Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (36)

Marketing


  • heretik

    pope, ne muljaj! kakvo sagledavanje inkvizicije u kontekstu onoga vremena i ondašnjih društvenih okolnosti? sagledaj ti radije inkviziciju po mudrosti u kristu i po duhu kristove objave, a onda se pospi pepelom i ispričaj u ime svoje crkve.

    avatar

    05.03.2007. (17:39)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @heretik
    Dobro, ti kao da zaboravljaš da instituciju crkve ne čine zidovi ni imanja već ljudi. Djela o kojima ti prigovaraš počinjena su prije nekoliko stoljeća. I žrtve i progonitelji su odavno mrtvi. Crkva se ispričala i što sad produbljivati temu?
    Jesi li ti onda slijedeći istu logiku odgovoran za eventualne zločine svojih predaka? Možeš li se ti ispričati za zločin koji je neki tvoj daleki predak učinio prije 350 god (ili biti progonjen zbog njega)? I čak kad bi mogao, kome bi se uopće ispričao? Jeli bi se onda i ja trebao ispričati nekom Iliru što su ga moji preci u stoljeću sedmom protjerali s ovih krajeva? Moram li se ispričavat i za zločine II svj. rata, iako ni moji roditelji onda nisu bili rođeni? Pa gdje sve to prestaje? K__T

    avatar

    05.03.2007. (18:05)    -   -   -   -  

  • ri apostol

    samo ustraj don Angelo... dobro je. dokle god talasamo, znamo i prepoznajemo - Kristov je to put. uostalom, čim bi ovdje svi pljeskali, mogli bi se pitati jesmo li na ispravnom putu. stoga, ustrajte i dalje naš virtualni župniče.

    eto. da vam je netko prije deset godina rekao da ćete imat' svoju župu na netu... :)
    ovako, tko zna...sve ima svoj zašto.
    ovdje je rovovska bitka.
    Kristu na čast i slavu.

    (p)ostanite Kristovi!
    MM

    avatar

    05.03.2007. (18:28)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    a) E sad, kad je rijec o Inkviziciji, onda se mora napomenuti, da je uvela nesto vazno u europsku i svjetsku kulturu, a to je istraga i istrazni proces.
    b) na hrvatskim podrucjima, Rimska inkvizicija je podosta djelovala, ali uglavnom nije dodijeljivala smrtne kazne
    c) Spanjolska inkvizicija je bila najgora od svih. ALI ONA NIJE BILA CRKVENO TIJELO. Vec je bila tijelo novoosnovanog Spanjolskog kraljevstva, drzavni organ. Sluzila je interesima Spanjolske, proganjala Arape, Zidove i sve one koji se nisu slagali s sluzbenom politikom. Prva europska udba.
    d) Anglikanci i kalvinisti su daleko najvise spalili navodnih "vjestica", ali ako se ode u Muzej grada Zagreba, tamo se moze naci popis spaljenih "vjestica" u Zagrebu koji je stravicno dug.

    avatar

    05.03.2007. (19:21)    -   -   -   -  

  • radoznalaa

    Don Angelo nemojte potvorati muslimane i budiste. Oni nisu poznavali istituciju Inkvizicije, jer je Inkvizicija osnovana iskljucivo da isljedjuje i okrivljuje, a zatim spaljuje one koji su samo formalno primili krscanstvo. Crkva je imala razgranatu mrezu spijuna koji su pratili da li se u kucama prakticira Islam i Judeizam. Samo oni koji nisu dovoljno bili oprezni bili su uhvaceni.
    Kada sam proslog ljeta u Spaniji upoznala jednog spanjolca i u prici ja mu rekoh da sam presla na Islam, on se obradova i rece mi da je i on musliman. Ja sam se iznenadila. U pocetku mu nisam povjerovala, jer ne vjerujem da u katolickoj Spanjolskoj ja bas naletim na muslimana.Ispricao mi je da i sada ima spanjolaca muslimana koji to kriju. Cak svojoj djeci ne kazu da su muslimani dok ne navrse 10 godina i dok ih ne testiraju da vide znaju li cuvati tajnu. Nekako sam se bojala da ne prodjem kao oni lakovjerni muslimani u srednjem vijeku. Sve sam ocekivala da me ne odvede velikom Inkvizitoru(mala sala).
    Inkvizicija i koncentracioni logor i u novijoj povjesti to su krscanske tvorevine.
    A pokretaci borbe protiv terorizma su moderni inkvizitori.
    Ali to je vec politika a mene vise zanimajuto religiozne teme. MOzda da jedan post posvetite stavu crkve o dusi, kako je nastala, kako utice na tijelo kada bude u njemu i sta se desava sa njom kada napusti tijelo i gdje se nalazi dok ceka konacni sud?

