Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • lav, prsten i kostur.

    Čitam na netu da je u Jeruzalemu nađen grob sa Isusom, marijom i Judom... Ide cijeli dokumentarac o tome. Kameron ga je režirao, dakle veliki buđet... Kako to komentirate... Dosta su se potrudili ima isječaka na jubitu. DNK analize i sve ostalo.

    avatar

    26.02.2007. (00:13)    -   -   -   -  

  • josip

    da li na veličasnog Zlatka Suca gledate kao primjer svećenstva?

    avatar

    26.02.2007. (01:04)    -   -   -   -  

  • Italian Stallion

    Don, ja sam vas pitao da mi ukratko izrazite vaše mišljenje o:

    1. Ratu u Iraku
    2. Feminizmu
    3. Boratu
    4. Mel Gibsonu (jel on antisemita ili kršćanin)

    Unaprijed hvala!

    avatar

    26.02.2007. (01:17)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    Potovani gospodine Kaćunko, pošto ste se ničim izazvani ponudili odgovoriti na pitanja koja vam postavljaju posjetitelji vašeg boga, evo vam i moj mali doprinos. Da prvo vas citiram...
    "Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat' spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut' poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti" (Iz 58,6-8)
    Vjerujem da prepoznajete gdje ste ovo pisali. Mene pak zanima kako iz ustiju istog boga može izaći i ovo:
    Poslušaj, dakle, riječi Jahvine. Ovako govori Jahve nad vojskama: Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!" Prva knjiga o Samuelu 15, 3
    A ukoliko iz ustiju istog boga izlazi oboje, zašto vašem citatu dati prioritet. Zanima me i kako je misteriozno izmjenjena druga zapovijed: Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
    Ja mogu razumjeti da se u prijevodu nešto izgubi ali svesti sve to na Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud ipak je malo pretjerano... Takvih je primjera bezbroj. Ukoliko već vjerujete da biblija jest od Boga inspirirano djelo zašto je mijenjate? A ukoliko pak nije, zašto je propovjedate? Zanima me kako, kao deklarirani vjernik racionalizirate (ukoliko imate uopće potrebu za tim) takve paradokse. Naravno, razumjet ću ukoliko izbjegnete odgovoriti na ovo pitanje... Pozdrav K__T

    avatar

    26.02.2007. (03:03)    -   -   -   -  

  • pivopija

    Pogledajte ovu kolumnu o Kacunku - http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=4558

    Bacit ce kletvu

    avatar

    26.02.2007. (03:34)    -   -   -   -  

  • togo

    seljačino jedna pernata jebo te bog!!!pusa

    avatar

    26.02.2007. (04:16)    -   -   -   -  

  • Imejl99

    znaci isto. i tu i ovde popovska braca zidaju kuce.

