Komentari

haleluja.blog.hr

Dodaj komentar (44)

Marketing


  • Neno

    Slažem se s tobom.
    kontakt.bloger.hr

    avatar

    18.03.2007. (16:17)    -   -   -   -  

  • Feba

    Mislim da ću malo proučiti život tog čovjeka. Ako nikad do tada ili od tada, na ovom koncilu pokazao je hrabrost i duhovnu mudrost.

    avatar

    19.03.2007. (12:52)    -   -   -   -  

  • diana 1

    Pazi!!
    Post 3,1 "Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog."
    Mudrost nije istoznačna intelektu.
    Mudrost je sveobuhvatna duhovna dimenzija bića koja uključuje i emocionalnu i intelektualnu inteligenciju. Mudrost je ta koja vodi do spoznanja istine.
    Mudrost ne zavodi,ne potrebuje lukavost,ne mijenja se vremenom...

    Post 3,1-7"Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" 2 Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 4 Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! 5 Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." 6 Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7 Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli."

    Razum ide za logikom, dapače logično zaključivanje je razumska kategorija.
    I dobismo sljedeći razum ono što smo i htjeli, postasmo kao bogovi, razlučujemo dobro od zla i mislimo da smo mudri!!
    Što je previđeno?
    Božanska Mudrost, bezuvjetna ljubav i poslušnost!!
    Te kategorije nisu dohvatljive golim razumom,
    one moraju biti konzumirane i srcem!!

    Ako niste primjetili, prekratko živite, nikada ljudsko poimanje nije moglo povući isključivu crtu između dobra i zla. Uvijek postoji neka siva zona, uvijek je pitanje s koje se strane medalje problem promatra i tko su sudionici. Uvijek nedostaje ljudskoj mudrosti Božanska Mudrost da rasudi i Božanska Milost da oprosti. Čovječja mudrost je najjača u osudi!

    Mir Božji bio sa svima nama!
    diana 1

    avatar

    20.03.2007. (11:05)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Kljucno pitanje nije ni pitanje mudrosti, ni logike, niti razuma, vec povjerenja. Kome vjerujemo? Bogu ili covjeku, Rijeci Bozjoj ili Ljudskom nauku? Biskup Strossmajer odlucio je svoje povjerenje podariti onome koji to jedini zasluzuje riskirajuci zbog te ljubavi uistinu sve sto je vrijedno u ocima ovoga svijeta. Neka je sva slava, hvala i cast Bogu koji je progovorio kroz hrabri istup svog sluge!

    avatar

    20.03.2007. (22:44)    -   -   -   -  

  • daat

    Nisam pročitao cijeli tekst koji i tu stavio/la, ali mislim da nikome nećeš ništa dokazat time da je on priznavao ili nije priznavao papin primat. Ko vjeruje, vjeruje, ko nevjeruje, nevjeruje. Mislim da to uopće nije ni bitno ima li papa primat. Za čovjeka je dobro da ima nekoga kome će bit poslušan, mislim da nema nijedne osobe ko se može posvetit bez da nekome bude poslušan, pa bio to papa ili pastor ili guru ili roditelji.

    avatar

    21.03.2007. (01:24)    -   -   -   -  

  • Josip Strossmayer

    Sveto je pravo u Crkvi da svatko može reći što misli,sve do onog trena dok o nekom vjerskom pitanju nije pala konačna odluka.Vi pitate:"Kome vjerujemo?Bogu ili čovjeku?" Kod biskupa to nije došlo u pitanje,jer on je nakon svoga mišljenja,i nakon konačne odluke crkvenih otaca,i dalje ostao vjeran Bogu i Svetoj Katoličkoj Crkvi!!

    avatar

    21.03.2007. (08:25)    -   -   -   -  

  • škoro

    Ovo je "malo" izvan teme, al moram pitati. Zasto vi protestanti vicete Haleluja umjesto Aleluja? Odakle to "H"? Mozda je glupo pitanje, al eto... Pozdrav! :)

