Komentari

ozbiljnozanimljivapitanja.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • finding myself

    tehnički... dva i deset, valjda... :)
    sat mu je pokazivao dva i pet, on je mislio da žuri 5 minuta, pa je rekao da je dva... Pošto je sat kasnio, znači da je pokazivao pet minuta manje nego što je bilo, i to 5 minuta... Znači, bilo je dva i deset..
    A sad, ako ćemo gledat vrijeme na jedan drukčiji način... Onda zapravo ni ne možemo reći koliko je sati bilo, jer sati, minute, sekunde su samo ljudska izmišljotina...

    avatar

    17.12.2006. (14:51)    -   -   -   -  

  • ozbiljnozanimljivo

    Zanima me ovaj drugačiji pogled na vrijeme ili bolje rečeno zanima me odgovor na pitanje: Što je to vrijeme ima li svoj početak odnosno kraj?
    Zamislimo da se u jednom trenutku zaustave sva gibanja u svemiru: da galaktike ne odmiču od nas kao promatrača, da zvijezde u galaktikama ne putuju oko središta galaktike, da se planeti ne okreću oko svoje zvijezde (i Sunca), da se nebeska tijela ne okreću oko svoje osi, da živa bića na Zemlji ( i drugim planetima) miruju na jednom mjestu, da se atomi ne gibaju, da elektroni ne kruže oko jezgre atoma itd. Činjenica je da je materija u neprekidnom i vječnom gibanju. Ako bi sve stalo, bi li tada postojalo vrijeme? Ja mislim da je vrijeme jedna od mjera za gibanje. Druga mjera je prostor a treća mjera je konstanta – brzina svjetlosti.
    Neki znastvenici tvrde da je vrijeme počelo u „velikom prasku“, dok neki drugi misle da vrijeme i prostor nemaju početak i kraj ali su zakrivljeni djelovanjem mase (materije, tvari) sami u sebe ili tako nekako.

    avatar

    21.12.2006. (11:39)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Ovi drugi znanstvenici vjerojatno potječu iz stare Grčke, kao npr Aristotel koji tvrdi upravo to. Kada bi sve stalo, tada bi se urušila materija, pala bi temperatura na 0K, ne bi postojali fotoni itd, pa tada ne bi mogli reći da postoji išta. - dakle nemoguće je razglabati o nemogućem.

    avatar

    21.12.2006. (13:42)    -   -   -   -  

  • finding myself

    a neki tvrde da je vrijeme zapravo izmišljeno da bi ljudi prodavali satove!
    Pa, na neki način, ne možemo definirati vrijeme, a pogotovo ne ograničiti ga.. zapravo, ne postoji ni prošlost ni budućnost. postoji samo sada... ako gledamo to s drugačijeg pogleda!

    avatar

    22.12.2006. (14:40)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...