Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (41)

Marketing


  • Furka

    Sve je to lijepo i krasno ali nije li pomalo očita ta retorika kojom općenito religija pokušava opravdati nedostatak Boga. Ako ne vidimo njegove znakove, to je zato što se ne trudimo dovoljno, ako radimo greške, to je zato što ne vidimo božji utjecaj.

    Uvijek, ama baš uvijek, se sve svodi na to da je čovjek slijepo biće koje ne vidi nešto tako očito. To bi bilo dobro opravdanje ali samo u slučaju da nije riječ o Bogu, jer Bog je po definiciji sveznajuć. On zna da li će čovjek ispravno protumačiti njegove znakove. To sad stavlja odgovornost na Boga jer ako on zna da znakovi koje mi on daje neće meni biti uočljivi, onda nisam ja kriv što ih nisam vidio, kriv je on jer je on a priori znao ishod.

    avatar

    22.03.2007. (14:20)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!

    Hvala don Angalo !

    Za naseg fantasticnog trijana, evo gdje ti logika propada.

    Ako ti imas dar slobodne volje i dar da slusas, to jest da moze htjeti ili ne htjeti da slusas ili primas nesto od nekoga koji ti nesto zeli reci, dali ti tvrdis da zato jer ti nisi htio slusati a onaj koji ti je to govorio je to znao, onda :NJEGOVA JE ZAPRAVO KRIVICA JER SE NIJE DOVOLJNO JAKO DERAO...?!

    Ma hajde brate, pokusaj nesto razumiti bez potrebe da to pokusavas opovrci bez da dovoljno prvo promozgas sto je zapravo bilo receno.

    Vidis i kod slusanja, prvo se zahtjeva da mi ZELIMO i pokusavamo nesto CUTI, a isto onda vrijedi i za razumjevanje.

    Ona metoda : " udri samo kao Maxim po diviziji, i ako dovoljno rafala opalis rezultati nece izostati, pobjediti ces", vise ne pali jer je i MAXIM danas bacen u ropotarnicu proslosti.

    KOJI IMADU USI NEKA SLUSAJU, a VJERA JE SLUSANJE I RAZMISLJANJE I SRCEM tj. nasom voljom.( sort of speake )

    avatar

    22.03.2007. (14:21)    -   -   -   -  

  • Yo soy Nati

    Baš dobro pišeš.

    avatar

    22.03.2007. (14:29)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Zanimljivo. Ne mislim na sadržaj nego na pisanje knjiga, općenito. Naime, zanimljiva je pojava da osobe do svoje popularnosti napišu knjigu-dvije. Nakon uspjeha naglo ih krene. Recimo, pokojni Prvi HR predsjednik. Napisao je jedni knjigu do 91. ("Rat protiv Rata"), a onda ga je naglo krenulo. U poznim ih je godinama, iako prezauzet državničkim dužnostima uspio napisati preko 10-15 kom. Isto tako, s dolaskom novog pape pojačala se i crkvena bibliografija.. baš zanimljivo.
    I na kraju jedno pitanje: zašto baš Don? Nekako mi vuće na Corleonea, ili...

    avatar

    22.03.2007. (14:50)    -   -   -   -  

  • edo

    Oduvjek me mučilo pitanje, pa ako je Bog svemoguć onda je moguće da i on vjeruje u Boga, zar ne?

    avatar

    22.03.2007. (14:53)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Nažigač dušice, da ti pomognem.."don" je pokazatelj reda u kojem se dragi nam Anđelko nalazi, a to su ti dominikanci. Kao što fratri (franjevci) imaju "fra". I tako ti se pred njihova imena stavljaju, ajmo to nazvati, titule.
    Vidiš..ti bi filozofirao, a nemaš ni osnovno predznanje...

    avatar

    22.03.2007. (15:11)    -   -   -   -  

  • budi vjernik

    imate lijepe tekstove i stvarno se slažem sa svime što pišete. I sam sam teolog svečenik ali istočnog obreda ali bavim se pitanjima spiritizma, demonologije i parapsihologije. volio bih se s vama dopisivati. moj blog se ttakođer bavi pitanjima religije i religija pa volio bih da ga posjetite! Hvala na razumijevanju!

