Komentari

serafina.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • Athena Air

    I opet jak post. Nije orijentacija bitna, jer postoje mnogi hetero parovi koji ne mogu imati djecu pa se isto nalaze u dilemi - umjetna oplodnja ili usvajanje. Koliko sam primjetila, umjetna oplodnja je gotovo u pravilu prvi izbor čak i kad se radi o genima nepoznatog muškarca. A usvajanje je, bar u našoj kulturi, nekako neuobičajeno, premda mislim da je puno plemenitije. Osobno sam te ratove sama sa sobom odigrala. Neuspješno. Idemo dalje... Ne sumnjam da će se za vas stvoriti rješenje onda kad odlučite što i kako dalje. Sretno!

    avatar

    01.03.2007. (11:11)    -   -   -   -  

  • CHOCO

    čitala sam taj članak o donoru 150 i zapravo jedina stvar koja mi je tog trena pala na pamet je da nikako ne bi htjela da 150 potomaka mog budućeg muža trčkara zemljom... (osim ako sva nisu i moja :D) ... sebično, znam, ali to je ono što mi je palo na pamet... s druge strane, što se tiče homoseksualnih parova, tu sam uvijek razmišljala na način da je najbolje napraviti umjetnu oplodnju, a da kao donora izaberu nekog od prijatelja/ica tko se složi s tim, naravno... mislim da u tome nitko ne pati, a uglavnom i znaš što možeš očekivati, zar ne?

    avatar

    01.03.2007. (11:24)    -   -   -   -  

  • SadisticoShy

    Ne vidim ništa loše u činjenici da je tip dao svoj genetski materijal, jer ipak dati nekom život, barem bi trebala biti najuzvišenija stvar. I sasvim je logično da klinci žele znati porijeklo svojih genetskih korijena.
    Da sam ja „dijete iz epruvete“ jedino bi me mučila fobija da seks sa svakom curom koju upoznam ujedno može biti i incest :) :) :)

    avatar

    01.03.2007. (14:06)    -   -   -   -  

  • P A N T E R A

    uhhh...

    teška tema, težak post, pravog odgovora nemam, samo svoje razmišljanje. kada ti je sve u životu posloženo u okvirima društveno prihvatljivog i kada sve štima, tada se ne zamaraš s takvim stvarima je li bitno tko je donator, kakav je, hoćeš li posvojiti ili nećeš. ja, kada sam u toj poziciji neizvjesnosti da ne znam kakva je meni sudbina glede djeteta, se već pomalo bavim mišlju kako bi bilo posvojiti nekoga. mrzim naš sustav što postavlja barijere i određuje. uvjeti za posvajanje su suludi. ima tu logike, ali objasni ti nekom napuštenom djetetu da se mora još strpiti ne bi li dobilo dom. ne znam... žalosno mi je sve to.

    mogu zamisliti problem kada se osobe nalaze u homoseksualnim zajednicama. teško je. želiš nešto što ti biološki nije izvedivo. zapravo je, ali neće ići bez uplitanja treće osobe. kako tu dilemu riješiti, ne znam. možda je uvijek stvar odluke trenutka i onoga što nam nosi svaka nova sekunda. ja uvijek kažem: možda ne znam sada, ali jednom ću sigurno znati...

    zasigurno se kosim s nečijim uvjerenjima, ali... otac je jedan, bez obzira na obrazovanje, društveni status... bitno je da voli, da ga volim... moj je jedan jedini i bojim se da moj svijet ne prekine svoju vrtnju jednom kada ga više ne bude. bojim se da to neću preživjeti...

    ljubim te...

    avatar

    01.03.2007. (15:21)    -   -   -   -  

  • Pjesma o jednoj mladosti

    Zaista velika dilema. Dijete kao plod vaše ljubavi nemoguća je kategorija ako je riječ o genetici. Posvajanje se čini najhumanijim izborom (ponavljam - čini se), nema uopće vaših gena ali tko kaže da su geni presudni u odgoju i ljubavi prema djetetu. Usvojeno dijete biste (sigurna sam) usrećile i obogatile svojom pozornošću i ljubavlju. Želim vam sreću i mudrost!

