Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


 • pooka

  nije bilo u 'redu' kad je Werner Heisenberg nagovarao Nielsa Bohr da mu se pridruži i sudjeluje u projektu razvoja atomske bombe za nacističku Njemačku. u redu je reći da to nije bilo u redu.

  avatar

  24.12.2006. (17:25)    -   -   -   -  

 • lucija9

  Isčitala sam blog do "...nisan zna ni san da letit znan" i komentare, naravno, i dođe mi spustiti lice u dlanove i plakat. Bila sam spriječena da vam dolazim (i tebi i Viviani) i muka mi je koliko sam propustila. Zatim novi gosti (razgovarajmo o krugu i formalan profesor) koji svojim komentarom potvrđuju moju staru spoznaju da vaše blogove vrijedi doći.
  U ove dane čestitanja i upućivanja želja za srećom, želim vam mnogo, mnogo dobroga i više...

  avatar

  24.12.2006. (23:58)    -   -   -   -  

 • davor

  pooka, kako to nije baš općepoznata informacija, da ga je nagovarao da mu se pridruži, u redu bi bilo dati i reference, otkud ta priča. U svakom slučaju, koliko znam, Bohr se ipak dao nagovoriti na sudjelovanje u izradi jedne takve bombe (kao i Heisenberg, kao i Einstein...)
  Lucija, sve najbolje! Drago mi je kad god navratiš, i nemoj da ti je muka, tu smo mi i dalje. :) A nadam se i ta dva osobita gosta koji su ti se svidjeli. :)

  avatar

  25.12.2006. (00:27)    -   -   -   -  

 • plejadablue

  ..eh, da..:))..moguće je razabrati(i ne samo razabrati, nego "odviti" i najkompliciranije strukture, ali ono najbitnije, za što mi se čini da razum i logika nisu dovoljni - središte..:))..za to je potreban akord (ili možda samo neka nota)...gdje njega smjestiti u toj strukturi?..ili je taj akord nešto sasvim izvan toga..:))..ugodne ti blagdanske dane i svako dobro ti želim..:))

  avatar

  25.12.2006. (08:41)    -   -   -   -  

 • formalan profesor

  lucijo9, hvala na komplimentima, pažnja pametne mlade osobe kao što si ti dar je bitno veći od svih darova kojima se možemo za ove blagdane nadati, no ipak, istine radi, trebam se malo suprotstaviti. Ja sam samo čitatelj ovog bloga, a razgovarajmo o krugu ovdje i sudjeluje, pa zapravo njemu pripada priznanje kojeg si obojici uputila.

  avatar

  25.12.2006. (10:55)    -   -   -   -  

 • viviana

  Oduševio me Heisenberg :) djelujući na mene poslije Bohma, kao onaj mladić s violinom i Bachova glazba na njega, nakon razgovora o kojima govori... :)) Bez doživljaja koji to postaje tako što najednom " izdvojen upada " u naš akustični prostor zagušen mnoštvom zvukova, onaj kristalno čisti ton što utiša sve ostale - nije moguće ni tako jasno oslušnuti isti prostor, u sazvučju tišine i zvuka.

  avatar

  26.12.2006. (13:18)    -   -   -   -  

 • lucija9

  @formalnom profesoru. Obradovao si me i rastužio! (znaš za pravilo da smo na blogu svi na „ti“ što ne umanjuje dužno poštovanje?). Kako se dobro vraća dobrim, tako je moj kompliment tebi privukao tvoj meni. (samo da nije precijenjen!).
  Ne umanjujem Davorov prinos temi i R.O.K.-ov do-prinos, no dijalog njih dvojice tvojom „provokacijom“ dobio je topliju, osobniju dimenziju.
  Ne čudim se da je Davor fizičar (znamo da je to fundamentalna znanost) i sad mi je jasna njegova sistematičnost i analitičnost u izdvajanju premisa vodilja…na temu…(razvoj filozofske misli i prati riječ fizike: „jedinstvo prostora i vremena“ – „teorija relativiteta“- „kvantna teorija sila“-i sad se budimo u „kaosu“)
  Nemam formalnog, a ni realnog filozofskog znanja da bih vam bila ravnopravna.(ovo pravna strši, nemam dobru riječ) Kako „novo doba“ postaje totalitarno, mene inat gura da se ne odreknem svoje kulturne baštine. Uprošteno, imam dojam da je sve meni važno što me se tiče započelo Sokratom, Platonom i Aristotelom, a sve dalje su nijanse…
  Filozofiju trebam da mi pomogne u životu (tipa naslova Loua Marinoffa UMJESTO PROZAKA-PLATON ) i meni ona ide u paketu s psihologijom i sociologijom. (jer moje emocije, pa i sveukupno ono što čini mene, određuje moj put i sadržaj interesa i zato eto mene na Davorov blog, povirila sam i kod R.O.K.-a).
  Moj odabir da se kreativno izrazim je pisanje kratke priče. I kakva je kratka priča gdje lik nije bar onoliko kompleksan koliko smo mi spremni razotkriti se? Ja sam u fazi života koju nam je Gunter Grass podastro s naslovom „Dok ljuštim luk“, ja bih možda upotrijebila „guliti i odvajati ovojnice“. Za sebe, zamislila sam da skidam oklope koje je moj obrambeni mehanizam sakupljao dugi niz godina i otkrivam ispod tih oklopa različite sebe, a krajnje: ženu koja trči s vukovima i samo što se nisam susrela s djevojčicom koja pruža ruku da me povede na put koji sam davno zaobišla. U ime žene koja trči s vukovima formalni profesore si me rastužio (zbog duga prema istini jer si me nazvao pametnom mladom osobom), a djevojčicu u meni si obradovao (jer ona je mlada, znatiželjna i puna pitanja), i obadvije se ne srame učiti i naći odgovore.
  U mirovini sam. Trideset godina sam radila u računovodstvu jedne velike firme. Strašno i prestrašno rasipanje vremena! Kako mislim živjeti do stosedme, nadoknadit ću izgubljeno! Puno vas pozdravljam, svu trojicu i s užitkom ću vas čitati!
  (auuu…gdje sam sad?)