    avatar

    05.03.2007. (20:49)    -   -   -   -  

  • † rock_apologetik

    Don Anđelo,pokora prihvaćena....eh...kme kme..

    avatar

    05.03.2007. (21:18)    -   -   -   -  

  • alternativac

    SLOBODNA DALMACIJA
    neš ti novina

    avatar

    05.03.2007. (21:30)    -   -   -   -  

  • cornelius

    kaćunko
    ajde jebi se tamo ima pravo
    što sa žrtvama obiteljskog nasilja - naime, tvoja matična izdavačka kuća daje ženama naputke da je potebno trpjeti, te da je grijeh rastati se - a onda dođe budala, ubije ženu, ispovijeda se ( iskreno pokaje) i pravac raj - a ona, griješnica koja se željela rastati nije se stigla ispovijedati jer ju je ovaj ubio prebrzo - pravac pakao- ma ne držite mi vodu i gotovo- jer ja boga poistovjećujem s pravdom-kod vas je to vrlo vrlo teško prepoznati- no netko se na blogu dotakao i marka perkovića - njemu je razvod dozvoljen ( zbog obilnih donacija , s razlogom mislim da je tako) no , tko zna, možda sam u krivu, možda ga je martinovićka mlatila tako da frustacije i dan danas rasipa svojim pjesmuljcima diljem lijepe naše

    avatar

    05.03.2007. (22:00)    -   -   -   -  

  • cornelius

    Ovo gdje živiš se zove svijet
    U kome treba da radiš ono što ne voliš

    To je dovoljno da postojiš
    To je dovoljno da postojiš

    Treba da si ružan iako si lijep
    Tako su te učili
    Treba da patiš zato što si živ
    Križ su pokazali

    Oslobodi se
    Oslobodi se
    Sve je ništa
    A ništa je sve

    Ovo gdje živiš se zove svijet
    U kome treba da si nitko da bi bio netko

    To je dovoljno da postojiš
    To je dovoljno da postojiš

    Budi svjestan svoje duše
    Sve što trebaš je malo hrabrosti
    U hramu lažnih vrijednosti
    Lanac straha prekini

    Oslobodi se
    Oslobodi se
    Sve je ništa
    A ništa je sve

    moj skromni dodatak: SAPEINTI SAT

    avatar

    05.03.2007. (23:28)    -   -   -   -  

  • nikola šubić zrinski

    BRIPE PAPAK KOMENTARE.TIPIČNO ZA ŠUPKA KOJI NE PODNOSI TUĐE MIŠLJENJE.DOGMATIK

    avatar

    05.03.2007. (23:45)    -   -   -   -  

  • Jedan

    radoznalaa-ajde mi reci točnije nije li i danas u islamu ili samo u nekim islamskim zemljama propisana smrtna kazna za onoga koji se obrati na kršćanstvo, nekih 350-400 godina nakon "kršćanske" inkvizicije..
    cornelius - za crkvu je brak sveti sakrament, obitelj najveća svetinja. uvijek će ići na to da brak očuva. Bogu hvala ja se slažem da je sramotno nasilje u braku ( a i bilo kakve druge vrste) ali ne mislim da je ni svaka pljuska razlog za razvod..Puno teže stvari brak može preživjeti. Ali slažem se, ima i stvari koje ne može.. Prijatelju dragi ako je nekome najveći grijeh što je umro a nije se ispovjedio bit će svetac ne samo u raju nego i na zemlji :). Bog sve vidi i sve čuje Crkva sigurno ne msli da ima monopol na odlučivanje tko će u raj a tko ne Nemoj uzimati ono što pročitaš negdje u novinama ili na netu zdravo za gotovo....Ako te stvarno zanima prouči malo crkvena stajališta o svemu tome , nemoj ni sve što neki svećenik kaže uzimati zdravo za gotovo. Mi koji redovito idemo na misu(stekao sam dojam da nisi od tih, sorry ako jesi) smo puno puta čuli da svećenici ista čitanja komentiraju na različite načine-a svi su opet u pravu. Ako te zanima lako možeš proučiti a ako ne barem možeš provocirati dona na blogu, boli te uvo..:)

