Komentari

idemisenegde.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • nemam

    koska na kraju, po običaju. lepo ergo naivno, nikad. pisalo u bukvaru, još.

    avatar

    11.02.2007. (23:03)    -   -   -   -  

  • Peci STA

    Svidja mi se ovo povezivanje organizacije i slike. A sta se desava kada imamo beli papir i krug u uglu da li to znaci da organizacija izlazi iz sistema?

    avatar

    12.02.2007. (00:03)    -   -   -   -  

  • etotako

    Krug je samo jedan od elemenata koji ima, recimo pa jnajsavrsenije organizovane "sile". A to, ako je u uglu, on ne prestaje da bude krug. Cak i da izadje pola iz papira, nikako ga neces doziveti kao luk nego pola kruga. O toj organizaciji pricam.
    Oko ce imati potrebu da ga napravi u krug opet. Zato je njegova organizaciona struktura jaka. A kompozicione povezanosti samih elemenata, razlicitih organizacionih struktura, isto tako imaju beskrajno svojih pravila, ali opet pravila. I mogu se krsiti kad oces :)
    I naravno, opet zavisi, koliki papir, a koliki krug. Da li su crn i papir i krug?
    ...varijacija je beskraj. A samo jedan papir i jedan krug :)

    avatar

    12.02.2007. (00:18)    -   -   -   -  

  • etotako

    pisalo je stosta u bukvaru, no se pozaboravljalo. nazalost.

    avatar

    12.02.2007. (00:20)    -   -   -   -  

  • nemam

    pasiv nema krvnu grupu i to mu je mana

    avatar

    12.02.2007. (00:40)    -   -   -   -  

  • budna

    neke strukture nisu naivne, a neke su vizuleno, pa i fizicki nepodnosljive. zanimljivo je to besomučno ponavljanje jedne reči koja se pritom pretvori u nešto van sebe. a tek ovi kvadrati i trouglovi. vrlo zanimljivo, iz različitih uglova

    avatar

    12.02.2007. (08:30)    -   -   -   -  

  • etotako

    @nemam, mozda i ima, samo se ko zna kojom hrani. pasiv jebes ga.
    @budna-mislim da ni jedne nisu naivne. a te nepodnosljive...uh...i know...*da, repeticija u beskraj, stvarno dovodi do otupljenja

    avatar

    12.02.2007. (09:18)    -   -   -   -  

  • ?!

    Strukture, prepoznatljivi obrasci... Likovi!
    U suštini ne postoje. Postoje samo u oku-glavi posmatrača. Njihova kompleksnost zavisi od oka-glave koje posmatra, tačnije do kog nivoa je oko-glava sposobno da razluči-shvati tu strukturu, čija je kompleksnost u stvari beskrajna. Hvalim Boga za ograničenu sposobnost moju.

    avatar

    12.02.2007. (12:26)    -   -   -   -  

  • etotako

    @?!
    U sustini? Kojoj sustini? A da bi se desile u oku-glavi posmatraca, mora da dodju iz odakle? Sustine maybe?
    Izvini, ali ne razumem ovaj vrlo personalizovan stav prema opstim zakonima fizike oka.

    avatar

    12.02.2007. (13:28)    -   -   -   -  

  • caricavrta

    krug ima posebnost da je istovremeno završen (statičan) i u kretanju

    avatar

    12.02.2007. (17:32)    -   -   -   -  

  • Peci STA

    Moze jos jedno pitanje ako imamo beli papir i crni krug u uglu zar ga belina centra i donjeg ugla nece pojesti. Razumem sta pricas ali mi se sve cini da taj krug nikako nije u sistemu ne znam sto?!? Tak mi se cini...

    avatar

    12.02.2007. (19:27)    -   -   -   -  

  • etotako

    Peci, nisi me razumeo.
    Krug, kvadrat, elipsa, fleka...ili bilo koji oblik je vec vizuelna organizacija po sebi.
    Ne pricam o odnosim tih malih vizuelnih organizacija u odnosu na druge i drugacije, nego o "jedinci".