    avatar

    26.02.2007. (12:45)    -   -   -   -  

  • pokisli

    Evo mojih ponovljenih pitanja. Čitati ću vas i dalje, i gotovo u svemu se slažem sa vama. U globalu govorite i želite ispravno. Pisali ste da ste sudjelovali u toj knjizi protiv rocka. Pa zato vas molim da pogledajte blog http://rockapologetix.blog.hr/ koji promovira glazbu koja je rockerska, ali je POTPUNO krščanski orijentirana. Zanima me, što kažete na to? Zašto Crkva nebi išla u korak s vremenom i pokušala se kroz moderan način približiti vjernicima? Pročitajte malo taj blog, i upoznajte autora ako želite, vidjet ćete da sve to radi iz srca i da je ogroman vjernik. Glazbene skupine koje promoviraju Krista u ostalim glazbenim pravcima. E malo ćete ih naći. Kršćanski rock i metal zaokuplja ogromno područje, samo što je to nažalost takav underground da se ne pušta ni u spominjanim mjestima poput Močvare, mada kvalitete ima nesumnjivo. Pa čak i ovi bendovi koje Crkva blati imaju, neki od njih, izrazito Krščanski orijentiranih pjesama. Za one koje žele čuti, a čuti mogu jedino oni sa srcem. Mislim da bi stoga morali koji post posvetiti toj glazbi. Drugo pitanje. Zanima me vaše mišljenje o izjavama Zlatka Sudca da treba braniti svoju domovinu, govorio je to dok je jos bilo aktualno ono s Gotovinom.. i da li je ispravno što takva stigmatizirana osoba govori o tome. Zanima me vaš odgovor, jer po meni to je neispravno - domovina, ako smo svi braća po krvi je nepotrebna. Nikada se ne treba boriti za državu - granice ograničavaju čovjeka, jer svi smo braća po krvi (kako i vi kažete). Treba težiti ujedinjenju - i Krist želi okupupiti stado, ja to čitam u Bibliji, ništa drugo tamo ne piše. (Nažalost ovaj svijet nije bajka, i granice država će vjerojatno uvijek postojati). Prolijevanje krvi u ime vjere ili imaginarnih granica je protiv onoga što je Krist govorio. Tako da poruke bolesnika poput Thompsona koji sa Križem u ruci tjeraju neku svoju pravdu zbog naroda a u ime Krista, treba po meni izbjegavati. Uostalom, i Crkva je sve rekla ogradivši se od tog moralnog anonimusa. Jednako volim Hrvata, kao i Mađara, Srbina, ili neznam koga - svaki čovjek je za mene isti. A onaj koji ne moze oprostiti taj ni nije pravi Katolik. Lijep pozdrav

    avatar

    26.02.2007. (12:47)    -   -   -   -  

  • 20070207



    Dragi kralju TOMISLAVE !

    Ja nisam expert, kao ovaj padre, kome si postavi ovo pitanje o Bibliji, Bozjoj Rijeci i Katolickoj crkvi i kao definitivni dokaz crkvene muljaze iznosis primjer druge zapovjedi. Vi fundamentalisti,
    ste zbog toga jako slicni farizejima a za farizeje znamo Isusov stav.

    Vidis, ono sto Isus osuduje kod farizeja nije njihova nauka i detaljno poznavanje knjiga i zakona nego njihov i tvoj pokusaj da "ogradis Boga" svojim znanjem, da tocno znas sto Bog kaze i da onda to doslovno i provedes te na taj nacin ispunis zakone i , da tako kazemo, namiris Boga, da sa Njim imas cisti racun.

    Ako se vec hvatas za rijeci i postavljas paradokse, procitaj malo kako je Isus bio isti tako testiran od farizeja i sto On o tome misli.

    Vjera je nesto drugo od znaja i zato, iako trebamo nako znanje da bi mogli ista vjerovati, do Boga se stize samo VJEROM, UFANJEM I LJUBAVLJU, a prenapregnuto znanje postaje tu prepreka onome sto, nama, svakom od nas, Bog Duh sveti otktiva u nasim srcima o BOGU KOJI DOLAZI i otkriva nam se kroz cijeli nas zivot, u svim nasim dozivljajima i iskustvima, svim nasim saznanjima ( ukljucujuci i Bibliju ) ako mi samo imademo VJERE, UFANJA i LJUBAVI u Njega i za Njega.

    Ne brini ako sve neznas a iskreno GA volis i trazis , ON ce ti se sam objaviti, ON ce tebe naci.

    Gloria in exelsis Deo, et in Tera Pax hominibus BONEA VOLUNTATIS!

    BITI VOLJEN, daleko nadvisuje biti razumljen ili shvacen a nasa dobra volja da i nas um predamo Bogu, da nam ga On prosvijetli i u njem nam se objavi, je kljuc.

    "VOLI BOGA I RADI STO HOCES" ( sv. Augustin )

    Ne brini toliko o umu i umovanju jer BOG te ljubi.

    Bok !

    avatar

    26.02.2007. (12:49)    -   -   -   -  

  • Mitke.