  avatar

  26.12.2006. (19:54)    -   -   -   -  

 • Razgovarajmo o krugu

  Plejadablue, pogodilo me tvoje pitanje. Kao da si pokucala na moja vrata. (Slično kao i božična čestitka na tvom blogu.) Da li je središte u samoj strukturi ili dolazi izvana? U ovom primjeru koji opisuje Heisenberg, ono dolazi izvana. Skup koji on opisuje bio je političke prirode. Mladi se intelektualci našli poslije prvog svjetskog rata. U svijetu se ruši stari poredak i treba se uspostaviti novi. Oni raspravljaju da bi postavili neke smjernice o daljnjem određenju sudbine naroda, bolje reći brbljaju. Ništa se nije dogodilo u samom tom njihovom razgovoru da bi ga promjenilo. Pojavom Bacha preselili su se iz svog labirinta u kojem su se izgubili u kristalno čisti poredak Bachove glazbe.
  No Heisenberg u istom djelu opisuje jedan "konfuzan" poredak koji je svoju preobrazbu doživio iznutra. Radi se o njegovom prvom doživljaju Platonove teorije o strukturi materije iznijete u “Timeju”. Isprva je Heisebergu tekst izgledao apsurdan. Doživio ga je kao bujnu spekulaciju, oprostivu zbog nedostatka empirijskih spoznaja u staroj Grčkoj. Duboko ga je uznemirilo što se jedan filozof koji misli tako kritički i oštro upušta u takve naivne spekulacije. Ali ga ipak nešto privlačilo, neko skriveno središte u samom Platonovom tekstu. Dugo nije mogao shvatiti što ga zapravo u tom tekstu toliko zaokuplja, da bi konačno uvidio da ta savršena tijela (kugla, kocka, dodekaedar…) u najsitnijim dijelovima materije, koja su mu izgledala toliko neprikladna, izražavaju jednu ideju čiji značaj nadilazi značaj i najautentičnije spoznaje tih čestica, a to je ideja poretka. U Platonovoj pitagorejskoj matematici Heisenberg nije našao današnji aparat prirodnih znanosti, jer tog tu nema ni u tragovima. On tu nalazi više od toga; ono što formalna matematika ne može dati - perspektivu koja omogućuje sagledavanje svih bića u ustroju kozmosa.
  Davore, imenovao si ovaj post riječju "Red?" (za razliku od "red" u prošlom postu). Da li je ovdje riječ o drugoj vrsti reda, onoj višoj?

  avatar

  27.12.2006. (11:50)    -   -   -   -  

 • formalan profesor

  Uh :)) tako dobro izgledaš za svoje godine, Lucijo! :) Nadam se da je bol koju sam ti svojim nepromišljenim zaključivanjem ipak bila samo slučajna, sporedna i jednokratna. Mislim da ne trebam ni spominjati kako mi je interes osobe tvog životnog iskustva daleko veća počast od onog mladenačkog (kojem je svojstvena neusklađenost s vlastitim vrednovanjem predmeta interesa). 30 godina računovodstva?? Posramila si me. Sad se stidim svog prezira prema vlastitom zanimanju (nastavnik u gimnaziji), no upravo se pomoću njega mogu usuditi pogledati prema veličini tvoje životne žrtve.