    PS. Zavisi od odnosa velicine papira i velicine kruga. Ako na papiru udaris hemiskom tacku, to mozda jeste u osnovi neki krug, koji tada u tom slucaju biva pojeden. Ali samo podlogom. Ne drugom strukturom po sebi. Osim ako i papir kao kvadratni oblik ne posmatramo kao organizaciju odredjene vizuelne strukture. Ako da, tada je kao sto sam napisala, doslo do "ostecenja" i preslo je u neku sasvim drugu i novu vizuelnu organizaciju.

    avatar

    12.02.2007. (19:49)    -   -   -   -  

  • etotako

    Sistem ne krug i papir...nego krug kao krug. Nothing more. Uzela sam krug, ali mozes da zamislis bilo koju drugu vizuelnu strukturu. Dve paralelne linije. Kvadrat. Fleku. Sta god. Kad ce to prestati da bude to? Koliko ostecenja jedan eleemnat treba da pretrpi, da bi nase oko prestalo da ga opaza kao celinu. Navela sam primer kvadrata i tackica. Kad vise kvadrat (iako one cetri tacke nisu nista drugo nego 4 tacke), prestajemo da opazamo kao kvadrat. Ali tvoje ili bilo cije oko to opaza kao kvadrat! Iako, da se razumemo...nije.

    avatar

    12.02.2007. (19:53)    -   -   -   -  

  • ?!

    Potpuno se slažem sa tobom. Obožavam ovakva razmišljanja. Čačnula si nešto mnogo duboko. Ali i elementarno. Ja sam pod ono oko-glava mislio celinu, koja može da bude i ruka-glava kod onih koji ne vide. Po meni nije toliko bitno iz odakle dolaze likovi koliko u odakle se hvataju. Ono što mi vidimo kao jedan lik od negde, šalje različito kompleksne likove u različite pravce. Tu nam može pomoći kao primer skulptura. Mi je konačno doživljavamo kao sliku, kojoj samo određujemo okvir, format i mnogo subjektivno utičemo na konačno značenje. U različitim uglovima i odstojanjima gledanja slika se menja i dramatizuje. Nisam slučajno odlutao od teme. Opažanje se oslanja na predhodna opažanja. Koliki stepen degradacije nečega treba da bude da bi prestali da ga opažamo kao takvo zavisi od predhodnih opažanja i stepena narušenosti osnovnih (univerzalnih) elemenata kojima najlakše može da se opiše prividni lik (krug, kvadrat itd.). Stvar izvežbanosti. Postoje takozvani "eksperti" koji mogu da "prepoznaju" nešto drugi "normalni" ne vide. Ne znam gde ja tu spadam jer zavisi i šta se posmatra, a toga ima mnoooooogo. :)

    avatar

    13.02.2007. (01:23)    -   -   -   -  

  • la lara

    Kad ce izlozba? A Rusija? Sad je februar

    avatar

    13.02.2007. (12:24)    -   -   -   -  

  • etotako

    Odloženo Laro do kraja marta. Nisu ni galerije u ovoj zemlji, ko napolju. To odlažeš kad hoćeš. Shodno tome na žalost i pomereni odlazak u Rusiju. No after egzibišn...letim :) Taman će me zaobiđu ove niske temperature, mada mi kažu da je sneg prelep!
    Jbg. Srbijica.

    avatar

    13.02.2007. (12:28)    -   -   -   -  

  • la lara

    jbg

    avatar

    13.02.2007. (13:16)    -   -   -   -  

  • etotako

    @?!
    Nisam ja čačnula nešto mnogo dobro, čačnuli su to mnogi znatiželjni pre mene, a verujem da će ih biti i posle mene, i da ih ima mnogo i sad. Prosto, stvar interesovanja.
    O konačnom značenju nekog dela, koje se percipira ne bih ovaj put, niti bih ulazila u ta subjektivno-objektivna doživljavanja umetničkih dela. Prosto, to je tema koja se neće završiti till the end of the world.
    Ali je istina, da se naša opažanja oslanjaju na prethodna opažanja. Ali moram ti kažem da postoje opažanja koja se ne oslanjaju ni na šta, dokazano raznim istraživanjima ljudi koji su recimo rođeni slepi, a posle progledali i slično. Neka opšta pravila, zakoni koji ne važe za iskustvo ipak postoje.
    Iako, iskustvo presudi. U mnogo stvari.

    avatar

    13.02.2007. (18:06)    -   -   -   -  

  • moe boe

    heheeee.. i ja! toliko sam ponavljala neke riječi da mi ni dan-danas ništa ne znače! :D

    avatar

    17.02.2007. (18:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...