Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


  • dviz

    Bit će zanimljivo pratiti razvoj uredničke i književne scene nadalje. Intervju je pun gorčine, ko da se ne veseli iskreno daljnjim izazovima o kojima tako gorljivo priča.

    avatar

    20.02.2007. (11:59)    -   -   -   -  

  • zeko

    pa ako se vraća taj lopov čović, nije čudno. algoritam bi mogao profitirati, agm će, bojim se propasti.

    avatar

    20.02.2007. (12:03)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    ja se bojim da bi se AGM mogao pretvoriti u izdavačko ruglo nalik onome koje vodi Josip Pavičić

    avatar

    20.02.2007. (12:07)    -   -   -   -  

  • dviz

    Ma AGM je ovime otpisan. Šta će bit s prostorom knjižare? Ja bih je u najam!

    avatar

    20.02.2007. (12:12)    -   -   -   -  

  • zeko

    agm je ionako lokotarevo djelo i, posredno, onih autora koje je objavljivao. to će se prenijeti u algoritam. samo- ne vjerujem da će algoritam objavljivati poeziju, što nas dovodi do zaključka da više nitko u hrvatskoj neće redovno objavljivati suvremenu poeziju. to je za jednu zemlju i njenu književnost katastrofa.

    avatar

    20.02.2007. (12:17)    -   -   -   -  

  • dviz

    Da, istina zeko, mada ako je inzistirao na autonomiji, vjerujem da je uvrstio i to da će morati nešto poezije objavljivati.

    avatar

    20.02.2007. (12:20)    -   -   -   -  

  • ORIONBEND

    KURTU COBAINU DANAS ROĐENDAN!!!
    BILO BI MU 40GODINA DA JE JOŠ SA NAMA,PA POSLUŠAJTE BAR JEDNU NJEGOVU PJESMU DANAS U ČAST NJEGOVOM BENDU NIRVANI!!!

    avatar

    20.02.2007. (12:47)    -   -   -   -  

  • čitatelj

    blago lokotaru s algoritmom i obratno. uskoro će upoznati sve mogućnosti i šarolikost izazova rada u kapitalizmom opterećenoj nakladničkoj kući, a pogotovo domete autonomije uredničkog rada. kao što je i sam (ironično) primijetio - tajnica s nešto znanja i o knjigama. ipak, to bi mu se viđenje lako moglo ostvariti u algoritmu. ne samo što se može pozdraviti s tzv. domaćom i bliskom književnošću, već bi mogao zaboraviti i na minimalne standarde kvalitete i vlastiti izbor, jer će mu capo di tutti capi u algoritmu objasniti (ono što i sam zna) kako su prioriteti utemeljeni na dobiti i na američkim top listama prodaje. sva sreća, grisham i sl. remek djela vipe nisu u modi.

    avatar

    20.02.2007. (12:48)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    prethodni komentator točno opisuje dosadašnji katalog Algoritma, ali mislim da je i 'capo di tutti capi' toga svjestan pa baš stoga dovodi Lokotara i A.Zlatar

    avatar

    20.02.2007. (12:52)    -   -   -   -  

  • čitatelj

    nažalost, capo di tutti capi svjestan je samo svojih financijskih potreba i tek povremeno bude svjestan stanja na top ljestvicama prodaje, što mu (uz navodno pročitanih nekoliko tisuća knjiga u životu) daje privid znanja o uredničkom poslu. lokotar je to i sam nazvao "spajanjem brand-ova", što je puka istina. međutim, iz tog će spajanja najviše koristi imati gazda (jer u onom je okruženju on to i stvarno), a lokotaru će možda porasti tržišna vrijednost kao uredniku, iako je i to dvojbeno. drago mi je da se lokotar izvukao iz broda koji sigurno tone (agm je vjerojatno potonuo i više od pola, ostalo pluta na površini, po inerciji, dog ga struje ne povuku). drago mi je i da se lokotar odlučio prihvatiti iazova. iako, istinu govoreći, izbora baš i nije bilo. sumnjam da bi mu u profilu dali više i bolje, a ni on sam ne bi se mogao prodati bolje. u algoritmu može bar neko vrijeme imati privid uspješnosti, samostalnosti i kreativnosti. zato, želim mu uspjeh i da izdrži bar 6 mjeseci. sumnjam da će izdržati 5 godina ili pol od toga. ipak je to daleko od socijalističke učmalosti agm-a. tamo se kadrovi puno brže troše.

