Komentari

flop.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • R.E.

    … Kako sam vrlo dugo pisao o epidemiji AIDS-a koju je zapravo stvorio čovjek i zataškavanju o tome koje traje već dva desetljeća, nisam bio iznenađen. Bilo mi je sve jasnije da je istraga o utjecaju DU na zdravlje veterana Zaljevskog rata “politički nekorektno”. S druge strane brza pretraga na Google tražilici pojmova “popratni efekti” + “osiromašeni uran” - izbacila je 71000 web stranica na engleskom jeziku. Kada sam dodao riječ “šećerna bolest” pretraga je sužena na 22000 internetskih stranica na kojima se spominju ključnje riječi.

    Također sam otkrio da se članci o zdravstvenim opasnostima osiromašenog urana vrlo rijetko pojavljuju u klasičnim medijima. U siječnju 2001. godine organizacija FAIR (Pravednost i točnost u izvješćivanju) optužila je masmedije za “osiromašeno praćenje oružja s osiromašenim uranom”. Unatoč tomu, velika količina informacija o DU može se pronaći na internetu. …

    avatar

    20.01.2007. (09:51)    -   -   -   -  

  • R.E.

    ... Osiromašeni uran prve su koristile Sjedinjene Američke Države u Zaljevskom ratu 1991., zatim na Balkanu krajem 1990-tih, na Kosovu 2000., te u ratu protiv Afganistana i Iraka 2003., a oružje s osiromašenim uranom koristio je i Izrael 2006. u akciji protiv Libanona. Nepotrebno je reći da američki vojni službenici i vlada u potpunosti poriču ikakvu štetnost za zdravlje osiromašenog urana. U ohrabrujućem članku iz New York Timesa objavljenog 9. siječnja 2001. pod naslovom «Službeni dokument iz 1999. upozorio na osiromašeni uran na Kosovu» novinarke Marlise Simons, napisano je «dok se potvrđuju opasnosti, i Pentagon i NATO, pozivajući se na medicinske stručnjake, odbili su mogućnost da postoji bilo kakva povezanost između izloženosti osiromašenom uranu s bolestima i uzrocima smrti kod veterana.»

    Oružje s osiromašenim uranom razvila je Američka mornarica 1968., a prva država kojoj je dano takvo oružje bio je Izrael 1973. tijekom Arapsko Izraelskog rata. Od tada su Sjedinjenje Američke Države testirale, proizvele i prodale oružje s osiromašenim uranom u 29 zemalja. Testni poligon na otoku Vieques u Puerto Ricou je u nekoliko navrata 1999. bombardiran s osiromašenim uranom, prije nego li je korišten na Kosovu.

    Osiromašeni uran je nusproizvod obogaćivanja prirodnog urana za upotrebu u nuklearnim reaktorima. Kao nuklearni otpad, osiromašeni uran skupo je skladištiti, dok ga je relativno jeftino za nabaviti. Zbog njegovih protuoklopnih mogućnosti, DU oružje iznimno je učinkovito, a to je i razlog zašto je vojska toliko očarana njime.
    ...

    avatar

    21.01.2007. (12:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...