    JEDINA stvar koja mene kao jednog iskrenog (nazovimo to tako) katolika smeta je odnos crkve prema rastavljenim ljudima. Bože mili pa na nekim mjestima i to za katolike najsvetijima ih tretira gore nego ubojice, silovatelje i ne znam ja šta.. To nikako ne mogu shvatiti i nitko me ne može uvjeriti da je to u redu..A opet mislim da je u nekim(rijetkim) slučajevima razvod ispravno rješenje..

    avatar

    05.03.2007. (23:56)    -   -   -   -  

  • cornelius

    jedan
    ajd fala bogu JEDAN pametan.......u crkvu već godinama ne zalazim zgađen njihovim miješanjem u politiku......praktični vjernik dakle nisam........od katoličke vjere imame veliki odmak iako bih rođenjem i krštenjem trebao pripadati.....no, kako rekoh, zgadiše mi se....jer nije stvar u bogu koji je velik i prašta..nego u njegovim zastupnicima na zemlji - licemjerima - a mišljenja sam upravo suprotnog o crkvi i njenom mišljenju o monopolu na odlučivanje- upravo crkva misli da ima pravo srati o svim stvarima na svijetu- i tu se crkva i moja malenkost razilaze - pa ću ja k bogu preko trnja i kamenja - ali nikako s njima - jebiga - mea maxima culpa - jer nekako mi cijela njihova priča godinama smrdi na novac

    avatar

    06.03.2007. (00:08)    -   -   -   -  

  • ja_sam_taj_koji_jesam

    CORNELIUSE BRATE ....

    OPROSTI MI ALI MORAM BITI DIREKTAN. KRENEŠ DOBRO-NAMJERNO I ONDA SVE UPROPASTIŠ .

    AKO IŠTA POZITIVNO A ONO TVOJE ČESTO REAGIRANJE NA OVIM STRANICAMA . BAR TO ĆE TI DOBRO DOĆI JER SAM DUBOKO UVJEREN DA SI TI ODLIČAN DEČKO KOJI IMA PROBLEMA U PERCEPCIJI NADGRADNJE. TO DOLAZI USTRAJNIM RADOM NA SEBI . MORAŠ BITI MALO SAMOKRITIČAN I UVAŽAVATI LJUDE SVE PREKO SEBE.

    KAŽE JEDNA TALIJANSKA POSLOVICA : ( prijevod )

    " ČOVJEK UVIJEK MORA PRVO KRENUTI OD SEBE " . tako BOLJE RAZUZMIJE I UVAŽAVA DRUGE.

    MIR TEBI BRATE

    avatar

    06.03.2007. (01:08)    -   -   -   -  

  • Jedan

    Pa ubit ću se... Pola sata sam pisao komentar i stisnio sam nešto i sve obrisao a ustajem se u 5 raditi.. NEEEEE!!! Sutra kad se vratim probat ću sve ponoviti... odoh plakat :))

    avatar

    06.03.2007. (01:13)    -   -   -   -  

  • A

    poučan tekst.
    ipak, neki kao da nisu čitali s razumijevanjem...
    Bog vas blagoslovio na strplivosti don Anđelko!

    avatar

    06.03.2007. (01:19)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!
    Pozdravi svima, a posebno nasem virtualnom zupniku ( koji je ovo sve zavitlao )!

    Htio bih da budem konstruktivan i da pokusam pomoci u "izgradnji" ovog novog nacina okupljanja u "zupskom" smislu.

    Da pocnemo sa par pitanja:

    PO CEMU BI SE OVO TREBALO ZVATI ZUPA...?!

    a ) zato jer je ovo poceo i vodi svecenik..?!

    b) koje su zajednosti a koje razlike izmedu "OVOGA" i stvarne zupe ( podosta duga lista)

    c) Sto zapravo cini zupu...?!

    Koliko vidim, ovdje svi mogu stati na "propovjedaonicu" i bljezgat sto zele, a kako narod kaze da : " prazna burad najvecu buku pravi " to se i ovdje potvrduje.

    " ZUPNIK ", " PODVORNIK ", " ZVONAR ", " VODITELJ ", " PROPOVJEDNIK ", " AUTORITET ",
    tko ovdje pije a tko placa ili po kojim pravilima se ovdje pripada i "plese"...?!

