SMRTNA KAZNA KAO "SREDSTVO PRAVDE"

,marginalnadrustvenakronika.blog.hr" /> <p style="text-align:center">SMRTNA KAZNA KAO "SREDSTVO PRAVDE"</p> - marginalna društvena kronika - Blog.hr - komentari na post

Komentari

marginalnadrustvenakronika.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • SiZ

    Teska tema, tema sa kojom sam se i sam bavio na svom blogu prije nekog vremena.
    Generalno sam protiv smrtne kazne. Zaista mi je nelogicno da se u Kini moze pogubiti neko samo zato sto je ponovljeni izvrsilac velikih kradja i slicnog. Isto tako mi je potpuno van pameti objesiti nekoga radi njegove sexualne opredjeljenosti. Ili kamenovati zenu radi preljube. Ili za ubistvo jedne osobe.
    E sad tu se javlja i onaj tezi dio koji mi ne pomaze da budem cvrst sa svojim NE smrtnoj kazni.
    Sta u slucajevima kada imamo drzave u kojima je sudska praksa tako postavljena da se za izvrsavanje nekog djela dobijaju kazne koje prelaze ocekivani zivotni vijek osudjenika. Zaista sta treba da ocekuje osoba koja ima 40tak godina i bude osudjena na 50-60 godina zatvora zbog ubistva veceg broja ljudi? Postavlja se pitanje koliko je i humano drzati takvu osobu zatvorenu bez sanse da bude pomilovana, bez sanse da se vrati u normalan zivot, bez sanse da drustvo ima neke koristi od njega. Sta mu vrijedi pokajanje, to je samo onda mentalno izivljavanje. I osim toga mozda najbitnije pitanje - da li se i njegova porodica kaznjava zajedno sa njim? Mislim da je za porodicu mnogo teze znati da je taj neko ziv u zatvoru, ali i paralelna spoznaja da nikada nece izaci iz njega.
    Jesi li i dalje tako siguran u svoje NE smrtnoj kazni? Ja nisam.

    avatar

    06.03.2007. (15:37)    -   -   -   -  

  • vanilla

    da protegnem prste, pola ću zaboraviti napisati...
    kaj se tiče toga, vrlo zanimljiva osebujna tema. smrtna kazna, nije baš za svakoga ko je na nju bio osuđen, ali kaj da se napravi sad s Bin Ladenom, koji je pobio na tisuće ljude, i cilj mu je ubiti ih još više, s jednim modernim Jackom Trbosjekom, s jednim ludim Mansonom, i sličnima takve vrste, zatvorska kazna moš mislit.
    Arnold Scwarzenegger - njega bi trebalo osuditi na zatvorsku kaznu, zar nije ukinuo zdrastveno osiguranje, čim je postao guverner, pazi jedna idiotska hollywoodska zvijezda.
    U Hrvtskoj nema smrtne kazne, ali je sve više i više ubojica, a kazne su tako male. Kaj učinit s jednim hladnokrvnim ubojicom poput Srđana Mlađana, koji će za par godina izaći na slobodu, sve ih je više i više, pomahnitalih ubojica, s izlikom na Ptsp, ne vidim da su ovi koji su ratovali u 2. svjetskom ratu ubijali svoje obiteljia, kak ovi u današnje vrijeme. Kad je već u nekim zemljama smrtna kazna dopuštena, najčešće se primjenjuje na krivim ljudima. Sve je to korumpirano i neznam više... vanilla

    avatar

    06.03.2007. (19:19)    -   -   -   -  

  • čokoladasotvanilaste prin

    Znam da je to jedan nemoralan, nedopustiv čin, ali kad postoje jednostavno ti psihopati, kaj s njima učiniti,
    U Hrvatskoj ubojice puštaju na slobodu za par godina, pomiluju ih, onda oni opet ubiju...
    Ali ubijati ljude radi njihove seksualne opredjeljenosti, to je nedopustivo,
    Smrtna kazna je jedan vrlo težak čin, koji ima svoje strane..

