Komentari

trzista.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • felix...

    Stižu "svježe" snage.Redovito ću te svakodnegvno "obići".Puno uspjeha u trejdanju.

    avatar

    14.02.2007. (13:09)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Hvala Felix! Meni predstoji još puno učenja iz tvog i OM-ovog bloga. Komentari su itekako dobrodošli.

    avatar

    14.02.2007. (14:23)    -   -   -   -  

  • felix...

    Lijepo si postao IV chart.Kako i sam vidiš precijenjenost IV uoči earningsa je drastična,a time i isplativost "ulaska na earningse".Čak i u slučaju velikog pomaka profit nam je potpuno obezvrijeđen jer nema rasta iv i cijene opcija po toj osnovi,a rizik za takav profit neprihvatljiv.Vidiš iz primjera kako nas kradu...umjesto da IV RASTE nakon earningsa,raste samo prava volatilnost,a IV pada!!!? te nam time drastično OBEZVRIJEĐUJE opcije unatoč snažnom pomaku.
    Tu padaju u vodu svi oni seminari za početnike u kojima nam govore suprotno.Valjda sve s ciljem da nas lakše oplindraju i da privuku "stoku u klaonicu".
    Pitanje je uopće isplativosti trejdanja na earningse jer su nas ovim manipulacijama potpuno onemogućili,osim da izgubimo(ako ništa drugo manje zaradimo)izlažući se neprihvatljivim rizicima koji ne odgovaraju ev.profitima.
    Tko određuje IV?Vele složeni programski izračun! Ha ha ha Banda lažljiva.
    Nije zero sum game,prije casino u kojem je vjerojatnost narihtana na njihovu stranu.Osim što manipuliraju cijenama prije expiracije,manipuliraju u svoju korist i IV odnosno cijenama opcija.Ostaju za nas samo mrvice sa stola jer na poznate događaje koji će slijediti su nam praktički onemogućili imalo fer trejdanje.
    Ali tako je to uvijek bilo i ostati će.

    avatar

    15.02.2007. (18:35)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Da tek mi sada polako počinje sijedati cijela priča oko tog hvatanja nagle promjene u earningsima. Prije objave rezultata za GOOG sam ušao u strangle na virtualnom marketu (na www.cboe.com) i pratim kako se stvar razvijala. Mada je on čak i ostvario željeni pomak od 500 do 460, ali za to mu je trebalo malo više od 2 tjedna, toliko su obezvrijeđene time value i komad koji otpada na impliciranu volatilnost - IV, da su moje virtualno kupljene opcije (koje nisu za february, čak ni za april, nego sve iza) značajno izgubile na vrijednosti.
    Knjiga koja sada čitam objašnjava da moraš ući kada je IV mali i uzimati opcije najmanje 3 mjeseca do ekspiracije i PRODATI najmanje mjesec do ekspiracije.
    To se očito razlikuje od brzoga uđi - izađi kojem nas OM uči (ograđujem se jer nisam dovoljno pročitao njegov blog, ali do sada sam otprilike skužio da je takva priča u pitanju) i to na opcije kojima je ekspiracija najbliža.

    avatar

    16.02.2007. (10:06)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Ove put opcije na qqqq koje sam platio $550 (za prave novce a ne virtualne) sada vrijede oko $300 (ekspiracija im je u travnju). Još uvijek stojim pri tome da će se market korigirati, ali za razliku od shortanja, ovdje ipak imamo daleko volatilniju situaciju pri ovakvoj situaciji a i time value koji pada. U jednom trenutku su vrijedile i $650.

    Nije mi žao zbog gubitaka, jer paper trade ti ne daje taj osjećaj koliko strašan gubitak u postocima preko noći može biti na čistim opcijama, a radi se o opcijama ne na neku bezveznu dionicu već na index! Mislim da ću ih se riješiti čim povrate barem dio gubitaka, a i čini mi se da sam i pogriješio kupujući otm opcije koje su dva strikea otm! (strike na 42, a sada je 44.70 cijena za qqqq).

    avatar

    16.02.2007. (10:11)    -   -   -   -  

  • felix...

