Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • borgman

    nation building- "nešto" što najviše podsjeća na "Vrli novi svijet". Paa, uz obilnu upotrebu "some" iz te knjige, mogla bi se "izbildati" svaka nacija. Kakav idiot treba biti pa zaključiti da će "prolazak" tenkova i pješaka + aviona+krstarećih raketa, proizvesti "mirotvorni" učinak? Saddam je samo jedan. Ako te već boli, onda ga smakni (pa pusti zemlji neka sama odluči što će sama sa sobom). Kada porušiš kuće, ubiješ ljude, odvedeš ih još dublje u ekonomsku propast i neimaštinu...osobno gledajući... od mene nikada ne bi dobio nikakvu zahvalnost. Osobno NIKADA NE! bi bio ZAHVALAN, MIROLJUBIV, POKORAN, bilo kojoj vlasti koja bi na ulice moga grada poslala tenkove! (i tiranin i "osloboditelj" sa strane, bi dobili molotovljev koktel ma kako bio neefikasan)...
    Osobno smatram kako su zapadna "demokracija" i islam teško spojivi.
    Onoliko koliko znam engleski, prijevod Blairovog teksta je duboko uvr(ije)edljiv. I Islam i Kršćanstvo su vjere sa vjerovanjem u zagrobni život. Tko je onda Blair da jednima pridoda "optimizam" a drugima "pesimizam"...
    S druge strane jačina vjere u prosječnog kršćanina je osrednja. Tu je Islam jači. Je li to znači kako je kriva i stavka "nada" i "strah".
    Je li to onda u kompletu znači kako Zvone (podsvjesno/svjesno) smatra kako se RADI o sukobu RELIGIJA, a ne civilizacija. A ako je rat u Iraku sukob RELIGIJA, onda je slijedeće ujedinjenje nespojivog protiv izvanjskog. A od tamo , "dragi" moji Ameri, onda idu samo na dva načina, ili trkom, ili u vreći.

    avatar

    22.01.2007. (09:45)    -   -   -   -  

  • stefica

    Nikako da stignem odgovorit, jer bijem svoje bitke na ovoj strani :-) vec sam spomenula kako me je jedan ovde na poslu pita jel mislim da bi se irak treba raspast ko jugoslavija, pa sam ostala zatecena, izgleda da ce to i bit rijesenje, ali kod nas je bilo lakse (zamisli da koristim ovaj izraz) jer smo koliko toliko bili "svoj na svome", osim Bosne. U biti evo odgovora, izgleda da ce Irak bit nova Bosna, a onda pitanje i tebi, jel mislis da u Bosni moze bit nation building? A da su Ameri usli nepripremljeni, to stoji..o tome se samo ovde i pise, ali sad sta je tu je, nazad ne mogu..da se mene pita, ja bi ih ostavila nek se dokrajce izmedu sebe nezahvalnici jedni (dobar clanak danas kaze, nasi vojnici idu, a iracani gledaju sa kokicama iz pozadine i cekaju da obavimo njihov posa,u newsweeku). Zamisli da je nama neko dosa 60ih i maka Tita i Rankovica (zanemarimo na trenutak podatak da ga je Tito svakako maka) mislis da mu nebi bili zahvalni i imali bolju drzavu od ove sada? i ja ovako laicki mislim da se nebi ni onako bratski ni poklali u 90tima. I opet moram rec, i ne znan koliko puta ponovit. Ameri jesu naivni i misle da ce svima donit demokraciju i zele mir u svijetu. Pa oni najvise viruju u ono Clintonovo; democracy don't fight democracy..E da, ne znam vise di sam citala, mozda cak i kod tebe, di je neko reka da je ono sta je vidija na Kosovu i u Bosni djecja igra u usporedbi sa Irakom???!?!? zamisli tu recenicu??
    Anyway, Bush mi je danas drza govor, idem vidit sta su demokrati pripremili ko odgovor. Obozavam to kod njih, cim ovaj zavrsi svoje, oni odma udri po njemu (vridi i obratno)...a dok govori svi mu se smijeskaju i guraju da se rukuju s njim...politicari, sve je to ista bagra!