    Imaj na umu da sam pola zaboravila

    avatar

    06.03.2007. (19:23)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Kao vjernik trebala bi biti protiv smrtne kazne ali jednostavno ne mogu ... ja sam da se uvedu smrtne kazne kod nas ... vjerujem da bi manje bilo silovanja, pogotovu seksualnog iskorištavanja djece ... a kriminalni prjestupnici se i onako uvijek izvuku, ukradu dovoljno da ostane njima i da podmite sve i svakoga ...

    avatar

    06.03.2007. (20:23)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    ...smrtna kazna je za mene opravdana ako je čovjek napravio neki totalno nedopustiv čin, no žao mi ga je ubiti jer ćemo mu tako skratiti muke...mislim da bi ga trebalo dobro mučiti...
    ...odrediti mu doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja...
    ...sad za ove pedere ne znam...to je malo besmisleno...
    ...kod njih baš ne prolazi ona izreka: "Ko voli, nek izvoli" ...
    ...post ti je više nego zanimljiv...da mi je znati otkud crpiš inspirejšn?!...
    :))

    avatar

    06.03.2007. (20:32)    -   -   -   -  

  • ...indigo...

    Apsolutno i definitivno sam protiv smaknuća....bilo da je o kome riječ. Kada bi se više pažnje posvećivalo razvoju zdravog društva,a ne samo sanaciji problema,vjerojatno se ne bi ni događala zvjerstva oko kojih se poteže pitanje smrtne kazne..Eh,ali gdje je svijet od toga...Osim toga,ubojstvo da bi se kaznilo ubojstvo-what's the point? Totalno licemjerno...Vjerujem da bi se resocijaizacijom moglo dosta toga postići,ali čini mi se da nitko nema strpljenja niti volje baviti se društvenim ološem...lakše im je staviti glavu na panj...

    avatar

    06.03.2007. (21:26)    -   -   -   -  

  • tajanstvena

    ne razumijem ljude koji zele smrt neke osobe jer je ona ubila nekog njihog bliznjeg...dragu im osobu...zar ce njegova smrt vratit im tu osbu..nece...zar ce im biti lakse..cisto sumljam...zeljeci necije ubojstvo i oni postaju ubojice...zatvori ga cijeli zivot neka onda zivi s onim sto je napravio..to mi je gore nego ubojstvo..kad vec mora platiti...
    ubijati nekog jer je homoseksualac apsurdno...uzasno...najezila sam se...
    i btw drago mi sto ti se svidio post..pozz

    avatar

    06.03.2007. (22:36)    -   -   -   -  

  • zephyrhymes

    ah ti samo neke tuzne i teske teme... :( slazem se s tobom da je apsurdno ubijati ljude koji su ubijali. ali sta drugo napraviti osobi koja je silovala i ubila ne-znam-koliko osoba nego joj uskratiti pravo na zivot. a opet treba se pokazati boljom osobom i pruziti drugu sansu... a opet kako ponovno steci vjeru u takve ljude?
    ali nevine osobe ubijati... to cine ZLI ljudi

    avatar

    06.03.2007. (22:42)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    @ SiZ. Da, ne može se lako govoriti o ovoj temi i zaista spada među one teže. Kazao si kako je nehumano ostaviti čovjeka da trune u zatvoru svjestan činjenice da nikada neće biti pomilovan, no taj isti čovjek je svoju humanost izgubio ubivši čovjeka, tj. počinivši kazneno djelo. Svi mi možemo birati želimo li čini zlo ili dobro. Čovjek koji izdržava doživtnu zatvorsku kaznu ima dvije uloge ( grubo rečeno ), prva jest ta da mu se oduzima sloboda zbog oduzimanja tuđe slobode, a druga bit njegovog izvršavanja jest davanje primjera. Tako bi trebalo biti jer ukoliko vidiš da se netko opekao dotaknuvši užarenu peć, mislim da je malo onih koji bi naravili to isto. Banalan primjer, ali mislim da na slikovit način dovoljno govori.
    @ blogmasters. Al' zar nije lakše nekoga ubiti? A i lakše je onome koga se ubije. Npr. Sadam Husein je sam rekao kako želi biti ubijen nego da poput kukavice bude zatočen cijeli život. Ukoliko nekoga ubijemo njega više nema, a i činimo ono za što smo ga kaznili, a to je paradoks! - Tvoj strah je apsolutno opravdan i to mi je jasno, ali rješenje problema vidim u uvođenju doživotnih kazni. Mi za sada imamo 40 godina ( što je premalo ) a i tih 40 godina u praksi je toliko rijetko da praktički možemo reći da i ne postoje. Ne znam zašto se naši suci boje osuditi na taj period kada je očigledno da je netko kriv. I ti si sama navela odličan primjer i to je više nego strašno.
    @ čokoladasotvanilaste prin. Isto što sam rekao i blogmastersici. Trebalo bi uvesti doživotnu zatvorsku kaznu.
    @ promatram, razmišljam. Istraživanja pokazuju kako se u zemljama u kojima se izvršava smrtna kazna nije smanjima stopa kriminala, tako da vjerujem da niti kod nas ne bi bilo iznimaka. Slažem se s tobom da se uvijek izvuku, što je neodopustivo.
    @ //onex_Celeration. Istina, time mu se samo krate muke i one ne trpi zbog svog zločina kao mrtvac. ...odrediti mu doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja... mi se čini najprimjerenije.
    @ ...indigo... What's the point?, odlično pitanje i mislim da samo po sebi daje odgovor. Nema smisla ukoliko nekoga ubijemo. Dobro kažeš, trebalo bi se proraditi na razvoju društva, ali problem je što uvijek ostane na onome trebalo bi se.
    @ tajanstvena. I to je meni uvijek bilo paradoksalno. Ne mogu reći da ne razumijem tu njihovu želju da nekoga vide mrtvog, ali upravo zbog tvog navoda mislim da je to nepotrebno jer se zaista time, bez imalo pretjerivanja, "opravdava" čin ubojice, ili bilje rečeno izjednačuje.
    @ zephyrhymes. Takve treba zatvoriti doživotno jer kada netko nekome nanese zlo, postoji velika i opravdana mogućnost da će to napraviti ponovo. A što reći za nevine koji su žrtve "pravde", strašno i nedopustivo. To zaista čine zli ljudi.

