Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


  • g.r.

    sad sam baš bacila pogled na stipendije koje dodjeljuje ministarstvo. neke odluke tamo donesene nikome tko čita domaću književnost ne mogu biti jasne. čast nekolicini autora, zaslužili su, ali ostatak tih koji su je dobili je toliko nebitan za književnost, neki su upravo smiješni pisci/pjesnici. bolje da je biškupić te pare bacio u vjetar.

    avatar

    19.12.2006. (12:38)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @g.r., ako slučajno znaš gdje je na internetu objavljen kompletan spisak stipendiranih autora, ostavi pliz link u komentarima, pa da informiramo publikum
    ja sam našao spisak autora u Novom listu ali nemam vremena (ni volje) prepisivat sva ta imena, a web sajt Novog lista dostupan je nažalost, samo pretplatnicima

    avatar

    19.12.2006. (12:44)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    inače, kao što neki već znaju, i ja sam aplicirao za tromjesečnu stipendiju za svoju knjigu kritika domaće proze, ali iskreno, stipendiji se nisam ni nadao jer znam da u Ministarstvu nisu ludi stipendirati kritičara za kritike za koje je već dobio honorare u medijima u kojima su ti tekstovi prvotno bili objavljeni.
    no, svakako je vrijedilo pokušati...

    i iskrene čestitke svim stipendiranim autorima!

    avatar

    19.12.2006. (12:49)    -   -   -   -  

  • čardaš

    Tko je ta g.r.?

    avatar

    19.12.2006. (14:08)    -   -   -   -  

  • primitivac

    I ne bi te bilo sram dvaput uzeti pare radničkoj klasi što puni proračun. Dok oni ne dobivaju ništa ti bi još i dvaput, jel, skote, pička ti materina! Hoćeš ti dvaput po pički, a?

    avatar

    19.12.2006. (14:32)    -   -   -   -  

  • Porto

    ruki, ti ovdje na blogu sloviš kao vrsna poznavateljica domaće književnosti... i dok nam moljac ne pukne kakav link pa sami ne steknemo uvid u tko je ove godine stipendijama omastio brk, zanimalo bi me tko po tvom mišljenju te stipendije ove godine i zaslužuje... znaš, potrebne su nam te reference, vas čimbenika hrvatske kulture, jer se ovako mi priprosta blogerska piskarala teško snalazimo u pomalo hermetičnim polemikama pojedinih blogera-znalaca koji uglavnom sve osporavaju, ali pri tome ništa i ne nude kao svoju viziju izlaska iz mraka u koji je, kako tvrde, upala domaća književnost.

    avatar

    19.12.2006. (14:47)    -   -   -   -  

  • Quod

    Hvala na linkovima!!!

    avatar

    19.12.2006. (15:22)    -   -   -   -  

  • Manistra

    poslala sam knjigoljubu mejl s imenima dobitnika potpore (i ljubavno pisamce ktome) da možemo početi s utemeljenom, plodonosnom raspravom kakvu porto zaziva.

    avatar

    19.12.2006. (15:24)    -   -   -   -  

  • g.r.

    a bravo, manistra mi je olakšala posao. blogeri-znalci koji sve osporavaju? iju! ako su to oni na koje sam grešno pomislila, daleko je to od znalaca, to je čisti sprd.

    avatar

    19.12.2006. (15:30)    -   -   -   -  

  • knjiški mamojebac

    a je li moljče, na dva mjesta si poslo zahtjev za potporu mamu ti jebem naočarsku.
    tvoje maloumne kritičice treba spalit zajedno s onim ko ti daje da ih pišeš. jebo te čegec u prkno pedersko

    avatar

    19.12.2006. (15:31)    -   -   -   -  

  • gonzales

    Porto zakaj se ti javljaš? Tatica iz INE je opet dao neku donacijicu za kulturu. Čujem past će i neka nagradica za onu tvoju šund-prozu.

    avatar

    19.12.2006. (15:40)    -   -   -   -  

  • Porto

    pa da, manistro... previše se žući izljeva po blogovima, a sve, šatro, u ime književnosti... bojim se da u tome prednjače upravo oni akteri naše književne scene koji su iz više ili manje objektivnih razloga nezadovoljni svojim statusom i percepcijom kako kod čitalačke publike tako i kod instanca koje bi je trebale promicati… uistinu, vrlo je malo kvalitetnih, konstruktivnih rasprava iz kojih se može nešto naučiti, orijentirati se u bespućima hrvatske književne zbiljnosti… kao da uopće ne postoje referentna mjerila vrijednosti. evo ti si novinarka i književni kritičar, možeš li ti otvoreno govoriti o tome bez straha da se nekome zamjeriš, i na koja imena ruleta domaće književne scene bi stavila svoj ulog?

    avatar

    19.12.2006. (15:41)    -   -   -   -  

  • gonzales

    Na takve kao što je Porto, koji preko žnjore osvajaju književne nagrade, sigurno ne bi.

    avatar

    19.12.2006. (15:45)    -   -   -   -  

  • Porto

    gonzales, u strahu su velike oči, u jalu... velike uši. znaš, mnogi su energiju koju inducira strah i jal uspjeli kanalizirati u nešto creativno, nadam se da će to uspjeti i tebi pa nećeš imati potrebe uzroke vlastite jalovosti tražiti u drugima.