    avatar

    22.03.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Brigitice dušice, s onim "don" aludirao sam na posljednje poteziće Kaptolčića oko (ne)iznajmljivanja "crkvene" zemljice seljačićima koju su kupili milodarima istih tih seljačina, pa planiranom izgradnjom komercijalnog restorančića u zvoniku katedrale, pa kupovinom silnih limuzinica kojim časne sekice navažaju svoje šefiće po Zagrebu, pa... imatoga još, dušice. A znamo tko je bio Don. Don Corleone od Cosa Nostre mislim, dušice draga. Ali, baš ti hvala što si me poučila. Čovijek cijeli život nešto uči...

    avatar

    22.03.2007. (15:54)    -   -   -   -  

  • http://dragonball7.blog.h

    komentiraj

    avatar

    22.03.2007. (16:40)    -   -   -   -  

  • Ivan

    Super! Hoće li uskoro vaša druga knjiga? Ako hoće (a molim Boga na tu nakanu)mogli bi nam na blogu citirati koji ulomak iz nje? S nestrpljenjem je očekujem.

    avatar

    22.03.2007. (16:44)    -   -   -   -  

  • DO-NA ( DOBRONAMJERNA

    NAŽIGAČ DRUŽE

    ŠTETA , NAKON PAR REČENICA SI POKAZAO SVE ŠTO ZNAŠ . NISI DOBAR NI U KRITICI NI U LOGICI A NI U OPĆOJ NAOBRAZBI . PA U ČEMU JE PROBLEM ??????

    TVOJ PROBLEM JE U IDEOLOŠKOJ ODREĐENOSTI - PODREĐENOSTI . AH DA NAŽIGAČ. MOŽDA FERALA ??????? DRUŽE HITNO MIJENJAJ DOBAVLJAČA INFORMACIJA I MIŠLJENJA , JER OVO VIŠE NIKADA NEĆE PROLAZITI. NAUČILI SMO I MI NEŠTO !!!!!!

    ZNAŠ ONU - KADA MI JE BILO 14 GODINA MISLIO SAM DA MI JE OTAC IDIOT. ALI KADA MI JE BILA 21 GOD. , BIO SAM ZAPANJEN KOLIKO JE STARI NAUČIO ZA SAMO 7 GODINA !!!!!!!!!!!!!

    ČEŠĆE NAVRAĆAJ NA OVAJ BLOG I MOLIM TE , RADI TEBE , NEMOJ NIŠTA GOVORITI-PISATI , NEGO SAMO ČITAJ PAŽLJIVO.

    DON ANGELO znači GOSPODIN ANGELO !!

    avatar

    22.03.2007. (19:28)    -   -   -   -  

  • blogblabla

    ti si rekao ovako :''vjera nam daje radost. Kada Bog nije s nama, svijet je pust, dosadno je i ničim nismo zadovoljni. Danas se dobro vidi kako svijet bez Boga sve više troši sam sebe, kako je to zapravo postao svijet bez radosti. Velika radost proizlazi iz velike ljubavi, i to je bitni iskaz vjerovanja.'' te rečenice su mi ostale u pamćenju.
    Svrati do mojeg bloga. ostavi koj komentar!!!

    avatar

    22.03.2007. (19:32)    -   -   -   -  

  • grga čvorak

    @Brigita, dušice… Dominik de Guzman…dominikanci… domini canes…božji psi (inkvizicija)…LLoLL.. ;)…

    ..inače, neki tumače LLoLL i kao ”lot’s of love”, dakle, puno ljubavi: lijepo, sviđa mi se.. pozzzz… ;))) …

    avatar

    22.03.2007. (20:13)    -   -   -   -  

  • nažigač

    DRUGARICE DO-NA,

    RASPITAJ SE MALO NEJELJOM NAKON MISE KOLIKO BI SE VJERNIKA
    SADA RADO VRATILO U ONA DOBRA STARA SOCIJALISTIČKA VREMENA.
    NARAVNO, SVATKO PAMETAN. OSIM ŽUPNIKA, JER I ON JE PAMETAN.