    avatar

    07.03.2007. (17:38)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Znam da se radi usluga onim koji su zaslužili smrtnu kaznu ali zbog potencijalnih zločinaca ... da znaju što ih čeka. Kod nas većina nađe načina da brzo izađu iz zatvora a u zatvorima svi doktoriraju zanat.

    avatar

    07.03.2007. (18:46)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    :)

    avatar

    07.03.2007. (19:56)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    ...daj mi reci bar ime da te ne zovem marginalna društvena kronika?!...
    ... :) ...
    ...to me svi pilaju...novi post će kad se neš desi...ovak znate da mi je dosadno u životu :)
    ...nije, šalim se...jednostavno nemam inspiracije...

    :(

    avatar

    07.03.2007. (20:18)    -   -   -   -  

  • Euro

    za neke divljake je to jedino rjesenje....

    avatar

    08.03.2007. (11:28)    -   -   -   -  

  • teuta

    Vrlo zanimljiv post,prijatelju...Ja bih ovako napisala. Ne, nikako nisam za smrtnu kaznu. Zgrozila sam se nad podatkom da u nekim zemljama na Istoku postoji takva kazna zbog homoseksualizma...Strašnooo!! Dakle, nisam za takvu kaznu ni za jedno kriminalno dijelo. Zbog čega? Jer smatram da ta kazna nikako ne može zadovoljiti nikakvu pravdu. Ne zbog Crkvenih nazora, već jednostavno smatram da ta kazna nema nikakvog učinka. Smatram da daleko više čovjek pati ako živi sa saznanjem što je učinio a pri tome nema mogućnosti da živi slobodno. Vezano uz moj post, uz tu moju modernu bajčicu, ha ha ha...eto, drago mi je da ti se sviđa ali samo da napomenem to su vrlo male moje mogućnosti što se tiče opisivanja mašte. Da, daaaaa...moje granice u tom smislu su daleko šire, čak i nedokučive. Ujedno, hvala ti za čestitku povodom Dana žena. Lijepo od tebe. Pozdrav prijatelju...cmokkkk.

    avatar

    08.03.2007. (13:28)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Nikako i ni u kojem slučaju nisam za smrtnu kaznu. No naše zakonodavstvo bi uistinu trebalo imati strogi doživotni zatvor za neke slučajeve, osobito ako se radi o recidivistima. Mislim da ne smijemo uzimati ono što nismo u stanju dati. Mi ne možemo udahnuti život ni jednoj jedinoj živoj stanici. Život ne dajemo, samo ga prenosimo dalje. Zato ga ne trebamo ni uzimati. Za to sam čitala mnogobrojna filozofska i religijska objašnjenja na raznim mjestima. Pozdrav! :)))

    avatar

    08.03.2007. (15:16)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Nitko nema pravo oduzeti život drugoj osobi, neovisno o zločinima koje je ona počinila. Jer tada i on sam postaje zločinac. Amen :)

    avatar

    08.03.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    ne odobravam smrtnu kaznu jer je nelogična i ne rješava problem na duge staze. šteta je što prihvaćanje civilizacijskih vrijednosti ide tako sporo, pa se kazna vrše ubijanjem. jednog dana će se i to definitivno iskorijeniti, jer je zlo, ali neće skoro. potpuno sam pesimističan da će itko tko se u ovom trenutku rodi, doživjeti apsolutno ukidanje u svim državama.

