Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • njetocka

    Koga, bre, sme hamlet da optuzi za incestuoznost, kad sam kaze:
    "pokorit cemo se i da nam je stotinu puta mati"

    avatar

    14.02.2007. (00:18)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    Teški su ovi tvoji tekstovi koje serviraš.
    Potrebna je obuka i trening sa savladavanje ovakvih uspona.
    Jebi ga, za mene je kasno nemam vremena da sjedim na guzici i čitam.
    Moram početi ispočetka.
    Knjiga postanka, pa mic po mic, kad sam imao 16 me obuzeo čitalački žar koji je trajao par godina, s druge strane, možda i nije kasno, kažu pametnjakovići da nikad nije.
    Što ti misliš o tome?

    avatar

    14.02.2007. (00:54)    -   -   -   -  

  • ...a...

    ja sam te maloprije čitao neprekidno Beatrice. Ja ne znam... jesi li ti doista... tako spokojan, kao što se to meni čini, ili ja tu tvoju koncentraciju samo sanjam. Naime putujući ovamo, ja sam se nevino veselio da ću vidjeti naše stare slike, mamin grob... i tebe. Da i tebe. Ali po drevnim natruhama, mi smo samo dva slična svijeta - Glembajevi i Danielievi.

    ...Santa Lucija mamma mia, porta bombone in casa mia...

    avatar

    14.02.2007. (03:51)    -   -   -   -  

  • ......

    ...možda je to indiskretno...

    avatar

    14.02.2007. (03:56)    -   -   -   -  

  • pooka

    ja sam Bill Gates, ovaj Pooka je moj CEO za psihopatološki odjel pa ću da utužim i cijelu Vaseljenu i sve kojima u medicinskim kartonima piše 'Vertebrata' do zadnjeg najmanjeg dijeljivog dijela imovine i sve to uložiti u humanitarne svrhe što je u skladu sa najnovijim trendom prebacivanja socijalne funkcije države na 'charity' organizacije kao što je ova moja jer se tako PR i marketing troškovi smatraju transfernim plaćanjima i ne samo da su 'tax deductible' nego se i vraćaju kroz povrat poreza! bando piratska!

    avatar

    14.02.2007. (04:24)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    Zaronio sam na dah!
    Otvorio sam karte, bacio kocku i ostala sranja, ako si zainteresiran za akciju pridruži se, ako nisi, jebi ga, bavi se sobom i svojim problemima.
    Ako mi dodaš kadkad malo kisika bit ću ti zahvalan i pomoći ti ako ikada ustrebaš bilo kakvu pomoć pa makar ti morao guzicu brisat i žličicom te hranit.

    avatar

    14.02.2007. (09:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pooka, ti ne samo da dobro poznaješ Shakespearea, nego i fiskalnu strategiju i politiku hrvatke Vlade: da te ne znam, mislio bih da si Puky!
    Pooka, moj, uz Točkicu, nevjerojatnog brata Vertebrata, ti si mi praaaaaavo otkiriće!
    Imaš mail, pa kad se vratim s puta o kojemu ti u njemu govorim, poklonit ću tebi seki Točkici, braci Vertebraci i Tebi jedan od najboljih eseja koji sam čitao posljednjih deset godina. A kad ja to kažem, vjeruj mi, zaista je riječ o nevjerojatnom tekstu!
    Da, i Bakici sam ga posvetio.
    Čuj, svrati na sljedeći link: Hamlet's Mill.
    Već sam ga nudio uokolo (jestvovanja, rekao bi Nodilo), ali da ne tražiš i gubiš dragocjeno vrijeme, evo, ponavljam ponudu.
    Nećeš se razočarati, vjeruj, a, uostalom, to je i svojevrstan must: tko to ne zna, ne može na miru pijuckati subotnju kavicu među egzistencijalistima okupljenima oko Patoblogije.
    U-žiii-vaaaaj!

    avatar

    14.02.2007. (10:35)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    E da, kad smo kod viceva.
    Ufati Mujo zlatnu ribicu.
    "Ako me pustiš ostvarit ću ti tri želje"
    i Mujo je pusti!

    avatar

    14.02.2007. (15:39)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    Obavezno provjeriti situaciju kod lajte kuje Jakobsfilda.

