obožavam tikvice/bundeve. volim ih na sve načine: pečene, pohane, dinstane, kuhane...
21.12.2006. (12:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Narnia
Hej, zanimljiv ovaj post o tikvicama. nisam baš neka kuharica (ispravak: nisam nikakva kuharica!), ali... uglavnom blog ti je stvarno cool. al stvarno! sviđa mi se originalna ideja o kucanici iz japana. zanimljivo i cool!
21.12.2006. (13:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Da li se kaze obento box ili bento box. Ja isto volim squash i mislim da su drugacije nego kod nas. Ja ih jedem cesto ovdje u Americi. Doma ih nikad nisam vidjela. Jako su bogate vitaminima isto kao i slatki krumpir. Ja ih jako volim pripremljene ovako.
3 tablespoons extra-virgin olive oil or vegetable oil 1 cup chopped onions 4 cloves garlic, minced 1 tablespoon curry powder 1 teaspoon ground cumin Red (cayenne) pepper to taste 2 1/2 pounds butternut squash, peeled, seeded, halved lengthwise, and sliced thin 3 cups vegetable or chicken broth 3 cups water 1 pound tart apples, peeled, cored, and chopped Salt and pepper to taste
In a large soup pot over medium heat, heat olive or vegetable oil. Add onion and saute until golden brown. Add garlic, curry powder, cumin, and cayenne pepper; cook, stirring constantly, 30 seconds. Add squash, vegetable or chicken broth, water, and apples. Bring liquid to a boil; reduce heat to low and simmer, covered, 25 minutes or until squash is tender. Remove from heat and cool 15 to 20 minutes.
Puree mixture in a blender or food processor, in batches, and transfer back into soup pot. Season with salt and pepper.
NOTE: At this point, soup may be refrigerated until ready to serve.
To serve, warm over low heat, stirring until hot. Remove from heat and serve in soup bowls.
21.12.2006. (22:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
baš sam u svom prethodnom postu kenjkala kak neznam kuhati i nedavno kupila svoju prvu kuharicu, a ti daješ recepte i to kakve:) ipak mislim da je za napraviti ove japanske poslastice moje neznanje ipak još preveliko:(
21.12.2006. (23:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
inace ne volim tikvice,ali za one koji ih vole ovo je odlican recept....
22.12.2006. (20:32)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Shin-chan
Ja mislim da ovdje vlada velika konfuzija. Ne zna se da li se govori o tikvama, tikvicama, bundevama ili o turkinjama. Ovo sto vidim na tvojim slikama mi izgleda kao ono sto mi zovemo turkinja. Pece se u rerni i ima sladak okus. Ili bi u Japanu to bila Japanska bundeva (kabocha) a ne tikvica (zukini) kao sto si navela. Ono sto ja zovem japanskim tikvicama su zukini, barem je zivim u tom uvjerenju. Da li sam u krivu? Jel netko zna bolje? Ja sam ipak veterinar, ne poljoprivrednik ili vrtlar.
23.12.2006. (20:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Big jim, Shin-chan: zao mi je sto je doslo do konfuzije. Mislim da je ovdje rijec o tikvama, tj. nisu ukrasne tikvice :-) Definitivno je rijec o japanskoj 'kabocha'. Kako se to zove na hrvatskom? Pretpostavljala sam tikva, ali eto izgleda da postoji vise imena za isti ili slican plod. Eto zasto je tesko kuhati japanski izvan Japana: nesigurnost s imenima, 'lost in translation' itd. Zasto ovaj plod nije posve krivo nazvati tikvicom: te tikve su u Japanu male, skoro patuljaste, i jos se prodaju uvijek u polovicama. Tako da 'tikva' skoro zvuci kao augmentativ za ovu slatku malu lopticu ! @ evann: kaze se oboje, bento i obento. 'o' je pocasni prefiks u japanskom i stavlja se ispred nekih naziva, npr. obento, osake. Ovaj recept preuzela sam iz engleskog originala, gdje se tikva naziva 'pumpkin'. Stoga oprez, mozda govorimo o dvije razlicite stvari (squash, pumpkin...?).
24.12.2006. (12:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Shin-chan
Draga Kucanice nisi ti nista kriva. Ja mislim da nitko ziv ne zna sto su bundeve, a sto tikvice. Malo sam citao o temi na wikipedii, i to me samo jos vise zbunilo. Pise da je zukini u rodu sa pumpkin, a pumpkin pripada porodici squash, koja je zapravo voce...hmm pa ti sad znaj sta je sta. Ma nema veze. Glavno da je fino za jesti. A sto se tice Kaboche, to je japanska bundeva, za koju mi u Slavoniji kazemo turkinja (a ne Japanka??). A sto su na kraju tikvice to ne znam. Neka ih svatko zove onako kako mu pase :)
24.12.2006. (17:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lucca
Hmmm, bi li to moja majka skuhala, pitanje je sad. :)
21.12.2006. (10:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bugenvilija
Odličan recept, kopirala sam si ga. Bilježim se sa štovanjem za još sličnih iz prve ruke ;))
21.12.2006. (11:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ljubomora
obožavam tikvice/bundeve. volim ih na sve načine: pečene, pohane, dinstane, kuhane...
21.12.2006. (12:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Narnia
Hej, zanimljiv ovaj post o tikvicama. nisam baš neka kuharica (ispravak: nisam nikakva kuharica!), ali... uglavnom blog ti je stvarno cool. al stvarno! sviđa mi se originalna ideja o kucanici iz japana. zanimljivo i cool!