    A BOGAMI, I SVEĆENICI SU U ONA "TEŠKA" VREMENA BILI SKROMNIJI NEGO DANAS

    avatar

    22.03.2007. (20:56)    -   -   -   -  

  • nažigač

    "Oko za oko, zub za zub", veli Stari zavjet. Novi zavjet kaže: "Tko tebe kamenom, ti njega kruhom" i to mi se više sviđa. Hvala ti dragi Done na posjeti mom blogu i komentaru, za razliku od većine ja znam da su svećenici SAMO ljudi. Što se tiće Ferala - bez brige. Moje su "Vijestice iz budućnosti", dok "oni" imaju samo vijesti (iz budućnosti). Nasmijati čovjeka najveća je umjetnost, tako bar vele, pogotovo u ova teška, vrlo teška vremena...

    avatar

    22.03.2007. (21:56)    -   -   -   -  

  • budi vjernik

    hvala lijepo na savjetima budem ih se pridržavao Zahvaljujem i na tome što me niste napali i što već prihvatili mišljenja. Ja uvijek kažem ne treba čovjek biti vjernik da bi bio spašen, mislim na klasičnog vjernika, već ako živi osoba na moralan i ljudski način i po onome što je Isus rekao i usavršio to je onda to! Ali ipak čovjek ima neki obilježeni put ako je vjernik u klasičnom smislu.

    avatar

    22.03.2007. (23:04)    -   -   -   -  

  • Victoria Sanctorum

    Dobro kaže stari maher Ratzinger.

    Radost je jedno od vidljivih vanjskih obilježja pravog sljedbenika Kristova.
    Kršćani su spremni na pjesmu čak i kada ih se okuje (naravno, bez pravog razloga za kaznu!).
    Pogledati: Djela Apostolska 16, 25-35
    Tu radost sam uočio kod starijih generacija svećenika koji su odradili svoje poslanje ostajući vjerni Gospodinu u svim kušnjama i nevoljama kojih je bilo napretek. To vidim i kod mlađih svećenika koji imaju izraziti smisao za humor (Anđelko je jedan od tih! - sada se on pita otkuda ga znam. Hi,hi,hi!) i tada znam da su na pravom putu. Naravno, nije to jedini ni isključivi znak, ali se susreće.
    O svom iskustvu vjere mogu reći da je ona kod mene napredovala postupno i ne uvijek ravno, nailazeći u svom napredovanju na uvijek nova i zahtijevnija iskušenja.
    Mislim da se vjera ne može staviti na dobru banku i tada živjeti od kamata. Ako vjera kod kršćanina ne napreduje tada sigurno nazaduje.
    Kada Ratzinger kaže da vjerovati znaći postati sličan anđelima i na neki način lagan, to otprilike znači jedno iskustvo kao da si iznad svega što se tebi i oko tebe dešava. Tada imaš potpuno drugo viđenje događanja i lako shvaćaš smisao postojećeg. Tada ni radost više nije općenita radost, a ni žalost nije općenita žalost.
    Ali tu emocije nisu isključene iz zbivanja. Ne, još više su pročišćene i lišene suvišne emotivnosti.
    To mi npr. pomaže da sasvim drukčije gledam na bližnje i sve ljude koje susretnem.
    Imam jednog susjeda koji nije moje nacionalnosti, a drugog pripadnika stranke meni suprotnih stavova. Pa razmišljam: Ma daj, imaš jedan život i šansu za razviti odnos s tim ljudima koji će se temeljiti na Evanđelju. Učinio sam prema njima (za početak) nekoliko gesta gdje sam im na neki način pomogao. Hej ljudi! mi sada kad se vidimo gotovo se takmičimo tko će koga pozvati na piće u bar ili kod kuće ili ako bilo što treba priskočimo jedan drugome u pomoć.
    A moglo je biti i drukčije. I nije sve zapisano na zvijezdama, jer i mi dio naše sudbine imamo u svojim rukama.
    Ovdje ima jedna tajna!
    Ako želiš upoznati Boga, nije ti potreban studij niti dugogodišnje sjedenje u pepelu.
    Učini nešto dobro prvom čovjeku na kojeg naiđeš i tada ćeš ga osjetiti u dubini srca.
    Hrabro!

    avatar

    23.03.2007. (01:07)    -   -   -   -  

  • angelo

    @VS: Bravissimo! Doista u toj i takvoj, konkretnoj, stvarnoj, praktičnoj i životnoj ljubavi prema bližnjemu (čovjeku u bilo kojoj i kakvoj potrebi) jest - pobjeda svetih! Zato i kaže Riječ Božja da je vjera bez djela mrtva. Ja slikovito velim da je takva, samo "teoretska" vjera, kao klima uređaj s golemim mogućnostima, ali koji nije uključen (pa od njega niti nema koristi, osim što, jadan, samo "može" biti samozadovoljan neostvarenim potencijalima). I ti samo hrabro!
    PS: Netko je spomenuo kako je kardinal Ratzinger tek postavši papom počeo "štancati" knjige. Taj pojma nema - gotovo sva svoja djela B16 je napisao kao kardinal, ali izdanja su obnovljena i potražnja je neusporedivo povećana, što je sasvim razumljivo. U tom je smislu i usporedba s predsjednikom Tuđmanom potpuno neumjesna.