  Oprosti mi na nesmotrenosti.

  avatar

  27.12.2006. (19:41)    -   -   -   -  

 • lucija9

  @dragi formalni profesore, hvala na prekrasnim riječima. Džentlmenskim! Sve je o.k., nego zamisli mene, koja izbjegavam dati slutnju o mojim godina (uh što lete, možda i nečije tuđe?) ulovim se da moram na stranici filozofije poštivati kodekse koji se nameću. Jesmo li filozofi ili nismo? Kierkegaard koji me gleda s neba bi me popljuvao, jer čemu što se furam na njegovo: „etička istina - prava istina“, „istina atribut osobnosti“, ako zabludu ne osvijetlim istinom? Drugo je prešutjeti, ali tvoj pogrešan zaključak na koji sam te navela, nesvjesno, ne ispraviti ga , grijeh je. A i ti spominješ „u ime istine“.
  Ne sramim se svojih godina, dobro ih nosim, (njihov teret prebacujem na loše vrijeme ili vremena), ali ni ne hvalim se s njima, jer ne želim distance u komunikacji, a osim toga blogeri su bezvremenski.
  Budi ponosan na zvanje i rad s učenicima, jer sa svim lijepim s čime se danas bavim zaražena sam tih gimnazijskih dana.
  Meni je ugodno u vašem društvu i ja vam nisam kriva što nemate benificirane godine (po pameti bih vam ih dala), no kako ih ja poslije pedesete brojim natraške, eto mene uskoro k vama, mojim vršnjacima. Pozdrav! ;))

  avatar

  27.12.2006. (22:38)    -   -   -   -  

 • formalan profesor

  :)O mojoj nepromišljenosti, njenim posljedicama na tvoje raspoloženje Lucija, te posredno i na tvoj uzvrat, pa posljedicama tog uzvrata na moje riječi, time i na ove tvoje, moglo bi se zaista "zafilozofirati" (točnije "zaetikati") gotovo do ... pa i tamo preko do ... ne propuštajući razmotriti i ... ali ne želim od ovog našeg zanimljivog nesporazuma stvarati nametnika na blogu na kojemu je neposredno iznad niza komentara i ispod postavljenog priloga poziv mogućim dopisnicima: "a što ti misliš o tome?"

  No koliko bi od mene, premda sam glavni krivac našeg nesporazuma, bilo džentlmenski cijeli zauzeti mjesto onog koji će se Davoru prvi ispričati što smo naš slučaj ovako upleli u niz komentara na izazovan prilog koji je postavio?

  kako ih ja poslije pedesete brojim natraške, eto mene uskoro k vama, mojim vršnjacima.
  Uh, pa koliko si mi to godina udijelila (ili oduzela), ha, ha! Svetiš mi se? Ops ... moram paziti da ne pretjeram u suprotnom pravcu ...

  avatar

  28.12.2006. (01:01)    -   -   -   -  

 • viviana

  Sve više mi se sviđa ovaj kafe Ambijent :))) koji okuplja ovako zanimljivo društvo. :))) Zapravo, ovako zanimljivi komentari prava su fina nadopuna ovom filosofskom blogu na kojem je ugodno i razgovarati. :)
  Draga Lucija, tek u zrelijim godinama, zapravo, možemo živjeti istinsku mladost ostvarujući njenu izražajnost u sebi onako kako to nismo znali u godinama koje upravo zbog svoje mladosti nisu uspjevale niti da je sagledaju - što je ona? Ovo iz mene progovara iskustvo, naravno... :))) ali evo što i jedan pjesnik Victor-Emile Michelet kaže o tome promišljajući o životu velikog pjesnika Villiersa de l'Isle-Adama, pa piše: " Žalibože! Čovjek treba zaći u godine da bi stekao mladost, da bi je lišio sputanosti, da bi živio prema svojem prvotnom zanosu. "
  Treba izgubiti zemaljski raj da bismo doista u njemu stvarno živjeli - dopunjujem još malo ovaj gorni citat citatom Bachelarda, a to se savršeno uklapa u onih tvojih sto sedam zamišljenih godina :) o kojima ću i sama malo promisliti... :)))