    avatar

    21.03.2007. (16:11)    -   -   -   -  

  • diana 1

    Ne, ključno pitanje je sud savjesti.
    Činjenica da je biskup bio tako rezolutan i grub govoreći po svojoj savjesti ne znači da je odbacio cjelovitu Crkvu kojoj je pripadao, a niti ga je ona odbacila. Ostao je vjeran i pored kamenja smutnje! Daklem moja je Crkva itekako tolerantna i slobodoljubiva!! No ne i demokratična, a to nažalost, uvijek "modernim" umovima, predstavlja najveću tegobu shvaćanja.
    Tako me pojedinačni slučajevi zahvaćeni napadom "Nove Istinoljubivosti" i "Slobode riječi i ideja" više zamaraju nego pozivaju uzorom, ta bilo je raznih prelazaka s jedne na drugu il treću stranu vazda-
    muka je u tome što se držu strane! a ne postavlja pitanje jedinog Ideala za kojim žudim i sebi u takvim prilikama šapnem preispitujući savjest:"ŠTO BI MOJ KRIST U OVOJ PRILICI VOLIO DA UČINIM?!"

    Mir s vama i ljubav moja
    diana 1

    avatar

    21.03.2007. (18:11)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Zapravo je pitanje da li je biskupa napustila hrabrost kada se nasao pred vrlo konkretnim pritiscima?
    Svi vrlo dobro znamo da je RKC crkva tolerantna i slobodoljubiva, a svjedoci o tome i ovaj prikladan citat:

    'U svom djelu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e copernicano, objavljenog u Firenci 1632. godine, Galijelo Galilej je iznio učenje Kopernikovog heliocentričnog sustava kao jedino ispravnog, i zbog toga ga je inkvizicija 1633. godine stavila u okove i odvela u Rim, kod pape Urbana VIII. Poslije dva tjedna provedena u karanteni na inzistiranje Ferdinanda II. de Medicia, premješten je u rezidenciju toskanskog konzula. U travnju 1633. godine inkvizicija je počela ispitivati Galileja, da bi sa suđenjem počela 22. lipnja 1633. godine i u sudskom procesu ga osudila na odricanje od svog učenja, na što je on i pristao, bojeći se da ga ne bi zadesila ista sudbina kao i Giordana Bruna iz godine 1600., kao i na zatvor neodređenog trajanja što je kasnije papa Urban VIII. pretvorio u konfinaciju (kućni pritvor). Pritvoren do smrti u svojoj kući u Firenci...'

    Dirljivo, zar ne? No, ipak, da ne bude sve na temelju samo jednog primjera, pa makar on bio i jedan od povjesno najpoznatijih evo jos jedan prikladan citat:

    'Zbog sukoba s katoličkim naukom talijanski renesansni filozof i dominikanac Giordano Bruno gol je na lomači kao heretik spaljen na Rimskom trgu Campo de' Fori 17. veljače 1600. od strane svjetovnih vlasti. Ni John Frith engleski protestantski vjerski reformator nije imao veće sreće spaljen je na lomači u Smithfieldu izvan Londona 4. srpnja 1533. zbog odbacivanja nauka o čistilištu i transupstancijaciji. Jan Hus spaljen je zbog vjerovanja da je Isus Krist poglavar crkve i jedini posrednik između Boga i čovjeka 6. srpnja 1415. u Konstanzi, Njemačka, Lord Cobham spaljen je iz istog razloga dvije godine ranije, Louis de Berquin biva spaljen na lomači 17. travnja 1529. u Parizu. Girolamo Savonarola također je odbio papino tumačenje Svetog pisma, te je 23. travnja 1498. spaljen na trgu Piazza della Signoria. William Tyndale spaljen je pak 6. listopada 1536. zbog tvrdnje da je nauk o čistilištu papinska izmišljotina. U svim ovim slučajevima pogubljenje su izvršile svjetovne vlasti.'

    Zar je uvazeni biskup Strossmajer mogao racunati na bitno blazi tretman?

    avatar

    21.03.2007. (23:44)    -   -   -   -  

  • mirta

    Hej :)
    J.J. Strossmayer je rekao svoje mišljenje no nakon što je dogma donesena, ostao je vjeran Crkvi, nije se odijelio i osnovao novu crkvu. Da li postoji njegov govor nakon što je dogma proglašena?
    I biskup Hefel iz Njemačke (veliki pobornik protiv nepogrešivosti pape),nakon velike i žestoke duševne borbe sa samimo sobom i nakon silnih objeda pristaša opozicije,objavio u svojoj biskupiji dekrete,te između ostalog rekao:
    "nekoliko sam se mjeseci borio sa samimm sobom dok sam smogao snage da se pomirim sa saborskim dekretom i iskreno se slobodno podvrgnem najvišem crkvenom autoritetom.ono što sam jasno predviđao,zaista se dogodilo:taj korak mi je vratio unutrašnji mir".