    avatar

    01.03.2007. (19:00)    -   -   -   -  

  • posoljeni zrak

    Draga moja :))
    Jutros pročitah tvoj post i tek sada nalazim vremena nešto napisati iako mislim da nemam čak niti ideju što i kako.
    To o "donoru 150" - hm, je li se trebalo znati da je on toliko puta bio donor ako to donorstvo može biti anonimno? A da bi djeca voljela upoznati tko im je otac - to je prilično jasno, zar ne?
    Što se tiče tebe i tvoje veze i djece u njoj, često sam o tome razmišljala još dok sam čitala tvoje prve postove (družimo se skoro otpočetka i nešto sam pospajala).
    Treća osoba? Ne bi išlo.. Ja barem tako mislim. Ima tu puno toga: ta treća osoba možda je nečiji dečko ili... I kako bi partnerica te treće osobe reagirala? I kako biste jednom djetetu objasnile kako je začeto? Ne znam..
    Umjetna oplodnja? Možda... A i tu ima toliko toga: koja od vas i tako to...
    Posvajanje? Nedavno sam saznala, u jednom pismenom kontaktu s blogericom koja bi posvojila dijete, da je potrebno biti u braku. Tako mi ona to objasni. E, pa, homoseksualne zajednice kod nas nisu brak što bi značilo da vam neće dopustiti posvojenje. I u toj opciji ima jako puno zapreka jer smo mi država s 1001 papirom i nitko ne zna gdje i što i svatko te šelje nekuda i... Užasno komplicirano.. Kontaktirala sam s ljudima koji su bili potencijalni posvojitelji (istina, vani žive, ali to je užasna diskriminacija s obzirom koja djeca smiju ići van na posvajanje... Kad sam to čula - ne znam što bih mislila)...
    Eto, draga, moje razmišljanje koje ti baš ništa nije reklo.. Znam...
    I ti znaš da sam ovo iskreno napisala i da nemam pojma kako i što...
    Ali, šaljem ti pozdrav i pusu, i nosim te u mislima.. To je ono što mogu..
    Sve dobro :))

    avatar

    01.03.2007. (19:41)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    to je zbilja koma odluka...pogotovo u ovoj jebenoj banana-republici gdje je sve osim hetero-katolika-extradomoljuba nenormalno, držim vam fige da za što god se odlučite ispadne dobro

    avatar

    01.03.2007. (22:58)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Uh, vidim da su se i blogerice prije mene namučile s tvojom dilemom, a razmišljam i ja sad već neko vrijeme o njoj. Najprije ono jednostavnije - komentar na donora 150. Čitala sam o tome i pomislila kako bi stvari s doniranjem spolnih stanica trebalo nekako regulirati. Nemam ništa protiv umjetne oplodnje u slučaju neplodnosti para, a savršeno mi je razumljivo da tu opciju koriste homoseksualni parovi i samci, zapravo samice - koje se time upuštaju u vrlo težak pothvat slijedeći svoje pravo i želju da imaju dijete. Trebalo bi po mom mišljenju učiniti dvije stvari - ograničiti količinu donacija jednog davatelja kako njegovom spermom ne bi bila začeta tolika djeca, jer je u tom slučaju povećana šansa da se djeca ili kasnije njihovi potomci sretnu i ne znajući ništa o srodstvu imaju svoju djecu što je vrlo opasno jer se iz takvog miješanja genetskog materijala povećava šansa za svakojake malformacije. To bi se dodatno izbjeglo kad bi se zabranile anonimne donacije i kad bi postojala obaveza da se djecu u prikladnoj dobi obavijesti o tome kako su začeta. Poznato je da djeca najnormalnije prihvaćaju informaciju o tome da su usvojena, ako se odabere pravo vrijeme i način djetetu prihvatljiv.
    Tvoja seksualna avokacija nije mi velika novost jer sam je iščitala iz tvog pisanja, samo nisam bila sigurna je li ona ostvarena ili skrivena negdje duboko, a mogla bi biti i plod mašte, zbog čega takve indirektne informacije ne uzimam zdravo za gotovo dok se ne potvrde. Uistinu mi je drago kad se ljudi vole i kad jedni drugima pružaju toliko potrebnu sigurnost na ovoj prolaznoj vjetrometini. No po pitanju djeteta koje želiš nisam ni ja pametna. Pokušala sam se staviti u tvoju situaciju i znam da bi mi posvojenje bilo najbliža opcija. No to je kod nas neizvedivo i s obzirom na situaciju vjerojatno će tako i ostati. Naći biološkog oca, to mi se čini rizično. Osim gađenja zbog ulaska treće osobe u vezu, makar i po dogovoru, mogle biste imati kasnije problema stom istom osobom, mogao bi vam pokušati oduzeti dijete, što i ne bi bio veliki problem ako bi on bio u braku i imao dokaze da je biološki otac... Mogao bi vas ucjenjivati. Grozno. Možda bih se i preselila u neku državu gdje postoji gornja mogućnost anonimnog doniranja sperme. No i to je lakše reći nego napraviti. Vidiš, ni ja se nisam nikamo makla niti našla rješenje. No tebi i tvojoj ljubavi želim svu sreću svijeta i snagu da svladate prepreke na putu koji ste hrabro i pošteno odabrale. Pusa! :)))))