    avatar

    24.01.2007. (07:52)    -   -   -   -  

  • stefica

    Borgman:jesi mi drag, ali mi se cini da se ponavljas :-)) A cekaj, znaci Ameri su dosli okupirat Irak? odakle ti to...koliko ja znam, tili su maknit sadama i predat vlast u ruke iracanima, to sta su ovi (da kazem blago) nesposobni da to naprave je drugi par postola. Zar ti stvarno mislis da je Bushu i ekipi u interesu da ovoliko dugo stoje u Iraku?? I ako pogledas statistiku, vise su oni sami sebi porusili kuca, ubili ljudi, rade ulicne ratove, nego sta su ih ameri ubili. Pa ameri su imali taktiku "in and out" sve je trebalo bit brzo gotovo..zato se sad i govori najvise da su usli nespremni, nisu racunali da ce bit tamo ovoliko dugo, a ni da se sunni i siti tako mrze, i da ce jedva docekat da pocnu sa svojim osvetama. Opet moram rec da sam negdi citala, da je u zadnju godinu broj krvnih osveta porasta, a i one stare su se obnovile, jer su bile zabranjene pod sadamom, ali evo sad kad je dosla demokracija, krenula ekipa da naplati dugove. Ej oni o krvnoj osveti razmisljaju, a ne o tome kako napokon imaju slobodu. E tu se definitivno slazem s tobom, nema tu amerima kruva, i bit ce najbolje da sta prije ostave njih neka se medusobno razracunaju. (naravno da znam da ce bush poslat jos trupa tamo, u slucaju da se pitas, i mislim se, jel on lud, zasto da ih se vise spasava) I moram dodat da ne razumim onaj dio di je Islam jaci? mislis oni su jaci vjernici jer bi umrli za Alaha? Znaci ti mislis da je normalno ono kad kazu da ce ih cekat 77 djevica kad odu u raj ako se raznesu bombom?? Ako sad spomenes krizarske ratove, morat cu ti rec da je ovo ipak 21 stoljece.

    avatar

    24.01.2007. (08:05)    -   -   -   -  

  • druz

    Mene čudi jedna stvar kod Amera o kojoj nisu vodili računa. Irak je zapravo umjetno stvorena država od strane Britanaca, a takve države su stvorene jedino s ciljem trajne nestabilnosti. Ono što je jedino Irak držalo je Sadamova diktatura. Takvim, umjetno stvorenim državama i možeš jedino tako upravljati. Nacionalizam i vjerske razlike su često nepremostive prepreke stabilnosti bilo kakvo slabljenje središnje države vodi isključivo u građanski rat. Ono što mnogi ne vide da su Amerikanci u pat poziciji. Kao inženjer ovo gledam kao teoriju sustava. Postoje samo dvije stabilne točke, diktatura ili podjela zemlje. Ovo drugo je vjerojatno za Amere gora opcija jer unosi daljnju nestabilnost u okolne države. Ako se povuku, zemlja će skliznuti u jednu od dvije opcije. Iz moga kuta izgleda da bi prije bio raspad jer su razlike izmedju shita i sunita velike, kao i želja Kurda da osnuju svoju državu. S tim rješenjem bi imali i više problema, nego sada. Stoga, jedino još mogu neko vrijeme ostati i čekati.

    avatar

    24.01.2007. (10:05)    -   -   -   -  

  • stefica

    kazu ovde da su ameri tek sad skuzli sta je Irak, a pazi naslova. Saddam, sorry, we just realized, you were brutal because you had to.

    avatar

    26.01.2007. (15:37)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    @stefice - a, dobar, dobar ti je ovaj zadnji (a i prokleto blizu istine :-)))

    avatar

    28.01.2007. (00:13)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    @stefica - "Zamisli da je nama neko dosa 60ih i maka Tita i Rankovica (zanemarimo na trenutak podatak da ga je Tito svakako maka) mislis da mu nebi bili zahvalni i imali bolju drzavu od ove sada" - e ovdje s moram složiti (donekle) s borgmanom.
    Da je netko 60-tih smaknuo Tita i ili izvršio invaziju na Jugoslaviju, nema teoretske šanse da bi ga dočekali s cvijećem :-))). Samo puškama. Tu je borgman u biti u pravu, jer koliko god da ti je u tvojoj zemlji loše, i diktator te gazi, opet je to tvoja zemlja. Osnovni je problem što "subjekti nation buildinga" nemaju dovoljno informacija zbog totalitarističke blokade izvora informiranja i onda ti nije problem podići velike skupine ljudi da se bore protiv "okupatora".

    avatar

    28.01.2007. (00:17)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    @borgman - mislim da si Blaira krivo shvatio jer je njegova opservacija da je današnji islam "reakcionaran" s civilizacijskih polazišta zapadne demokracije 100 % istinita. Samo razmisli o tretmanu žena. I kad kaže da je ovo rat about civilization, to je istina jer je civilizacija zapadne demokracije pod napadom. I možeš ti to okrenuti kako god hoćeš, ali to je nažalost tako.

    avatar

    28.01.2007. (00:21)    -   -   -   -  

  • puzz

    Nije sad zbog potrebe da se pravim pametan (jer to i nisam), ali nisam nikad bio za okupaciju Iraka. Znao sam za Kurde, Iran i sve ostale njegove gnjusotine, ali isto tako sam znao da nije bio religijski fanatik i da je alternativa njemu možda još i gadnija. Osim toga -- cijela operacija se bazirala na jednoj velikoj laži i činjenici što je izvedena samo zahvaljujući totalnoj paranoji koja je u to vrijeme bila u SAD-u.

    Meni se čini da, kad se već okupira cijela jedna država -- minimum koji mora biti ispoštovan da bi se to moglo opravdati pred svijetom je da postoji konsenzus u cijelom svijetu. Takav konsenzus je postojao za Afganistan i Kuvajt, ali kod Iraka nije.

    avatar

    28.01.2007. (09:05)    -   -   -   -  

  • Kilnnegqe

    koji u posljednje vrijeme su ga iznajmljuju nekim strancima iz San Francisca. Tako je mnogo refurbished laptops store

    avatar

    25.09.2009. (11:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...