    Opet si se ožrao prasetine masne.

    avatar

    26.02.2007. (15:03)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    Najprije isprika don Angelu što odgovaram na komentar 20070207 nenamjerno čineći od prostora vezanog za komentare forum. Ali ovo je prvi i nadam se jedini put.
    Riječ koja bi mogla opisati moju vjeru (ukoliko je išta ostalo za opisivati) definitivno nije fundamentalist. Štoviše, nalazila bi se na potpuno drugom kraju spektra vrijednosti. Postavljanje upita kakvog sam ja postavio nije ništa drugo neko skrivena prilika za širenje evanđelja. Da, uistinu, problem se može gurnuti pod tepih i pretvarati se da ne postoji, ali on nastavlja onda metafizički živjeti u nama samima kao crv sumnje (bili mi toga svjesni ili ne). Jedino njegovo razjašnjenje može donijeti istinsku slobodu vjere od okova sumnje. Netko nedavno citirao Baudelairea, "Sotonino najveće lukavstvo jest da nas uvjeri da ne postoji". Ako želimo biti cinični (ili pak realni), možemo dodati da i bog čini barem jednako dobar posao (u tome da nas uvjeri da ne postoji).
    Zašto sam odabrao drugu zapovijed? Ne radi se o nikakvom konačnom dokazu, već običnom primjeru koji zorno opisuje mijenjanje crkvene strategije kroz povijest. Pa se tako između ostalog relikvije uvode oko 300 n.e., zadiranje u vlast oko 1100 n.e., dogma o bezgriješnom začeću oko 1800 n.e. ... Primjera je dakle mnogo, ovaj je odabran nasumice... Ukoliko te pak imalo zanima ta tematika uistinu mnogo možeš saznati i na: http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/ (ma koliko se turbokatolici gnušali tog sitea).
    Slažem se donekle sa tvojom tezom da vjera nije isto što i znanje. Ali kad netko već pretendira da bude posrednik između Boga i čovjeka, da ima ekskluzivno pravo na distribuciju božje riječi, milosti, oprosta, sakramenata..., nije li normalno pitati za realna izvorišta te moći? Kad se već razmećemo latinskim frazama moja omiljena za kraj: Quidquid Latine dictum sit altum viditur. Pozdrav K__T

    avatar

    26.02.2007. (15:14)    -   -   -   -  

  • Tessy58

    Časna sestra Rebeka Anić svojim istraživanjem "Nasilje nad ženama" otvorila je mnoga neugodna pitanja na koja će Crkva, ako želi na djelu pokazati da se okreće socijalnim pitanjima, morati dati odgovore. Ona je, vrijeme će to pokazati, učinila više za Crkvu jer je javno progovorila o nespremnosti Crkve na izazove suvremenog društva, u kojem je nasilje u obitelji jedan od najvećih problema, nego što se u prvi mah može činiti.

    ...zanima me Vaš komentar na ovaj citat.Pod broj dva ako je Močvara za vas darkersko freak okupljalište a što su onda "cajke"klubovi???Da se malo osvrnete na to?Mislim da je tek tamo sodoma i gomora ovoga grada.Pozdrav i sve najbolje.Čitam Vas i dalje.

    avatar

    26.02.2007. (15:34)    -   -   -   -  

  • Znatiželjna

    Poštovani don Anđelko...!
    Prvi puta sam ovdje..i oduševljena sam!..Vašom energičnošću, zanosom s kojim pišete o vjeri, Bogu...! Svaka čast!!
    Čitajući Vaš zadnji post, osjećala sam se ponosno na svoj gradić, Solin, i Miovce...pošto sam i sama jedna od njih. Drago mi je što ste se lijepo proveli..