    avatar

    20.02.2007. (13:29)    -   -   -   -  

  • dr. lebowski

    Ne spremajte pogreb dok je mrtvac na životu...

    avatar

    20.02.2007. (13:42)    -   -   -   -  

  • čitateljica

    Čiste gluposti. Što je onda s bibliotekom Zlatko Crnković vam predstavlja, koja je više od 10 godina objavljivala djela neosporive književne vrijednosti? Djela iz te biblioteke osvojila su sve velike književne nagrade, a Andrea Zlatar nastavlja taj niz. Ili biblioteka Facta? O komercijalnosti teško da bi moglo biti riječi kada govorimo o toj biblioteci. A svim tim urednicima "šef" je također bio - "capo di tutti capi".
    Nebulozno je tvrditi da se Lokotar u Algoritmu "može pozdraviti s tzv. domaćom i bliskom književnošću", kada je upravo to bio i cilj njegova dolaska kod tog nakladnika. Algoritam, čast izuzecima, do sada nije objavljivao domaće pisce i upravo je zato doveo Lokotara - da stvori nišu koja će tu prazninu popuniti. Ne zaboravi da je taj izdavač u sve ove godine postojanja objavio preko 550 naslova, pa tvrditi da se izbor SVIH tih naslova rukovodio "dobiti i američkim top listama prodaje" čista je - floskula.

    avatar

    20.02.2007. (13:44)    -   -   -   -  

  • u prolazu

    @čitatelju, ako njegovi autoru uistinu pođu s njim, u čemu je problem? pa ima prilično uspješne domaće pisce, a sad će ih s puno više love algoritam moći i bolje reklamirati. mislim da će to biti vrlo zanimljiva biblioteka. zbog čega ga je, inače, algoritam po tebi zvao? ne razumijem tvoje motive.

    avatar

    20.02.2007. (13:44)    -   -   -   -  

  • dviz

    Slažem se s Lebowskim, baš smo ružno započeli diskusijiu, u smislu da im se piše crno, lijepo da i Lokotar ide dalje, a i Algoritam, koji unatoč potencijalnim motivima, može uvelike pridonijeti književnosti pa onda super. Zanimljivo je vidjeti što čitatelji misle, neki djeluju vrlo razumno, al po žnori, a neki pak čini se pričaju iznutra, s bogatim iskustvom. Dobra jedna diskusija. Nije da se zamišljam moderatorom, sori moljče :)

    avatar

    20.02.2007. (13:57)    -   -   -   -  

  • čitatelj

    na osvrt čitateljice se ne želim osvrtati jer bih se osjećao kao u saboru - replika na repliku. i ona je u pravu. svi smo. vjerojatno postoji neka želja za privlačenjem dijela domaćih autora pod skute vodećeg importera svjetske književnosti u hrvata, ali sumnjam da će to biti dugog vijeka. kad se usporede rezutati prodaje domaćih visokonakladnih projekata s kuharicama, biografijama žena uspješnih hrvatskih poduzetnika ili inozemnim zlatnim izdanjima, te igricama poput warcraft-a, brzo će se uređivanje vratiti u kolosijek - šverc komerc, pardon - uvoz uspješnica svjetske (da ne kažem američke) literature. a inauguracija zlatka crnkovića još je jedno u nizu spajanja brandova u hrvatskim nakladničkim vodama. ipak, iskreno želim uspjeh lokotaru, iako sumnjam u šire razmjere akcije izdavanja domaćih autora. tu i tamo nešto kapne, tek zbog dizanja prašine, a o reklamiranju od stranen algoritma ne bi trebali imati zabluda. algoritam je u reklamu uložio manje od firmi koje bi mogao kupiti iz čiste obijesti. osim ako se reklamom ne smatra povremeno čašćenje autora i novinara na tzv. promocijama ili sponzorirani prilozi o književnosti u lokalnim medijima. uspjeh algoritma ne temelji se na reklami, nego na prepoznavanju potrebe domaćih kupaca za inozemnom literaturom. a poduzetništvo nema granica, kao ni želje za dokazivanjem nekih poduzetnika. zato, poželimo svi uspjeh lokotaru i više podrške u autonomnom uređivanju, a vrijeme će pokazati koliko je algoritam kao kuća otvoren za domaće pisce.

