Komentari

mosor2.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • propheta nemo

    Trebalo bi prvo biti jasno(meni recimo nije) jel ti ateisti vjeruju da boga nema ili naprosto ne žele nikakve dogme(što pak znači da boga može biti, ali to je pitanje manje-više irelevantno). Prva opcija je ekvivalent religije jer ima jednu dogmu.
    Iako za društvo znantno zdravija opcija od bilo kakve religije, ateizam ne bi smio ništa propovijedati. Samo upozoravati. I izbaciti boga iz uporabe.

    avatar

    15.01.2007. (14:32)    -   -   -   -  

  • mosor2

    Hm, pojmovno, ateist je onaj koji vjeruje da boga nema, dok je agnostik onaj koji smatra da se postojanje ni nepostojanje boga (barem za sada) ne može racionalno dokazati, a postojeća religijska vjerovanja ne smatra uvjerljivima. U svakodnevnom životu, međutim, razlike ta dva stajališta nisu izrazite, a ja svakako ne bih ateista nužno smatrao dogmatikom. Na primjer, ateist može svim srcem i razumom vjerovati kako boga nema, na isti način kako njegovo tijelo prihvaća silu teže oko njega, a da to vjerovanje ne predstavlja dogmu. Svaki čovjek definiran je svojim temeljnim uvjerenjima, koje prima odgojem i kasnije eventualno promišlja i modificira. Promišljena uvjerenja ne predstavljaju dogme.

    avatar

    16.01.2007. (21:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...