    avatar

    01.03.2007. (23:24)    -   -   -   -  

  • Una

    što se hrvatske tiče ne znaš što je gore - posvojiti ili uzeti donora. procedura za posvajanje je sizifov posao. a da ne govorim da samohrane majke ne mogu na to ni pomisliti. eventualno udomljavanje. (nešto kao milanka opačić) priča s donorom je rizična. tko je zapravo čovjek koji je za par sto kuna (danas se, mislim, niti ne daju novci) posijao sjeme? k tome je nedavno u medijima procurilo da uvozimo spermu iz austrije.

    avatar

    02.03.2007. (02:42)    -   -   -   -  

  • u ime...

    draga moja, dala si mi misliti ... nekako nisam za te donore, jer smatram da dijete ima pravo znati tko mu je otac, a dugoročno gledano unijelo bi zbrku u svijetu kao npr. mogućnost da se polubraća žene, a da to niti ne znaju. vaša želja za djetetom je prirodna stvar i za mene bi posvojenje bilo najbolja solucija. no, ogradili smo ljubav zakonima, propisima, normama, načelima, materijalizirali je ... pa mi se čini da je trenutno nemoguće da bi vama postojeći zakoni (i svijest) dozvolili da usvojite dijete i da mu pružite sigurnost, ljubav i dom ... no, zato je moguće da mnogi zlostavljaju svoju djecu ... jer imaju Obitelj. Obitelj s mamom i tatom, u kojem caruje nasilje i mržnja ... u odgoju djece, u odluci da ih se ima jedino bi, po meni, trebala biti važna ljubav i odgovornost. no, na žalost nisu. ti zadovoljavaš oba kriterija :))). postoje i još neki načini (istina ništa slično majčinstvu u cjelini) koji vam omogućavaju da osjetite radost odgoja... ostavljam ti pusu, pozdrav i zagrljaj ... i hvala ti na ispunjenim željama ... da vidiš samo radost klinaca :))))

    avatar

    02.03.2007. (07:14)    -   -   -   -  

  • HSP Osijek

    Ne vidimi nekakve posebne dileme u vezi toga.

    Ako netko hoće njegovu spermu, a on je hoće dati, samo naprijed.

    Samo da se te žene ne pojave nakon par godina tražeći alimentaciju, onda je naj..o

    avatar

    02.03.2007. (08:26)    -   -   -   -  

  • ljubica

    U dilemi sam već neko vrijeme opisati ili ne svoje iskustvo kada u tri godine braka nisam ostala trudna i kada je bilo dileme oko umjetne oplodnje. To mi je bilo jedno od najvećih životnih iskušenja. Nakon ovog tvog posta vjerojatno ću ispričati svoju priču.
    Pokušavam se staviti na tvoje mjesto i potpuno razumijem želju za majčinstvom, ali zbog djeteta mislim da to nije pravi put, mada bi, vjerujem, u vašoj obitelji bilo više ljubavi nego u 90% drugih. Da li bi dijete moglo podnijeti da je obilježeno? A bilo bi, na žalost... Jer ne pita se tebe i mene, maju, aquariu... Puno je više onih drugih..

    avatar

    02.03.2007. (11:26)    -   -   -   -  

  • glojgel

    na granici etike

    avatar

    02.03.2007. (13:25)    -   -   -   -  

  • UsredNičega

    interesantno.... ja bi postavil pitanje zakaj se uopce trazi neki savrseni donor? da "dobijete" djete od nekog ko nema sve specifikacije prethodno spomenutog čovjeka, dal bi to djete manje voljeli ili ne?

