Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • knjiški moljac

    inače, vratio sam mogućnost komentiranja tzv. anonimnih (bezbložnih) komentatora
    na koliko dugo, ne ovisi o meni...

    avatar

    28.12.2006. (08:45)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    sve vas podsjećam da ste sutra u prilici priuštiti svojim ušesima uživanje u mom milozvučnom glasiću - 29.12. ,16,05 h, prvi program hrv.radija. emisija 'Plava kutija' za koju sam bio zamoljen dati izjavu o najboljim domaćim i prijevodnim knjigama u 2006. i najvažnijim knjiž.događajima u istoj

    avatar

    28.12.2006. (09:15)    -   -   -   -  

  • b.

    a kako komentiraš ljestvicu najboljih domaćih i stranih naslova u jutarnjem? poklapaju li se s tvojom?

    avatar

    28.12.2006. (09:34)    -   -   -   -  

  • m

    moljče, onaj tko krene poetizirati svoju prozu, završit će poput radenka, prodat će pet primjeraka romana ili zbirke priča, a onda može sjesti u neki pajzl i plakati. da ne spominjem kako za takvog pisca i njegov sljedeći rukopis nijedan izdavač neće više imati interes. toliko o iluzijama, na žalost, poredak stvari je takav - piši tako da se može prodati. pozdrav, m.

    avatar

    28.12.2006. (10:03)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @ b. - što se tiče ljestvica Jutarnjeg, s jagnom se uglavnom slažem, samo bih malo presložio poredak.
    Što se tiče ljestvice stranih naslova koju je složio D.Jurak - tko je pratio njegove tekstove u Jutarnjem primjetit će da je na ljestvicu uvrstio isključivo one knjige o kojima je prethodno u Jutarnjem i pisao. Čini mi se da on jaaaako puno naslova nije pročitao. Po mom mišljenju, na tu listu svakako su morali ući i Sebaldov 'Austerlitz', 'More' Johna Banvillea, pripovijetke Flannery O'Connor, 'O ljepoti' Z.Smith, 'Arthur & George' Juliana Barnesa, zadnji roman Kazuoa Ishiguroa itd.

    @ m. - ne slažem se. kome je jedini cilj dobra prodaja taj nek se pera ni ne laća...

    avatar

    28.12.2006. (10:47)    -   -   -   -  

  • armin

    tko se pera laća od njeg i pogiba. tako je to sa svakim oružjem kojeg zloporabiš. nego moljče, da li si ikada ovdje imao koju kritiku ernesta sabata. nedavno sam procitao njegov " tunel", i svidjelo mi se. baš bi me interesiralo što ti misliš o njemu.

    avatar

    28.12.2006. (11:12)    -   -   -   -  

  • armin

    možda sam i previdio, premda te redovno čitam.

    avatar

    28.12.2006. (11:13)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    pretraži www.matica.hr/vijenac tamo sam kritiku prvotno objavio, a potom i ovdje, ali i na www.lupiga.com/knjige je imaš

    nego, maloprije zaboravih spomenuti genijalne pripovjetke Felisberta Hernandeza koje je nedavno objavio Katunarićev Litteris

    avatar

    28.12.2006. (11:15)    -   -   -   -  

  • m

    volio bih, moljče, kad bi postao ovdje kritiku dnevnika besposličara jer nisam mogao slušati radio. iako je dobio loše kritike, meni je to odličan roman.

    avatar

    28.12.2006. (11:17)    -   -   -   -  

  • armin

    bio, i pročitao. ažuran si moljče, nema što;))

    avatar

    28.12.2006. (11:23)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @ m. ovih dana kritika Vadanjelovog romana bit će objavljena na www.kupus.net
    a uskoro svakako i ovdje

    avatar

    28.12.2006. (11:38)    -   -   -   -  

  • bokte

    valja. ako radenko čita ovaj blog, pozdravljam ga. i T. pozdravljam. moljče, jel da se kuži da je i ona imala prste u pekmezu (romanu)... neka, neka :)

    avatar

    28.12.2006. (11:46)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    joj, zar opet novi blog? pa kog vraga uopće brišeš svoje blogove i otvaraš nove? čo'če 'ko će sve to pratit? :-))
    ma imala je T. prste, jasno, ali ne samo u romanu nego i u autorovom životu :-)). a i u životima sviju nas koji ih oboje čitamo...
    nego, ako nisi čuo, T. je svoj romančić upravo objavila u audio izdanju i krajnje je vrijeme bilo da se s tim i u nas započne...

