Komentari

012station.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


  • tyche

    E, bravo mestre, najljepsa hvala :) - upravo sam i imala otprilike takav poredak stvari u sjecanju ... Jedino mi nije bio jasan dio - sta bi mi u tim ratnim igrama glumili sjedeci u bosanskim pecinama dok nam je pol zemlje pregazeno, a civili natjerani u izbjeglistvo-u pretpostavljenoj simulaciji dogadanja na medunarodnom nivou. Btw otkud u postu navedenom autoru g. Ogorecu toliko TEMELJNO POGRESNIH pretpostavki vezano za struku? Zasto istupa s takvim teorijama za koje je jasno da su neodrzive - ne kuzim . Malo sam pregledala i POLEMOS. Inace je pravi uzitak citati postove na ovom blogu .

    avatar

    02.03.2007. (16:20)    -   -   -   -  

  • teuta

    Ja moram skrušeno priznati da mi je malošto poznato iz tvog posta, odnosno, ta mi je tema dosta nepoznata. Ali eto, valjda ću i to pomalo skužiti preko tvojih postova. A nebih se složila s time da ne valja muško dupe koje nije dlakavo, ha ha ha. Kako za koga, jeltako? Pozdrav...cmokkkk.

    avatar

    02.03.2007. (16:59)    -   -   -   -  

  • vilenjak

    hmph. to znači da je FNRJ/SFRJ nabavljala T55 od rusa da bi se suprotstavljala tim istim rusima? potpuno se slažem s tobom da je TO bila oslonac oružanih snaga Jugoslavije, dapače mislim da su regularne oružane snage bile strahovito precijenjene ('četvrta kopnene vojska...' i ostale fantazije). Jaka srednja sila je, npr. Turska sa svojom flotom od 4-5 tisuća tenkova, licencnom proizvodnjom F16 i golemim regularnim pješaštvom, a ne smiješna SFRJ sa 250-300 modernih tenkova i artiljerijskim parkom na nivou II. svjetskog rata. Oštrica planova obrane je cijelo vrijeme bila partizanija, a regularne snage su dimenzionirane i namijenje za unutarnje obračune, kao i u svim siromaškim zemljama.

    avatar

    02.03.2007. (17:50)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Tyche povlacenje u "bastion" i partizanski rat po sumama i gorama je bila jedina realna opcija suprostavljanja ruskim tenkovskim armijama, koje bi na takvom terenu potpuno izgubile svoj manevar i pokretljivosti. Juga je na taj nacin trebala pruziti otpor najmanje mjesec dana, kada se ocekivala doprema Zapadne vojne pomoci na aerodrome koji su gradjeni u velikom broju iza bastiona tj. uz obalu Jadrana. Zato je recimo partizanski avion Kraguj za koji se pretpostavljalo da ce najduze trajati, imao ugradjeno streljacko naoruzanje zapadnog kalibra 7,7 i 12,7mm.
    Sto se tice "strucnjaka" Ogoreca, vidjela si samo manji dio njegovih bisera. Ako te zanima ostatak, daj mail pa cu ti poslati cijeli clanak.
    @Teuta hehehe... o ukusima se ne raspravlja...
    @vileni naravno. Ruski tenk je u tom periodu naoružavanja bio superioran. Logično je pretpostaviti da bi se bolje pokazao u borbi sa Crvenom armijom od američkih proizvoda koji su bili ciljeni model protiv kojih su ruski razvijani. Partizanija je bila oslonac, a regularne snage su bile predviđene samo za usporavanje ruskog napredovanja kroz ravnicu, kako bi se izvukao državni vrh i odabrani dio stanovništva. Nakon toga su se trebale priključiti snagama TO u brdsko-planinskim područjima. Ostatak stanovništva je trebao ostati pod okupacijom kao osnova za pokret otpora u gradovima po scenariju Prle, Tihi i tome slično.
    Vidiš skoro si i ti nasjeo na Ogorčevu tezu o ustroju JNA kao vojske koja je trebala držati u pokornosti narode iste. Da je to istina zar bi se ista raspala kako se raspala 91, ne ostvarivši pritom ni jedan pred nju postavljeni vojni cilj. A to se dogodilo, zato što je ista bila predviđena samo za sukob sa vanjskim neprijateljom. JNA je bila ustrojena tako, da nije mogla ratovati bez potpore domaćeg stanovništva. Do 1980 JNA sigurno nije bila koncipirana kao okupacijska sila. Ono što se radilo nakon toga je druga priča...