    ... be continued in the e-mail version! :)
    Veliki pozdrav i blagoslov tebi i tvojoj obitelji! :))

    avatar

    22.03.2007. (00:44)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Pitam se sto znaci 'ostati vjeran crkvi': izdati Istinu i priznati svoju nemoc da bi sacuvao zivu glavu i/ili polozaj, imetak i povlastice, ili to znaci priznati pogresku u svom razmisljanju?

    Protestantske crkve, crkve reformacije i crkve reformacijske bastine, koje iznad svega zele slijediti Bozji nauk, a ne ljudski (mada i medju njima ima iznimaka) u svom su nauku u cijelosti suglasne tvrdnjama biskupa Strosmajera i ne nalaze u njima nikakve mane.

    S druge strane odijeliti se i osnovati novu crkvu nikada nije bilo ni dobro, niti pozeljno rjesenje. Reformacija nije trazila odcjepljenje (osim anglikanske crkve koje je nastala kao rezultat politicke odluke) vec reformu koja je ugrozila moc vlastodrzaca unutar RKC i zbog koje su oni koji se ni pod koju cijenu nisu zeljeli odreci Istine, ostali odjeljeni od sredine koja ih nije prihvatila.

    avatar

    22.03.2007. (09:41)    -   -   -   -  

  • mirta

    Crkva je Božje djelo, i zato biti vjeran Crkvi znači biti vjeran Kristu kroz poslušnost onima koji vode crkvu. Sotona može biti sve samo ne ponizan i poslušan i zato je jako važna poslušnost.
    Crkvu čine ljudi, zato je i grešna i sotona ju rešeta kao pšenicu, bilo je toga u povijesti što je pokazalo to rešetanje i čovjekovu slabost.
    Mislim da je važan autoritet i da ne može svatko ići na svoju stranu, ako primijeti da nešto nije u redu onda je važno moliti za pomoć Duha Svetog jer On zna najbolje kako i druge uvesti u istinu. No pokazalo je se da svako "iznošenje" istine rezultiralo podijelom... a podijele nisu od Božjeg Duha. :(

    BB! :)

    avatar

    22.03.2007. (10:16)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    'Crkva je Božje djelo, i zato biti vjeran Crkvi znači biti vjeran Kristu kroz poslušnost onima koji vode crkvu.'

    Problem1: crkva je Tijelo Kristovo, organizam a ne organizacija!
    Problem2: Kristovoj crkvi glava je Krist, a ne niti jedan covjek!
    Problem3: vrlo je upitno koliko RKC nakon svega jos uopce ima veze sa crkvom Isusa Krista :-(

    'Mislim da je važan autoritet i da ne može svatko ići na svoju stranu,...'

    Da ali ciji autoritet: ljudski ili Bozji? Ja izabirem Bozji!

    'ako primijeti da nešto nije u redu onda je važno moliti za pomoć Duha Svetog jer On zna najbolje kako i druge uvesti u istinu.'

    Amen!

    avatar

    22.03.2007. (10:22)    -   -   -   -  

  • dobronamjerni

    Jako zgodno razmišljanje, debatiranje i silina riječi s naglaskom na uvjeravanje u ispravnost osobnog mišljenja.
    No vrijeme i mjesto s kojega to činiš, nije u skladu s tvojim riječima i uvjeravanjim.
    Na koncu mislim da nije u skladu s moralom, a tvoje ne poštivanje autoriteta pokazuješ dijelom, jer "kradeš" od svog radnog vremena.

    avatar

    22.03.2007. (12:02)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Tesko je javno priznati svoju pogresku, no i to je jedna od stvari koje definiraju krscanina.
    Nije tajna da nanovorodjenjem nismo postali savrseni, vec da se radi o procesu kroz koji polako ali ustrajno, uz Bozju pomoc, ispravljamo svoje mane. Kako svi, tako i ja.
    Ne znam tko si ni kako znas, no istina je - dozvolio sam sebi biti povucen radoznaloscu i nestrpljenjem pa odgovoriti s radnog mjesta. Ipak, iako to principijelno nije u redu, ne mislim da sam time ikoga ostetio. Svoj sam posao marljivo i savjesno obavio, a umjesto da odem na petominutnu pauzu zapaliti cigaretu, ja sam (posto sam nepusac), eto, skoknuo pet minuta na blog.
    Ispovjedam javno svoj prijestup i iskreno se kajem za pocinjeno.
    Samo mi jedno nije jasno: kakve to veze ima s temom?

