu čaja.Rado otkrivam nove okuse .Pri tom koristim samo čaj u listićima,mrvicama s dodacima komadića voća i sl.Čaj u filter vrećicama mi nije ni blizu ovim okusima...

    avatar

    28.03.2007. (14:42)    -   -   -   -  

učitavam...