    avatar

    08.03.2007. (20:11)    -   -   -   -  

  • vanilla

    choco :)
    previše rano za čitanje takvih malih slova, na tako velikoj hrpi....Moram malo protrljati okice ;) Nisam čitala post, došla sam samo zahvaliti za dobre želje maloj Luciji.
    Ali sam na preskokce čitala commente, pa sam i shvatila o čem se radi, pa ću izjasnit svoje mišljenje.
    Za mene smrtna kazna nije nikakvo riješenje. Easy way out-da se bolje izrazim.Time bolje, ako je to ono što žele.(ko Husein) Život u zatvoru i biti nečija tetkica, to je za mene kazna. Živjeti u prostoru 4x4 je ZA MENE PRAVA KAZNA. !!!!!!!
    A i slažem se s tobom-
    "a i činimo ono za što smo ga kaznili, a to je paradoks!" Osuđujemo onog tko je ubijao, ubijanjem... Nismo li time isti kao i onaj tko je osuđen?

    avatar

    09.03.2007. (09:54)    -   -   -   -  

  • HSP Osijek

    Osobno nisam za smrtnu kaznu, ali ne iz razloga koje ti navodiš.

    Osobno mislim da netko tko je eventulano i zaslužio smrt ne bi trebao biti ubijen.
    Mislim da bi svatko trebao osjetiti posljedice svojih djela i odluka. Smrt te posljedice poništava.

    Onog tko je zaslužio smrtnu kaznu treba ostvit na rubu života i batinama i psiholoških kao i tjelsnim mučenjem podsjećat svaki dan da kazna postoji. Treba takve slučajeve rješevati proporcionalno počinjenom djelu.

    Uzmi samo ovaj slučaj 17 godišnjakinje koju je onaj grobar ubio i bacio u neki tuđi grob. Želiš reći da je takvom psihopatu dovoljna kazna samo zatvor u kojemu će imat 3 put dnevno topli obrok, teretanu, playstation i drugo. A najžalosnije od svega što će mu tu "kaznu" plaćati upravo roditelji ubijene djevojke.

    A gdje je tu pravda?

    Više mi je muka od svih tih pobornika prava zatvorenika.

    I dok se priča o njihovim pravima gdje su prava onih koji su tim zločinom pogođeni.
    U Hrvatskoj vlada takva praksa da netko tko pronevjeri par milijuna eura nije kriminalac, nego neuspjeli poduzetnik, a 400 ljudi koji su na ulici zbog njega ko jebe.