    avatar

    22.03.2007. (16:40)    -   -   -   -  

  • Neno

    Uistinu hrabar govor Strossmayera... Samo želim istaknuti da je poslušnost Bogu jednako poslušnosti Riječi. Izvor treba biti jedan - sama Riječ i uvijek joj je potrebno se vraćati. Više treba biti poslušan Riječi, nego Crkvi kao organizaciji. Ne bi ni nastale bezbrojne denominacije i sekte da se vraćalo Riječi, niti bi većinska RKC bila onakva kakvu poznajemo danas.
    Veliki pozdrav
    www.kontakt.bloger.hr

    avatar

    22.03.2007. (20:20)    -   -   -   -  

  • Dora

    Fulo si profesiju trebao si ichi u propovjedache ;) samo me jedno smeta zasto crnich i blatish po RKC (ne direktno), ti se postavljash kao neki sektash koji hoche sve privuch na stranu protestanata i neshto posebno shto me zasmetalo zasto sa tolikim prjezirom doslovno omalovazhavash Papu?? Kako sam prvi puta na tvome blogu bome sam se dobro i zadrzala, dodushe nisam procitala dosta toga ali vechinu jesam i moj zakljuchak je da si u nekim trenucima i nisi tolerantan, pa svak valjda ima pravo na svoje mishljene ???
    Bog te blagoslovio D.

    avatar

    25.03.2007. (01:33)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    @Dora
    Nisam tolerantan, niti to zelim biti. Ako malo bolje proucis Sveto Pismo, vidjeti ces da ni Isus nikada nije bio tolerantan, pa zasto bi onda bio tolerantan ja koji ga nastojim nasljedovati? Mene ne zanima tolerancija, vec istina, ma kakva ona bila. Istina, nazalost, vrlo cesto nije ugodna, no ona uvijek oslobadja kada je prihvatimo.

    Ako si pazljivo iscitala moje postove zacjelo si zamjetila da ne tvrdim za sebe da sam narocito pametan, niti da sam neizostavno u pravu. Kao covjek, i ja grijesim i neke stvari zakljucujem pogresno. No, zelim znati istinu pa sve propitujem u svijetlu Rijeci Bozje, bas kao sto je to u ovom govoru uradio i biskup Strosmajer.

    Takodjer, nisam sektas i ne branim protestante, iako bi me po mojoj denominacijskoj pripadnosti mnogi rado tamo ubrojili. Branim ono za sto vjerujem da je istina i o cemu me Bog osvjedocio. RKC naucava neke stvari koje su nebiblijske i pogresne i to je neosporna cinjenica za svakoga tko se odvazi vjerovati Bogu, a ne covjeku. Rijec Bozja, stovise, jasno govori o tome kakve posljedice sa sobom nosi naucavanje 'krivih nauka'. Ono sto vjerujem, to ispovjedam!

    avatar

    25.03.2007. (17:15)    -   -   -   -  

  • dete cveća

    Netolerancija je isključivost, odnosno jednosmernost.
    Bez tolerancije nema života ni ljubavi. Čuveni svetski egocentrici su imali svoju istinu, npr. Hitler. Bio je uveren u jedinu pravu istinu, a to je njegovo čitanje i svaćanje istine. Čoveče ti se ni malo ne razlikuješ, egocentrično zagovaraš i braniš svoju istinu, odakle ti pravo da ti ne tolerišeš sve koji drugačije misle, a mi tebe moramo tolerirati, odnosno verovati ti!
    A jesi li tako netolerantan prema sebi i svojima? Baš od sedam milijardi ljudi na svetu su tu greškom, a ti si tu i ta tvoja hrpica da nas usmeriš. Bravo bato! Za takve kao ti postoje ustanove, poseti ih.
    Nadam se da nisi u politici, jer zaista si opasan, Širiš govor mržnje u ime vere i Isusa!

    avatar

    27.03.2007. (14:12)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    @dete cveca

    optuzujes me sto ne prihvacam tolerantnost, ali sam nisi tolerantan.
    tvrdis da bez tolerancije nema ni zivota ni ljubavi, ali me zasipas mrznjom i pozivas na linc.
    osporavas mi da ne dozvoljavam drugima da drugacije misle, ali ti ne dozvoljavas da ja zastupam svoje misljenje.
    optuzujes me da sam iskjuciv, a svojim me rijecima iskljucujes.
    rijecima me napadas, ali radis sve ono za sto me lazno optuzujes.