    avatar

    02.03.2007. (19:35)    -   -   -   -  

  • tyche

    Clausewitz davno prezvakan :)) ispalo da nije outdated - daj posalji malo stiva za citanje - tyche777@gmail.com, unaprijed hvala

    avatar

    02.03.2007. (21:20)    -   -   -   -  

  • Berini dnevnici

    Jer znaš možda čemu je trebao služiti AGM 65 na Orlu i kako su ga uspjeli montirat uopće ?

    avatar

    02.03.2007. (21:20)    -   -   -   -  

  • tyche

    I da, kad se ravnica jednom zaposjedne - ajme majci tko ce pjesastvom vracati teritorij ... Jasan mi je scenarij i zasto, ali NE VOLIM GA - teren ne treba uopce predati, i uz sve diplomatske i obavjestajne akcije dobiti zapadnu vojnu pomoc PRIJE nego li se zrtvuje pola teritorija da bi ga kasnije krvavo vracali... Al ima nas narod jednu malo socniju izreku - LAKO JE TUDIM K...CEM gloginje mlatit ! Ispricavam se na vulgarnosti - citat zavrsen. Lako je zrtvovati civilno topovsko meso, to se i u ovom ratu pokazalo.

    avatar

    02.03.2007. (21:28)    -   -   -   -  

  • strijelac

    čime se ti baviš?
    zanimljiv post i svaka čast što ti se dalo baviti ovakvom temom!
    ali - čemu razbijati glavu sa povijesti kad je budućnost ispred nas?

    avatar

    02.03.2007. (21:42)    -   -   -   -  

  • tyche

    Blizu je, ali jos uvijek sam s civilne mreze i civilnog accounta - ako ti ikad budem postala s milneta imat ces u pregledu samo da ti se javljam iz USA bez lokacije trenutno operativnog servera u datom trenutku za taj dio internetskog prometa - a vjerujem da necu jer se kompletan promet snima i pohranjuje, obraduje i sortira - a nije isto postati s te lokacije tebi ili mojoj ceri :) - pa makar to bio i blog komentar...

    avatar

    02.03.2007. (22:45)    -   -   -   -  

  • fanny

    Tema jeste stručna i tu sam laik. A moje znanje iz ONO i DSZ je otišlo u "arhivu". No, čak i laik kao ja, zna da vrsta i način ratovanja ovise o terenu na kojem se rat vodi.
    A što se tiće naoružanja bivše Juge - zračnog i oklopnog, bez obzira na to kako se opredijelila bivša JNA kod raspada države, stvari treba realno prezentirati. OK, ima nas koji nemamo pojma, ali ima i onih koji ipak nešto više znaju, pa bi toga dotični gosp. Ogorec ipak trebao biti svjestan.
    A moj darling je u JNA bio - vozač tenka, prvo u Banja Luci, a kasnije je lovio vezu da ga premjeste u Hrvatsku, a oni ga poslali ostatak vojnog roka u - Skoplje. Bit' će da mu je veza negdje pukla. A onda je u Skoplju skoro glavu izgubio, na vojnoj vježbi...
    Sviđa mi se kako - nas - totalne neznalice na tom polju, možeš zainteresirati da pročitamo takove članke i postove. Imaš pedagošku "žicu". :)
    Idem u krpe, sutra i prekosutra me čeka naporan dan.
    Kolajnice - udarnička i ona za hrabrost su pristigle, osjećam se k'o Alija Sirotanović. :)
    Pozdrav :)))