    avatar

    28.12.2006. (11:50)    -   -   -   -  

  • olja

    Uh, uh… Ne bih se složila s tobom. Ti si samo, da poetiziram rečenicu ; ), zagrebao noktom po prašini. Kao prvo: većina autora koje si nabrojao na Knjigomatu ( kako to da si ispustio Radu Jarka?) piše i poeziju i stvarno je bespotrebno ponavljati floskulu da su se pjesnici okrenuli prozi; oduvijek je bilo autora koji su pisali i jedno i drugo ( i treće), ne razumijem u čemu je senzacija[I]. Usput, puno je gora situacija kad prekaljeni prozaik odluči izdati knjigu pjesama, e tu jadna poezija uglavnom doživi kastraciju.
    A drugo: zbog čega bi itko poetizirao svoju prozu? Što to uopće znači? Još nam samo fale literarni kozmetičari da opale fejs lifting na našoj ionako, generalno gledajući, anemičnoj i uštogljenoj prozi. U dobroj prozi uvijek ima poezije, pa makar između redaka, ali poetizacija…brrr…
    Uostalom, evo ti protuargumenti na primjerima autora koje navodiš: Bulićeva poezija je često „grublja“, oštrija, od proze, Gromačin roman je izrazito lirski, usudila bih se reći poetičniji od poezije, Pintarićeva proza poprilično korespondira s njegovom poezijom, Prtenjača je napisao roman koji i nije drugo do jedna duga ljubavna pjesma, Bogunović, Brkljačić, Mraović, bar onoliko koliko sam ja uspjela popratiti, pišu prozu vrlo sličnu svojoj poeziji, što je i prirodno… Od ostalih koje si nabrojao, čitala sam samo pjesme, tako da ne mogu pisati o njima, a o sebi neću.
    Ako već sučeljavaš poeziju i prozu, onda prave prednosti dobre suvremene poezije nisu u pukoj poetizaciji već u tome što je često provokativnija, progresivnija, otvorenija i luđa od proze na svim razinama, vjerujem i zato što je malo onih koji je čitaju, pa nema potrebe za autocenzurom. To možda nije dobro za pjesnike, ali, izgleda, nije loše za njihovu poeziju ;).

    avatar

    28.12.2006. (11:56)    -   -   -   -  

  • bokte

    to ovisi o atmosferalijama, depresivno-kompulzivnim poremećajima i kvaliteti vina, uglavnom, uvijek me sjebu ona jeftina, crna.

    avatar

    28.12.2006. (11:58)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @olja, bojao sam se da će me se predoslovno shvatiti - smisao moga teksta je u žaljenju što nam je proza banalna, trivijalizirana i što je premalo 'poezije' u njoj. a posebna je šteta što je tako i kod autora koji su prije proze pisali poeziju. nažalost, i to bez iznimke, prozne knjige dotadašnjih pjesnika puno su lošije od njihove poezije.

    avatar

    28.12.2006. (12:08)    -   -   -   -  

  • bokte

    e, da iskoristim priliku i pozdravim olju. e, olja, dušo (čuj kiča, e), nemoj kaj zamerit za booksu, nemam snage više odlaziti na to i slična mjesta. svi oni pisci, svi oni što žele biti pisci, sve me to proganja ko minus na tekućem.

    avatar

    28.12.2006. (12:25)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    da me se krivo ne shvati, možda sam izabrao nespretan izraz ali pod 'poetizacijom' naravno podrazumijevam i sve ovo što ti navodiš : 'progresivnost, provokativnost, otvorenost, ludost', eksperimentiranje - a svega toga nažalost jednostavno nema u njihovoj prozi.
    za Bulića i Brkljačića se npr. može reći da su provokativni, ali samo sadržajem i oštrinom, dok je npr. Mraović banalan i u prozi i u poeziji. Pintarićev roman baš kao i zbirka priča nisu ni do koljena njegovoj poeziji.
    siromašan stil, to je ono što zamjeram proznim pokušajima naših pjesnika (naravno, prihvaćam autorima i slobodu izbora 'manje je više' poetike, ali dopustite i meni slobodu da izrazim žaljenje zbog takvog njihovog izbora)
    ustvari, ako moram nekoga isticati, onda bi to bio Igor Rajki - više takve proze je ono što bi našoj sceni jako dobro došlo u 2007.

    avatar

    28.12.2006. (12:28)    -   -   -   -  

  • olja

    Eee baš puno lošije :)?! Sad si me nasmijao. Aj dobro, cijenim mišljenje.
    Mario Brkljačiću, sve ti je oprošteno ;).

    avatar

    28.12.2006. (12:39)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    bilo je kratko ali slatko, kao što i sami vidjeste izgnanik i njegova bolesna bratija ponovo su upregli svoje snage pa zato bezbložnike ponovo onemogućih u komentiranju

    avatar

    28.12.2006. (12:54)    -   -   -   -  

  • mrtva priroda

    Samo sam htjela zahvaliti na dobrodošlici.

    avatar

    28.12.2006. (13:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...