    @nažigač: Slažem se s tobom. Doista, najvrjednije što čovjek može u ovome kratkom životu učiniti jest u svojoj maloj sredini "nažigati" što više dobrote i ljepote. Sve drugo je slama. A primjedba u vezi s FT-om bila je tek asocijacija - jer oni (premda nekad doista duhovito) ipak "nažigaju" nešto sasvim drugo.

    Pozdrav svima!

    avatar

    23.03.2007. (10:50)    -   -   -   -  

  • Ćale

    @Brigita, ...
    Don Anđelko nije dominikanac (Red propovjednika),
    iako i on propovijeda za ambonom, ali i on-line.
    On nije redovnik, nego tzv. 'vanjski' ili 'dijecezanski' ili 'biskupski'
    (ovisno kako se u kojem kraju kaže) svećenik,
    te se oslovljava s vlč. ili don.
    Tako su barem mene učili.

    avatar

    23.03.2007. (10:51)    -   -   -   -  

  • Brigita

    ja mislim da je...možda si ti negdje drugdje drugačije pročitao....pa bi me mogao prosvijetlili u tom slučaju. Bijeli fratri iliti dominikanci imaju don, i ja mislim da je Anđelko njihov "član"

    avatar

    23.03.2007. (12:06)    -   -   -   -  

  • Ćale

    @Brigita
    Posjeti www.dominikanci.hr, pa ćeš se uvjeriti da se oni oslovljavaju s o. (otac). Don Anđelko je sigurno dijecezanski, jer ga znam. Pročitaj njegov intervju od 23. veljače 2007. na ovom blogu... Tu ćeš pročitati između ostalog Kao članu prezbiterija Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup mons. Ante Jurić dopustio mi je angažman u Vojnom ordinarijatu Republike Hrvatske...
    Ma nije bitno, kako ga oslovljavati (a ja baš zapeo objašnjavati...), bitnije je slušati/čitati ga.
    Pozdravljam.

    avatar

    23.03.2007. (12:49)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Hvala što si mi pojasnio...svi donovi koje ja znam su dominikanci i moram ptrznati da sam bila duboko uvjerena u svoje tvrdnje. Hvala na odgovoru! Dobro je znati više...

    avatar

    23.03.2007. (13:06)    -   -   -   -  

  • tip

    crkva propagira radost, ljubav, sreću, čovjekovu vlastitu volju. kad muškarac voli muškarca šta nije to njegova volja, ljubav i sreća?!
    Si gladan? Evo ti pizza..., ali da je nebi slučajno pojeo!!
    ?:/

    avatar

    23.03.2007. (13:48)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Crkva propagira čovjekovu volju odnosno pravo na slobodnu volju iliti vlastiti izbor, ali postoje Zakoni po kojima se vjernici (u ovom slučaju katolici) trebaju ravnati.
    Opet s druge strane, možda bi netko moj stav sasjekao u korjenu, svatko bi trebao biti ono što jest. Stalno se ponavljam (neću više obećajem), ali.........
    Ako se netko ne slaže da je homoseksualizam uredu....neka se ne slaže
    Ako si takav...takav si. (možda nisi..navodim samo primjer) I budi sretan i zadovoljan. Ne bi se ja puno zamarala sa time što netko drugi misli.
    Bitno je ono što je u srcu.....

    avatar

    23.03.2007. (15:48)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Ako netko slučajno povremeno čita moje komentare mogao bi zaključiti da sam vjernica (trudim se biti)...onda nekako ispada da ne podržavam nauk svoje Crkve, ali tko ima srca tjerati nekoga na nešto ili mu pak braniti??? Ako je u srcu sve uredu, onda je i u djelima

    avatar

    23.03.2007. (15:54)    -   -   -   -  

učitavam...