    avatar

    02.03.2007. (22:59)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Tyche stize... glede ostalog hehehe ;)
    @Pac ma pizdarija... moze se montirati što hoćeš na što hoćeš. Međutim Juga je imala licencu samo na stare A/B tj. TV vođene inačice Mavericka koje su korištene još u Vijetnamu. Znači u trenutku motiranja vrijeme ih je već bilo pregazilo...
    @Fanny kažeš da nemaš pojma, međutim dovoljno si pametna (za razliku od nekih drugih) da nakon pročitanog skužiš bitak. Mislim da to dovoljno govori o našem sustavu. S obzirom da još davne 2003 "popljuvani" lik - Marinko Ogorec danas nosi čin pukovnika i radi u nekom kvazi-institutu za razvoj HV... i tamo glumi stručnjaka, a inače je sociolog po struci i prima plaću za prosipanje iz šupljeg u prazno. Umjesto da tamo sjedi netko tko kuži zaista vojnu struku. Stoga se nadovezujem sljedećim komentarom...
    @Strijelac ja ti se trenutno bavim zapovjedanjem korporacijskom galaktičkom flotom tvrtke JET MANGA Ltd. for Space Transport and Services. Osim toga sam prerano umirovljeni pilot HRZ, prvi magistar i doktorand aeronutike u našoj dragoj banana-republici. Naravno, budućnost je pred nama ;)

    avatar

    03.03.2007. (00:10)    -   -   -   -  

  • ledena

    Ajme, ovako. Samo da znaš s kim imaš posla. U srednjoj sam jedino iz ONO i DSZ-a imala redovito četvorku. I to nategnutu. Mislim, ostalo su bile petakuše, da ne bi štogod drugo pomislio.
    Na faksu, na prvoj godini još smo imali ONO i DSZ. I to je bio jedini ispit koji sam pala. I to dva puta i položila ga tek u jesenskom roku.
    Eto, sad, videći ove činjenice, doista moraš cijeniti što sam pročitala tvoj post od početka do kraja i pokušala i nešto zapamtiti. Samo me nemoj, molim te, pitati za bilo kakvu interpretaciju. U nekim sam stvarima doista pravo žensko:))
    Ali obećajem da ću se truditi i čitati.

    avatar

    03.03.2007. (07:44)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...konačno nešto suvislo i upućeno za pročitat na tu temu. Komplimenti autoru...:)

    avatar

    03.03.2007. (07:56)    -   -   -   -  

  • vilenjak

    hmph sad si me sjebao. u pravu si, raspored kasarni i karaula je bio takav da je obrana od naoružanog naroda bila nemoguća (očito, jer se pretpostavljalo da će taj isti narod braniti kasarne svojim tijelima, a ne ih napadati). nego jesi li čitao genijalni rad Marka Franciškovića u kojem predlaže formiranje 'Nove vojne krajine' za obranu od napada judeomasonskih armija?

    avatar

    03.03.2007. (11:17)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Ledena ma ne zamaraj se s time draga. Čisti povijesni osvrt. Ovo je inače bio odgovor na ranije postavljeno pitanje. Nisam imao namjeru daviti ljude s time, ali eto... nadovezalo se na prethodni post. I da se usput vidi pravo značenje pojma renesansni čovjek ;)
    @sagittariusclassic hvala. Ako te tema zanima, mogu ti kao i Tyche na mail poslati ostatak članka.
    @Vileni hehehe... ne bi ja majke mi, ali neću reći nešto što nije bilo samo zato što su neke spodobe pod krinkom te iste JNA poslije počinile zločine.
    Za navedenog autora iskreno nisam čuo, a iz tvog komentara vidim i da nisam ništa propustio ;)

    avatar

    03.03.2007. (11:52)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Nije ni polemos kaj je bil. Ovo mi je zadnji broj koji mi se fakat svidjal. Ja sam zadnje kupio 15/16 za 2005. Jel izislo kaj novo ?