    sto mogu na kraju, osim da ti se ljubazno zahvalim?

    avatar

    27.03.2007. (18:07)    -   -   -   -  

  • Vodenjak

    Volite li više razmišljati svojom glavom ili radije prihvaćate mišljenja provjerenih autoriteta?
    Najviše volim razmišljati svojom glavom o mišljenju provjerenih autoriteta, pa sam odlučiti kome ću se prikloniti. "Provjerenih" autoriteta ima puno, pa to nije baš lak zadatak. Kako uopće doći do provjerenog autoriteta kad ga ne poznaješ, kad još ni ne znaš za njega ? Kako ga tražiti i kako ga pronaći ? Vrlo teško. Bolje rečeno, nikako. Provjereni autoritet može jedino pronaći tebe. Čudno ? Nije čudno. Kako pronaći nešto ili nekoga, ako ne znaš što ili koga tražiš ? Kako pronaći nepoznato ? Pa kako prepoznati onda kad ga nađeš, tko je provjereni autoritet ? Pa samo onaj tko se pokazao ili tko se pokaže vjerodostojnim. Vjero - dostojnim ! To znači kad ga pronađeš, ili bolje rečeno kad on tebe pronađe, a ti onda utvrdiš cijelim svojim bićem da je bas on vjerodostojan, našao si. Dakle kad nađeš nekoga ili nešto što je vjerodostojno podloži se tom autoritetu. Izgleda teško i komplicirano ? Da, ali za to imaš na raspolaganju cijeli svoj život.

    Tko su autoriteti u vašem životu, i da li su uistinu vjerodostojni ?
    Ja sam pronašao tko je autoritet u mom životu i zaista je vjerodostojan.

    Jeste li sigurni da je sve u što ste naučeni vjerovati zaista onakvo kakvo mislite da jest ?
    Ne nisam siguran, ali zato što imam vjerodostojni autoritet u koga sam zaista siguran, kad god nesto nisam siguran, uvijek imam sigurnost u vjerodostojnom autoritetu.

    Ako ste doista sigurni da znate što i kome vjerujete, preskočite ovaj tekst.
    Da siguran sam, ali moj vjerodostojni autoritet mi kaže da bi volio da i ti budes siguran kao i ja, pa zato i nisam preskočio ovaj tekst i zato ti sve ovo i pišem. Napisao sam gomilu gluposti ? Možda. Provjeri u pismu mog vjerodostojnog autoriteta, zove se Božje pismo, ili "biblija". Pri tom će ti biti potrebno samo vrlo malo vjere, a i tvoje vjero - dostojnosti.
    Ćao, želim ti puno sreće !

    avatar

    27.03.2007. (18:35)    -   -   -   -  

  • dete cveća

    tipičan odgovor za egocentrika, koji svaku primedbu izokreće argumentima političara!
    Zahvaljujem se tebi na odgovoru, mnogo mi je jasniji tvoj profil čoveka!

    avatar

    27.03.2007. (19:48)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    @vodenjak

    nisi napisao niti jednu glupost, vec naprotiv svaka rijec stoji na svom mjestu. upravo tako radim kako si napisao, i bas zbog toga znam kome ili cemu ne treba vjerovati. ukoliko smatras da u necemu nisam u pravu mozes se, ako zelis, javiti na dvocvijet@yahoo.com pa mozemo o tome argumentirano razgovarati.
    Bozji blagoslov!

    avatar

    27.03.2007. (20:50)    -   -   -   -  

  • diana 1

    @ dete cveća
    ljubac u oko lepo plavo i srce toplo pametno rumeno ;):)
    potpisujem tvoje riječi s interpunkcijskim znakovima!!

    Mir s vama i ljubav moja
    diana 1

    avatar

    30.03.2007. (20:47)    -   -   -   -  

  • Dvocvijet

    Treba biti uistinu slijep pa vidjeti mrznju tamo gdje je nema. Steta.
    I, diana1,nemas pravo razotkrivati imena, zato sam tvoj post izbrisao. To je bilo uistinu nesmotreno od tebe. :-)

    avatar

    30.03.2007. (23:22)    -   -   -   -  

učitavam...