    DALI OVDJE POSTOJE MOZDA NEKI TRAGOVI SAKRAMENATA ( " ispovjed " ?!) ILI SE MI SAMO ZABAVLJAMO IGRAJUCI SE ZUPE....?!



    NIJE LI OVO SVE NEKAKO PRENAPREGNUTO I PRE UVELICANO. ( mozda tek ne dovoljno duboko smisljeno da bi moglo da se mjeri sa pravom institucijom, ZUPOM )?!

    CRKVA I WWW NET SU NEIZBJEZNA BUDUCNOST, ALI NEBILI BILO PAMETNIJE DA SE ZUPA, KAO OZBILJNA CRKVENA INSTITUCIJA, OVAKO NE DEGRADIRA, SAMO ZATO JER JE NETKO ZELJAN BITI ZUPNIK..?!

    nb. molio sam za privatnu "ispovjed" o ovome, preko vaseg e-mail-a, i bio sam strpljiv cekajuci vas odgovor ( e-mail ) ali eto nisam izdrzao cekajuci.

    ( " DOBRIM NAKANAMA POPLOCEN JE PUT U PAKAO" D.A. )

    avatar

    06.03.2007. (01:57)    -   -   -   -  

  • mjaimojworld

    Puno srece!

    UVJERAVAM VAS DA STVAR FUNKCIONIRA JER SE MENI OSTVARILA ZA MANJE OD 1 SATA.

    NISTA TE NE KOSTA DA ISPROBAS..

    AKO TO NAPRAVIS I AKO TI SE ZELJA OSTVARI, I TI MOZES RECI DA IMA NECEG VISE
    OD ONOG STO SE OCIMA MOZE VIDETI, USIMA CUTI...

    POZELI NESTO... I VIDI STO CE SE DOGODITI. POCNI SMISLJATI.

    ....POZELI NESTO STO BI TE ZBILJA OBRADOVALO. OSOBA KOJA JE MENI POSLALA OVU
    PORUKU, REKLA JE DA JOJ SE ZELJA OSTVARILA NAKON 10 MINUTA NAKON CITANJA
    OVOG E-MAILA.
    ONDA, ZASTO I JA DA NE POSALJEM? PREKO VANCULNOG SVIJETA SE OSTVARUJU ZELJE,
    MAKAR JEDNA OD NJIH.

    IZRECI ZELJU KAD ODBROJAVANJE ZAVRSI

    10...

    09...

    08...

    07...

    06...

    05...

    04...

    03...

    02...

    01...

    ****RECI SVOJU ZELJU*****

    posalji ovaj e-mail na najmanje 10 adresa
    unutar jednog sata.

    Ako posaljes, zelja ce se ostvariti. Ako ne,
    nece

    avatar

    06.03.2007. (08:43)    -   -   -   -  

  • talitha

    ma don Anđelko, samo naprid. vojska MI-a je uz Vas (ne triba vam ona afganistanska). još jedan pozdrav sa Jadra. e, i htjedoh još pohvalit Vaš govor na 11. godišnjici. bravo!!!

    avatar

    06.03.2007. (09:46)    -   -   -   -  

  • tvrtko

    ma zašto , o zašto mjaimojworld činiš ovo? daj ostavi se praznoivjerja i pusti nas da u miru čitamo zanimljivije stvari...

    avatar

    06.03.2007. (11:15)    -   -   -   -  

  • kiki

    Don Anđelo, ne sviđa mi se Vaše objašnjenje inkvizicije, a ni pitanje vjerojatno nije bilo usmjereno samo prema definiciji i povijesti iste. Osobno bih više cijenio da ste umjesto relativiziranja ("pa da, jesmo mi, ali su i oni, a ima i toga i sada") napisali nešto poput: "to je bio velika greška koja nas i danas progoni, nije se to smjelo dogoditi ..." Crkva je trebala pokazati iskreno kajanje, pa ako treba i tisuću puta to ponoviti, a ne sve svesti na onu jednu Papinu ispriku koju čak niste ni spomenuli. Ovoje ispalo kao kad slušam ljevičare i desničare: je, da, bio je Jasenovac, ali bio je i Bleiburg. Istinski sam razočaran Vašim odgovorom, osobito ako je on i rezultat Vašeg stava.

    avatar

    06.03.2007. (12:06)    -   -   -   -  

  • palotinci

    Stavio sam reklamni banner na www.palotinci.hr
    Kad uhvatite vremena Kopi-pejdtajte "kodić"
    u neki do boxova vašeg bloga.