    Meni se cini, da je ipak temelj svake vojske covjek. Jeb'ga, ici s lakojurisnom satnijom na vod tenkova je neizgledno, ali ja sam siguran da bi se JNA se raspala na srpskom dijelu fronta da su Rusi napali. Iskustvo Aprilskoga rata :))

    avatar

    03.03.2007. (13:19)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...od tinejđerskog doba sam se bavio wargame-ingom i maketarstvom, elektroničar, radio kao civil na održavanju raketnog sistema SAM-6 ( KUB-M ) 5 godina, hvala, jako dobro poznajem tematiku...:)))

    avatar

    03.03.2007. (14:01)    -   -   -   -  

  • alkion

    U razmatranju ove teme treba shvatiti da je JNA bila skoro do samog raspada SFRJ vrlo jaka i respektabilna sila. U tom razmatranju treba uzeti u obzir da je JNA bila skoro jedina svjetska vojska nastala i proizašla u i iz rata (za raliku od najjačih tadašnjih sila: Njemačke, Ruske i Američke vojske - te vojske su već postojale i djelovale samo na osnovu teorije i strategije iz knjiga i povjesti). JNA je u svojim redovima imala ljude koji su svoja znanja i iskustva stekli (i nažalost) provjeravali u ratu i ratnim zbivanjima. Nadalje treba shvatiti i sledeću činjenicu: JNA nikada i ni na kojem stupnju strategije vođenja rata nije imala planove samostalnih dejstava (sem na onom najnižem - taktičkom nivou). U svim planovima dejstva su planirana u najtješnjoj suradnji s narodom i s NO. U onim najružnijim pretpostavkama i očekivanim napadima čak je prvenstveni strateški plan predviđao minorna dejstva i sklanjanje tehnike, naoružanja i ljudstva za naredna dugotrajnije dejstva. U sklopu ovakvih planova treba znati da su u VU i skoro svim dejstvima planiranim od strane rusa osnov bili bombarderska avijacija koja "omekšava" teren vrlo dugotrajnim dejstvima i neprekidnim valovima i snagama preko jedne armije (sasmo u jednom valu učestvuje skoro cjelokupna avijacija koju je tada SFRJ imala - dakle napada se s preko 600 bombardera). Naredna faza je tzv progorijevanje frinta: na vrlo malom rastojanju, manjem od desetak kilometara napada cijelokupna moto-mehanizirana divizija (preko tridesetak tisuća samo ljudskog potencijala). Nadalje treba svakako uzeti u obzir (na sva znanja i paranoju o unutarnjem neprijatelju) JNA nikada nije imala planova za dejstva unutar zemlje na sređivanju unutarnjuh pitanja - izgleda da su se i u samom vrhu predugo držali onog NARODNA u imenu??? Još jedna činjenica koju mnogi zanemaruju u razmatranju: JNA je zamišljena kao napadačka armija čiji osnovni zadatak jeste da odbrani tadašnju državu od svake agresije iz vana i njena dejstva nisu bila ograničena granicama tadašnje SFRJ, već na cjelokupni prostor sila i država koji su učestvovali u napadima.
    I naravno da mala avijacija kakvu je SFRJ posjedovala nije mogla biti respektabilna sila. Kako zbog relativno malog broja zrakoplova i pilota tako i zbog vrste i naoružanja zrakoplova.
    Tema je naravno neiscrpna i preduga za jednu dobru i temeljitiju analizu...

    avatar

    03.03.2007. (16:20)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Pero uostalom kao i sve što se kod nas dotakne obrambene problematike. Žunec je to malo prepustio studentariji, a nisu nam ni stručnjaci više motivirani za pisanje. Nabrojiš ih na prste, koliko ih je ostalo.
    Za drugi dio, mogu samo reći zloćko mali ;) a zaboravljaš iskustva iz Prvog rata...
    @Sag svaka čast, nisam ni sumnjao da će ovo komentirati netko tko ne kuži struku, ali nisi mi odgovorio jel hoćeš da ti pošaljem na mail ostatak članka ili ne? Pošto nisi dao mail pretpostavljam da ti ne treba jer imaš navedeni Polemos...
    @Alkione aleluja!!! Do sad si mi izmigoljio komentirat skoro svaki ovakav post, al' napokon sam te dobio ;)
    Naravno svaka ti je na mjestu. I za tebe vrijedi isto pitanje, ako hoćeš na mail ostatak članka?