21.12.2006. (13:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sultanija's world
Tikvice ne volim, a kuhati ne znam, ali možda pokušam!
21.12.2006. (16:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
M.A a.k. G.A.
Definitivno zanimljiv blog svakako cu pratiti oduvjek me zanimala ta kultura i ljudi !!
21.12.2006. (18:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Big jim
TIkve i tikvice nisu ista stvar.Cini mi se da pricas o tikvama ili?
21.12.2006. (20:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
w
Hi
Da li se kaze obento box ili bento box.
Ja isto volim squash i mislim da su drugacije nego kod nas. Ja ih jedem cesto ovdje u Americi. Doma ih nikad nisam vidjela. Jako su bogate vitaminima isto kao i slatki krumpir. Ja ih jako volim pripremljene ovako.
3 tablespoons extra-virgin olive oil or vegetable oil
1 cup chopped onions
4 cloves garlic, minced
1 tablespoon curry powder
1 teaspoon ground cumin
Red (cayenne) pepper to taste
2 1/2 pounds butternut squash, peeled, seeded, halved lengthwise, and sliced thin
3 cups vegetable or chicken broth
3 cups water
1 pound tart apples, peeled, cored, and chopped
Salt and pepper to taste
In a large soup pot over medium heat, heat olive or vegetable oil. Add onion and saute until golden brown. Add garlic, curry powder, cumin, and cayenne pepper; cook, stirring constantly, 30 seconds. Add squash, vegetable or chicken broth, water, and apples. Bring liquid to a boil; reduce heat to low and simmer, covered, 25 minutes or until squash is tender. Remove from heat and cool 15 to 20 minutes.
Puree mixture in a blender or food processor, in batches, and transfer back into soup pot. Season with salt and pepper.
NOTE: At this point, soup may be refrigerated until ready to serve.
To serve, warm over low heat, stirring until hot. Remove from heat and serve in soup bowls.
21.12.2006. (22:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
milo djete
baš sam u svom prethodnom postu kenjkala kak neznam kuhati i nedavno kupila svoju prvu kuharicu, a ti daješ recepte i to kakve:)
ipak mislim da je za napraviti ove japanske poslastice moje neznanje ipak još preveliko:(
21.12.2006. (23:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
anspik.
e te narančaste tikve obožavam. čisto onako pečene u pečnici. same. bez dodataka. slatko mmmm.
22.12.2006. (00:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
marisi
Obozavam tikvice. Svih vrsta...i na sve nacine. Os slatko, os u juhi, os przene, pecene, ma sve. Mljac. Sad mi se jedu.
22.12.2006. (05:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dani
Hvala ti na još jednom receptu! Hoćemo još!
22.12.2006. (11:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Šljokica
inace ne volim tikvice,ali za one koji ih vole ovo je odlican recept....
22.12.2006. (20:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Shin-chan
Ja mislim da ovdje vlada velika konfuzija. Ne zna se da li se govori o tikvama, tikvicama, bundevama ili o turkinjama. Ovo sto vidim na tvojim slikama mi izgleda kao ono sto mi zovemo turkinja. Pece se u rerni i ima sladak okus. Ili bi u Japanu to bila Japanska bundeva (kabocha) a ne tikvica (zukini) kao sto si navela. Ono sto ja zovem japanskim tikvicama su zukini, barem je zivim u tom uvjerenju. Da li sam u krivu? Jel netko zna bolje? Ja sam ipak veterinar, ne poljoprivrednik ili vrtlar.
23.12.2006. (20:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kućanica u Japanu
@ Big jim, Shin-chan: zao mi je sto je doslo do konfuzije. Mislim da je ovdje rijec o tikvama, tj. nisu ukrasne tikvice :-) Definitivno je rijec o japanskoj 'kabocha'. Kako se to zove na hrvatskom? Pretpostavljala sam tikva, ali eto izgleda da postoji vise imena za isti ili slican plod. Eto zasto je tesko kuhati japanski izvan Japana: nesigurnost s imenima, 'lost in translation' itd.
Zasto ovaj plod nije posve krivo nazvati tikvicom: te tikve su u Japanu male, skoro patuljaste, i jos se prodaju uvijek u polovicama. Tako da 'tikva' skoro zvuci kao augmentativ za ovu slatku malu lopticu !
@ evann: kaze se oboje, bento i obento. 'o' je pocasni prefiks u japanskom i stavlja se ispred nekih naziva, npr. obento, osake.
Ovaj recept preuzela sam iz engleskog originala, gdje se tikva naziva 'pumpkin'. Stoga oprez, mozda govorimo o dvije razlicite stvari (squash, pumpkin...?).
24.12.2006. (12:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Shin-chan
Draga Kucanice nisi ti nista kriva. Ja mislim da nitko ziv ne zna sto su bundeve, a sto tikvice. Malo sam citao o temi na wikipedii, i to me samo jos vise zbunilo. Pise da je zukini u rodu sa pumpkin, a pumpkin pripada porodici squash, koja je zapravo voce...hmm pa ti sad znaj sta je sta. Ma nema veze. Glavno da je fino za jesti. A sto se tice Kaboche, to je japanska bundeva, za koju mi u Slavoniji kazemo turkinja (a ne Japanka??). A sto su na kraju tikvice to ne znam. Neka ih svatko zove onako kako mu pase :)
24.12.2006. (17:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Niwan
neuspjeh u krinkama. Scena u harem su dokazala da su bili refurbished laptop pc
23.09.2009. (15:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...