    Isto tako vidim kako rado (ili s manje radosti..kako na što, vjerujem :)) odgovarate na neka pitanja..i slično. Već dugo vremena želim, ili pročitati ili čuti (manje važno), barem neke od razloga zbog koji smatrate da knjige Harry Potter govore protiv Boga... ili išta slično.. protiv vjere...? naime, velika sam obožavateljica tih knjiga i nikad nisam smatrala da bi mogle biti štetne ili išta slično..kao jedna bajka za tinejdžere? No, s vremenom nailazila sam na neke Vaše riječi, rečenice koje tvrde suprotno...? Pa, eto..bilo bi mi jaaaako drago da mi napišete barem nekakav odgovor na moje pitanje..ili išta.. tek toliko da vidim kako knjige doživljava jedan svećenik, kojeg jako cijenim, zašto ih tako doživljava...? Vjerujem da sve što govorite govorite s razlogom...pa, tako vjerojatno i ovo. Možda ja odbijam vidjeti neke činjenice..ili ipak nisam? Teško mi je priznati nešto takvo..ipak sam, kako sam već rekla, veliki fan Pottera.. i ne smatram kako može loše utjecati na čitatelje..

    Nadam se odgovoru..i Vašim novim postovima..govorite jako mudre stvari i ne susprežete se reći toliko istine! Zato još jednom: ''Svaka čast!''
    Veliki pozdrav iz gradića kroz koji protječe Jadro kojeg ste tako divno opisali...

    avatar

    26.02.2007. (15:34)    -   -   -   -  

  • LOGOS

    Poštovani kralju Tomislave!
    Prvi puta pišem blog. Dugo sam se dvoumio, pa ipak odlučio. Tražio si odgovor od Don Angela, a ja se, evo, ubacio k'o Pilat u Vjerovanje. Razlog tome su pitanja, među kojima ima i onih s kojima sam se i ja hrvao. Doista kako prihvatiti da Bog koji je ljubav poziva na herem i slično?
    Evo kako ja gledam na to. (Dakako ako te zanima, ako ne slobodno zanemari).
    Grijehom prvih ljudi ljudski se rod udaljio od Boga. Posljedica toga je bila gubitak vjere u jedoga Boga, Oca svih ljudi. S time su se namnožila i zla koja su obilježila ljudsku povijest u svakome vremenu i kulturi. Kada se Bog objavio "Abrahamu i potomstvu njegovu", narod koji je iz njega proistekao i dalje je baštinio običaje koji su vrijedili i u drugih narodima. Među njima bili su i osveta, pa i ono najstrašnije "herem". Bog je pedagoški pripremao narod na obećanoga Mesiju privodeći ga ponovno izvornoj istini kakva je zamišljena u raju zemaljskom. Potkrijepit ću to s nekoliko "dokaza":
    -Kada su farizeji pitali Isusa je li dopušteno otpustiti ženu, kako im je to Mojsije dopuštao, Isus im odgovara da im je to Mojsije dopuštao "zbog tvrdoće njihovih srdaca... Ali u početku nije bilo tako". Potom citira riječi sa prvih stranica Svetoga Pisma: "Stoga će sin ostaviti oca i majku i njih dvoje, bit će jedno tijelo..." (Dakle već u početku: nerazrješivost braka i monogmana zajednica muškarca i žene).
    -Zatim zapovijed "oko za oko, zub za zub", Isus promeće u poziv na ljubav i prema neprijatelju. Usput, negdje sam pročitao da je i ta starozavjetna zapovijed zapravo bila veliki napredak u odnosu na običaje toga vremena gdje su za oko ili zub padale glave.
    Isusovi učenici, koji su u njemu prepoznali Mesiju očekuju da on uspostavi zemaljsko kraljevstvo. Čak i nakon Uskrsnuća, učenici na putu za Emaus govore Uskrslome isto: a mi smo se nadali da će Mesija uspostaviti Izraelsko kraljevstvo..." Isus im potom govori: "o ljudi spora srca i spore pameti te ne razumijete Pisma..."
    Ako je dakle njegovim učenicima trebalo vremena da shvate Boga i njegovu poruku, koliko tek treba drugima.
    Mogao bih još mnogo nabrajati, ali (za sada) toliko.
    Vaše pismo shvatio sam dobronamjero, ali Web stranica na koju upućujete (angelfire.com/scary) prepuna je površnih, iskrivljenih i zlobnih interpretacija.
    Biblija je preozbiljna knjiga da bi se o njoj moglo na takav način raspravljati. Sve one koji žele naći odgovore na neka pitanja iz Biblije potičem da pročitaju neke od knjiga nedavno preminulog dr. Celestina Tomiča, uglednoga i učenoga hrvatskog bibličara.
    Nemam ništa protiv utemeljne i tolerantne rasprave, ali sadržaji sa rečenoga weba, čini mi se da imaju za cilj razgraditi Objavu, koju prepoznajem kao tisućljetni hod i poruku Boga upućenu čovjeku, poruku posvjedočenu žrtvom utjelovljene Riječi Božje po kojoj je čovjek otkupljen i spašen. Ako se čovjeku oduzme ta poruka što ostaje? Relativizam. Štoviše diktatura relativizma (kako bi to rekao Benedikt XVI.), koja ne dopušta drukčijega mišljenja od onoga po kojemu je sve relativno, po kojemu nema nikavoga apsolutnoga uporišta i cilja, barem ne vječnoga.
    Vjerujem da smo rođeni ne za ništavilo, nego za vječni život u zagrlju dobroga Oca, koji nas neizmjerno ljubi. Možda ovo izgleda kao fantastična konstukcija. Možda! Ali već naše postojanje (koje je, mislim da ćemo se složiti, nepobitna činjenica) isto tako jedna je nevjerojatna stvar. Pravo čudo. Prema tome zbog čega bi bilo nemoguće ovo drugo, koje tako logično, pa i neizbježno proizlazi iz našega čudesnoga postojanja.