    avatar

    03.03.2007. (19:33)    -   -   -   -  

  • alkion

    Iz nekih, čak i meni glupih, razloga ne objavljujem mail na blogu. Jednostavno mislim: ono što želim reći na blogu je dostupno svima, a kako nikoga s bloga lično ne poznajem to onda i nije tako važno da se baš s nekim samo mailom razgovaram. Čini mi se da je ovako javno i kulturnije i nekako ljepše - više toga se može od više ljudi i saznati i komentirati. Još jedan ne manje važan razlog: znam nekoliko blogera koji su se počeli mailati pa je to otišlo malo predaleko u mnogim situacijama (neželjenim nažalost). Ne shvati ovo kao nešto upućeno samo i isključivo tebi. Nažalost ne poznam te u tolikoj mjeri pa ovo shvati samo kao neke moje mušice... :))) Ako baš želiš diskusiju produbiti na temu JNA i SFRJ možemo to naravno i ovdje - dogovorimo okvirnu temu, svatko napiše post i prepustimo ih komentarima. Unaprijed upozoravam: spadam u Jugonostalgičare, i to iz jednostavnog razloga: raspad JNA i Juge meni je oduzeo mogućnost rada i bavljenja profesijom za koju još uvijek smatram naj, naj ... od svih do sada poznatih i mogućih. I ni slučajno mi ne reci da sam to mogao nastaviti negdje drugo i na drugi način - to što sam, kako sam i gdje sam letio je više jednostavno neponovljivo... Da ne duljim, znam da shvataš i da znaš o čemu pišem... :)))

    avatar

    03.03.2007. (21:39)    -   -   -   -  

  • zgdnevnik

    Yoko ono i dzs :)

    avatar

    03.03.2007. (23:13)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    @Alkione eto bar priznaš da je glupo. Ako kome nije problem saznat koji si, onda to nije meni. Pošto to još nisam napravio, vidiš valjda da poštujem tvoju želju za privatnošću. Mislio sam da te zanima ostatak članka, pa je mail najanonimnija opcija. Što bi tek bilo da sam ti tražio adresu za poslat pismo ;) Inače imaš yahoo, gmail, inet i stotine drugih mail providera na koje se možeš registrirat sa imenom kojim hoćeš i ako se predosmiliš glede članka javi ga na gore lijevo istaknuti korporacijski mail. Ne vjerujem da ću ljude opet gnjaviti sa vojnom teorijom i praksom JNA, osim ako ne uleti neko pitanje kao zadnji put. Mislim da je ovaj blog zadržao svježinu upravo zato što ne davi stalno s istim, već ima široki raspon tema koje obrađuje... od glave do svemira...
    @Zagi nije nego dsz ;)

    avatar

    04.03.2007. (10:47)    -   -   -   -  

  • Dag Dagoberovic

    sjajno, ma bolje reći - fantastično rečeno, očito nitko pa ni navedeni gospodin nije shvatio pravu bit nekadašnje 4 vojne sile u svijetu te njezino taktičko-strateško poimanje ...

    malo ili skoro vrlo malo se zna da je imala savršen radarski sustav za promatranje u promjeru od 400 i više kilometara te da je mogla vidjeti što se odvija na zrakoplovnim lukama diljem starog kontinenta te da se jedno od takvih osmatračkih mjesta nalazilo u Velikoj Buni koja je izgledala kao obično skladište za materijalno-tehnička sredstva te bila povezana sa svim zračnim lukama koje su imale radarski sustav te sa sustavom komunikacija koji se nalazio zgodno ukopan u Petrovoj gori a i o stalom se zna manje-više tj. oni koji su u tom dijelu bivšeg sustava služili ...

    puno bi još o ovome mogao govoriti sada ovdje no mislim da ne treba jer koliko je onda to bilo potrebno njima i nama je još potrebnije kad se naravno promjene prilike u strukturi vlasti te dođu ljudi koji će shvatiti da svi vojni resursi koje imamo vrijede kad se pametno koriste ...

    avatar

    04.03.2007. (11:43)    -   -   -   -  

  • domoljubni

    na kraju nisu uspjeli ni hrvatsku pregaziti...

    avatar

    05.03.2007. (09:15)    -   -   -   -  

  • između jave i sna

    hmmmm, jel moze ista od toga posluziti da se zatuce jedan ljudski nosorog???

    avatar

    05.03.2007. (13:05)    -   -   -   -  

učitavam...