    avatar

    06.03.2007. (12:29)    -   -   -   -  

  • heretik

    @ Kralj Tomislav Pitaš gdje sve to prestaje? Pa odgovorit ću ti: gdje počinje institucija, pa i institucija crkve, tu prestaje mudrost u Kristu i duh evanđelja. Istinska Ecclesia, Istinska Crkva je zajednica svih onih koji su u Kristu. Kraljevstvo njegovo nije od ovog svijeta.

    avatar

    06.03.2007. (15:05)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @heretik
    Moram priznati da se slažem sa tobom. Ali iako instituciju crkve ne cijenim previše, ipak poštujem mišljenje onih pojedinaca kojima je dobrobit čovjeka na prvom mjestu bez obzira na instituciju u kojoj se nalazili. Tvoje pak pitanje o inkviziciji ne samo da je zastarjelo i marginalno, već neće ni postići cilj kojem očito težiš, da ljudi vide i ono drugo, skriveno lice crkve. U tom smislu možda bolje da pročitaš vrlo aktuelnu knjigu monsinjora Guillena "Vatikanska mafija", o stupnju korupcije u državi Vatikan, ili Lehmannovu knjigu o povezanosti diktatorskih režima i crkve ili Thompsonovu studiju o tiranskim kaknonima i doktrinama crkve.
    Ipak, razmisli dobro o alternativi koju jačaš slabljenjem crkve. Oslobođenje od institucije crkve neće donijeti više ljudskih sloboda, dapače... Svaki udarac koji zadaš njoj poticaj je ekstremizmu sa strane islama. Nije slučajno da su dobar dio studija protiv katoličke crkve izravno i neizravno financirale islamske udruge. Prema tome ukoliko moraš birati između dva križa, ovaj ima neusporedivo ljudskije lice. To naravno ne znači da treba ćutjeti o njihovim greškama, već samo imati mjere u njihovu iznošenju. Pozdrav K__T

    avatar

    06.03.2007. (17:21)    -   -   -   -  

  • Megha

    Poštovanje.
    U svom odgovoru ste napisali: "Oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i Njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje djelom izvršiti Njegovu volju koju su spoznali po glasu savjesti, mogu postići vječno spasenje. Božanska Providnost ne uskraćuje pomoć potrebnu za spasenje onima koji bez svoje krivnje nisu još došli do jasne spoznaje Boga i nastoje, ne bez božanske milosti, postići pravi život."

    Što znači to "bez krivnje"? Znači li to da jedan hindus koji je ćuo za Kristovo evanđelje ali i dalje iskreno slijedi svoju vjeru ne obračajući pažnju na isto - odlazi u pakao?

    avatar

    06.03.2007. (17:28)    -   -   -   -  

  • Jedan

    Megha prijatelju nije svima jednako dano niti se očekuje od svih isto... Nama kršćanima je puuuuno dano ali se i puno traži od nas... Božja milost je velika, i prestani razbijati glavu o tome ko će gdje, pusti to u Božje ruke.. Imaš vjerovatno i pametnijih pitanja, za dona. U jednoj zajednici s kojom sam se pomalo "spetljao" :), lječe se mladi ljudi od droge (većinom).. Mnogi su od tih sad već bivših narkomana napravili roditeljima stvari koje ni zamislit ne možete..Krali, dilali(time potencijalno i skrivili nečiju smrt), prebijali roditelje za kojekakve gluposti.. Trebate samo vidit kako roditelji mole za njih, s kojim ponosom gledaju ponovno "rođenje" svoje djece.. Sve je tu oprošteno... Pa ako zemaljski otac može tako nešto oprostiti, koji je glupav, ograničen ljudskošću i slab, stvarno slab gdje je kraj Božjem oprostu i milosti... Pravedno će se svima suditi i stvarno nekako vjerujem da će malo ljudi u pakao... Za moje neko shvaćanje, ako je netko ateist, jednostavno mu nije dano što i meni, nekako kontam da se ni ne traži od njega što od mene traži.. Pa ako je ateist neka živi u skladu sa svojim uvjerenjima, neka se on drži etike, nekih osnovnih normi pa će na kraju nakon smrti doći do one spoznaje do koje sam ja već došao... U raju naravno :)). Ne vidim zašto bi Bog više volio mene nego nekog takvog..

    avatar

    06.03.2007. (19:10)    -   -   -   -  

učitavam...