    Pozdrav.

    avatar

    26.02.2007. (23:01)    -   -   -   -  

  • alphabet

    Mala dopuna: srednjoškolci u prvom razredu iz vjeronauka obrađujući Bibliju uče upravo to da u Bibliji postoji razvitak moralne i religiozne misli. (npr. od oko za oko do oprostiti svima). Biblija je naime zapisivana preko 1100 godina, a sami događaji o kojima se govori protežu se i na još dulji period.
    Pomalo je pretenciozno misliti kako mi "tek tako" možemo razumjeti događaje prije 2000 godina, pa čak i 3000, 4000. U sasvim drugoj kulturi i načinu razmišljanja i života. Ne ide to bez dobrog učenja i zagrijavanja stolice. Budimo realni, rijetkima se to da! Pozz

    avatar

    27.02.2007. (10:17)    -   -   -   -  

  • kristina

    Hvala vam na lijepim riječima o godisnjici MI-a u Solinu. I ja sam miovica. Voljeli bi da češće dolazite u Solin i da se susrećemo sa vama. NAJBOLJI STE!

    avatar

    27.02.2007. (10:59)    -   -   -   -  

  • KIKO

    Tako ste super...Da nemam riječi...Nastavite pisati ovaj blog...

    avatar

    27.02.2007. (12:49)    -   -   -   -  

  • KIKO

    ......i dat ću vam guzice

    avatar

    28.02.2007. (00:59)    -   -   -   -  

  • cornelius

    josipu
    sudac je klaun..........na razini mate bulića i thompsona...i hodža koji pišu zapise......a puk pase na toj livadi..koju još posole imenom hrvatskim....veselje jedno za ovce

    avatar

    28.02.2007. (01:32)    -   -   -   -  

  • Solinjanin

    Dragi Don. Angelo mi mladi Solinski -ovci željeli bismo ćešće susretati ljude poput vas u našem predivnom Solinu i želio bih zahvaliti u ime svih -ovaca vama i svima koju su bili na našoj svečanoj proslavi 11.godišnjice HKZ-SOLIN,i mogu sa ponosom reći da smo predstavu izveli sjajno i još kada bi mogli to ponoviti po svim djelovima Hrvatske da ljudi upoznaju da je i Alojzije Stepinac također bio čovjek poput svih nas samo on je ipak odlučio prihvatiti Božiji poziv.Bog vas blagoslovio

    avatar

    28.02.2007. (11:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...