    avatar

    09.03.2007. (10:55)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    @ promatram, razmišljam. Tu se apsolutno slažem, i super si to nazvala. Većina zaista doktoriraju zanat.
    @ //onex_Celeration. Ti izmisli ime za mene. Koje god ti padne na pamet ja ću ga prihvatiti. :) Tebi na volju.
    @ Euro smijeh. Sudeći po svemu. Daleko smo mi od civilizacije.
    @ teuta. Smatram da daleko više čovjek pati ako živi sa saznanjem što je učinio a pri tome nema mogućnosti da živi slobodno. Odlično rečeno. To je zapravo jedna od kazni koju trpi u zatvoru, a vjerujem da je cijeli život tako provesti i više nego mučno i strašno.
    @ aquaria. Da, naše zakonodavstvo bi trebalo uvesti doživotni zatvor jer nekoga strpati u zatvor na nekoliko godina zbog ubojstva je i više nego strašno i govori u prilog tome da pravna država ne funkcionira onako kako treba. Zato i ne iznenađuje činjenica da je mnogo onih koji podržavaju uvođenje smrtne kazne. U Europskoj Uniji se polagano javlja strah zbog toga što mnogi građani čije su države članice EU traže uvođenje smrtne kazne. Nije za osudu njihovo mišljenje jer građani zaista nisu zaštićeni. Koliko je sam slučajeva bilo u našoj zemlji, a kamoli vani. Trebalo bi se nešto napraviti po tom pitanju da se smanji stopa kriminaliteta uz pojačavanje zatvorskih kazni. Jedino što bi bilo eventuano osiguralo nevine građane od toga da postanu žrtve jest uvođenje doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti pomilovanja i sigurno je da ta ista osoba ne bi mogla počiniti isti zločin. A koliko se samo puta kod nas dogodilo da je čovjek koji je ubio bio pušten i da je ona opet ubio. Nema smisla i nije mi jasno da to viša tijela koja se time bave ne vide, tj. siguran sam da vide, ali se nitko ne želi baviti tim pitanjem, što je i više nego sramotno.
    @ KinkyKolumnistica. Koncizno i jasno! Točka! :)
    @ Sadako's apprentice. I meni je ta nelogičnost uvijek bila nejasna. Ubiti zato što je ubio! Ne, nema smisla i jednostavno samim time taj vid "zadovoljavanja pravde" pada u vodu. Naravno da se smrtna kazna neće tako uskoro ukinuti. Npr. SAD još to niti ne planira, a sumnjam da će uskoro. Činjenica koja podiže optimizam jest snažno protivljenje EU smrtnoj kazni što je odlično, ali koliko je još samo zemalja koje prakticiraju taj vid "pravde". Teško da će uskoro doći do preokreta na tom pitanju, ali znaš kako kažu, ništa neće odmah doći, sve po malo.
    @ celulitaste b.a.b.e.. Apsoliutno da je kazna u prostoru 4x4 doživotno veća kazna od smrti jer ruku na srce, možemo mi vjerovati u bilo što poslije života, sudove i tako dalje i tako bliže, ali brate mili, dok si na zemlji plati za ono što si učinio tu.
    @ angelium. Kažeš kako i onaj tko je eventualno zaslužio smrt ne bi trebao biti ubijen. Već je tu problem. NITKO NE ZASLUŽUJE SMRT i sve deklaracije ( pogotvo "Protokol 13" ) koje se bave pitanjem smrtne kazne govore kako NITKO NE ZASLUŽUJE SMRT, tj. da smrt nipošto ne smije niti može biti sredstvo kojime će se zadovoljiti pravda.
    Ne slažem se da bilo koja osoba treba biti izložena konstantnim batinjanima i psihičkim mučenjima jer nema smisla i takvo nešto je nedopustivo. Gledano logički, mi bismo činili isto ono za što smo tu osobu kaznili i tu se gubi smisao i opravdava čin koji je počinio zločinac koji je kažnjen. - Slažem se s tobom kada kažeš kako zatvorenici uživaju prevelike povlastice. Televizor, radio, igrice, mediji itd itd... i osobno smatram da bi se ta uživanja trebala svesti na minimun jer ruku na srce, kakvo je to kažnjavanje. Svaki čovjek na ovome svijetu treba imati prava pa tako i zatvorenik. Postoje prava zatvorenika koja su upravo i tako nazvana, ali ona nisu jednaka pravima slobodnog građanina. Postoji velika i očigledna razlika. I u pravu si kada kažeš kako se ne smatra kriminalcem one koji pronevjere po nekoliko milijuna eura, al' jebiga, država nam je u qurcu i jednostavno već tu treba tražiti problem. Pravosuđe treba reformu i žalosno je da to znaju klinci u osnovnoj školi, a oni koji su nositelji sudske vlasti to ne znaju ili jednostavno ne žele napraviti ništa po tom pitanju. I mi bismo onda u EU!!!

    avatar

    09.03.2007. (12:01)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    ...ajoj, da ja smislim ime...
    ...može ITRON?...
    ...to mi piše na tipkovnici pa mi je lako za zapamtit :)))

    avatar

    09.03.2007. (12:36)    -   -   -   -  

  • fabijo

    protiv smrtne kazne sam. definitivno. kad sam vidio dekapitaciju onog Sadamova pajdaša (brata?) pozlilo mi je. mada u nekim državama smrtna kazna dođe kao sredstvo održavanja javnog reda. u Kini organiziraju stadionska vješanja sa 60k ljudi na tribinama kako bi korigirali mentalne sklopove problematičnih pojedinaca...kojih na 1.5 milijardi (statistički gledano) ima puuuun ku*ac. možda pedofile samo...

    avatar

    09.03.2007. (18:05)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Upravo sam te unijela u svoje redovno štivo :)

    avatar

    09.03.2007. (22:51)    -   -   -   -  

  • Ne ću neću!

    I ja nisam za smrtnu kaznu. Nije mi to ljudski i gotovo.
    Inače, vrlo zanimljiv blog, čitam te!

    avatar

    10.03.2007. (00:17)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    ...hvala, ona pjesma je moje djelo...
    ... :) ...

    avatar

    10.03.2007. (00:46)    -   -   -   -  

učitavam...