    avatar

    14.02.2007. (15:58)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Poštovani kolega Pooka, vidim da ste na svoju ruku ordinirali velečasnom Sudcu klasični antipsihotik Haldol, pa me naprosto kao kliničara zanima je li moguće usljedio ekstrapiramidalni Keopsov sindrom?
    Ne manje - budući da se pasionirano bavim najopćenitijim motrenjem bića kao bića kao i motrenjem najopćenitijega bića u njegovoj nepromjenjivoj biti, ukratko ontoteologijom - zanima me koji ste to Simbol vjere konzultirali, odredivši pravog Sina Božjeg i Sina Čovječjeg kao samouzročno biće: onoga koji je svoj vlastiti Otac, dakle, koji je causa sui!?
    Mi smo mislili da je klasično nicejsko određenje: "Et in unum Dominum Iesum Christum, Filium Dei unigenitum, et ex Patre natum ante omnia saecula. Deum de Deo, Lumen de Lumine, Deum verum de Deo vero, genitum non factum, consubstantialem Patri; per quem omnia facta sunt", kao obimnije od Apostolskog, sasvim jasno i nedvosmisleno, ali, izgleda da za potrebe vašega eseja Isus prigodno može biti i svoj vlastiti Otac, kao i Hamlet svoj vlastiti Sin:"Ako Isus uspostavlja sebe kao svog oca, Hamletov otac uspostavlja sebe kao Hamleta".
    Ovo učenje mogli bismo po ugledu na Filioque efektno a precizno nazvati Fileke, i vjerujem da ni vi kolega tim izborom ne biste bili nezadovoljni: dok je prva kontroverza posvećena izlaženju Duha iz Sina i/ili samo Oca, ova druga je daleko prostije naravi: (k)ako netko tko je svoj vlastiti Otac (onda) može biti i svoj vlastiti Sin!? Ali, avaj!, to dolazimo do ontologičke aporije: cijela vaša teza o Hamletu kao komplementarnom inverznom Kristu ima samo retoričko, ali ne ni logičko, niti ontološko važenje ili vrijednost! Jer, vidite, da bi netko bio Hamlet na način kako ga vi koncipirate, kao samouspostavljeni vlastiti Sin, mora prethodno zadovoljiti jedan trivijalan, a opet ekstravagantan uvijet: mora biti Krist, svoj vlastiti Otac! Naime, nitko ne može biti svoj vlastiti sin, prije no što je - kronološki, molim! - postao vlastitim ocem, jer, tko bi mogao producirati svoga sina, ako to nije jedino i samo - otac!? To pak znači da se Hamlet, danski princ, isprva mora uspostaviti kao Hamlet, umoreni danski kralj, e da bi cijelokupni kasniji tijek Shakespeareove, ali i osobne ljudske Hamletove (ma tko on više bio) drame sada već bio sasvim shvatljiv, možda blizak, i zasigurno dirljivo opravdan: jasno je da Hamlet oklijeva, kad je osveta puko jebanje matere! A to je, priznat ćete kolega, bez ekstrapiramidalnih simptoma prilično neugodna okolnost!
    Pooka, da se dalje ne zajebavam: Krist dogmatski nikada nije određen kao causa sui, i to nije stvar tvoje pjesničke slobode - to je naprosto tvoja mala podvala ili estetizanska samoobmana - iskreno, vjerujem da je riječ o potonjem: teza ti se toliko dopala, da nisi ni pomislio opteretiti je istinitošću!
    Jednako tako, cijela ova priča o Hamletu/Ocu koji sebe proizvodi kao Hamleta/Sina, pri čemu je to jedno te isto dansko samouzročno biće trivijalni lacanistički označitelj manjka koji sugerira manjak označitelja (stalno iznova prizivaš isčeznuće nekakvog referenta, kao da smo u gradskom poglavarstvu ili na simpoziju socijalne medicine - utvare bez referenta, prijestolje bez referenta...), s božanskom ekonomijom, tj. poviješću spasa, ima tek jednu sličnost, posve frivolnu i možda poetičnu, ali ne više od toga: kao što u "Hamletu" sin i predugo oklijeva osvetiti oca, tako, za narode Objave, već cijelu jednu Povijest Otac (možda već preko svake mjere) oklijeva osvetiti Sina.
    Hoću kazati: tvoj je esej briljanto štivo za amiziranje s damama, u cercleu kakve unuke neke petersburške deklasirane grofice, ali, nažalost, o Hamletu, ili Kristu, ne govori ama baš ništa. U tom smislu, ironično, vrlo je blizu biti same stvari: gotovo da je quintessence of dust!
    "What a piece of work is man! How noble in reason! how infinite in faculties! in form and moving, how express and admirable! in action how like an angel! in apprehension, how like a god! the beauty of the world! the paragon of animals! And yet, to me, what is this quintessence of dust? Man delights not me; no, nor woman neither, though by your smiling you seem to say so."
    Konačno, možda Jorge ima pravo: ta definicija neće nam pomoći da razumijemo niti jednog drugog čovjeka osim Hamleta; Eliot bi možda kazao, ili iz njegove misli sljedi, čak ni Hamleta: jer, ta Mona Liza književnosti naprosto ne postoji izvan svoga jedinstvenog Svijeta Djela, koje, i tu bi možda mogli uporabiti tu riječ, samouspostavlja. Samo, tko bi se usudio kazati da razumije "what is this quintessence of dust"!? Ti, Pooka?
    P.S. Kao što vidiš, na kraju se ispostavlja da je tvoj zaključak o tome da "stvarnost uspostavlja Hamleta" sasvim nedostatan: da Hamlet uspostavlja stvarnost svijeta u kojem (ne) djeluje znali su već interpreti prije nas, odredivši Hamletov problem i točno i lako i efektno: da nije danski princ, Hamlet ne bi imao nikakvih dvojbi, zar ne? Samo, to je njegova bit: njegov ethos i njegov demon, zar ne?

    avatar

    15.02.2007. (04:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pooka, ne ćeš me valjda iznevjeriti?

    avatar

    15.02.2007. (04:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...