    avatar

    19.12.2006. (15:59)    -   -   -   -  

  • gonzales

    uistinu, vrlo je malo kvalitetnih, konstruktivnih rasprava o taticama koji futraju svoje sineke.
    no utješno je to da će vrijeme pokazati pravu kvalitetu nečijeg rada.
    obraz nema cijenu

    avatar

    19.12.2006. (16:09)    -   -   -   -  

  • Manistra

    mogu, mogu, to je blagoslov i prava rijetkost.
    maloprije sam bila na učmalom druženju u školskoj knjizi, isto neka dodjela nagrada koja te ozrači malodušjem. srela sam tamo tog jednog kolegu, vrlo uglednog, inteligentnog filologa i komparatista, proćaskali smo uz čašicu soka od brusnice. veli on meni - a mudar čovjek, kažem - many, vidiš ti, ta naša nova književnost...dok čitam, mislim samo o tome kako se netko zbilja žurio da natipka tu knjigu, da mu je što prije otisnu i metnu u izlog: sve je to nekako neprožvakano, vidi se da je proces podređen cilju.. govori taj tip a ja kimam glavom i govorim je, je. i stvarno, eto dijagnoze boljke hrvatske literature - naši mladi skribenti ne znaju što zna, na primjer, eco - da je vrijeme piscu saveznik, a ne neprijatelj.
    konkretno, sklona sam koščecu i simiću, eto, pisala sam o njima već pa mi se ne da sažvakavati ovdje opet sebe samu.

    a što se jala tiče, porto, neka te to ne mori. često je omraženost proporcionalna kvaliteti, i na to ne treba trošiti puno riječi. slijedi samo savjet kojim si tako kršćanski dobrohotno isprašio po turu duhovitog gonzalesa.

    avatar

    19.12.2006. (16:19)    -   -   -   -  

  • g.r.

    pliz gonzales, svoje psihičke tegobe raščisti sa svojim starim. jeste zamorne vi virtualne žučne kesice, sjebete svaku raspravu.

    avatar

    19.12.2006. (16:20)    -   -   -   -  

  • gonzales

    dame i gospodo porukica je bila upućena Portu. lijepo je znati s kim se upuštate u raspravu prije plodonosne književne polemike.

    avatar

    19.12.2006. (16:27)    -   -   -   -  

  • Porto

    manistro, vidiš, u tome ste i ti i ugledni kolega komparatist itekako u pravu... znam to iz osobnog primjera, ali znate i sami kako je s prvom, nekonzumiranom ljubavi; sve ispadne nekako na brzinu... ;))) nekad su očevi vodili svoje sinove kurtizanama da ih ove nauće strpljivosti i umijeću vođenja ljubavi... u književnosti, upravo bi urednici bi trebali obnašati tu ulogu kurtizana, ta plaćeni su za svoj posao, tako da bih ipak u njihovo dvorište prebacio većinu odgovornosti. i zato je dobro je da se desio blog. u toj javnoj kući, može se zapoćeti književna praksa, a urednici i nakladnici više se neće moći opravdavati da su nekoga previdjeli... a što se tiče mog jadnog tatka, on još i dan danas u svom masivnom hrastovom ormaru čuva nepročitani metar janka matka kojeg je po povoljnoj cijeni '82 nabavio prek sindikata, a o 'lijepoj književnosti' koju piše njegov sin tu i tamo dočuje od prodavačice u kisoku... inače, 'gonzales' je moj stari pacijent… uz prve literarne korake valjda idu i osobni psihopati, bit će da je to ta cijena obraza, ali o tome bi nam više mogli reći oni blogeri sa stažem na književnoj sceni. i dobro eco veli... vrijeme je piscu saveznik, tješim se da ću kakvo remekdjelce upriličiti tamo negdje s šest banki, evo i selimović je u tim godinama napisao derviša. ;)))

    avatar

    19.12.2006. (16:41)    -   -   -   -  

  • g.r.

    manistra me prijatno iznenadila. ne toliko izborom svojih favorita ( iako je i on dosta dobar) koliko iznesenim literarnim mudrostima. ne šalim se.

    avatar

    19.12.2006. (16:44)    -   -   -   -  

  • A

    Ugodno, a ne "prijatno".

    avatar

    19.12.2006. (16:45)    -   -   -   -  

  • Anita

    Ah, nakon duže vremena pitka polemika na ovom blogu! G.R., Manistra & Porto užitak vas je čitati, a ovakve Gonzales-na-spidu jadničke jednostavno - ingorirajte. Lp.

    avatar

    19.12.2006. (17:03)    -   -   -   -  

  • gonzales

    porto za jednog pisca prilično si nepismen
    ne znam je li ovo tvoje nauće ili s šest banki posljedica neukosti ili bijesa što si čuo istinu?

    avatar

    19.12.2006. (17:17)    -   -   -   -  

  • Porto

    e jebiga stari... :)))))) da si gorući grm u pustinji, melek allahov, trublja iz nebesa ili kakav oblak koji progovara... e da znaš da bi se još, ovako priprost kakav jesam, i zabrinuo čujem li to kakvu istinu. ovako... ;)))))

    avatar

    19.12.2006. (17:42)    -   -   -   -  

  • gonzales

    porto, toplo se nadam da ćeš do svoje 60. godine naučiti hrvatski.

    avatar

    19.12.2006. (17:48)    -   -   -   -  

učitavam...