    avatar

    02.03.2007. (19:09)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Prvi sam put na tvom blogu, pročitala sam tek ovaj zadnji tekst i svidio mi se način kako i o čemu pišeš. E sad, tema je diskutabilna, ali načelno, ja nemam ništa protiv ljudi koji odluče dati svoju spermu, onih koji ju uzmu, onih koji usvajaju, dogovore se s nekim muškarcem samo da ih oplodi - sve opcije su, po meni, ok ukoliko se sve uključene strane slažu i pristaju dobrovoljno. Drugo je pitanje što bih ja od toga odabrala. Recimo, ne bih se nikada odlučila na surogat majku u slučaju da ja to ne mogu biti jer se često zna dogoditi da te žene na kraju ne žele dati bebu. Hmm, prije par godina kad sam još učila Obiteljski zakon, bilo mi ej apsurdno da je žena koja je rodila dijete djetetova majka. Dakle, ako moju i partnerovu oplođenu jajnu stanicu stave u surogat-majku, ona tu bebu rodi i beba je njezina, ako se ne varam,a ne moja! Ima tako nekih nelogičnosti oko kojih valja dobro promisliti. Dijete od nepoznatog donora... hm, a čuj može i tvoj provjereni partner ipak imati u obitelji nepoćudne gene, a da ne znate za njih ili se u bebi mogu stvoriti neke sasvim nove anomalije. Mislim da je to sve u Božjim rukama i da se to nikada ne može predvidjeti. Jedino ovisi koliko tko može moralno podnijeti. Ima ljudi koji kažu da je krv krv, pa kad recimo usvojiš dijete, da to ipak nije to. A na kraju ti usvojeno dijete može ispasti zahvalnije i bolje kao osoba nego tvoje rođeno. Sve ovisi o percepciji pojedinca, ukatko :)

    avatar

    03.03.2007. (15:06)    -   -   -   -  

  • greentea

    razumijem dilemu. ali...čemu? dijete se ne naručuje i ne bira po svojim karakteristikama kao roba iz kataloga...treba u svom srcu imati dovoljno ljubavi za voljeti dijete kakvo god ono bilo....voljeti ga bezuvjetno...što često ne znaju činiti niti biološki roditelji, pa kako da se to onda zamjeri svima ostalima. poznavanje oca ne govori ništa o tome kakvo će biti dijete...i cijelo kalkuliranje s time mi se čini ružnim. ljubavi ima ili nema. a, ljubav je sve što djetetu treba.
    znam da se većina neće složiti, ali pomalo mi je neobična ta silna potreba da se ima baš svoje dijete...i čudna upornost da se to postigne. kad netko rađa djecu jedno za drugim na čuđenje okoline, onda će vrlo lako reći da je to božja volja....ali ako netko nema djecu-u tome se ne vidi božja volja koju treba poštivati...već se na silu i na sve načine pokušava imati svoje vlastito dijete.
    ali, ako pored sve jadne, napuštene djece (što samo po sebi dovoljno govori o "svetosti i uzvišenosti" roditeljstva), netko tko djecu nema, ne osjeća u sebi potrebu pružiti ljubav toj napuštenoj djeci....bezuvjetnu ljubav, onda mi je sposobnost te osobe da zaista voli vrlo upitna - mislim da je u pitanju ipak sebičnost i želja da se zadovolje svoje emocionalne potrebe, a ne želja da se daje...jer to ljubav jeste...davanje i samo davanje.

    avatar

    03.03.2007. (16:59)    -   -   -   -  

  • niniane

    Dirnula si me s ovim postom jako... Čula sam za tog tipa, i ostala sam pomalo paf cijelom pričom, upravo iz razloga koje si navela... Naposljetku, geni su geni, ali nitko ne garantira hoće li se predispozicija koju određuju razviti ili ne... A biranje sperme prema tome kakav je donor (visok, plav, inteligentan i sl., što je već kome "bitno") meni je na korak od genetskog inženjeringa, koliko god to glupo zvučalo (ZNAM da zvuči glupo. ZNAM što je genetski inženjering. Samo ne bih voljela birati dijete. Jedino bih birala da nema neku urođenu bolest ili manu. Ovo sve drugo su... gluposti... bar za mene).
    Nisam znala za tvoju seksualnu orijentaciju - zapravo, naslućivala sam, ne znam više u kojim sam to tvojim postovima čitala između redaka, ali nije ni bitno. Ja ljude ne promatram kroz orijentaciju, već kroz ono što su. Osim toga, jako vjerujem u ono što je Angelina Jolie jednom rekla: "Zaljubljujem se u osobu, a ne u njen spol". Imala sam prilike naučiti tu lekciju.
    Žao mi je što ti i tvoja partnerica ne možete ostvariti tu veliku želju - dijete. No kad pričaš o potencijalnom donoru sperme... Imate li vas dvije možda kakvog bliskog prijatelja koji bi vam mogao napraviti to kao... uslugu? Možda moje pitanje zvuči naivno, ispravi me ako je tako, no to bi isključilo faktor preljuba koji si spomenula...
    Inače, ja sam se vratila na blog i namjeravam sad biti na njemu kako se spada. Tako da ću te sada opet redovno čitati, jer se uvijek radujem tvojim postovima. Iznimno su inteligentni i osviješteni.
    Veliki pozdrav, čitamo se!:-)

    avatar

    04.03.2007. (20:56)    -   -   -   -  

  • o cem mi se da....