    avatar

    20.02.2007. (14:08)    -   -   -   -  

  • koljivo

    sori moljče, nabijem te na koljče.

    avatar

    20.02.2007. (14:08)    -   -   -   -  

  • čitatelj

    ej lebe lebe... ti se ne moraš brinuti. tvoje spajanje brandova prošlo je uspješno. istinaibog malo tijesno i napeto, ali tako je slađe. a što se mrtvaca tiče, bio je dugačak... slava mu. a sad, pozdrav svima i najljepše želje lokotaru

    avatar

    20.02.2007. (14:15)    -   -   -   -  

  • dviz

    Pametan čitatelj, dobar si bio, svaka čast. Pozdrav.

    avatar

    20.02.2007. (14:23)    -   -   -   -  

  • kratke...

    Nije više pitanje Kruno Lokotar. Pitanje je, tko je slijedeća akvizicija - čiji transfer u Algoritam slijedi? Postaje napeto. Sve više me podsjeća na sportske transfere. Još da angažiraju nekog dobrog head-huntera i eto zabave. A autori će već doći. Toga ima...

    avatar

    20.02.2007. (15:10)    -   -   -   -  

  • č.

    evo da se poigramo i sportske prognoze: dvije knjige koje je lokotar uredio u finalu jutarnjeg...

    avatar

    20.02.2007. (15:23)    -   -   -   -  

  • kratke...

    koji je koeficijent?

    avatar

    20.02.2007. (15:28)    -   -   -   -  

  • dr. lebowski

    Algoritam nad AGM-om ima par prednosti od kojih najviše mogu profitirati domaći pisci i domaći čitatelji. Više sredstava za reklamu i neusporedivo bolja distribucija, samim tim i mogućnost formiranja niže cijene ali ne nauštrb piščevog honorara. Antičević jednostavno nema potrebu na bilo koji način ograničavati ili cenzurirati Lokotara, on Lokotaru može reći samo: Kruno, ti ih odaberi, ja ću ih prodavat... Uzmimo za primjer Putovanje u srce hrvatskog sna Vlade Bulića kojeg je izdao AGM. Ja vjerujem da, u slučaju da je Algoritam bio izdavač, ne bi cijena bila (čini mi se) 120 kn (što je prilična svota), roman bi se mogao kupiti i na benzinskoj pumpi i u Kauflandu itd.

    A ovako, uz takvu cijenu i takvu promociju manje će je ljudi pročitati, što je velika šteta, jerbo je Vlado, kako se ono veli, uspio "uhvatiti trenutak" u svojim pričama. Jedino me Nuhanović uspio tako ugodno iznenaditi.

    Antičević nije babaroga, on je normalan čovjek. Da, da, i mene je ta spoznaja prenerazila, ali eto...

    avatar

    20.02.2007. (15:32)    -   -   -   -  

  • č.

    0,5

    avatar

    20.02.2007. (16:09)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    lebe, činjenica je da se Antičeviću cijeli niz godina živo fućkalo za domaću prozu. Jedno je pratiti strane časopise i top-liste i otamo odabrati nešto za prevesti (odnosno, još gore, zaposliti ljude da odaberu), a drugo je prepoznati domaćeg autora, urediti mu knjigu i objaviti ga

    avatar

    20.02.2007. (16:18)    -   -   -   -  

  • dr. lebowski

    Činjenica je da se to promijenilo. A da je izdavački posao baš tako jednostavan (pogledati stranu top-listu, odabrati naslov, prevesti i prodati), onda bi bilo puno više velikih izdavača, ne bi li? Pa jebote, nećeš valjda reći da je posao Bill Gatesa da programira Windowse?

    avatar

    20.02.2007. (16:40)    -   -   -   -  

učitavam...