  avatar

  28.12.2006. (12:44)    -   -   -   -  

 • davor

  Formalni profesore, ma kakve isprike, dapače, raduje me ovakvo društvo i više nego uspijem pokazati. Pa, mada moja zamolba da komentirate doista uključuje te riječi ''o tome'', ipak je gornji post o implicitnom redu, onom skrivenom Redu koji i stranputice ubraja u Put. Pa razgovor ide kamo Duh dahne, i to je sasvim 'u Redu'.
  plejadablue i Milje, moj dojam je upravo suprotan od vašega – naime govorim o tvom da je ono najbitnije ''nešto sasvim izvan'' toga implicitnoga reda o kojem govori Bohm. Naprotiv, čini mi se da je to upravo sasvim ''u'' tome. Da nije stvar u tome da se gleda dalje izvan nego dublje u. O tome, vjerujem, govori Sloterdijk u onom tekstu koji se plejadi svidio kad usputno kazuje o ''utemeljenju ekstatičnog u svakodnevnom i svakodnevnog u ekstatičnom''. Taj Red (s velikim početnim slovom i koji se iskazuje isključivo u jednini) nije neki drugi od redova koje opažamo u matematici ili u muzici (ili u čemu drugome) – on je ono što omogućuje te redove – samim time nije ga moguće svesti ni na jedan od njih.
  U vezi s ''dolaskom tog reda izvana'': ipak se čini da bi za događaj koji Heisenberg opisuje najbolja metafora bila ''rezonancija''. Znaju svi, to je poznata fizikalna pojava da pod utjecajem nekog vanjskog titranja (npr. zvuka violine) zatitraju samo ona bića (npr. glazbene viljuške) koja imaju vlastitu frekvenciju istovjetnu toj vanjskoj frekvenciji. One glazbene viljuške čija je vlastita frekvencija neka druga, neće reagirati na to vanjsko titranje. Radi se o skladu (harmonia ;) ) vlastitog i vanjskog, a ne ni o kakvom puko izvanjskom nametanju nekog reda.
  Uostalom, dovoljno se zaljubiti pa da to razlikovanje unutar/izvan postane nekako relativnije... Jer zaljubljeni osjećaje ''druge osobe'' (naime, one s kojom su u ljubavi) doživljavaju kao svoje, i to ne kao ''dva odvojena skupa međusobno jednakih osjećaja'' nego kao upravo jedne te iste osjećaje, koje zajednički osjećaju.
  U tom smislu, osjećajući isto ono što je viviana tako lijepo iskazala, osoblje kafea Ambijent vam želi sve najbolje za ove blagdane i u novoj godini. :)

  avatar

  28.12.2006. (15:17)    -   -   -   -  

 • lucija9

  Pre dobro se ja osjećam u kafe Ambijentu da bi meni moja intuicija slala pogrešne impulse o vama, draga Viviana i Davore i o vašim gostima koji svi zajedno postajete, dozvolite da kažem, moji prijatelji. Viviana svojim rječima uljepšala si sve napisano, pa si me oslobodila stida što se ja nisam ispričala na zanos koji me ponio. Zaista mislim da mi predstoje najbolje godine. Učinila sam veliko spremanje života, s djecom "potpisala" primirje, zajedno gradimo i poštujemo izgrađene "prostore" u koje nered smiju činiti samo moje dvije unučice. Vratila sam se na raskršče mladosti i krenula putem koji me čekao svih ovih godina. To je put kojim će kratka priča pričati priče. Dosta moje priče, na satu smo filosofije!

  avatar

  29.12.2006. (00:31)    -   -   -   -  

 • lucija9

  @viviana, gdje je najavljen citat Bachelarda?

  avatar

  29.12.2006. (01:00)    -   -   -   -  

 • viviana

  " Poetika prostora " str. 53. :)) Prekrasna knjiga koja mi je uvijek negdje u blizini kao i par drugih knjižica koje spadaju u obavezni prtljag moje torbice. :) i preporučujem ti svakako Poetiku prostora, izvrsna je! :)) I hvala i za ovu, još jednu malu graviru koju si nam poklonila ovdje, u vidu komentara. :))

  avatar

  29.12.2006. (12:47)    -   -   -   -  

 • plejadablue

  ..istovjetna frekvencija-rezonancija-harmonija.-.:))..naravno, potpuno sam smetnula s uma da "izvana" ne postoji ako se pozicioniraš drugačije..ili, jednostavnije rečeno - ako se gleda "šire"..:))..ali to mi i dalje ostavlja otvoreno pitanje središta..pitanje izvora..:))..tu ne mislim na poziciju u nekom skupu ili skupovima, jer je očito da središta u tom smislu nema jer sve je središte i nije središte istovremeno...mislim na ono središte koje IMA frekvenciju i koje je u mogućnosti iščitati drugu frekvenciju..pitanje harmonije "izlazi" mi potpuno iz bilo kakve teorije skupova..:)))..jasno da sam ja hendikepirana u ovoj kafe-raspravi jer mi fali filozofsko obrazovanje, pa bi možda u nekoj drugoj situaciji izbjegla dalje bilo što "trabunjati"..no, s obzirom na prijateljsku atmosferu ovdje i s obzirom da mi lako porastu krilca kad netko poput davora ili razgovarajmo o krugu uopće obrati pažnju na nešto što sam rekla, zanemarujem to svoje neznanje..:))..ipak, neka ovo ostane samo na pokušaju da objasnim što mi je bilo na pameti, bez namjere da izazivam daljnju raspravu, koja bi, uostalom možda potpuno bila izvan konteksta teme..:))..u svakom slučaju, hvala društvu ovdje..:)))

  avatar

  02.01.2007. (16:29)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...