    evo ja skupljam citatelje za svoj novi prvi blog pa sam slucajnim odabirom dosla do tebe..pises li ti pises..mislim to je dobro samo naprijed..nedaj se smesti....

    avatar

    05.03.2007. (00:11)    -   -   -   -  

  • zarsipozvaomene

    God has created all

    avatar

    05.03.2007. (13:01)    -   -   -   -  

  • ....:::: Amon Raa ::::....

    koji si ti ziheraš - a još bi se i jebala da ti NEUĐE !zašto tako agresivan stav, e pa postoji izreka nemožeš kajganu napravit a da pritom ne razbiješ jaja. Ti bi najradije vidim ja htjela ne samo otić u banku sperme (uzevši na tvoj homoseksualni sexualni odabir) već i da ti genetski modificiraju i isporuče savršeni kupovni proizvod! No kakvi su tvoji geni? jesi li ti savršena da si u stanju toliko birat. Vidiš i HITLER je kopirao samoga sebe u tisuće primjeraka a niti jedna od kopija nije ostvarila takav "uspjeh" kao on. Tvoje dijete savršeno genetičko može biti totalni idiot ako ga usmjeravaju krive osobe u krivom smjeru. Npr dijete je super talent za muziku a ti želiš da je financijski stručnjak i sjebeš mu sve potencijale... Ni klasični odnos muškarca i žene nikakvu garanciju nedaju kuda i što će biti od djeteta a ti bi htjela sigurnost??!! sory kriva godina probaj za nekih 100 godina ponovo..

    avatar

    06.03.2007. (01:59)    -   -   -   -  

  • niniane

    >>>> Amon Raa
    Cccc... >:-(

    avatar

    06.03.2007. (21:41)    -   -   -   -  

  • niniane

    Eto, draga Serafina, zamalo sam ti mogla otkriti svoj real-life identitet;-) Hvala ti što se raduješ zbog mene:-) Puno mi to znači, zaista. Tek kad na ovakav način, tj. putem bloga, upoznaš ljude koji su ti zanimljivi i koje smatraš kvalitetnima, naučiš cijeniti i shvaćati neke stvari. Dosta toga sam naučila od tebe i dosta me tvojih postova natjeralo na razmišljanje. Na tome ti hvala:-)
    Pusa i čitamo se!:-)

    avatar

    06.03.2007. (21:43)    -   -   -   -  

  • zrno gorušice

    Uh, baš me znaš baciti u uporabu vijuga... Masa stvari u našim glavama ima svoje mjesto, ali ne i u nadležnima... Problemi se dogode onda kad se najmanje nadamo... Teško da ti za bilo što od mogućih odabira mogu reći- e to je to! Vjerujem i ti tako, jer ne bi se ispitivala u postu da si sigurna u to koji put odabrati. Pozitivno je da razmišljaš o majčinstvu, samo ga je kod nas (osim prirodnim putem) jako teško (mislim komplicirano) ostvariti... Na žalost mnoge nerođene i neposvojene djece koja bi mogla biti sretna...

    avatar

    06.03.2007. (21:57)    -   -   -   -  

  • ...maja...

    Svi ovi koji kažu da nemaju ništa protiv toga što je "napravljeno" 150 djece od istog davatelja, ne shvaćaju da je to na neki način grozno. dobro da je 10, al 150!! pa zamislite da se zaljubite u nekog, s njim imate djecu i saznate da vam je to polubrat!! grozno, a i djeca ne bi bila baš normalna.... mislim da će se tako nešt i dogodit ak se sve to nastavi.

    avatar

    07.03.2007. (14:40)    -   -   -   -  

  • shokre

    i sad ti vidi našu situaciju, čitam na www.denormativ.hr da u hrvatskoj više nema sperme u bankama sperme... dakle, kod nas nema šanse da bude ni donor 10, kamoli donor 150... super smo mi društvo, toliko neplodnih parova, toliko djece u sirotištu... i toliko djece koja gledaju kako tata mlati mamu...

    avatar

    08.03.2007. (00:52)    -   -   -   -  

učitavam...