Komentari

neoliberalizam.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Kukuriku

    Hayek se i sam izgubio u svojim apstrakcijama i utopijama.

    avatar

    13.01.2007. (07:53)    -   -   -   -  

  • Neoliberalizam najbolje rijesenje za sve siromasne

    Hayek i Mizes su bili jedini u prosocijalistickoj eri koji su predvideli surovi raspad sociajlisticke utopije. Otsustvo slobodnog trzista , daje uvjek odsustvo realnih cijena , a kad se taj relativitet prebaci na monetarnu ekonomiju dobijate cijenovni pad domace valute i inflaciju kakvu se bar ja sjecam iz 80-tih godina. Sa druge strane uspjeh na slobodnom trzistu nije za svakoga podjednak , neki se snalaze bolje , neki ne... Ali ukinete li slobodu trzista dobit ce te monopolska poduzeca koja ce iz socijalnih razloga stalno primati nove radnike i podizati cijene zbog poskupljenja svojih proizvoda ili usluga. Takva poduzeca se nemogu nositi na slobodnom trzistu i drzava ih pocinje braniti carinama i kvotama. I tu je najveca zamka za sami Socijalizam... jer kad jednom uvedete carine i kvote drugim drzavama, oni ce to isto uciniti i vama, a tad stvari pocnu da idu prema dole.
    Socijalna politika nikad ne donosi ekonomski razvitak!

    avatar

    16.01.2007. (12:48)    -   -   -   -  

  • Kukuriku

    Još bih samo volio da mi netko precizno objasni što je to slobodno tržište, je li to apstrakcija ili nije. Ja mislim da je takvo što zapravo logički proturječno u sebi, ne samo da ne postoji nego da i ne može postojati. Ako tržište ne svodimo samo na razmjenu vlasničkih prava nego i na natjecanje, što je ipak bit tržišta, uvijek postoje neka pravila tržišnog natjecanja. Prema kojim pravilima je tršište slobodno, a prema kojima je neslobodno? Ukratko, riječ je o riječima bez sadržaja, i to je, a ne vrijednosno opredjeljenje, najveći problem tzv. neoliberalnog konstrukta

    avatar

    20.01.2007. (06:11)    -   -   -   -  

  • Neoliberalizam najbolje rijesenje za sve siromasne

    Skroz slobodno trziste danas imaju malobrojne zemlje gdje je standard zapravo i najveci, to su : Singapur, Hong-Kong, Macao, zatim... zemlje koje imaju i te kako visok postotak ekonomskog rasta kao Irska , Turska , Chile, Maroko. Na kraju krajeva , ekonomski napredak ovih zemalja bio bi nemoguc bez otvaranja trzista visoko razvijenih zemalja. Japan 70-tih i 80-tih , a nesto kasnije i Juzna Korea nikad ne bi postigle takav ekonomski napredak da nije bilo otvorenog trzista razvijenih zemalja , ponajvise SAD-a. Kina nikad ne bi imala ovakav ekonomski napredak da svijet nije otvorio trziste. Primeri gdje se pokazuje moc slobodnog trzista su mnogobrojni. Nazalost postoje i sile koje sve to sprecavaju ,a samim tim sprecavaju i slobodni protok kapitala. Te sile su politicka ljevica i sindikalni pokreti, jedni bi htjeli putem socijalnog inzineringa koristiti kapital ko "ovcu za sisanje i muzenje" , a ovi drugi nasilnim protestima prekidaju proizvodnju , poskupljuju cijenu radne snage i nakraju teraju investitore i tako stvaraju neradnike i nezaposlenost.
    Vakvo nesto pogotovo je osjetila Juzna Korea sredinom 90-tih, kada su sindikati bili prilicno "mastoviti" u nacinu prekidanja proizvodnje. Odjednom se dogodio krah... investiori su se poceli sjeliti u istocnoj Europi. Tako dok su sindikati na pacifiku divljali , a ljevicari recitovali Marksove poeme... u istocnoj su se Europi otvarale fabrike i standard je poceo rasti.
    Zakljucak ... ? Mislim da je suvisan !

    avatar

    22.01.2007. (18:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...