    Ako te u knjizi uče da ne uzimaš opcije "kraće" od tri mjeseca,onda je slobodno baci.
    Sve ovisi o prilici,a isto tako moraš znati da "kratke" opcije donose najveći leverage,odnosno najviše za isti pomak u dionici u odnosu na "duge".
    Pravilo je da nema generaliziranja i da sve ovisi o konkretnoj prilici odnosno riziku vs profitu koji je nerijetko kod opcija blizu expiracije povoljniji u našu korist jer su opcije jeftinije,a isto tako kao što time value brzo pada,ako promašimo,može i brzo narasti.
    Samo treba puno faktora pritom imati u vidu,pa i i.v. koji je itekako važan.
    Na žalost veliki igrači i pisci opcija su često insideri pa povećavaju i.v.(ne pitaj me kako)ako imaju saznanja o nadolazećoj većoj volatilnosti,da bi nam još više smanjili šanse za profit odnosno povećali svoje.To ipak ne znači da su u mogućnosti držati sve pod kontrolom,ali za poznate događaje kao obajva earningsa,najčešće jesu.Za trejd strpljenja,strpljenja jer ti time value tako drastično ne pada trnutnim promašajem pa možeš pretrpiti manje padove u vrijednosti zbog korekcija koje su uobičajene za razliku od kratkoročnih kada se ide na nagli pomak i odmah izlazi,ovdje imaš šanse i pri polakšim promjenama cijene,ali ti isto tako nagli pomak neće donijeti zaradu kao na kratkoročnijim opcijama.

    avatar

    16.02.2007. (16:37)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Ne kaže u knjizi da ne uzimam opcije kraće od 3 mj. već se to odnosi na straddle i strangle. Tumači i da moraš odabrati nisku IV za ulaz. Knjiga je "Options made easy" od Cohena, al ne Leonarda nego Guy-a :)
    Na preskokce je čitam, naravno sa zadrškom.
    Htio sam napomenuti da cak i da izgubim svih $550 u ovim opcijama, nece mi biti ni malo drago, ali ipak nije neki gubitak u apsolutnom iznosu. No u relativnom je i to mi daje pravi osjecaj jer je groooozno biti u preko 50% minusu, pa makar i na ovako maloj investiciji, koju je uostalom lako i zaraditi, čak i u Hrvatskoj.
    Naravno, cilj mi je bio zaraditi. Ali mislim ih držati još, jer vjerujem u korekciju, ali sam svjestan da je to samo velika vjerojatnost, ali ne i siguran događaj.
    U stvari, u povijesti je bilo puno suprotnih primjera i to kod puno vise overbought marketa.
    Sva sreca da mi pozicija nije velika, ali možda i dobro završi.
    No ponavljam - ništa ne daje bolji osjećaj koliko je ovo rizično od stvarnog novčanog gubitka! Očito puno moram poraditi na tehnikama smanjenja rizika.
    Palo mi je na pamet da ih prodam po $650, ali bi mi profit bio mali :)
    A palo mi je jer je Microsoft imao neki veliki loosing streak od nekakvih 7 ili više dana, sami minusi i moralo je doći do malog olakšanja, to sam bio pomislio, ali nisam ništa poduzeo.
    Možda sam trebao kupiti neke vremenski bliže call-ove, kad sam već bio u plusu, tako da se bar djelomično zaštitim, a da ne bude preskupo?

    avatar

    16.02.2007. (23:20)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Sve ovo mi je dalo osjećaj kako se BRZO GUBI NOVAC NA OPCIJAMA ako si u krivu, a nekada TEŠKO ZARAĐUJE I KADA SI U PRAVU. Jako osjetljivi instrument. A virtualni market ne daje taj osjećaj gubitka koji je zaista nenadomjestiv :)
    No za sada će ipak biti malo više virtualnog kupovanja. Bilo je i do sada, ulijetao sam u puno straddle-ova u zadnje vrijeme na virtualnom, čisto da vidim kako je to, a sve ispalo ogromni gubici na kraju! Jer nisam dovoljno educiran niti informiran.

    avatar

    16.02.2007. (23:38)    -   -   -   -  

  • felix...

    Za straddle i strangle ima smisla...često treba dovoljno vremena da bi mogao nešto izvući na obje strane.

    avatar

    28.02.2007. (23:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...